Forvirrende ELMS test

Ligesom FIA WEC holdene havde det i sidste uge, så havde European Le Mans Series holdene to testdage i denne uge på Paul Ricard.

Forskellen var blot at dette ikke var en 30 timers test, men 5 træninger som varede 4, 4, 2, 4 og 3 timer hver.

Mens man i FIA WEC testen ikke vidste hvem der fokuserede på omgangstider eller løbspace, var det svært at holde styr på, hvem af de 44 ELMS biler, der havde sat tiderne på hvilke dæk, på hvilke tidspunkter af træningen.

Vejret var utroligt ustadigt, og der var kun mandag eftermiddags- og aften træningen, der blev kørt på helt tør bane. Gennem de 3 resterende træninger, startede banen enten med at være våd og/eller blev det undervejs. Nogle gik fra våd til næsten tør tilbage til våd igen.

Vejret gik da helt bananas ved tirsdagens første træning, hvor der pludselig kom en kæmpe haglbyge ind over banen, ledsaget af lyn og torden. Naturligt nok tog det ikke mange minutter inden at alle holdene havde pakket bilerne væk i garagen.

AVF by Adrian Valles #30
Photo: JJ Media

To hold der fik regnvejret mandag formiddag at føle på den hårde måde var Ebimotors Porsche #80 og Proton Competition Porsche #77. Begge biler røg af banen med kort mellemrum i den første træning, med meget store skader til følge. Efter omkring 24 timers reparationsarbejde kom #80 tilbage på banen, mens #77 ikke stak snuden ud af garagen igen. Der er endda den mulighed at de bliver nød til at skifte #77 forud for weekenden, da holdet muligvis ikke har de reservedele og det værktøj som er nødvendigt til at gøre den klar, med på banen. Så en meget ærgerlig test for #77, som kun nåede 9 omgange på banen, inden at det gik galt.

Heldigvis var resten af feltet forskånet for de store uheld. Der var nogle hold som måtte skifte lidt bundplanker på bilerne eller en front, hvis de havde været lidt for hårdt over nogle af kantstenene rundt på banen.

Til gengæld var der rigtig mange med tekniske problemer. Der var utroligt mange biler, som holdt med motorer eller gearkasse pillet af, hvor mekanikerne var i gang med at skifte noget af disse ting. Her var AT Racing #9 bl.a. et af holdene. De fik kørt 27 omgange i morgentræningen, og nåede først ud i aftentræningen igen, hvor det blev til 46 omgange.

Disse tekniske problemer gjorde desværre også at danske Lasse Sørensen kun fik en håndfuld omgange i bilen, som tilmed var på våd bane. Lidt ærgerligt for den unge kører, men vi må se hvad fremtiden bringer.

Til gengæld “revancherede” Mikkel Jensen sig for tiden i garagen, og endte med at sætte testens næsthurtigste LMP3 tid, kun overgået med nogle få tiendedele af Alexander Toril, der kører for DKR Engineering #8.

DKR Engineering #8
Photo: JJ Media

LMP3 feltets sidste dansker, Christian Stubbe Olsen, fik 44 omgange i bilen, hvor størstedelen var på våd bane. Derfor udgør hans placering i den nederste tredjedel af feltet heller ikke nødvendigvis hans reelle fart. Det bliver i hvert fald spændende at følge ham henover weekenden, hvor vejrforholdene forhåbentlig bliver bedre.

High Class Racing og især Anders Fjordbach gjorde sig igen positivt bemærket i LMP2. Han sluttede testen af med at sætte 5. hurtigste tid, der forhåbentlig giver holdet et moralsk boost forud for weekenden.

De første indtryk er at Dallara og ORECA chassiserne ligger utroligt tæt på hinanden i LMP2. Faktisk ende AVF by Adrian Valles Dallara #30 med at sætte testens hurtigste tid foran flere ORECA’er. Ligier var ikke med helt fremme, men det er langtfra sikkert, at de har gået efter omgangstiderne på det tidspunkt, hvor banen var bedst. Phil Hanson i United Autosports #22 var den hurtigste Ligier mand, og han var 1,2 sekund efter hurtigste Dallara med Henrique Chaves bag rattet.

Proton Competition Porsche #88
Photo: JJ Media

Mens det var skidt i den ene ende af Porsche lejeren, endte Proton Competition #88 med at sætte hurtigste tid af alle GTE biler, foran JMW Motorsport Ferrari #66, Krohn Racing Ferrari #83 og Spirit of Race Ferrari #55. Så billedet fra FIA WEC med at Porsche har de hurtigste GTE biler aktuelt, gentog sig altså også i denne todags test.

Bilerne har nu et par dage til at hvile sig i, inden årets første løbsweekend starter fredag formiddag, hvor den første træning køres. Løbet starter søndag middag kl. 12.00.

Relaterede nyheder