Den spøjse sag omkring Fernando Alonso

Rygterne har svirret længe, og den 30. januar kom bekræftelsen endelig – Fernando Alonso skal deltage i FIA World Endurance Championship 2018/19 for Toyota Gazoo Racing.

I pressemeddelelsen fra Toyota, blev der gjort opmærksom på, at Alonso kunne skulle køre de løb, der ikke havde datosammenfald med Formel 1, da det stadig skulle være hans førsteprioritet. Det betød som udgangspunkt kun at han måtte springe over afdelingen på Fuji banen i Japan, som faldt sammen med Formel 1 løbet på COTA i USA.

Kort tid efter begyndte rygterne dog at svirre omkring en datoændring for FIA WEC på den dato, så den spanske superstjerne vil kunne køre hele FIA WEC 2018/19 serien, og dermed kæmpe med om VM titlen for kørere.

I fredags kom bekræftelsen på datoændringen, så løbet i stedet for den 21. oktober nu skal køres den 14. oktober.

Herefter er der startet en sand syndflod af negative kommentarer imod Alonso, Toyota og ACO/FIA, da løbet nu falder sammen med sæsonfinalen i WeatherTech SportsCar Championship i USA samt Super GT afdelingen på Autopolis banen i Japan plus DTM finalen på Hockenheim. Kommentarerne kommer både fra fans og tilskuere – men er disse negative kommentarer berettigede?

Lad og tage et skridt tilbage og kigge på det fra et lidt større perspektiv.

Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

Da FIA WEC annoncerede den såkaldte Super Sæson 2018/19 den 2. september 2017, stod der den 14. oktober ud for løbet på Fuji banen. Herefter var IMSA og ACO i kontakt, da denne dato ville falde sammen med Petit Le Mans løbet i USA. Det lykkedes ACO at flytte deres løb på Fuji til ugen senere.

Da Toyota skriver kontrakt med Fernando Alonso var de udmærket klar over sammenfaldet mellem Fuji og COTA – men da Toyota også ejer Fuji banen, gik de straks i gang med at forhandle med ACO, for at få den oprindelige dato tilbage igen, da det vil betyde meget for dem, hvis de kan få deres stjerne med til Japan.

ACO og LMEM, der står for FIA WEC serien, har kigget på det fra et kommercielt synspunkt. Fuji afdelingen har i forvejen altid haft en kæmpe opbakning fra tilskuerne, men hvis de kunne få Alonso med til løbet, vil det kunne bringe endnu flere tilskuere ind på banen.

ACO har været i kontakt med IMSA, allerede inden annonceringen af den nye dato, og forklaret dem, at de desværre ikke havde andre muligheder, og at de håbede at IMSA kunne flytte Petit Le Mans løbet i stedet. Der er nemlig flere sammenfald mellem IMSA deltagerne og FIA WEC deltagerne.

Eksempelvis:

-Harry Tincknell kører Ford i WEC mens han kører Mazda i IMSA.

-Oliver Jarvis har også kontakt med Mazda, men han forventes tilbage ombord den ene Jackie Chan DC Racing bil gennem hele WEC sæsonen.

-Olivier Pla skal også køre for Ford i WEC, mens han kører for ESM i IMSA.

-Nicolas Lapierre er en anden ESM kører, mens han skal sidde ombord i Alpine Signatech Matmut i FIA WEC.

-Renger van der Zande skal køre for Wayne Taylor Racing i IMSA, mens han kører DragonSpeed i FIA WEC.

-Augusto Farfus kører for BMW i både FIA WEC og DTM.

-Kazuki Nakajima og Kamui Kobayashi kører udover FIA WEC for Toyota, også Super GT for Lexus. Så det giver også problemer for dem.

Og måske er der flere, som vi ikke er klar over endnu.

Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

FIA WEC bliver gjort til den helt store syndebuk i denne sag, da nogle mener at de har flyttet løbet blot for en kørers skyld. Det er sådan set også det at der er sket – men man har gjort det for sportens og produktets skyld.

FIA WEC oplevede et dyk i tilskuerantallet efter Audi Sport forlod serien efter 2016, og det samme vil kunne ske igen efter 2017, efter Porsches afgang. Nu får de så en kæmpe redningsplanke smidt i deres retning i form af Alonso – lidt ligesom dengang at Nico Hülkenberg kørte Le Mans for Porsche i 2015, og en masse Formel 1 fans så med, fordi at de skulle se, hvordan at det gik ham. Ellers om dengang Mark Webber skiftede permanent fra Formel 1 til Porsche i FIA WEC.

Derfor skal de også udnytte, at der kommer et nyt, stort navn til serien.

Det som man skal huske på er at World Endurance Championship har tre meget vigtige bogstaver foran navnet – nemlig FIA. Det betyder at løbsserien er det allerhøjeste at man kan opnå indenfor sportsvognsræs.

Formel 1 har også nogle gange gjort nogle krumspring med hensyn til datoændringer, men det får ikke nationale løbsserier til at forlange at Formel 1 ændrer deres dato igen. Og FIA WEC har ikke magt nok til at kunne få Formel 1 til at ændre deres dato. Formel 1 vil i teorien kunne have flyttet COTA løbet en uge tidligere – men så ville det betyde at deres hold skulle flyve direkte fra Japan til COTA, og køre to weekender i træk, hvorefter der så ville være en weekends pause inden Mexico. Det er heller ikke holdbart for dem.

Så ja, det er en lidt træls sag med datosammenfaldene efter at datoen er blevet flyttet. Men med så mange racerserier over hele verdenen, er det så godt som umuligt op undgå sammenfald – og så vil FIA løbene altid have større vægt end en national serie, uanset hvor velanset at den er i lokalområdet, eller måske endda mere globalt.

Og for øvrigt var der allerede i forvejen datosammenfald mellem IMSA i Mid-Ohio, IMSA på VIR, DTM åbingsløbet på Hockenheim, FIA WEC på Spa Francorchamps samt FIA WEC (og ELMS) på Silverstone. Så det er ikke det første problem der dukker op – holdene og kørerne skulle allerede i forvejen vælge, inden fredagens annoncering.

Hos Racing24-7.net glæder vi os rigtig meget til at FIA World Endurance Championship 2018/19 sæsonen kommer i gang – og lad os så nyde at der er 36 biler på startlisten, og at serien kan tiltrække så store navne som Fernando Alonso, og andre tidligere Formel 1 kørere som bl.a. Bruno Senna, Giancarlo Fisichella, Kamui Kobayashi, Kazuki Nakajima, Vitaly Petrov og Pedro Lamy.

Relaterede nyheder