Ændret køretid og hurtigere pitstop

Automobile Club de l’Ouest har offentliggjort nogle ændringer til det sportslige reglementet for European Le Mans Series sæsonen i 2018.

Løbene afvikles stadig over 4 timer, men der bliver ændret lidt på minimums køretiderne for de forskellige kategorier af kørere.

I LMP2 klassen er der mulighed for at stille op med enten to eller tre kørere. Hvis teamet består af 2 kørere, skal bronze eller sølv køreren i bilen som minimum køre 2 timer og 15 minutter mod 2.20 tidligere. Hvis teamet består af 3 kørere, skal der som minimum køres 1 time og 10 minutter mod 1.30 tidligere. Derudover får Guld og Platin rangerede kørere lov til at køre 10 minutter længere i bilen, så de nu maksimalt må køre 40 minutter af løbet.

I LMP3 klassen skal alle bronzekørere som minimum køre 50 minutter hver, uanset om der er to eller tre bronzekørere i bilen. Et 3 mands team bestående af mindst to bronzekørere kan derfor spare 10 minutter på bronzekørerne.

I GTE klassen bliver der i stedet justeret op for køretiden for bronzekørere fra minimum 45 minutter til 90 minutter.

Det er hvad der er nyt i forhold til køretiden.

Beechdean Aston Martin Racing #99
Photo: JJ Media

Men også pitstop tiderne bliver reduceret. Fra og med den kommende sæson, må der tankes og skiftes dæk samtidig, og der må også bruges to luftnøgler til dækstoppede. Dermed kommer der en markant reducering i pitstop tiden, da det hidtil har været forbudt at røre bilen mens den blev tanket, samt man kun måtte bruge en luftnøgle til hjulene af gangen. Det er en lidt kontroversiel regel, da et komplet pitstop med dæk og tankning vil gå fra omkring 1 minut til ca 25 sekunder. Det er samme system som der er i IMSA serien, og her er der set eksempler på kørere, som ikke er færdige med at spænde sikkerhedsselerne, inden at de kører fra pitboksen, selv om man egentlig ikke må. Hvordan at dommerne vil regulere dette, må tiden vise. Det kunne evt. være ved hjælp af kameraer i bilen, som konstant filmer køreren, så dommerne kan se om selerne er spændte inden at bilen bevæger sig. Men det må tiden vise.

Der bliver oprettet et nyt LMP2 trofæ, som er for biler med maksimalt en sølv rangeret kører og som minimum en bronzekører i  kørersammensætningen. Vi har set LMP2 hold stille op med to sølvkørere, hvilket er fuld lovligt i følge reglementet, og køre cirkler omkring konkurrenterne. Et godt eksempel er SMP Racing #27, der stillede op med to sølvkørere i form af Matevos Isaakyan og Egor Orudzhev, som begge kunne køre toptider, mens hold som eksempelvis DragonSpeed #21 eller danske High Class Racing #49 havde et dyk i tiderne, når bronzekøreren kom i bilen.

Udover Prologen, der køres på Paul Ricard i ugen optil sæsonstarten, vil arrangørerne også stå for en privat testdag for alle holdene på Monza, Red Bull Ring, Spa Francorchamps og Portimao om onsdagen inden løbsweekenden.

Som en allersidste ting får LMP3 holdene lov til et ekstra sæt Joker dæk i løbet af sæsonen. Der er fortsat en begrænsning på tre sæt tørvejrsdæk pr løbsweekend, men en gang i året får holdene altså lov til et bruge et ekstra sæt efter eget valg.

ELMS serien starter med årets første afdeling søndag den 15. april på Paul Ricard banen nær Marseille.

Relaterede nyheder