Omkostningerne begrænses i World RX

Der kommer nogle små men vigtige justeringer i reglementet, når den nye sæson af FIA World Rallycross Championship starter den 14.-16. april i Barcelona.

FIA, holdene som deltager i World RX samt IMG, der står for de kommercielle rettigheder til serien, har sammen besluttet nogle ændringer i 2018 reglementet, som skal forhindre omkostningerne i at vokse yderligere.

Siden serien startede i 2014 er omkostningerne bare skudt i vejret, og med Volkswagens, Peugeots, Fords og Audis fabriksstøtte gennem de seneste sæsoner, er der blevet pumpet adskillige millioner ind i udvikling af bilerne.

World RX består dog også af andre hold de de 4 nævnte. Efter 2017 måtte serien sige farvel til Ford, da de ikke længere var interesseret i at bruge så mange penge på det. De er så i stedet begyndt at støtte WRC holdet M-Sport. Det er også usikkert om Audi vender tilbage i 2018.

Derudover er der adskillige privathold som stiller med en eller to biler, og de får det svære og svære at følge med i toppen. Vi skal faktisk helt tilbage til sæsonfinalen 2015, hvor Robin Larsson vandt med sit private team, for at finde en vinder fra et ægte privathold.

Höljes 2017
Photo: FIAWorldRallycross.com

Fremover bliver holdene begrænset fra 3 til 2 motorer pr sæson samt 4 turboladere pr sæson mod 6 hidtil.

Holdene må registrere 12 nye dæk ved de to første afdelinger, og kan herefter kun registrere 8 nye og 4 brugte pr weekend resten af sæsonen, og der må kun køres på registrerede dæk.

Bilerne skal fremover have et teknisk pas, der kan sammenlignes med en homologering. Heri skal bilens mærke, model samt placeringen af gearkassen stå. Derudover skal det fremgå om der bliver brugt et centralt differentiale. Der kommer en begrænsning på maks to set gearudvekslinger pr sæson, en slags bremser samt begrænsning til en specifikation af aerodynamikken bagpå bilen. Tidligere har fabriksholdene haft flere forskellige bagvinger til bilerne, alt efter banen, men det er altså slut nu.

Der har været alt for stille omkring 2018 holdene og kørerne. Faktisk har kun Team Peugeot-Hansen meldt ud at de deltager med Sebastien Loeb i 2018, men ellers har der ikke været noget officielle udmeldinger fra de andre hold. Selvom der stadig er 3 måneder til sæsonstart, bør holdene allerede nu have alting på plads, da en 12 løbs kalender med besøg i Europa, Canada, USA, samt Sydafrika kræver en masse planlægning og ikke mindst økonomi. At de forsvarende Mestre PSRX Volkswagen Team Sweden og Johan Kristoffersson heller ikke har meldt noget officielt ud, kan godt virke lidt bekymrende.

Höljes 2017
Photo: FIAWorldRallycross.com

Ingen af holdene er repræsenteret på Autosport International showet i næste uge, hvor Petter Solberg ellers har været deltager gennem de seneste mange år. Storbritanien er ellers fødelandet for sporten, hvor det første Rallycross løb blev kørt på Lydden Hill den 4. februar 1967. Lydden Hill sagde farvel til VM bilerne i 2017, og fra denne sæson skal den engelske afdeling køres på en ny Rallycross bane på Silverstone, der køres bagved The Wing, som er det store pitområde, der blev bygget til Formel 1.

Men vi må håbe at der snart kommer gang i udmeldingerne omkring nogle 2018 programmer fra holdene, så Rallycross elskere og ikke mindst IMG som arrangører, kan sove mere roligt om natten.

Relaterede nyheder