Cheng: 90% fokus i bilen er bare ikke nok

DC delen af Jackie Chan DC Racing, David Cheng, var venlig at give Racing24-7.net noget tid til en snak om FIA World Endurance Championship sæsonen, det kommende 24 timers løb på Le Mans og Asian Le Mans Series senere på året.

Holdet deltager med to biler i FIA WEC igen i år, men kun en enkelt af deres 2017 kørere i bilen i år. Selv teamejer Cheng er hoppet ud af bilen i år. Vi spurgte ham, om det var på grund af det malaysiske program var dukket op, og han så havde valgt at springe denne sæson over?

“Nej, for at være ærligt, så var det ikke en pludselig beslutning. Planen var der, selv ved slutningen af sidste sæsonen, med tanke på denne sæson på grund af flere ting. Det er helt åbenlyst at forretningssiden af holdet vokser. Det tager meget mere af min tid, må jeg tilstå. Når vi kigger på sidste år, så gik Le Mans rigtig godt for mig. Primært fordi at andre end mig selv, altså Sam (Hignett, red) og nogle folk i Kina, tog sig af mange af de ting som jeg normalt skulle gøre, så jeg kunne holde 100% fokus på at køre, især på Le Mans. Ved 6 timers løbene, for at være ærlig, følte jeg at jeg kun var 90% i hver af rollerne. Når du stiller op i WEC, i dette utroligt konkurrencedygtige felt, er 90% fokus i bilen bare ikke nok. Og kun at have 90% fokus på at drive teamet, er heller ikke nok.

“Så da vi sluttede sidste år, var det en ret klar beslutning, at jeg ville fokusere 100% på en ting, hvilket så enten var at køre eller at styre holdet. Og nu, som jeg sagde, vokser vores forretning hurtigt. Udover det, så er jeg gået i gang med at studere lidt igen på Oxford og Harvard. Så det er en helt anden udfordring. For at være ærlig, så savner jeg at køre, især under løbsweekenderne, men der er ligeså stor belønning i den nye udfordring, selv om det er anderledes.”

David Cheng
Photo: JJ Media

“Det er ikke nogen hemmelighed, at lige nu jagter vi nogle kinesiske konstruktører, og med deres tilstedeværelse med nogle deligationer, især på Le Mans, så tror jeg at det er mere vigtigt at være i garagen med dem, end at sidde i bilen i 3 timer.”

“Som kører, især på Le Mans, bliver du nød til at lukke alting ude – de eksisterer ikke. Så du skal ikke skyde dig selv i foden. På Le Mans er du træt, du er emotionel. Altså, sidste år – enten var du godt med eller også skete der nogle ting, og så begyndte du at blive påvirket af det.”

Le Mans 2017 gik rigtig godt for holdet, hvor de faktisk førte løbet generelt indtil en time før mål, da Porsche kom tilbage og snuppede sejren, men stadig med en generel andenplads til Jackie Chan DC Racing #38, men som vinder af LMP2 kategorien.

“Ja det var super spændende. Men når alt kommer til alt, så var vi SÅ fokuserede på LMP2. For at være ærlig, så registrerede jeg slet ikke da vi overhalede Porschen, som holdt vi siden af vejen. Jeg var så fokuseret, at det faktisk ikke var før dagen efter at jeg opdagede – ohhh, vi førte Le Mans generelt. Så det var en meget interessant oplevelse. Vi var der, og vi havde været oppe i 24 timers, og så stopper din hjerne med at arbejde, og det hele bliver bare en stor tåge.”

Dine planer om at udvide holdet er også årsagen bag den rent malaysiske bil #37.

“Jeg må sige, med støtten fra Sepang og det hele, så det hele, så støtter de 3 kørere hinanden rigtig godt. Vi startede med dem i Asian Le Mans Series, hvilket altid er en god test for WEC, og nu er det et skridt op ad stigen. Mange folk tænker bare, ok kørerne har brug for mere erfaring. Jeg kendte Weiron og åbenlyst også Jazeman og Nabil i forvejen. Du kan være rimelig sikker på, at de vil være med helt fremme. Men det er også at integrere dem i holdet. Vi gør ikke tingene væsentligt anderledes end de andre hold, men vi har vores egen specielle måde at vi gør tingene på. Når du er en del af programmet modsat ved at lære programmet, så er der store forskelle. Mange af resultaterne, især Le Mans sidste år, kom på baggrund af den måde som holdet var sammentømret på. Sammenholdet mellem den enkelte bil og holdet, er tættere end de fleste. Det er meget den filosofi som Dr. Ullrich havde (hos Audi Sport, red). Jeg snakkede med Oliver (Jarvis, red) omkring det sidste år, og fik en føling med hvad der gjorde Audi så succesfulde, og hvorfor det virkede så godt. Så det prøver vi også at indarbejde på vores hold.”

“For at være ærlig, så skal kørerne hjælpe hinanden. Selv en førstekører kan have en dårlig dag, og så skal resten af holdet bære ham. Det værste er hvis kørerne ikke kan arbejde sammen, og så ødelægger det holdet. Det kan skabe en negativ spiral, hvor spændingerne mellem kørerne bare bliver værre og værre og værre, og til sidst er der ikke nogen der snakker med hinanden. Det er omkring attituden på holdet. Som jeg sagde, så gør det en forskel, og vi er i bund og grund også en sportsgren.

“For mig, at vokse op i USA, så kigger man på amerikansk sport som en god reference. Vi kørte Daytona i år, og vi kvalificerede os lige ved siden af Penske. Jeg bemærkede at Roger (Penske, editor) samlede holdet og bad en bøn sammen, med mekanikere og kørere og alle. Det ser man ikke i WEC paddocken. Hvis vi piller religionen ud af det, og så heller ikke er at bede en bøn – så er det lidt som i amerikansk fodbold, hvor alle går i en rundkreds og alt det der. Jeg tror at det er noget at vi kan lære af.”

Jackie Chan DC Racing #38
Photo: JJ Media

Hvor mange biler er planlagt til Asian Le Mans Series?

“Der er stadig noget tid til, men vi kører med sikkerned med en LMP2 bil, støttet af Sepang banen. Vi har en LMP3 som vi gerne vil køre ræs med og bruge. På baggrund af succesen sidste år, og det som vi gør i WEC, så er mange kører interesserede, men samtalerne er stadig på et meget tidligt stadig. I øjeblikket er det kun ‘hey – lad os snakke efter Le Mans’. Lige nu er alt fokus på det her og Le Mans. Der er lang tid til endnu. Men på samme tid, så jo før at man får startet, jo bedre. Men der er en stor interesse. Jeg tror at det er vigtigt at fokusere på det store løb nu, og så kommer der et tidspunkt hvor tingene falder i hak. Vi er klar, så lad os se hvad der sker. Asien er vigtig for vores program.”

“Det er basen i vores egen lille pyramide. Som jeg siger, for kørerne, er et 4 løbs Mesterskab i løbet af vinteren, hvor du traditionelt set ikke har så meget kørsel, en rigtig god mulighed for at holde dig skarp, og det er en god mulighed for de nye i vores hold til at blive arbejdet ind i teamet. Vi ville aldrig være sprunget ud med 3 nye kørere i WEC, uden at vi kendte dem fra Asian Le Mans. Vi ved, at man normalt beholder 2 kørere og så bytter en enkelt ud. Men Asien giver os meget fleksibilitet i vores program.”

Jackie Chan DC Racing stiller til start med biler i hele FIA WEC sæsonen med Nabil Jeffri, Weiron Tan og Jazeman Jaafar i #37, mens Stephane Richelmi, Gabriel Aubry og den eneste tilbageværende 2017 kører, Ho-Pin Tung, kører i bil #38.

Holdet stiller op med yderligere to biler ved 24 timers løbet på Le Mans på baggrund af deres automatiske invitationer, som de vandt i Asian Le Mans Series 2017/18. Teamchef David Cheng har bestemt sig for at hoppe i #33 ved siden af Nicholas Boulle og Pierre Nicolet, mens David Heinemeier Hansson, Come Ledogar, og Ricky Taylor kører #34. Forskellen er at de to biler er Ligier chassis modsat de normale ORECA biler, der bliver brugt i den fulde FIA WEC sæson.

Alle 4 biler er på banen denne søndag på le Mans, når den officielle test dag køres forud for det store løb om lidt over to ugers tid.

Relaterede nyheder