Nyt BOP system indføres i GTE-Pro

Som tidligere nævnt her på siden, bliver der indført et nyt BOP system.

FIA, ACO og alle konstruktørerne i FIA World Endurance Championship samt BMW som kommer med i 2018, har arbejdet sammen om at få udviklet dette nye system, da det gamle system med vurderinger fra en komite var for subjektivt og med risiko for nogle fejlvurderinger.

BOP står for Balance Of Performance, og er et instrument som bruges til at få de mange forskellige bilmodeller til at køre lige hurtigt.

Arrangørerne har i forvejen en meget avanceret datalogger i alle biler, som opsamler alle informationer omkring bilen, så arrangørerne kan se om der er nogle biler som kun kører med 95% ydelse, for så at skrue op på Le Mans, som man så det med især Ford og til nogen grad Ferrari gjorde sidste år.

Forud for 2017 sæsonen er der blevet lagt en grund-BOP. Der vil så blive indsamlet data på Silverstone og Spa, inden at den første evt BOP justering til træde i kraft ved 4. afdeling på Nürburgring.

Le Mans løbet i år indgår ikke i denne vurdering, men kommer til at køre efter en separat BOP vurdering. Årsagen til dette er højst sandsynligt fordi at man ikke har nogen data fra Corvette Racing, som ikke deltager i noget ACO ræs inden 24 timers løbet i Frankrig. Arrangørerne har også lovet at der vil komme straffe, hvis nogle hold prøver at skjule deres virkelige formåen på banen, for så at skrue op i løbet af Le Mans ugen.

Et af punkterne hvorpå at Ford angiveligt skulle have sløret deres rigtige fart optil Le Mans, var ved at køre mest muligt på slidte dæk, hvorved deres omgangstider så langsommere ud end de reelt var.

Aston Martin Racing – Ford Chip Ganassi Racing Team UK
Photo: JJ Media

I denne nye automatiske formel kommer der til at indgå dækkenes alder, acceleration, svinghastigheder, tophastigheder samt sektorer på banen.

Kun hver konstruktørs hurtigste bil vil indgå i beregningen, så man ikke kan have en hurtig og en langsom bil, og så argumentere for at bilmodellens BOP skal følge den langsomme.

De hurtigste 60% af bilens omgange vil indgå i beregningen, for at modvirke sløring på slidte dæk.

Hvis det skulle vise sig at være dårligt vejr, vil der stadig kunne bruges nogle data til beregningerne.

De ting som der kan justeres på er vægt og effekt. Plus/minus 10kW på bilens effekt og plus/minus 20kg på bilens grundvægt.

Beregningsprocessen har haft data fra de to seneste sæsoner igennem systemet, og FIA, ACO og konstruktørerne er alle tilfredse med udregningerne fra systemet. Hvordan det så ser ud i løbet af sæsonen, når det træder i kraft for alvor, må vi se til den tid. Men forhåbentlig vil det fungere meget bedre end det gamle system, hvor der var alt for meget mumlen i krogene omkring den ene eller anden skjulte noget performance mens andre kørte fult fart gennem hele sæsonen, og alligevel ikke kunne følge med.

BOP processen for GTE-Am vil i 2017 fortsat være ligesom den tidligere har været. Hvis det bliver i succes i GTE-Pro, vil samme system formentlig indføres i GTE-Am til næste sæson.

Relaterede nyheder