Dyr weekend for Sophia Flörsch

Det blev en meget dyr weekend for Sophia Flörsch, da den 4. løbsweekend blev kørt på Oschersleben.

Den 16 årige racerkører har haft nogle meget turbulente 15 måneder, efter at hun startede i ADAC Formel 4 for nu halvandet år siden.

I 2015 kørte hun som kun 14-årig med i den britiske Ginetta Junior Cup, hvor hun førte Rookiemesterskabet, og vandt 2 løb generelt. Derfor var det en kæmpe overraskelse da hun offentliggjorde, at hun stoppede i serien, og i stedet ville forberede sig på deltagelse i ADAC Formel 4 serien i 2016.

Alle snakkede positivt omkring hende, forud for sæsonen, hvor mange forventede at hun ville fortsætte de samme takter i formelbilerne på de primært tyske baner.

Derfor kom det også som en kæmpe spand vand i hovedet for hende, da Formel 4 sæsonen startede. Åbningsweekenden gik rimeligt med en 9. og en 5. plads, men herfra gik det kun nedad resultat mæssig. Kun 5 gange ud af de resterende 21 løb kørte hun sig i pointene.

Derfor valgte Flörsch at skifte team til denne sæson. I stedet for Motopark teamet, faldt valget på Mücke Motorsport.

Som kvinde har hun naturligt trukket opmærksomhed til sig, og det har teamet omkring hende selvfølgelig også udnyttet til fulde. At hun så i denne sæson også kører i en lyserød bil, giver kun endnu mere opmærksomhed.

Sophia Flörsch
Photo: Gruppe C Photography

2017 sæsonen har også været langtfra hendes egne og baglandets mål. 4 gange ud af 12 heat er hun sluttet i pointene, 3 gange er hun udgået, og de sidste 5 gange har hun været langt ved fra pointene.

Flere af kørerne i feltet er også lettere irriteret over den opmærksomhed, som hun tiltrækker, når resultaterne ikke længere retfærdiggør så meget opmærksomhed.

I fredags tiltrak hun så selv endnu mere opmærksomhed – en opmærksomhed som hun i bagklogskabens lys nok gerne vil have været foruden.

I træningen til weekendens afdeling på Oschersleben banen blev der på et tidspunkt rødt flag på banen. I den forbindelse krydser en firhjulstrækker banen, for at komme ud til en standet bil i sandkassen.  I netop samme øjeblik komme Sophia Flörsch rundt i svinget, og er centimeter fra at påkøre bilen.

Hun vælger så at uploade en onboard video fra bilen, hvor man ser episoden, og hun henviser til at bilens fører lavede en uacceptabel manøvre, ved at køre ud lige foran hende.

Og her starter problemerne for hende.

Videoen bredder sig som en steppebrand på de socialle medier, hvor meningerne er meget delte. Nogle holder med hende, og mener også at det er uacceptabelt, at en bil krydser banen. Andre siger at det er uacceptabelt at hun ikke har bremset yderligere ned, da træningen på det tidspunkt er under rødt flag.

Reglerne siger, at man skal bremse ned og køre tilbage til pitten, med reduceret fart og evt være klar til at stoppe. At Flörsch kom rundt i et sving, og må undvige ud på græsset i allersidste sekund, må efter vores vurdering være at IKKE køre langsomt nok, da hun kom rundt i et blindt sving, hvor hverken hende eller redningsbilens chauffør kunne se hende. Og hun kunne da slet ikke nå at stoppe, men måtte undvige i en sidste øjebliks manøvre ud på græsset, for at undgå en alvorlig ulykke.

Løbsledelsen har umiddelbart ikke gjort noget forkert efter vores mening, da redningskøretøjer gerne må køre på banen, når der er rødt flag. Der kunne eksempelvis være en alvorlig ulykke, som kræver at de hurtigt kommer hen til bilen – og så skal de altså ikke vente på at alle kørerne er kommet tilbage til pitten, inden at de begiver sig hen mod den evt. brændende bil – så er det bare afgang med det samme, når der vises rødt flag.

Sophia Flörsch
Photo: ADAC Motorsport

Det var imidlertid ikke kun fans over hele kloden der så hendes video, men også løbsledelsen i forbindelse med weekendens arrangement.

Lørdag formiddag blev hun kaldt ind til høring hos dem, og opdaterer herefter på de socialle medier klokken 11.43 – “Jeg har fået en bøde på 20.000 Euro fra DMSB, fordi at jeg har offentliggjort en video uden tilladelse fra ADAC.”

Og så gik de socialle medier amok endnu en gang. Meningerne var igen delte, og svingede lige fra at “så kunne hun lære det, at køre som en idiot” til at “DMSB var idioter, først at prøve på at slå en kører ihjel og derefter give køreren en bøde”.

Klokken 12.05 kommer det officielle stykke papir fra løbsledelsen i Oschersleben, og heri står at hun har fået en bøde på 5.000 Euro, der skal betales indenfor 48 timer, samt en betinget udelukkelse fra ADAC Formel 4 sæsonen plus at sagen vil blive indberettet til DMSB sports retten, med henblik på yderligere straf.

Den del offentliggør hun dog IKKE noget om – så de 20.000 Euro flyver rundt hele dagen på de socialle medier, indtil at den reelle afgørelse bliver postet og delt nok gange, til at alle dem som troede at det var 20.000, nu ved at det “kun” er 5.000 Euro. Hun har dog selv offentliggjort, at hun godt vidste at der var rødt flag, og hun derved allerede havde sænket hastigheden ude på banen.

Det som hun får bøden for, har ikke noget med det røde flag at gøre, men udelukkende en henvisning til punkt 27.10 i det sportslige reglement i ADAC Formel 4 2017. Det beskriver, at alle biler skal køre med et onboard kamera, som løbets dommere kan bruge, i tvivlstilfælde omkring en straf, men at man ikke må offentliggøre videomaterie fra denne, uden at have fået tilladelse fra ADAC. Hvis man alligevel gør det, står man til en bøde på 20.000 Euro samt evt yderligere straf.

DMSB er uden tvivl heller ikke specielt tilfreds med at hun har bragt sporten i et dårligt lys, ved at poste en video, og prøve at skabe en negativ stemning omkring løbets ledelse samt officials, plus at hun selv har kørt for hurtigt under rødt flag.

Selve straffen som er offentliggjort, omhandler dog udelukkende det reglementspunkt omkring offentliggørelsen af videoen.

Nu skal hun samt en værge (da hun er under 18 år) i sportsretten hos DMSB og forklare sig i sagen, og evt få yderligere straf, hvis de vælger at vurdere dette.

Reglementet giver dem faktisk en mulighed for helt at udelukke hende fra mesterskabet i resten af sæsonen, men det er op til dommerne at vurdere.

Hele sagen er dog en reminder til alle sportsfolk – og faktisk også private – at man skal tænke sig om 2 gange, inden man poster noget på de sociale medier, samt være opmærksom på, om man bryder evt. copyright rettigheder, ved at poste billeder, video eller andet, som man ikke har retten til. Dette gælder ikke kun for højtprofillerede sportsstjerner, men faktisk også helt nede på hobbyplan. Inden at man ansigt til ansigt sviner nogle officials til, skal huske på, at de også blot er mennesker, og at alle kan lave fejl – men at det ikke giver nogen ret til at udstille dem offentligt.

For en sag har altid 2 sider, og i denne sag, har Flörsch med garanti ikke tænkt på alt den negative omtale, som hun er blevet centrum for.

Sagen bliver endelig afgjort af DMSB sportsretten i den kommende tid. Hvis der er yderligere at berette i sagen, vil vi også bringe det her.

Relaterede nyheder