Drama i toppen af Formel E mesterskabet – opdateret

Der var tænding på, da sæsonens næstsidste afdeling af FIA Formula E Championship skulle køres i Montreal, og der var drama i mesterskabskampen allerede inden løbet var startet.

I dagens 2. frie træning smadrede Sebastien Buemi sin Renault e.dams Z.E. 16 racer i en barrier, hvor han totalskadede bilen. Det betød at Renault e.dams’ mekanikere måtte i gang med at opbygge en helt ny bil. Da der også skulle et nyt batteri i bilen, kostede det Schweizeren 10 startplaceringer på startgridden.

Lucas Di Grassi startede løbet fra Pole Position, og hentede derved 3 point på den mesterskabsførende Buemi. Buemi skulle i stedet starte som 12’er, da han oprindeligt kvalificerede sig som 2’er. I stedet bliver det Stephane Sarrazin der skal starte 2’er mens Felix Rosenqvist overtog 3. pladsen, efter at Nico Prost blev taget for undervægt i Super Pole, og derved rykkede ned som nummer 4.

Sam Bird og DS Virgin Racing teamet måtte desværre starte helt tilbage på 18. pladsen, efter en software omprogrammering på bilen inden kvalifikationen gik galt, og de derved ikke kunne køre nogen 200kW omgang, men blot 168kW. Opdateringen var nødvendig, da FIA havde registreret nogle power-spikes, altså for højt strømforbrug, og for at undgå det, måtte teamet altså omprogrammere bilen. Det skulle dog ikke være noget problem i løbet, da man ikke skulle bruge 200kW programmet, medmindre man fik fan-boost. Det blev ikke tilfældet for Bird. Holdkammeraten Jose Maria Lopez fik lidt mere ud af bilen, men startede blot 16’er.

Montreal ePrix
Photo: Sam Bagnall/LAT/Formula E

Panasonic Jaguar Racing havde deres bedste kvalifikation i år, hvor Mitch Evans kvalificerede 6’er lige foran holdkammeraten Adam Carroll som 7’er.

Lucas Di Grassi fik en rigtig god start og fik lukket af for Stephane Sarrazin ned mod sving 1. Til gengæld fik Sebastien Buemi en frygtelig start, hvor han faldt helt tilbage på 17. pladsen ud af de 20 kørere. Det lykkedes ham dog at genvinde en enkelt placering i løbet af første omgang.

Mitch Evans kom med en rigtig flot start op på 4. pladsen, Da Nico Post, Adam Carroll og Jean-Eric Vergne havde lidt svært ved at finde igennem første sving. Alle kom dog igennem, men tabte altså placeringer til Evans.

Det blev hurtigt klart at Buemi var i problemer, da hans rat stod skævt, efter kontakt på første omgang. Han fik alligevel arbejdet sig stille og roligt fremad i feltet, og var efter 10 omgange af løbet tilbage på hans startposition – P12.

Di Grassi førte løbet suverænt an, men havde brugt ca 3 % mere strøm end efterfølgerne. Derfor måtte han i gang med at spare på strømmen, for ikke at løbe tør for tidligt, inden deres obligatoriske bilskifte.

På løbet 14. omgang stødte Loic Duval sammen med Nick Heidfeld. Sammenstødet knækkede Heidfelds’ forhjulsophæng, og tyskeren måtte parkere bilen, da han ikke kunne styre den tilbage, uden at han satte den i muren. Det hele skete da Heidfeld prøvede at overhale Duval, mens Duval lukkede døren, og det kostede altså forhjulsophænget for Heidfeld, mens det blot blev til et harmløst spin for Duval. Duval fik dog en drive-through straf for sammenstødet.

Det startede en sand syndflod af pitstop, hvor alle kørere på nær Adam Carroll dykkede i pit.

Her skete der en mega drama. På vej ind i pitten blev Buemi bremset af Daniel Abt. Abt, kørte lidt under de tilladte 60 km/t i pitten, hvilket Schweizeren var utrolig utrolig utilfreds med. Han viftede med armene efter tyskere, hele vejen igennem pitten.

Sebastien Buemi lavede et hurtigt bilskifte og satte i gang, og var lige ved at køre frontvingen af Daniel Abt, der kom forbi Buemis pit i samme øjeblik. I pitudkørslen bremser Buemi pludselig ned, for at holde sig over pitstop minimum tiden. Det gør at Abt banker op i bagenden af Buemi, som herefter kom med en svada af franske bandeord over teamradioen, med endnu mere vift med armene.

Efter pitstoppet var Di Grassi stadig 1’er, foran Vergne og Sarrazin. Buemi var kommet op på 8. pladsen, så helt skidt var det altså ikke.

Sebastien Buemi
Photo: Sam Bagnall/LAT/Formula E

Med 10 omgange tilbage af løbet, tabte Jose Maria Lopez sin DS Virgin Racing racer under en nedbremsning og ramte betonmuren. Det sendte en Safety Car på banen, for at få bilen og småstumperne ryddet af banen.

Det gjorde samtidig at hele feltet blev samlet igen, og med ca. 50% strøm på alle bilerne, var der udsigt til et vildt ræs med blot 8 omgange tilbage af løbet.

Lucas Di Grassi fik en rigtig god genstart af løbet, og hurtigt kom Sebastien Buemi forbi sin holdkammerat Nico Prost. Dermed var Buemi helt oppe på 5. pladsen, og satte herefter jagten ind på Felix Rosenqvist på 4. pladsen.

Buemi kom dog kortvarrigt i tekniske problemer og tabte pludselig fart. Det gjorde at Daniel Abt kunne dykke forbi Prost, og i stedet kunne sætte Buemi under hårdt psykisk pres.

Antonio Felix Da Costa fik en snurretur, da han forsøgte at overhale Nelson Piquet Jr udenom, og de to kom i kontakt. Efter et hurtigt spin, kunne portugiseren dog fortsætte, på 16. pladsen.

Blot 4 omgange før mål ramte Felix Rosenqvist muren og slog baghjulet ud af sporing. Derfor kunne både Buemi og Abt hurtigt komme forbi ham, mens Prost havde langt større problemer med en overhaling, men kom forbi.

Buemi var flyvende og hentede hurtigt Stephane Sarrazin, og hans Toyota Gazoo Racing holdkammerat fra FIA WEC gav absolut ingen fordele. Techeetah bruger dog også Renault motor og gearkasse, så det gav og lidt ekstra incitament til at franskmanden skulle flytte sig for schweizeren. Men det skete ikke, og de 2 kørte meget hårdt på hinanden gennem 3 sving på banen, hvor der blev mast og skubbet. Det endte dog med at Sarrazin kunne holde sig i front.

Lucas Di Grassi
Photo: Sam Bagnall/LAT/Formula E

Jean-Eric Vergne satte Lucas Di Grassi under hårdt pres gennem de sidste par omgange af løbet, men brasilianeren kunne tage sæsonens 3. sejr i Formel E, foran de to Techeetah holdkammerater Vergne og Sarrazin.

Efter målflaget kogte temperamentet fuldstændig over for Sebastien Buemi. Han skulle gå hele vejen fra Parc-ferme tilbage til hans team, som var det sidste team i pitlane. Undervejs fik han både råbt og diskuteret med Robin Frijns, Antonio Felix Da Costa og ikke mindst Daniel Abt. Han mente at Frijns og Felix Da Costa havde ramt ham på løbets første omgang, og derved beskadiget bilen.

Det er første gang i denne sæson, at Sebastien Buemi ikke fører mesterskabet, som nu føres af Lucas Di Grassi.

Vi kan derfor forvente et kæmpe drama i morgendagens løb, når FIA Formula E Championship skal afgøres.

 

Opdateret – Efter løbet blev Sebastien Buemi’s bil vejet af de tekniske kontrollanter, og her blev det konstateret at den ikke overholdt minimumsvægten på 880kg. Teamet havde glemt at veje bilen, efter at de havde opbygget det helt nye chassis, og derved overholdt den ikke minimumsvægten. Det betyder at Buemi blev diskvalificeret fra løbet. Og i stedet for blot at være få point efter Lucas Di Grassi, er han nu 18 point bagude. Også i teammesterskabet giver diskvalifikationen ekstra drama, da Renault e.dams nu blot er 33 point foran Abt Schaeffler Audi Sport.

 

Relaterede nyheder