Er DTM, som vi kender det, slut før tid?

Deutsche Touringwagen Masters har været igennem nogle meget hårde år hvad angår tilskuertallene ude på banerne, men også bag tv skærmene rundt om i verdenen.

Det er efterhånden langt tilbage til de gode gamle dage, hvor tribunerne var propfulde ved både sæsonåbningen og sæsonfinalen på Hockenheim.

Åbningsløbet var langt fra fyldte tribuner, selv om der var fantastisk vejr, og i 2017 var løbet plaget af dårligt vejr, og her var der synsmæssigt maksimalt kun 75% af sæderne i brug, på en allerede kraftigt reduceret hovedtribune, som har været de seneste år. Dertil kommer at Mercedes tribunen nu er helt lukket for tilskuere, og der heller ikke bliver solgt ståpladser mere.

Heldigvis var der mange flere tilskuere til sæsonfinalen 2017, hvor der var fint solskinsvejr og over 20 graders varme.

I juli måned 2017 kom bomben fra Mercedes-AMG, hvor de annoncerede at de ville forlade DTM serien efter 2018. Det sendte chokbølger gennem hele DTM paddocken, for DTM serien var allerede inden denne sæson gået ned på blot 6 biler fra hver konstruktør, modsat 8 gennem de 5 tidligere sæsoner. Da både Audi og BMW også har eller får Formel E programmer, kunne DTM hurtigt komme i problemer med mangel på biler efter 2018.

DTM, Hockenheim, May 2016
Photo: JJ Media

DTM seriens TV kontrakt er også til forhandling efter denne nu afsluttede 2017 sæson. Siden År 2000 har ARD været den tyske tv kanal, der primært har sendt DTM, men de har efter sigende valgt IKKE at forlænge deres kontrakt. Der var heller ikke noget “Tak for 2017, vi ses i 2018” da de afsluttede sendingen fra Hockenheim sidste weekend. At være på gratis landsdækkende antenne-tv er vigtigt for alle tre konstruktører, og de er i øjeblikket i gang med at presse DTM serien og ARD til at fortsætte arbejdet.

DTM serien selv har også været igennem en udskiftning i ledelsen. Inden sæsonen trådte Gerhard Berger ind i ledelsen, men indtil nu har det ikke haft den store indvirkning på serien – i hvert fald ud af til.

I denne uge er det også gået hårdt for sig hos Mercedes. Robert Wickens annoncerede sin skifte til Indycar i onsdags, mens Edoardo Mortara og Maro Engel fredag offentliggjorde, at de kører i FIA Formula E Championship for Venturi. Formel E kalenderen 2017/18 burde dog ikke give datosammenfald, men da DTM kalenderen stadig ikke er annonceret, vides dette ikke endnu.

En 4. kører hos Mercedes har også blikket stift rettet mod andre løbsserier. Paul Di Resta har allerede haft en start for Williams F1 i 2017, og han flirter også med teamet omkring et fast 2018 sæde. Smutter han også, er der kun Lucas Auer, der er Gerhard Bergers nevø, og Gary Paffett tilbage, som har fuldt fokus på DTM. Begge har dog også flirtet med GT løb, hvor Auer har haft flere starter og endda også en sejr i ADAC GT Masters på Nürburgring. Netop disse måske 3-4 ledige DTM sæder skubber for alvor til rygter omkring at Mercedes måske allerede forlader serien nu – et år før tid.

Nismo GT-R, Lexus LC500, Audi RS5 DTM
Photo: DTM.com

DTM og Super GT har det seneste stykke tid flirtet med hinanden, men her er der aktuelt både forskellige på dæk samt motorer. Lexus og Nissan var inviteret til Hockenheim sidste weekend, hvor de kørte nogle opvisningsomgange, der var hurtigere end de sædvanlige DTM biler – vel og mærke uden nogen form for test eller opsætning på banen! Man kan dog nok godt regne med, at de to konstruktører har haft travlt i simulatoren hjemme i Japan, da det prestigemæssigt var vigtigt for dem at vise mindst samme hastighed som de normale DTM hold. Spørgsmålet er, hvor stort incitamentet for Lexus, Nissan og Honda er med hensyn til at sende biler til Tyskland, og for BMW og Audi at sende biler til Japan. For skal et samarbejde fungerer, skal der biler begge veje.

De kommende uger bliver rigtig afgørende for DTMs fremtid. Der er ingen tvivl om at DTM bilerne er noget af det vildeste, som man kan finde med tag på i Europa, men med årsbudgetter på omkring 50 millioner Euro pr konstruktør(!), så er det et meget dyrt udstillingsvindue, når alle 3 konstruktører allerede har GT programmer kørende i Tyskland – dog officielt kun hos privathold, der dog får fabriksstøtte – og enten har eller får et Formel E hold hver.

Vi glæder os til at følge de kommende uger og udmeldingerne fra ITR kontoret i Stuttgart.

Relaterede nyheder