Store ændringer på vej i FIA WEC

Der kommer store ændringer i FIA World Endurance Championship gennem de kommende par år. Ændringer som er blevet nødvendige efter Audi og Porsche har valgt at forlade serien med deres LMP1 biler.

Fremover er det slut med en separat LMP1-H kategori, men i stedet skal alle LMP1 biler kæmpe på lige vilkår. Det kommer til at ske at den såkaldte EOT (Equivalence of Technology) bliver justeret ind så biler med og uden hybrid kan kæmpe side om side. Det vil fortsat være muligt at bruge både suge- og turbomotorer samt benzin og diesel motorer i LMP1, og alle vil blive justeret ind til den samme performance.

Den største ændring kommer på kalendersiden.

FIA WEC kommer fremover til at foregå som en vinterserie, hvor finalen bliver 24 timers løbet på Le Mans.

2018/19 sæsonen bliver en meget speciel udgave, da den kommer til at løbe over 15 måneder, og posen med baner bliver rystet godt og grundigt.

Den endelige kalender skal stadig godkendes af FIA World Motors Sports Council, men den planlagte kalender ser ud som følger:

• 5 & 6 April: The Prologue, Circuit Paul Ricard (FRA)
• 4 & 5 May: WEC 6 Hours of Spa-Francorchamps (BEL)
• 16 & 17 June: 24 Hours of Le Mans (FRA)
• 13 & 14 October: 6 Hours of Fuji (JPN)
• 03 & 04 November: 6 Hours of Shanghai (CHN)
• February 2019: Place and event TBC
• 15 & 16 March 2019: 12 Hours of Sebring (USA)
• 3 & 4 May 2019 WEC 6 Hours of Spa-Francorchamps (BEL)
• 15 &16 June 2019: 24 Hours of Le Mans (FRA)

Prologen på Paul Ricard giver holdene mulighed for at køre en 36 timers test, hvis de ønsker dette.

Dermed skal der køres 2 gange på Spa og 2 gange på Le Mans i 2018/19 sæsonen, mens vi siger farvel til Silverstone, Nürburgring og COTA. Der er stadig en ledig dato på kalenderen, og denne bliver formentlig en kamp mellem Bahrain og Mexico, som begge gerne vil afholde et løb.

24 Hours of Le Mans 2017
Photo: JJ Media

Det har længe stået klart at COTA var på vej ud af mesterskabet, da løbet ikke har kunnet samle tilskuere nok. Gennem de første besøg på banen blev løbet afviklet sammen med IMSA serien, men heller ikke dette kunne tiltrække tilskuere.

I stedet bliver der nu skiftet til Sebring som det amerikanske løb. Løbet køres samme weekend som 12 timers løbet, som IMSA serien afholder, men IMSA løbet køres fra 10.00 til 22.00 lørdag, mens FIA WEC løbet så starter 2 timer efter og kører indtil klokken 12.00 søndag middag.

Det giver hele to nye udfordringer for holdene, som nu ikke kun skal fokusere på 6 og 24 timers løb, men også et 12 timers løb. Derudover bliver løbet startet i mørke og kører ind i sollys, som man også kender det fra Bathurst 12 timers løbet i Australien.

2018/19 kalenderen kommer derved til at bestå af 8 løb, hvorefter 2019/20 og fremover kommer til at bestå 7 løb. Det er for at reducere omkostningerne for alle holdene. Derudover vil alle bilerne og udstyret blive sejret rundt, i stedet for at det bliver fløjet til visse af de oversøiske løb i den nuværende kalender. Dette skulle iflg. FIA WEC reducere transportomkostningerne til en tredjedel af de nuværende.

Ved at ændre kalenderen til dette format gør også at man ikke kommer til at se den tendens, som vi har set fra enkelte hold gennem de seneste år, nemlig at ansøge om deltagelse i FIA WEC serien, køre den første halvdel af sæsonen, og når bilerne så forlader Europa, bliver holdene hjemme og ved i stedet fokusere på den kommende sæson. Ved at Le Mans er finalen bliver alle holdene nød til at være med fra start, og gennem hele sæsonen, for ellers kunne det jo godt ske at deres Le Mans billet bliver inddraget. I dag får holdene blot en bøde for ikke at møde op til de resterende afdelinger. I år har vi set det med ByKolles Racing Team samt den ene Signatech Alpine Matmut, som kun har kørt de Europæiske, hvorefter de har parkeret bilerne.

I den kommende tid kommer der yderligere detaljer omkring opbygningen af mesterskabet, da der stadig går snak om at GTE bilerne skal have et ekstra kvalifikationsløb om lørdagen, hvor det udelukkende er dem som kører. Men det bliver der ikke nævnt noget omkring i denne pressemeddelelse fra FIA WEC.

Relaterede nyheder