Vildt søndagsræs i Hong Kong (Opdateret)

Søndag skulle den anden afdeling af FIA Formula E Championship 2017/18 køres, i det som var en dobbeltafdeling i Hong Kong.

Felix Rosenqvist i Mahindra Racing havde sikret sig Pole Position, foran Mitch Evans i Panasonic Jaguar Racing og Edoardo Mortara i Venturi. Gårsdagens vinder Sam Bird kvalificerede sig 4’er, men med de 10 strafplaceringer på grund af hans kørsel i pitten i går, arvede fødselsdagsbarnet Daniel Abt 4. startposition. Efter kvalifikationen mistede Evans dog sin anden position, som i stedet blev til en 4. plads, da han havde brugt mere end de tilladte 200kW under Super Pole. Så den reelle startgrid var Rosenqvist, Mortara, Abt og Evans.

Jean-Eric Vergne skulle blot starte 7’er mens den sidste mand på gårsdagens podie, Nick Heidfeld, var helt tilbage på 10. pladsen. Men det var selvfølgelig stadig bedre end sidste års mester, Lucas Di Grassi. Brasilianeren skulle starte løbet fra 12. position, mens 2015/16 mesteren Sebastien Buemi måtte nøjes med sidste startposition på grund af tekniske problemer.

Starten blev dog forsinket i adskillige minutter, da arrangørerne havde problemer med startlamperne. Så i stedet valgte de at starte løbet bag Safety Car, der førte feltet an i en omgang.

Da starten gik lavede Felix Rosenqvist en mega fejl i Sving 1, hvor han spandt foran hele feltet. Han måtte holde og vente på at store del af feltet kom forbi. Han kom dog ind på 11. pladsen igen, men en masse pladser var tabte. Dermed førte Edoardo Mortara sit blot andet Formel E løb, efterfulgt af Daniel Abt og Mitch Evans.

Sam Bird havde fået en god start fra 14. position og var allerede oppe på 10. pladsen efter første omgang, og allerede efter 5 omgange var han inde i top 10.

Oliver Turvey, Daniel Abt, Nick Heidfeld
Photo: Mark Sutton/LAT/Formula E

Nick Heidfeld måtte stoppe på banen og nulstille bilen på grund af et teknisk problem. Dermed faldt han tilbage på sidstepladsen i løbet, men han kørte hurtigere end alle de andre kørere i feltet.

De to gamle holdkammerater Oliver Turvey og Nelson Piquet Jr. havde en infight ude på banen, så de skabte en lille smule kø bagved sig, til irritation for bl.a. Sam Bird.

Pludselig tabte Luca Filippi hastighed ude på banen og måtte køre tilbage til pitten. Det viste sig at han havde en skade på hjulophænget, så han måtte skifte bil.

Kamui Kobayashi i Andretti, Luca Filippi i NIO og Daniel Abt i Audi Sport Team Schaeffler var de tre kørere, der fik fan boost fra fans i hele verden. Det var dog først i anden halvdel af løbet at de kunne bruge det.

Nelson Piquet Jr. faldt pludselig tilbage gennem feltet, efter en meget langsom omgang. Han fik stoppet faldet på 14. pladsen og kunne fortsætte i løbet.

Mortara lå og hyggede sig ude i front af løbet, med 3-4% mere strøm på batteriet end alle forfølgerne. Så ikke nok med at han kørte hurtigt – han kunne også spare på strømmen.

På løbets 14. omgang kom Lucas Di Grassi forbi Nico Prost, og kom derfor endelig på en af de pointgivende pladser. men der var stadig 31 omgange tilbage af løbet, så meget kunne nå at ske inden målflaget.

Rosenqvist arbejdede sig stille og roligt op gennem feltet, og han var helt oppe på 7. pladsen igen, inden at halvvejspunktet i løbet var nået.

Antonio Felix da Costa og Lucas Di Grassi var de to kørere i feltet, der havde sparet mest på strømmen, så deres mål var at køre en ekstra omgang end alle de andre kørere.

Sebastien Buemi var den første kører til at foretage et bilskifte, og han kunne gøre det med helt fri pitlane. Derimod kom resten af feltet på nær Antonio Felix da Costa, Alex Lynn og Lucas Di Grassi ind, hvilket gav masser af trafik ned gennem pitten.

Luca Filippi
Photo: Sam Bloxham/LAT/Formula E

Lucas Di Grassi gik pludselig i stå ude på banen, lige inden at han skulle skifte bil. Ifølge grafikken havde han stadig strøm tilbage på bilen, men der er så meget elektronik på bilerne, at det hurtigt kan give problemer.

Felix Rosenqvist blev den helt store vinder af bilskiftet, da han kom helt op 3. pladsen. Han havde dog 13 sekunder at hente på den førende Mortara, og Abt, der var 3 sekunder fra føringen.

Andre Lotterer havde mere held i sprøjten i dagens løb og lå faktisk og pressede Sebastien Buemi i kampen om 11. pladsen.

Rosenqvist hentede stille og roligt de forankørende, men spørgsmål var om det gik hurtigt nok. Med 10 omgange tilbage af løbet manglede han nemlig stadig 8 sekunder op til førende Mortara og godt 5 sekunder til Abt.

Med 6 omgange tilbage af løbet, begyndte Abt stille og roligt at hente Mortara, men en ting var at hente, og en anden ting var at overhale. Det kunne meget vel være på grund af fan boost, for kort tid efter tabte han lidt tid igen.

2 omgange før mål skete det der bare ikke måtte ske for Edoardo Mortara. Han fik låst baghjulene under en nedbremsning og spandt derfor rundt. Inden han fik bilen genstartet, var to mænd smuttet forbi ham. Efter løbet bebrejdede han sig selv for fejlen, da han ville prøve at gå efter løbets hurtigste omgang.

Dermed skete det helt fantastiske for Daniel Abt, der vandt sit allerførste Formel E løb – og så endda på hans 25 års fødselsdag!

Felix Rosenqvist kørte andenpladsen hjem, foran uheldige Edoardo Mortara.

Daniel Abt
Photo: Sam Bloxham/LAT/Formula E

Der var dog drama længere nede i feltet, på de sidste metre af løbet. Nelson Piquet Jr. kørte utroligt langsomt, og bagvedkørende Andre Lotterer måtte undvige ham, så den sidstnævnte endte med at køre i betonmuren! Til alt held kunne han stadig kravle over målstregen, selvom 14. pladsen som han indtog i forvejen ikke var pointgivende alligevel.

I kørernes mesterskab har Daniel Abt taget føringen foran Sam Bird, der sluttede på 6. pladsen i dagens løb. Jean-Eric Vergne sluttede på 5. pladsen i dagens løb, og de point var nok til tredjepladsen i mesterskabet. Bag ham kommer Felix Rosenqvist, som trods alt fik gode point med hjem, selv om weekenden var langt fra forløb efter hans plan.

I Teammesterskabet fører DS Virgin Racing foran Mahindra Racing og Audi Sport Abt Schaeffler.

Formel E er tilbage på banen den 13. januar, når årets 3. afdeling af FIA Formula E Championship 2017/18 køres i Marrakesh, Marokko.

 

Opdatering

Den tekniske kontrol efter løbet vise en uregelmæssighed på Daniel Abt’s bil – læs mere her

Relaterede nyheder