Begivenhedsrig sæsonstart i ELMS

Det blev en begivenhedsrig sæsonstart, da European Le Mans Series kørte deres åbningsløb på Paul Ricard i Sydfrankrig.

IDEC Sport #28 startede fra Pole Position i LMP2 klassen, mens M.Racing – YMR #19 havde været lørdagens hurtigste bil i LMP3 klassen. I GTE klassen havde Proton Competition #88 snuppet første startplads med deres helt nye Porsche 911 RSR.

Der var gang i kampene allerede fra første sving. DragonSpeed #21 snuppede andenpladsen i allerede i sving 1, og inden de var halvvejs rundt på første omgang, var den hvide ORECA gået i føring af løbet. I LMP3 havde Ultimate #17 taget føringen foran RLR MSport #15, mens Proton Competition Porsche #88 beholdt føringen i GTE.

High Class Racing #49 med Anders Fjordbach havde også gang i avancementet, og var helt oppe i top-10 allerede efter de første to omgange.

RLR MSport #15 gik i front af LMP3 feltet, efter en udbremsning af Ultimate #17 bilen.

RLR MSport #15
Photo: JJ Media

Mens #88 havde fået et lille forspring i GTE, lå Ebimotors Porsche #80, JMW Motorsport Ferrari #66 og Spirit of Race Ferrari #55 kofanger mod kofanger, og byttede plads flere gange.

Harrison Newey i APR – Rebellion Racing #31 havde lidt kontakt med nogle andre biler på første omgang, hvor han bl.a. også snittede en kantpæl, som han så måtte slæbe rundt på gennem sit første stint.

SMP Racing #35 og Graff #39 havde kontakt med hinanden ned af Mistral langsiden. Dallara bilen #35 havde en højere topfart end ORECA #39, og det gjorde at den kunne trække ud og overhale, mens Victor Sheitar blev overhalet tilbage igen få sving senere. Heldigvis skete der ikke skader på nogle af bilerne.

Efter godt 20 minutters kørsel kravlede Ultimate #17 ned af langsiden i meget langsomt tempo. Samtidig røg DKR Engineering #8 i dækbarrieren efter en kontakt med M.Racing – YMR #18.

G-Drive Racing #40
Photo: JJ Media

Christian Stubbe Olsen startede i Ecurie Ecosse/Nielsen #7  bilen, og han holdt 13. pladsen gennem store dele af sit første stint.

Racing Engineering #24 havde overtaget andenpladsen tidligt i løbet, og lå DragonSpeed #21 under pres, så ingen af kørerne kunne slappe af. Da Lapierre blev fanget bag både en LMP3 og en GTE bil, kunne Norman Nato i #24 lukke hullet til kun få metre mellem de to biler.

Duqueine Engineering #29 og Cetilar Villorba Corsa #47 kom i kontakt med hinanden, da #29 troede at der var et hul, som dog lukkede igen. De to biler lavede et synkront spin, men var hurtigt tilbage på banen igen.

IDEC Sport #27 mistede motorcoveret på ved ned af Mistral langsiden. Da den forlod bilen med over 250 km/t, rykkede den også bagvingen af bilen. Heldigvis ramte den ikke nogen af de andre biler, men fløj langt af vejen, og landede på en af de store asfaltområder.

JMW Motorsport Ferrari #66 endte med at spinne på egen hånd, da han forsøgte at overhale Gulf Racing Porsche #86, men bestemte sig for at trække snuden til sig i sidste sekund. Det kostede Liam Griffen i #66 nogle sekunder inden at han var tilbage på rette kurs igen.

BHK Motorsport #16 var heldig med ikke at ende i autoværnet, da den endte i et spin under nedbremsningen til sving 1. Men på nær 4 flatspottede dæk, skete der ikke noget med bilen.

JMW Motorsport Ferrari #66
Photo: JJ Media

Mark Patterson i Algarve Pro Racing #25 havde to spin indenfor få minutter, og ved det andet spin undgik han kun med nød og næppe at blive ramt af en hel gruppe biler.

Nicolas Lapierre i DragonSpeed #21 fik en punktering efter 75 minutters racerløb. Dermed mistede de føringen til Racing Engineering #24, men udnyttede samtidig muligheden for at sætte Henrik Hedman i bilen.

Panis Barthez Competition #23 havde lige overtaget 3. pladsen i løbet, men herefter røg Timothe Buret af banen med høj hastighed på grund af en punktering. Heldigvis var der så meget afkørselsområde på banen, at han indgik at ramme noget.

Efter knapt 90 minutters racerløb overtog Gulf Racing Porsche #86 føringen af GTE klassen. De havde oprindelig kvalificeret sig som 2’er, men grundet af frihøjden på diffusoren ikke var korrekt, blev de udelukket fra kvalen. Men hvad gør det, når man alligevel kan køre sig i front af løbet efterfølgende – med en lovlig bil. Mike Wainwright var glad for at holdet havde valgt at tage dette ekstra ELMS løb, da de ikke vidste at diffusorhøjden kunne ændre sig på bilen, da de ikke var blevet fortalt det af Porsche i forbindelse med købet.

Spirit of Race Ferrari #55 & G-Drive Racing #40
Photo: JJ Media

M.Racing – YMR #19 have et spin på egen hånd, men kunne fortsætte efter dækrøgen havde lagt sig.

Gulf Racing Porsche #86 måtte desværre udgå efter blot halvanden time af løbet. Den stoppede bare pludselig ude på banen, da den mistede benzintrykket.

Efter knapt 2 timers racerløb, kom der Safety Car på banen, da DragonSpeed #21 og Spirit of Race Ferrari #55 kørte sammen, og ramte autoværnet i sving 10. De to biler rørte hinanden under nedbremsningen, og slog en ordentlig bule i autoværnet. Heldigvis var begge kørere OK, og Hedman kunne endda få bilen tilbage til pitten, selv om det var ham der ramte autoværnet hårdest. Det var dog det sidste hvor vi så til 21’eren i dagens løb. #55 var også ude på stedet.

Reparationsarbejdet af barrieren tog omkring 15 minutter, inden at løbet blev frigivet igen.

AVF by Adrian Valles #30 havde et meget spændende re-start af løbet. Først kom det til et sammenstød med Eurointernational #11 og omgangen senere kom Henrique Chaves selv på afveje i det hurtige Signes sving. Herefter dykkede han i pit for at få nogle nye dæk på.

Med halvanden time tilbage af løbet kom den førende Racing Engineering #24 under pres fra Signatech Alpine Matmut #36 bilen. De to biler lå kun adskilt med få sekunder. Signatech Alpine Matmut er dog kun gæstestartere denne gang, da deres primære program er i FIA WEC.

En anden gæstebil, TDS Racing #33, havde fået kørt sig op på 5. pladsen, og med Loic Duval bag rattet, havde den også sat kursen ind mod yderligere avancement.

Racing Engineering #24
Photo: JJ Media

Signatech Alpine Matmut #36 havde overtaget føringen af løbet, da de havde haft et hurtigere pitstop end Racing Engineering #24. Men med en time tilbage af løbet, forsøgte Olivier Pla i #24 at overhale Pierre Thiriet i #36. Samtidig blev de to hentet af Nicolas Jamin i Duqueine Engineering #29. Pla kom dog forbi med en fantastisk overhaling udenom i Sving 9, for enden af Mistral langsiden.

Der blev delt nogle en stakfuld drive-through straffe ud, for at have kørt for at have overhalet under Safety Car. Disse blev givet til United Autosports #2, APR – Rebellion Racing #31 samt begge IDEC Sport #27 og #28 biler.

Der var spænding om sejren i GTE helt ind til målflaget, da Miguel Molina i JMW Motorsport Ferrari #66 hentede ind på Matteo Cairoli i Proton Competition Porsche #88. På løbets allersidste omgang lykkedes det Molina at overhale Cairoli, efter nogle lidt robuste manøvrer, hvor der blev skubbet lidt fra både den ene og anden side. Men tæt og spændende racerløb, helt til målstregen.

Der var ikke nogen som kunne slå Racing Engineering #24 med Norman Nato, Paul Petit og Olivier Pla. TDS Racing #33 sluttede 2’er i deres gæsteoptræden, mens Duqueine Engineering #29 sluttede 3’er i LMP2.

RLR MSport #15 vandt LMP3 klassen med John Farano, Rob Garofall og Job Van Uitert, mens M.Racing – YMR #19 og EuroInternational #11 kom på de efterfølgende pladser.

Det lykkedes JMW Motorsport Ferrari #66 at slå de lynhurtige Porsche racere, der dog sluttede 2’er og 3’er med henholdsvis Proton Competition #88 og Ebimotors #80.

High Class Racing #49 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach sluttede på en 13. pladsen, efter ellers at have været oppe på 6. pladsen. De var uheldige med deres pitstop, og hvornår der var Safety Car på banen.

Christian Stubbe Olsen, Colin Noble og Alex Kapadia i Ecurie Ecosse/Nielsen #7 sluttede på 9. pladsen i LMP3 klassen – lige bag AT Racing #9, som normalvis har Mikkel Jensen med. Jensen var dog ikke i bilen i dag, da han deltog for BMW i ADAC GT Masters på Oschersleben.

Den næste afdeling af European Le Mans Series skal køres den 12.-13. maj på Monza.

Relaterede nyheder