Sløset sikkerhed koster dyrt

Motorsport er farligt, men på grund af konstante sikkerhedsforbedringer, har sporten aldrig været mere sikker end den er i dag.

Derfor bliver der også slået meget hårdt ned, hvis der er nogen der sløser med sikkerheden, og det bliver opdaget.

Ved sidste weekends ABB FIA Formula E Championship løb i Punta del Este havde de tekniske kontrollanter ekstra fokus på sikkerheden, da der ved nogle af de tidligere weekender er blevet fundet eksempler på nogle hold, som havde været lidt for kreative med sikkerhedsselerne i forbindelse med deres obligatoriske bilskifter.

Efter lørdagens løb valgte løbets tekniske kontrollanter at tjekke undertøjet på de kørere, der sluttede i top 3, og her fandt de uregelmæssigheder hos Lucas di Grassi.

Sidste års Formel E mester havde ikke det godkendte undertøj på, men i stedet bar han kun nogle korte underbenklæder, som ikke er homologeret af FIA.

Lucas di Grassi
Photo: LAT/Formula E

Nogle vil nok mene – jamen, der er jo ikke benzin involveret i Formel E, så hvorfor skal kørerne have brandsikkert tøj på?

Men batterierne på bilerne kan faktisk bryde i brand. Det skete på Nico Prosts racer i Montreal sidste år, mens bilen holdt i Parc Ferme. Hvis vi går nogle år tilbage, havde Williams F1 en brand i noget af deres KERS udstyr, i forbindelse med Formel 1 løbet i Barcelona.

Problemet med batterier er at en evt. brand kan udvikle eksplosionsagtigt. Dermed er det ikke helt ligegyldigt, hvor mange lag brandsikkert tøj at kørerne har på.

FIA dommerne i Punta del Este valgte at give Lucas di Grassi en bøde på 10.000 Euro samt 3 strafpoint, som kan ende i udelukkelse fra et eller flere løb, hvis han samler for mange af disse point. Det kan evt. være fra sammenstød eller andre forseelser ude på banen, at kørerne normalvis får tildelt disse point.

Men hvorfor køre med korte underbenklæder? Jo, simpelt. Du foretrækker også at have shorts og korte ærmer på, når temperaturen er 30 grader, som den var i lørdagens løb. Men den går altså ikke, når man kører racerbiler – uanset om den er elektrisk eller drevet af fossile brændstoffer.

Relaterede nyheder