Medaljerne afgjort i Sydafrika

Sæsonfinalen i FIA World Rallycross Championship blev kørt nær Cape Town i Sydafrika.

Inden weekenden stod det allerede klart at Johan Kristoffersson havde sikret sig titlen som Verdensmester, ligesom PSRX Volkswagen Sweden havde sikret sig Teammesterskabet.

Kampen om andenpladsen var dog ikke afgjort endnu, og Petter Solberg drog til Sydafrika med blot et enkelt points forspring over 2016 mesteren Mattias Ekström. Sebastien Loeb på 4. pladsen var allerede ude af det, så duellen ville blot stå mellem nordmanden og svenskeren.

Weekenden startede dramatisk, da Mattias Ekström fik en 5 sekunders tidsstraf i Kvalifikationsheat 2, da dommerne mente at kontakt mellem ham og hans gamle DTM holdkammerat, Timo Scheider, havde været en kende for hård.

Lørdagens sluttede faktisk med Ken Block som bedste man af alle foran Janis Baumanis, men søndag formiddag skulle yderligere to kvalifikationsheat køres.

I Kvalifikationsheat 3 fik Toomas Heikkinen en fantastisk start, men han blev vippet rundt i første sving af Andreas Bakkerud og endte med at køre rundt på sidstepladsen.

Andreas Bakkerud & Johan Kristoffersson
Photo: FIAWorldRallycross.com

Reinis Nitiss kom i kontakt med Oliver Eriksson i starten af Q4, hvilket sendte den førstnævntes Audi S1 op på 2 hjul i adskillige meter – og vel og mærke med begge baghjul oppe i luften! Da Nitiss landede igen var feltet kørt, men han bidrog alligevel til masser af underholdning for tilskuerne og tv seerne. Senere på første omgang ramte Timur Timerzyanov en dækstabel og blev sendt ud af kurs, men han kunne fortsætte efter et spin. På løbets sidste omgang ramte Oliver Eriksson samme dækstabel og endte med at bilen landede ovenpå den, så kun 1 hjul rørte ved jorden. Det var action for alle pengene.

Q4 løb 5 kunne ligeså godt have været finalen med alle Verdensmestrene Johan Kristoffersson, Sebastian Loeb, Mattias Ekström, Petter Solberg, men det var dog unge Timmy Hansen, der endte med at snyde dem allesammen. Ekström slog Solberg, hvilket var vigtigt med henblik på mesterskabet.

Johan Kristoffersson, Mattias Ekström, Andreas Bakkerud, Petter Solberg, Janis Baumanis og Toomas Heikkinen kvalificerede sig til Semifinale 1, mens Timmy Hansen, Timo Scheider, Ken Block, Kevin Hansen, Sebastien Loeb og Kevin Eriksson var i Semi 2.

Resultaterne efter kvalifikationsheatene, betød at Ekström nu havde en 3 points føring over Solberg. Så Semi 1 kunne meget vel blive afgørende for andenpladsen i mesterskabet.

Timo Scheider etc
Photo: FIAWorldRallycross.com

Johan Kristoffersson holdt føringen ind i Sving 1, men resten af feltet allerede havde tabt 1,5 sekund efter første omgang! Solberg og Baumanis tog deres Joker laps på løbets første omgang. Ekström hentede dog ind på Kristoffersson, så der kun var et halvt sekund imellem de to. Kristoffersson, Ekström og Bakkerud ventede til allersidste omgang med deres Joker laps, og alt skulle afgøres på de sidste meter ned mod målstregen.

Kristoffersson kom ud side om side med Ekström, men Kristoffersson forsøgte at presse Ekström i autoværnet. Det ville Eki dog ikke finde sig i og holdt bare gassen på. Solberg blev også involveret og de tre stødte sammen adskillige gange hen mod målstregen. Ekström røg ind over græsset og kom i mål efter Kristoffersson men foran Solberg.

Der var masser af drama i Semi 2. Timmy Hansen og Timo Scheider lå side om side ned mod Sving 1 og bankede døre flere gange. Scheider blev presset bredt, men kom tilbage igen. Samme tid kom det til kontakt mellem Ken Block, Timmy Hansen og Kevin Hansen. Men Block endte med at komme ud i front af feltet, med vragdele hængende efter sig. Sebastien Loeb endte med at punktere på venstre forhjul, og måtte udgå. Timmy Hansen havde dog farten til at smutte forbi Block, efter den sidstnævnte tog sin Joker Lap på sidste omgang. Så efter 6 omgange, vandt Timmy Hansen foran Ken Block og Timo Scheider.

Der kom dog en melding fra dommerne at Block var blevet diskvalificeret på grund af undervægt, og dermed gik Kevin Hansen videre. Men det var langt fra overraskende at bilen vejede for lidt, da hele fronten af bilen manglede. Men stadig mega ærgerligt for amerikaneren, der kører sit sidste løb i World RX, ligesom teamet også trækker sig ud. Den beslutning kom dog for lang tid siden, så det har ikke noget med dagens udelukkelse at gøre.

Johan Kristoffersson tog starten foran Mattias Ekström, der kom bedre af sted end Timmy Hansen. Timmy Hansen var første mand i Joker Lap, mens Timo Scheider fulgte efter omgangen efter. Solberg lå lige på bagkofangeren af Ekström, inden at nordmanden tog Joker Lap en omgang før svenskeren. Eki blev foran, men de to kunne intet stille op imod Johan Kristoffersson, som tog sæsonens 7. sejr ud af 12 mulige. Timmy Hansen sluttede på andenpladsen foran Mattias Ekström og Petter Solberg.

Johan Kristoffersson
Photo: FIAWorldRallycross.com

Johan Kristoffersson slutter FIA World Rallycross Championship som Verdensmester foran Mattias Ekström, Petter Solberg og Sebastien Loeb. PSRX Volkswagen Sweden vinder Teammesterskabet foran Team Peugeot-Hansen og EKS – eller med andre ord, Volkswagen foran Peugeot og Audi.

Det var afslutningen på mesterskabet, men World RX serien er tilbage i april 2018, hvor sæsonen starter i Barcelona.

Relaterede nyheder