Toyota vinder i Shanghai, men Porsche vinder mesterskabet

Den 8. afdeling af dette års FIA World Endurance Championship blev kørt i Shanghai, hvor løbet blev startet i 15 grader og let overskyet himmel.

Porsche #1 gik med det samme til angreb på polemanden Toyota Gazoo Racing #7, i kampen om førstepladsen i løbet.

G-Drive Racing #26 spandt rundt i 6. sving, og det skabte en del kaos ned gennem LMP2 klassen. Det udnyttede Signatech Alpine Matmut #36 til at komme helt op på andenpladsen i klassen, mens Vaillante Rebellion #31 holdt føringen i klassen.

Nicki Thiim i Aston Martin Racing #95 forsvarede føringen i GTE Pro over Kevin Estre i Porsche #92 og Olivier Pla i Ford Chip Ganassi Team UK #66., men #92 var helt oppe under hækspoileren på #95. De to duellerede gennem en halv omgang, hvor de kørte side om side, inden at Thiim måtte give fortabt til først Estre og sidenhen også Pla.

Mathias Lauda i AMR #98 forsvarede føringen i GTE Am, mens Francesco Castellacci i Spirit of Race Ferrari #54 var 2’er foran Keita Sawa i Clearwater Racing Ferrari #61.

Porsche #2 og Toyota Gazoo Racing #8 lå og byttede pladser flere gange på 3. pladsen i LMP1 klassen.

Efter 15 minutters kørsel kom Vaillante Rebellion #13 i kontakt med Dempsey-Proton Racing Porsche #77.

Spirit of Race Ferrari #54
Photo: JJ Media

De to AF Corse Ferrari’er var faldet helt tilbage på de to sidste pladser i GTE Pro klassen, mens Darren Turner i AMR #97 var på fremmarch, og overhalede de to italienske biler.

23 minutter inde i løbet, kom Toyota Gazoo Racing #8 forbi Porsche #1, og derved havde vi en Toyota 1-2 føring af løbet.

Thomas Laurent i Jackie Chan DC Racing #38 var tæt på at køre op i bagenden på Vitaly Petrov i CEFC Manor TRS Racing #25.

Jose Maria Lopez i #7 mistede føringen af løbet, da han kom i kontakt med Nico Müller i #26, og #7 spandt rundt. Han kom dog tilbage på banen blot få sekunder efter de to forreste biler. Lopez fulgte op med endnu en tur af banen, da han forsøgte at overhale Oliver Pla i #66 rundt på ydersiden i Sving 13, men han kom forbi Ford’en uden kontakt.

Efter en halv time af løbet kom Porsche #1 i problemer og kørte meget langsomt ude på banen. Han kravlede af sted på baglangsiden, inden at de fik nulstillet elektronikken og forsøgte at køre videre. Problemerne kostede Tandy halvandet minut til de førende i klassen, og han var derved næsten 1 omgang bag de førende.

Andy Priaulx i Ford Chip Ganassi Team UK #67 havde hentet Fred Makowiecki i Porsche #91 og lagde franskmanden hårdt under pres.

Tristan Gommendy i Jackie Chan DC Racing #37 kom i kontakt med Matt Rao i CEFC Manor TRS Racing #24, hvilket kostede #37 nogle sekunder, og derved kom under pres fra anden CEFC Manor TRS Racing #25 med Vitaly Petrov bag rattet. #37 fik et sort/hvidt advarselsflag for kontakten.

CEFC Manor TRS Racing #24
Photo: JJ Media

Kamui Kobayashi havde overtaget Toyota #7 ved det første pitstop, og med nye dæk på bilen vandt han hurtigt den ekstra tid, som dæk- og kørerskiftet havde taget.

Efter en time og 20 minutter kom det til kontakt mellem Thomas Flohr i Spirit of Race Ferrari #54, Weng Sun Mok i Clearwater Racing Ferrari #61 og Tristan Gommendy i Jackie Chan DC Racing #37. #37 dykkede op på indersiden af de to biler, og denne samt #54 endte med at spinde rundt. Efter #54 kom tilbage på banen, blæste den påkørte dør af på vej ned af langsiden, men den røg heldigvis langt væk fra asfalten, så den ikke gav problemer for konkurrenterne. Bilen kørte tilbage i pitten, men monteringspunkterne til døren var så beskadiget, at bilen ikke kunne repareres indenfor rimelig tid, og de valgte at trække sig fra løbet.

Løbet fandt ind i en rytme uden yderligere drama i løbets anden time, indtil at Ben Hanley i CEFC Manor TRS Racing #24 påkørte Ho-Pin Tung i Jackie Chan DC Racing #38, efter sidstnævnte havde overhalet #24. Begge biler kunne dog fortsætte med nogle mindre karosseriskader på begge biler. Kontakten endte med at give #24 en 5 sekunders pitstop straf, som skulle afsones ved det næste pitstop.

Neel Jani i Porsche #1 kom i kontakt med Kamui Kobayashi i Toyota #7, da den førstnævnte forsøgte at komme tilbage på den førendes omgangshøjde, efter de tidligere problemer i løbet. Der skete dog ikke mere, end at #1 kom ud i en lang drift, men herefter kunne fortsætte.

Aston Martin Racing #98
Photo: JJ Media

Efter 2 timer og 10 minutter af løbet, hoppede Michael Christensen ud af Porsche #92 fra førerpositionen i GTE Pro og overlod bilen til Kevin Estre.

Pedro Lamy forsvarede føringen i AMR #98 i GTE Am klassen, med Ben Barker i Gulf Racing UK Porsche #86 på andenpladsen og Weng Sun Mok i Clearwater Racing Ferrari #61 3’er.

Julien Canal i Vaillante Rebellion #31 havde en 50 sekunders føring over Leo Roussel i G-Drive Racing #26 og Mathias Beche i Vaillante Rebellion #13.

Ford Chip Ganassi Team UK #66 fik problemer med venstre dør, som ikke havde låst. Det blev dog løst kort tid efter, under et pitstop, hvor teamet fik smækket døren ekstra hårdt.

Der var drama efter 2 timer og 20 minutter af løbet, da Kevin Estre parkerede Porsche #92 i Sving 1. Der var ingen røg eller andet at se fra bilen – Estre kørte blot langsomt ud af sidste sving. Dermed var den førende GTE Pro bil ud af løbet, og Ford Chip Ganassi Team UK #66 overtog føringen. Teamet oplyste efterfølgende at det var et motorproblem.

Da #92 skulle fjernes, kom der Full Course Yellow på banen, for at marshals kunne fjerne bilen på en sikker måde. Det udnyttede mange af holdene til et pitstop, og derved miste mindre tid i pitten end under et normalt pitstop, hvor alle kører rundt med fuld fart ude på banen.

Porsche #91 var kommet i front af GTE Pro klassen, men den blev hentet af begge Ford Chip Ganassi Team UK biler. Fred Makowiecki kæmpede alt hvad han kunne for at holde Olivier Pla og Andy Priaulx bag sig.

Toyota Gazoo Racing #8
Photo: JJ Media

CEFC Manor TRS Racing #24 kører Ben Hanley lavede en fejl og udbremsede sig selv fra 4. pladsen. Da han kom tilbage på banen, ramte han ind i Jonny Adam i Aston Martin Racing #97, der blev skubbet rundt. Det resulterede i en Stop & Go straf på 10 sekunder for #24.

Halvvejs i løbet var Toyota Gazoo Racing #8 i front af LMP1, Vaillante Rebellion #31 i LMP2, Porsche #91 i GTE Pro og AMR #98 i GTE Am.

Lokalfavoritterne og mesterskabsførende Jackie Chan DC Racing #38 kom i front af LMP2 kategorien, efter at alle havde været inde til deres 4. stop. Oliver Jarvis var suverænt hurtigste mand i LMP2 klassen på det tidspunkt, og han trak væk fra Nico Prost i #31 på andenpladsen.

Efter Toyota #8 og #7 havde udført deres 4. pitstop, kunne #8 gå tilbage i front af løbet, på trods af at de havde lavet et kører- og dækskifte mere. Nakajima i #8 trak hurtigt fra #7, bl.a. på grund af de nyere dæk.

David Heinemeier Hansson i Vaillante Rebellion #13 lå i kamp med DTM kører Nico Müller i G-Drive Racing #26, hvor de to dystede om 4. pladsen i LMP2. Danskeren forsvarede sig alt hvad han kunne, og den unge schweizer kunne ikke finde nogen vej forbi.

Ford Chip Ganassi Team UK #67
Photo: JJ Media

David Cheng i Jackie Chan DC Racing #37 forsøgte at forsvare sig over Jean-Eric Vergne i CEFC Manor TRS #24. Cheng kom lidt for bredt i svinget, og da han kom tilbage på sporet, kørte han ind i siden på Vergne, og de to biler holdt og kiggede på hinanden i nogle sekunder, inden at bilerne kom fri af hinanden igen. Det gav en Drive Through straf til #37 for kontakten.

Efter 3 timer og 37 minutter af løbet gik Ford Chip Ganassi Team UK #67 i front af GTE Pro klassen, mens Porsche #91 stadig kunne holde sig foran Ford Chip Ganassi Team UK #66. I løbet af få omgange, var #66 helt oppe og presse på #91. Det holdt i ca 10 minutter, inden at Mücke kunne passere Makowiecki.

4 timer inde i løbet blev Porsche #2 sat en omgang tilbage af den førende Toyota #8. Porsche havde bare ikke farten til at kunne forsvare sig, og kørte mellem 1-2 sekunder langsommere end Toyota per omgang.

Efter halvandet stints kamp kom Nico Müller i G-Drive Racing #26 forbi David Heinemeier Hansson i Vaillante Rebellion #13 – men ikke uden at de to biler havde kørt side om side gennem flere af svingene, og bl.a. andet kørte på hver sin side af AMR #98 rundt i Sving 1. Men det var imponerende kørt af gentleman køreren.

Med 90 minutter tilbage af løbet stødte Nico Müller i G-Drive Racing #26 og Ho-Pin Tung i Jackie Chan DC Racing #38 sammen på vej ind i Sving 1. Tung forsøgte at dykke indenom Müller, men døren blev lukket i, og de to biler spandt af med høj hastighed. Mens Tung kunne fortsætte, fik Müller en punktering på højre baghjul og måtte køre en hel omgang med lav hastighed. Dommerne valgte at give #26 en 10 sekunders pitstop straf for kontakten.

Dermed fik Vaillante Rebellion en 1-2 føring i LMP2 klassen med #31 foran #13, med #38 på 3. pladsen.

Roman Rusinov havde overtaget #26, men startede med at flatspotte hans nye dæk på allerførste omgang, da han spandt på vej ud på start-mål langsiden.

Vaillante Rebellion #31
Photo: JJ Media

Olivier Pla i Ford Chip Ganassi Team UK #66 og Richard Lietz i Porsche #91 gik i kamp om andenpladsen i GTE Pro, hvor den sidstnævnte havde fået kørt sig tilbage i kampen. Pladserne byttede da TDS Racing #28 skulle overhale bilerne med en omgang. Ikke at der skete noget ulovligt, fra Matthieu Vaxiviere i #28, men der blev bare et hul, som #91 dykkede i.

Ved starten på sidste time var Toyota Gazoo Racing #8 i front af LMP1, Jackie Chan DC Racing #38 i front men med Vaillante Rebellion #31 i front på pitstop strategi, med kun et resterende pitstop for #31 mod #38 med to stop. I GTE Pro førte Ford Chip Ganassi Team UK #67, mens AMR #98 havde en suveræn føring i GTE Am.

Lietz i #91 gik til angreb på Tincknell i #67, i kampen om føringen af GTE Pro. #91 skulle dog have et længere tankstop for at kunne komme i mål, så ingenting var afgjort på det tidspunkt. På samme tid var Olivier Pla i #66 og Alessandro Pier Guidi i AF Corse Ferrari #51 også i tæt kamp om 3. pladsen. Det lykkedes Ferrari’en at komme forbi, mens Porsche raceren endnu ikke kunne tage føringen.

Med 38 minutter tilbage af løbet blev løbet voldsomt dramatisk. Under en overhaling ramte Jose Maria Lopez i Toyota #7 Porsche #91 og knækkede baghjulsophænget på #7, mens #91 fik en punktering. #7 blev skubbet ind i garagen til reparationer, og enhver chance for en 1-2 sejr for Toyota var forduftet. Reparationen kostede 13 minutter i pitten for Lopez. Ydermere fik #7 en 10 sekunders pitstop straf for påkørslen af #91.

Med 25 minutter tilbage af løbet dykkede #67 ind i pitten til sidste tankning, samt 4 andre dæk på bilen. Porsche #91 var blot 5 sekunder bag ham, i en reel kamp om sejren i GTE Pro klassen, men kunne udbygge føringen på vej mod målflaget.

Marco Sørensen i AMR #95 lå i tæt duel med Davide Rigon i AF Corse Ferrari #71 om 5. pladsen i GTE Pro klassen. Farten i de to Aston Martin racere i gårsdagens kvalifikation blev slet ikke gentaget i søndagens løb.

Nelson Piquet Jr i Vaillante Rebellion #13 lagde Ho-Pin Tung i Jackie Chan DC Racing #38 under hårdt pres, i kampen om 3. pladsen i LMP2 klassen. Der var kun få meter imellem de to biler, da det sidste kvarter af løbet startede. Med 10 minutter tilbage af løbet kom Piquet Jr forbi, da Tung havde brugt sine dæk op.

Porsche #2
Photo: JJ Media

Efter 6 timers racerløb vandt Toyota Gazoo Racing #8 med Sebastien Buemi, Anthony Davidson og Kazuki Nakajima foran Porsche #2 og Porsche #1.

I LMP2 klassen vandt Vaillante Rebellion #31 med Bruno Senna, Julien Canal og Nico Prost foran Signatech Alpine Matmut #36, med Vaillante Rebellion #13 med David Heinemeier Hansson som en meget vigtig del af teamet.

I GTE Pro vandt Ford Chip Ganassi Team UK #67 med Harry Tincknell og Andy Priaulx foran Porsche #91 og AF Corse #51. Marco Sørensen og Nicki Thiim i AMR #95 sluttede løbet på 5. pladsen.

I GTE Am vandt AMR #98 med Paul Dalla Lana, Pedro Lamy og Mathias Lauda foran Gulf Racing UK Porsche #86 og Dempsey-Proton Racing Porsche #77.

Dagens resultater betyder, at Porsche nu har vundet Konstruktørmesterskabet i LMP1, samtidig med at Brendon Hartley, Earl Bamber og Timo Bernhard blev Verdensmesterskabet for LMP kørere. Toyota Gazoo Racing #8 kørerne Kazuki Nakajima og Sebastien Buemi er 2’er i mesterskabet, mens Anthony Davidson er alene på 3. pladsen, efter at han sprang COTA løbet over tidligere i år. Alle disse positioner kan ikke skifte uanset løbsresultatet i Bahrain, da Porsche #1 kørerne er for langt bag ude i pointene til at kunne hente #8 kørerne.

I LMP2 fører Vaillante Rebellion #31 foran Jackie Chan DC Racing #38 og Signatech Alpine Matmut #36. Alle 3 har stadig muligheder for at vinde mesterskabet, men tættest mellem #31 og #38 med kun 4 point mellem de to biler.

I GTE Pro føres af an AF Corse #51 foran Porsche #91 og Ford Chip Ganassi Team UK #67. Marco Sørensen og Nicki Thiim indtager 6. pladsen i mesterskabet med #95 mens Michael Christensen i Porsche #92 kun er 11’er, efter en masse problemer ud 0 point i løbet af sæsonen. #51, #91 og #67 har alle mulighed for at vinde mesterskabet, med blot 7,5 point imellem de tre biler.

Ferrari vandt Konstruktørmesterskabet i GTE og har dermed allerede en titel i hus.

AMR #98 er tilbage i front af GTE Am mesterskabet, med en føring over Dempsey-Proton Racing Porsche #77 og Clearwater Racing Ferrari #61. Også disse 3 har alle mulighed for at vinde mesterskabet.

Mesterskabet skal afgøres om 14 dage, når den 9. og sidste afdeling af FIA World Endurance Championship skal køres i Bahrain den 18. november.

Relaterede nyheder