Højdramatisk WEC løb på Spa

Det blev et højdramatisk FIA World Endurance Championship løb på Spa Francorchamps banen i Belgien.

Allerede i træning og kvalifikation var der tegn på en meget tæt weekend i alle klasserne. Det virkede dog til at Porsche i LMP1 klassen havde lidt mere fart end konkurrenterne. De 2 Porsche LMP1 biler startede 1. og 2. i løbet efterfulgt af Audi #8, Toyota #6, Audi #7 og Toyota #5. Men løbet var 6 timer langt og det skulle hurtigt give problemer for adskillige af bilerne.

Kort tid inde i løbet fik den mesterskabsførende Porsche med nummer 2 på siden problemer med hybridsystemet, som ikke fungerede til fulde resten af løbet. Det lykkedes dog teamet at få justeret bilen ind så den stadig kunne køre nogenlunde omgangstider, hvor de til tider kun tabte få sekunder til de allerhurtigste i klassen.

AF Corse #71, Sam Bird, Davide Rigon - Aston Martin Racing #97, Fernando Rees, Richie Stanaway, Jonny Adam Photo: JJ Media
AF Corse #71, Sam Bird, Davide Rigon – Aston Martin Racing #97, Fernando Rees, Richie Stanaway, Jonny Adam
Photo: JJ Media

Porsche nummer 1 skulle også hurtigt komme i problemer, da den fik 2 punkteringer i løbets 2. time. Indtil da havde Toyota nummer 5 presset dem hårdt samt været i føring af løbet.

Da løbets 2. time var slut, havde Toyota nummer 5 med Anthony Davidson, Sebastian Buemi og Kazuki Nakajima en føring på godt et halvt minut ned til Audi nummer 8 med Lucas Di Grassi, Oliver Jarvis og Loic Duval bag rattet.

Denne føring skulle holde helt indtil næstsidste time af løbet, hvor Toyota fik et motorproblem og måtte køre bilen i pit. Der blev bilen holdende indtil løbets allersidste omgang, hvor teamet fik bilen ud, og den gennemførte sidste omgang på ren batterikraft, da benzin motoren ikke kunne startes.

Signatech Alpine #36 Nicolas Lapierre, Gustavo Menezes, Stefano Richelmi Photo: JJ Media
Signatech Alpine #36 Nicolas Lapierre, Gustavo Menezes, Stefano Richelmi
Photo: JJ Media

Audi nummer 8 døjede med temperaturproblemer gennem det meste af løbet, så de kunne heller ikke presse fuldt ud gennem hele løbet. Alligevel lykkedes det dem at køre sejren hjem med en margin på 2 omgange ned til den halvsyge Porsche nummer 2, mens Rebellion Racing nummer 13 med Dominik Kraihamer, Alexandre Imperatori og Matheo Tuscher.

Dermed var Rebellion Racing på podiet for andet løb i træk, og indtager faktisk i øjeblikket 2. pladsen i kørernes mesterskab, kun overgået af kørerne i Porsche nummer 2.

I LMP1 mesterskabet for privathold vandt Rebellion Racing 13 foran Rebellion Racing 12 og ByKolles Racing Team nummer 4.

I LMP2 var der kamp til allersidste omgang i løbet. Signature Alpine #36 vandt løbet foran Extreme Speed Motorsport #31 og Manor #45. 10 minutter før mål overhaler #36 nummer #31 for føringen af løbet og på allersidste omgang kommer #45 forbi RGR Sport by Morand med en lidt robust manøvre ved La Source hårnålen. Føringen i mesterskabet deles mellem #43 med Felipe Alberquerque, Bruno Senna og Ricardo Gonzalez og #36 med Gustavo Menzeres, Nicolas Lapierre og Stefano Richelmi. Dog ligger #31 blot 1 point bagved med Chris Cumming, Ryan Dalziel og Pipo Derani.

AF Corse så ud til at have alt under kontrol i GTE Pro. Gennem hele løbet havde teamet lagt 1er og 2er men 20 minutter før løbets slutning kom nummer 51 som førende, kørt af Gimmi Bruni og James Calado, i pit med røg og damp fra motoren. Bilen kom ikke tilbage på banen, og blev derfor ikke klassificeret.

Aston Martin Racing #98 Mathias Lauda, Paul Dalla Lana, Pedro Lamy Photo: JJ Media
Aston Martin Racing #98 Mathias Lauda, Paul Dalla Lana, Pedro Lamy
Photo: JJ Media

I stedet gik sejren til søsterbilen nummer 71 med Davide Rigon og Sam Bird. Ford Chip Ganassi Racing nummer 67 blev 2er mens Aston Martin Racing nummer 97 blev 3er. Der var også masser af drama i denne klasse. Efter ca. halvanden time af løbet blev Aston Martin Racing nummer 95 kørt af Nicki Thiim påkørt af G-Drive Racing nummer 38. GTE Pro bilen skrider ud og rammer en dækbarriere, som så sender bilen en tur rundt på taget inden at den lander på alle 4 hjul igen. Thiim kunne heldigvis stige uskadt ud af bilen, men måtte udgå på stedet. Nummer 38 fik en 2 minutters stop-and-go straf for forseelsen.

Med lidt over 1 time tilbage af løbet sendte Stefen Mücke i Ford Chip Ganassi Racing nummer 66 chokbølger ud over hele banen, da han røg af i Eau Rouge svinget med topfart. Bagdækket eksploderede og sendte ham hårdt i dækmuren, hvor bilen blev godt og grundigt rykket fra hinanden. Selvom det så slemt ud, skete der heldigvis ikke noget alvorligt med ham. Kun lidt småknubs.

Mesterskabet i GTE Pro føres an af Davide Rigon og Sam Bird, mens Andy Priaulx, Harry Tincknell og Marino Franchitti ligger 2er foran Gimmi Bruni og James Calado.

Audi Sport Team Joest #8 - Lucas Di Grassi, Loic Duval, Oliver Jarvis Photo: JJ Media
Audi Sport Team Joest #8 – Lucas Di Grassi, Loic Duval, Oliver Jarvis
Photo: JJ Media

I GTE Am førte Aston Martin Racing nummer 98 næsten uafbrudt gennem hele løbet, og tog sejren med 1 omgang ned til AF Corse nummer 83 og Larbre Competition nummer 50 – mens KCMG nummer 78 sluttede blot 0,161 sekund bag Larbre og missede derved podiet marginalt.

Aston Martin Racing 98 med Mathias Lauda, Pedro Lamy og Paul Dalla Lana fører GTE Am, men blot 1 point bagved ligger AF Corse 83 med Emanuelle Collard, Francois Perrodo og Rui Aguas, mens Paulo Ruberti, Pierre Ragues og Yutaka Yamagishi i Larbre Competition ligger nummer 3.

Næste runde af mesterskabet er 24 timers løbet i Le Mans. Ikke nok med at det er det mest prestigefyldte løb at vinde, så er der også dobbelt point til alle der gennemfører løbet – og det betyder, krydser målstregen efter alle 24 timer, og ikke udgår med 20, 10 eller 2 minutter igen!

Relaterede nyheder