Ligeværdig WEC Prolog

FIA World Endurance Championship afholdte den såkaldte Prolog, som er den officielle test forud for sæsonen 2018/19.

Testen spredte sig over 2 dage, hvor holdene havde mulighed for at få 30 timers uafbrudt test, så de både fik kørt i dagslys og 24 graders asfalttemperatur, men også i mørke og blot 12 grader.

Det er altid svært at vide hvad holdene har i planerne. Nogle kører bare long-runs, hvor de ikke satser på omgangstider, mens andre giver fuld gas, for at se hvor hurtigt at bilen reelt kan køre.

Toyota Gazoo Racing hørte helt sikkert til den første gruppe. Lørdag eftermiddag koblede de alle begrænsninger fra på bilen, og satte en sensationel omgang, som var 4,3 sekunder hurtigere end bedste ikke-hybrid bil. Tilmed satte de en tophastighed på 347,3 km/t, men det var altså ikke den reelle fart. Da de gik tilbage til at køre med alle begrænsningerne slået til, og gik i gang med deres løbsfart, lå alle biler indenfor et sekund.

SMP Racing fik sammenlagt kørt 515 omgange med deres to biler og var marginalt hurtigere end Rebellion Racing. Det var lidt af en sensation at Rebellion Racing var så hurtige allerede ved denne test. Inden fredag formiddag, havde de blot kørt 5 omgange med den helt nye bil. Men de fik kørt 263 omgange.

SMP Racing BR1 #11
Photo: JJ Media

ByKolles Racing Team fik kørt 331 omgange, hvilket ikke altid har været nogen selvfølge for holdet. Faktisk kedede mekanikerne sig så meget, at de havde mere travlt med deres mobiltelefoner end med værktøjet – heldigvis.

CEFC TRSM Racing havde begge deres biler med, men det var først lørdag eftermiddag, at bil #5 var klar til at køre. De fik kørt 259 omgange fordelt på de to biler, men de har meget lang vej igen, inden at de har en bil, der kan holde i 6 eller 24 timer. Kun 7 timers kørsel på 30 timer, er ikke ret længe – når de vel og mærke er fordelt på begge biler.

DragonSpeed kører i år med samme BR Engineering BR1 som SMP Racing også har, men SMP Racing har valgt AER motor mens DragonSpeed har satset på Mecachrome motoren. Om det var det som udgjorde forskellen på 0,7 sekund imellem de to teams, kan være svært at sige. Bilen er dog også forholdsvis ny for holdet, mens SMP Racing har testet den hele efteråret.

TDS Racing ORECA #28
Photo: JJ Media

Kaster vi et blik på LMP2 feltet, lå alle 7 biler indenfor 1,2 sekunder. Feltet er lidt tyndt i år hvad angår antallet af biler, men at alle biler er så tæt på hinanden lover godt. DragonSpeed var hurtigt mens Larbre Competition var de langsomste. Det er også Larbre der har den svageste line-up, hvor Fernando Rees var den hurtigste mand. De 4 andre mand i bilen, var de langsomste i feltet, og med hele 4 sekunder op til den hurtigste mand i feltet, Pastor Maldonado – ja, ham. Han kører i år for DragonSpeed holdet, og han kan sammen med Ben Hanley som de to pro-kørere formentlig levere masser af fart, som sølvkøreren Roberto Gonzalez er indenfor 2 sekunder af. Så det er en rigtig stærk kombination, slå længe at de kan holde farten oppe, og holdet bilen ude af garagen.

I begge GTE klasser havde Porsche et kæmpe overskud i forhold til konkurrenterne. Om det så er fordi at BOP’en er lidt for gunstig for Porsche eller om de andre hold bare holdt lidt tilbage, må vi se i de kommende løb. Men et forspring på 0,7 og 1,2 sekunder til bedste ikke-Porsche, er et kæmpe hul.

Mens Ford Chip Ganassi Team UK var tættest på Porsche i GTE Pro, var de ikke i nærheden af at kunne udfordre dem på omgangstiderne.

Porsche #92
Photo: JJ Media

AF Corse Ferrari havde en meget mærkelig test strategi. De fik blot kørt 252 fordelt på de to biler. #71 kørte blot 68 omgange i løbet af fredagen, mens det blev til 122 omgange lørdag. #51 kørte udelukkende lørdag, hvor det blev til 64 omgange. Så de ønskede måske at skjule noget, for hvorfor ikke udnytte testtiden? Det får vi at se på Spa og Le Mans.

BMW Team MTEK fik kørt næsten 700 omgange med deres #82, og var meget tæt på Ferrari tiderne – men 2 sekunder fra Porsche.

Clearwater Racing Ferrari #61
Photo: JJ Media

I GTE Am var det en Porsche 1-2-3-4, hvor de 4 biler lå indenfor 0,7 sekund af hinanden. Der skulle gå yderligere 0,5 sekund inden at bedste Aston Martin i form af TF Sport var marginalt hurtigere end Aston Martin Racing. De 3 Ferrari’er lå alle indenfor to tiendedele af Aston’erne.

Og hvad kan man så lære af denne test? Ja, som vi også startede med at sige, ikke ret meget, da holdene kan have kørt meget forskellige strategier.

ByKolles Racing Team #4
Photo: JJ Media

Første gang at vi får en indikation af det reelle styrkeforhold er om en måned, når den første afdeling af FIA WEC skal køres på Spa Francorchamps den 5. maj.

Relaterede nyheder