Spænding til sidste meter i Formel E

Intet var afgjort i hverken Kørermesterskabet eller Teammesterskabet, inden at sæsonens 12. løb i FIA Formula E Championship blev kørt ved Montreal ePrix.

Felix Rosenqvist startede løbet fra Pole Position foran Sam Bird og Jean-Eric Vergne. Mesterskabsførende Lucas Di Grassi startede løbet fra 5. position, efterfulgt af holdkammeraten Daniel Abt. Dermed havde de to Abt Schaeffler Audi Sport kører et meget bedre udgangspunkt end de to Renault e.dams kørere. Sebastien Buemi kvalificerede sig blot som 13’er mens Nico Prost skulle starte løbet allerbagerst. Efter gårsdagens løb gik der nemlig ild i franskmandens batteri på bilen, og teamet måtte derfor udskifte mange dele på bilen. Det kostede så 20 placeringer på startgridden – altså var han sidst uanset hvordan at det ville gå i løbet. Udover at skulle starte bagest, havde han også en 10 sekunders straf, der skulle afstås i forbindelse med det obligatoriske pitstop.

Felix Rosenqvist tog starten, mens Jean-Eric Vergne kom forbi Sam Bird. Stephane Sarrazin blev spundet rundt i første sving og røg derfor hele vejen tilbage på næstsidste pladsen.

Sebastien Buemi blev ramt på første omgang af Antonio Felix Da Costa, så bagskærmen på hans bil hang og flappede. Løbsledelsen gav ham teknisk defekt flag, hvilket betød at han skulle i pitten. Delen var imidlertid faldet af allerede inden at Schweizeren kom til pitten, så det var en kogende Buemi der råbte over radioen. Turen igennem pitten betød at han var allersidst, og det eneste at han kunne håbe på var en tidlig Safety Car, så feltet kunne blive samlet igen.

På løbets 6. omgang kom Nick Heidfeld også forbi Sam Bird, så englænderen var helt nede på 4. pladsen, hvilket ikke var nok til at forsvarede 3. pladsen i mesterskabet.

11 omgange inde i løbet var Vergne helt oppe i gearkassen på Rosenqvist og pressede hårdt på svenskeren, i kampen om førstepladsen.

To omgange senere var der for alvor action i sving 1. Sam Bird prøvede at angribe Nick Heidfeld, samtidig med at Birds DS Virgin Racing holdkammerat, Jose Maria Lopez overhalede Tom Dillmann. Senere på omgangen kom Bird forbi Heidfeld, som omgangen efter blev angrebet af Lopez, der også kom forbi.

Maro Engel og Nelson Piquet Jr var de to første kørere der kørte i pit og skiftede bil. De gjorde det allerede på 18. omgang, hvilket var lidt før halvvejs punktet i de 37 løbsomgange.

Omgange efter kom Rosenqvist, Bird, Heidfeld, Dillmann, Jerome D’Ambrosio og ikke mindst Sebastien Buemi ind til bilskiftet.

Jean-Eric Vergne
Photo: Patrik Lundin/LAT/Formula E

Efter 19 omgange af løbet kom resten af feltet ind til at skifte bil. Begge Abt Schaeffler Audi Sport kørere tabte flere placeringer i forbindelse med pitstoppet, men var stadig et godt stykke foran begge Renault e.dams biler. Selvom ingen at Renault e.dams bilerne scorede point, var hverken Lucas Di Grassi eller Daniel Abt langt nok oppe i feltet til at kunne stjæle teammesterskabet fra det franske hold.

Rosenqvist beholdte føringen, men han brugte væsentlig mere strøm end Jean-Eric Vergne på andenpladsen, hvilket kunne gå hen og blive kritisk til sidste i løbet.

11 omgange før afslutningen af løbet, kørte Nico Prost i pitten, for at justere bilen ind til at køre en enkelt hurtig omgang i løbet, og derved score et point til mesterskabet.

Lucas Di Grassi og Daniel Abt kravlede stille og roligt op igennem feltet igen, og overhalede D’Ambrosio og Dillmann, inden at Maro Engel kom under angreb. Brasilianeren fik tvunget tyskeren ud i en kørefejl ind i sving 1, hvor Engel udbremsede sig selv. Ikke blot Di Grassi kom forbi ham, men Abt sagde også mange tak og smuttede med.

Med 8 omgange tilbage af løbet tog Jean-Eric Vergne føringen fra Felix Rosenqvist, der var gået i gang med at spare på strømmen.

Jose Maria Lopez var også flyvende, og dykkede forbi holdkammerat Sam Bird med 6 omgange tilbage af løbet.

Mitch Evans prøvede et overhalingsforsøg på Loic Duval, men endte i stedet med at tabe en placering til Sebastien Buemi. Buemi var dog stadig udenfor pointene i 13. position.

Lucas Di Grassi
Photo: Malcolm Griffiths/LAT/Formula E

Stephane Sarrazin kørte sig fantastisk tilbage igennem feltet, efter at have været næstsidst på første omgang, og indtog 8. pladsen, med 3 omgange tilbage af løbet.

Med 2 omgange tilbage af løbet ramte Loic Duval muren, efter han blev angrebet og ramt af Robin Frijns. Løbsledelsen valgte dog ikke at sende Safety Car på banen, men lod løbet køre, med blot en lokal gul flagzone.

Jean-Eric Vergne kunne køre en sikker løbssejr i hus, med Felix Rosenqvist på andenpladsen og Jose Maria Lopez på 3. pladsen. Dermed sikrede Vergne sig sin første løbssejr i Formel E, efter tre sæsoner.

Lucas Di Grassi kunne køre et sikkert mesterskab i hus, med Sebastien Buemi som 2’er, mens Felix Rosenqvist sikrede sig 3. pladsen foran Sam Bird.

I teammesterskabet vandt Renault e.dams foran Abt Schaeffler Audi Sport, med Mahindra Racing som 3’er.

Det var afslutningen på en helt forrygende sæson 3 i FIA Formula E Championship, Intet var afgjort før det allersidste løb, selvom gårsdagens 11. afdeling gav Di Grassi et stort forspring.

Sæson 4 starter den 2. og 3. december i Hong Kong.

Relaterede nyheder