Var det en “tommel op” som kostede Toyota sejren?

Toyota Gazoo Racing #7 udgik som bekendt af 24 timers løbet på Le Mans banen, som blev kørt i søndags.

Efter at have ført 146 omgange ud af 154 kørte, udgik bilen knapt 10 timer inde i løbet, på grund af problemer med koblingen.

Det i sig selv, er noget som altid kan ske på enhver bil – men var årsagen, at bilen faktisk blev unødigt belastet i forbindelse med et pitstop?

Mike Conway kom kort tid før i pit, og videregav bilen til Kamui Kobayashi. På daværende tidspunkt var der en Safety Car periode, og når det er tilfældet, bliver pitudkørslen lukket, mens der kører biler forbi ude på langsiden. Kobayashi kørte ned for enden at pitten, og stoppede ved det røde lys, som man ret beset skal.

Herefter løber en person i orange tøj hen foran bilen og giver ham “tommel op” og løber væk igen. Det tolker Kobayashi som en besked fra en af de marshalls der står og vogter pitudkørslen – på Le Mans har de nemlig orange tøj på. Han sætter i gang, og er på vej ud af pitten, da teamet så råber til ham over radioen at han skal stoppe igen, da der er rødt lys, og at der kommer biler ude på banen.

Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

Kort tid efter får han så reelt grønt lys, og kan køre på banen. Han får kørt 1 omgang bag Safety Car, og netop som løbet bliver givet frit igen, går han på gassen ud af sidste sving – men bilen trækker slet ikke!

Han får bilen koblet om, så vil forsøge at køre tilbage til pitten på ren batterikraft fra hybriddelen, men ved indgangen til Porsche kurverne, er strømmen brugt op, og han må parkere bilen.

Sagen er bare den, at personen der gav ham “tommel op” slet ikke var nogen official, men Vincent Capillaire fra Algarve Pro Racing #45, som deltog i LMP2 klassen! Hos det team har kørerne orange kørerdragter, der kan forveksles med de orange dragter som mange marshalls også har på.

Toyota teamet selv mener at den ekstra start-stop sekvens som Kobayashi måtte udføre ved pitudkørslen, fik koblingen til at overophede unødvendigt, og derved gå i stykker omgangen efter.

Mange har undret sig over, hvorfor at Capillaire egentlig gjorde som han gjorde, men det har han nu selv forklaret:

“Lørdag nat ventede jeg på min tur til at komme i bilen med hjelm og hele mit udstyr. Jeg ville gerne vise anerkendelse til den førende bil, som stoppede foran det røde lys, få meter fra vores garage. Det var en hel spontan anerkendelse, som man nogle gange giver mellem kørere, men jeg fik en bøde fra løbsledelsen for denne handling, og kan også se nu at den var uheldig.”

Algarve Pro Racing #45
Photo: JJ Media

Nu går diskussionerne i visse kredse så på, om kørere og teams skal have lov til at have en orange tøj på, som kan forveksles med det orange tøj som marshalls også har på.

Selvfølgelig var det ikke nogen heldig handling fra Capillaire – men hvad så med nogle af de flag som tilskuere står og svinger med på tilskuerpladserne? Nogle gange er de blå, gule, røde eller grønne flag eller bannere – og hvad så hvis en kører forveksler det, med et flagsignal fra en flagpost? Sådanne ting kan man ikke gardere sig imod, så vi vil vurdere at det kommer under kategorien “Hændeligt uheld”.

At Toyota Gazoo Racing så bygger en bil, som ikke kan tåle, at koblingen bliver brugt 3-4 gange i løbet af få minutter, uden af den overopheder, er måske et vigtige spørgsmål, end om folk må have orange tøj på…

Relaterede nyheder