Vasselon: Der arbejdes på det

Toyota Gazoo Racings tekniske direktør Pascal Vasselon gav Racing24-7.net og andre media godt med tid, og svarede på spørgsmål forud for 24 timers løbet på Le mans og resten af FIA World Endurance Championship sæsonen.

Selvfølgelig var der en masse spørgsmål omkring afstanden mellem hybrid bilerne og ikke-hybrid bilerne.

Så det første spørgsmål var; Er afstanden til privatholdene hvad du forventede?

“For at være ærligt, så har jeg ingen ide om hvad der foregår. Der arbejdet på det. Hvem ved om vi ser den reelle fart fra alle. Så vi må stole på FIA, og se hvad der sker. Det er en svær opgave. Det er meget svært at ramme perfekt fra starten, og igen, har vi set den reelle fart fra alle – jeg ved det simpelthen ikke. Jeg kan ikke svare på det.

“Det er vigtigt at forstå, at med det samme reglement (som i 2017, red), ville vi have haft en meget større fordel. We ved hvor vi er, og vores fordel er blevet skåret tilbage. Hvor meget at den skal skæres ned – det arbejdes der på.”

Men i år på Le Mans, og i FIA WEC, kan I stort set kun tabe.

“Ja, det er en god analyse. Hvis vi vinder, er det helt normalt, og hvis vi taber ville det være en kæmpe historie. Men når alt kommer til alt, er situationen ikke vores skyld.”

Pascal Vasselon
Photo: JJ Media

Er det muligt at snyde med Equivalence Of Technology?

“FIA har så mange data til rådighed. Før i tiden havde de kontrollerende og bestemmende myndigheder kun omgangstider og formodninger. Nu sender vi en masse måle kanaler til FIA, så de har mange informationer. For eksempel, hvis en kører letter foden fra speederen på baglangsiden, så kan det ses. Hvis en motor ikke leverer den power som den burde, kan det ses. Jeg kan ikke svare på spørgsmålet fuldstændigt, men der er rigtig meget data tilgængeligt, til at analysere. Åbenlys sandbagging ville være synlig.”

Kan vi reelt forvente en kamp på Le Mans mellem jer, med erfaring og budgetter, mod de andre.

“Alt er muligt. Vi er ikke i præcis samme kategori, åbenlyst. Vi kører med en hybrid bil, så vi har et andet reglement. Så fra den tekniske side er vi ikke i samme kategori. Men sportsligt er vi i samme kategori – og ja, der kan sagtens komme en kamp.”

På Spa var der et nyt display i bilen, med et bagudvendt kamera på bilen. Er det fordi at I forventer at blive overhalet ude på langsiden på grund af de højere tophastigheder fra LMP1 privatholdene?

“Ja, det er nyt i år. Vi har testet med den, men brugte den i løb på Spa for første gang. Dette kamera er nødvendigt for at dække hele det område, som kørerne skal kunne se, og det er defineret i reglementet. Så da vi tjekke det, løb en teknisk delegeret rundt bag bilen med numre, og køreren skal kunne læse disse. Vi har brug for dette kamera, for at dække alle vinkler, som bliver forlangt.

Toyota Gazoo Racing
Photo: JJ Media

Har Fernando Alonso bragt noget til holdet, andet end hans navn og en masse opmærksomhed fra medierne?

“Han er ikke kommet her for at diktere noget som helst, fordi han ved at han skal lære denne kategori. Men han lærer meget hurtigt, og han kommer med nogle interessante vinkler, med henblik på hans hybrid erfaring fra F1. Så han har erfaring med andre hybrid systemer i F1, og det er ret interessant at samle. Vi ved hvad vores bil kan, og han kommer med hvad hans bil kan. Jeg har kend ham siden År 2000, så jeg har ikke opdateret noget nyt, ” sagde Vasselon og brød ud i et grin.

Sidste år brugte i to timer i pitten for at skifte en front motor. Har I gjort noget for at kunne skifte denne hurtigere i år?

“Nej, fordi at det tager lang tid at skifte den. Vi kan ikke gøre det hurtigere. Det som vi har gjort, er at være sikre på at den ikke går i stykker. Hybrid delene er meget holdbare. Vi kan køre 30.000 kilometer med de fleste af hybrid delene. Så 6000 kilometer er ikke noget problem – hvis kvaliteten er ok! Hver gang at vi har haft et problem med hybrid systemet, 2014 og sidste år, var det et kvalitets problem. Så vi skal have fokus på ikke at lave nogle fejl i forberedelserne. I år har vi ændret kølingen lidt – fordelingen af køling. Vi havde brug for lidt mere motor køling. Det er den største ændring, som vi har lavet omkring drivlinjen – batteriet er det samme. Det er meget holdbart – forhåbentligt!”

Toyota Gazoo Racing
Photo: JJ Media

“Vi havde en rigtig god vinter sæson (2017, red) – vi kørte 35.000 kilometer uden væsentlige problemer, og så fik vi det første problem på Le Mans. Og det var holdet ikke fuldstændig forberedt til at løse. I år har vi gjort det anderledes. Vi vidste at holdbaren var der, så vi har ikke haft behov for at forbedre denne. Så vi fokuserede på at løse problemer. Vi har opfundet fejl, forudsagt fejl, så holdet blev informeret om at højre bagerste trækaksel var knækket, og så skulle de skifte den. Vi har kørt bilen tilbage til pitten på 3 hjul. Vi har faket fejl på de fleste komponenter. I løbet af 30 timers testen, havde vi omkring 15 eller 17 dele der blev skiftet, uden at de var i stykker.

Vi har udviklet et program til at kunne bringe bilen tilbage til pitten uanset hvad, som hvis motoren er gået i stykker, og vi så skal køre den tilbage på hybrid systemet, bare for at nævne et eksempel.”

Har der været nogle ændringer i teamet henover vinteren? Vi har bemærket at Hughes de Chaunac ikke har Toyota team tøj på. Han er mere fokuseret på ORECA/Rebellion programmet.

“Vi arbejder stadig sammen med ORECA, med nogle udvalgte personer, med at drive holdet. Det er rigtigt at Hughes ikke er her, men han har aldrig haft nogen direkte rolle i holdet. Så nu hvor han er konstruktør med Rebellion, er det kun naturligt at han tager sig af dette. Det ændringer ikke noget i driften – Hughes var aldrig en del af driften af holdet.”

Toyota Gazoo Racing sluttede 1-2 ved 6 timers løbet på Spa Francorchamps, hvor de slog alle privatholdene med stor margin. ACO og FIA prøver noget nyt på testdagen i morgen, for at få samlet så meget data som muligt, forud for løbsugen, ås der forhåbentlig ikke kommer så meget piberi og/eller justeringer omkring EOT i løbsugen.

Relaterede nyheder