Le Mans testdagen – en lidt dybere analyse

Le Mans testdagen blev kørt i søndags, og efter at alle indtrykkene har sat sig, har vi valgt at dykke lidt længere ned i det, som der egentlig forgik ude på banen.

Vi vil forsøge at give et overblik over de 4 forskellige klasser, og om der var noget, som blev overset i første omgang, eller om der evt er nogen der har forsøgt at skjule noget.

Lad os starte med

GTE Am

De 13 biler i GTE Am kategorien var adskilt af 5,2 sekunder. Det kan lyde af meget, men den langsomste bil, Aston Martin Racing #98, kun fik kørt 27 omgange, inden at den desværre måtte udgå med en motorskade, efter den var blevet presset henover en curb af en LMP2 bil.

Den næstlangsomste var Ebimotors Porsche #80, der kun fik kørt 25 omgange, inden at der var tekniske problemer på bilen. Holdet arbejdede på bilen gennem det meste af eftermiddagen, og da Christina Nielsen endelig kom i bilen, kom hun kun en halv omgang rundt, inden at hun havde en dækeksplosion og måtte parkere bilen, uden at få kørt en eneste omgang selv.

Resten af feltet lå indenfor 3,5 sekunder, hvilket ikke er meget på en 13,6 kilometer lang bane. Afstanden mellem alle GTE Am bilerne sidste år i kvalifikationen var 5,4 sekunder, så vi ligger ikke langt fra i år.

Dempsey-Proton Racing Porsche #88
Photo: JJ Media

Den hurtigste GTE Am bil var Dempsey-Proton Racing Porsche #77 der både kørte dagens hurtigste tid, men også havde den bedste teoretiske tid. Ferrari var ikke langt fra dem, men Aston Martin haltede bagefter på tiden, men ikke på topfarten, som den gamle Vantage altid har været kendt for.

Vores forsigtige analyse:

Alt er som det skal være

Vi går et spændende løb i møde med kampe mellem Porsche og Ferrari. Da Aston Martin kører hurtigst ude på langsiden, kan en evt. BOP ændring ikke hjælpe dem, da det blot vil give dem endnu højere tophastighed, så de andre mærker vil klage over det.

GTE Pro

De 17 biler var adskilt af lige under 5 sekunder – vi har valgt at trække Aston Martin Racing #95 fra, da de ikke kunne køre gennem hele eftermiddagen, hvor de hurtigste tider blev sat.

Det er dog den anden Aston Martin Racing #97, der lukkede klassen. Med 1,5 sekunder op til 3. langsomste bil, må det siges at de virkelig har problemer. Kigger man på tophastighederne ude på langsiden, så er de langsomst af alle biler – og langsommere end samtlige GTE Am biler! De mangler 16 km/t op til de hurtigste i klassen, der var Ford Chip Ganassi.

BMW havde en bil bagerst i feltet og en midt i feltet. De manglede tophastighed med begge biler, men vandt så tiden rundt i svingene i stedet. Især i Sektor 3 var de rigtig godt med i forhold til konkurrenterne. Så der er masser af potentiale i den bil.

Corvette lå også midt i feltet tidsmæssigt, men i top 5 på tophastighederne. ACO og FIA har altid svært ved at finde en retfærdig BOP for Corvette, da de kun stiller op til dette ene løb hvert år, da det er en helt anden BOP som bliver brugt i IMSA serien i USA. Men Corvette startede med præcis samme BOP, som de havde i 2017 – hvor de var tæt på at vinde løbet. Og med de kørte tider på testdagen, ser det ud til at passe rimelig godt for 2018.

Ford Chip Ganassi Team UK #66
Photo: JJ Media

I 2017 var hele GTE Pro feltet delt af lidt over et sekund mellem alle bilerne. Det bliver nok svært at opnå i år, da både BMW og Aston Martin har taget nye biler med, og arrangørerne vil for alt i verden undgå at nogen laver en “Ford 2016” hvor et hold kommer med en helt ny bil og tæver alle de andre.

Ferrari har brugt meget tid gennem foråret på at klage over BOP’en på deres biler. Man må dog konstatere at de kun var 4 km/t nede på tophastigheden i forhold til Ford, så der er ikke meget at der kan gøres med BOP’en, efter vores vurdering.

Porsche og Ford er tæt på hinanden på både tiderne, selv om Ford har lidt forspring på tophastigheden.

Vores forsigtige analyse:

Porsche, Ford, Ferrari, Corvette og BMW ligger præcis der hvor de skal, mens Aston Martin virkelig har brug for et mirakel – læs BOP hjælp. Men de 5 andre mærker har alle muligheder for at kæmpe med om sejren og podiepladserne, med den nuværende BOP.

LMP2

Klassen med den største tidsforskel mellem hurtigste og langsomste bil er LMP2. De første 18 biler er indenfor 5,8 sekunder, hvilket ikke er helt galt. Til gengæld var Jackie Chan DC Racing #33 og Larbre Competition #50 håbløst bagefter med henholdsvis 11,4 og 13,6 sekunder op til hurtigste DragonSpeed #31. Det er nogle dramatiske tidsforskellige, i en klasse, hvor alle bilerne har samme motor, men 3 forskellige chassis’er.

Og netop chassis’erne har igen noget at sige i 2018. Ligier, Dallara og Riley-Multimatic fik lov til at komme med en opdatering af deres bil til denne sæson, da de var håbløst bagefter sidste år, og til tider måtte køre med risikable opsætninger på bilen, for at prøve at følge med – hvilket de alligevel ikke kunne. Efter testdagen må vi bare konstatere at det langt fra er lykkedes.

De første 5 biler var ORECA chassis’er mens den bedste Ligier på P6 var over 2 sekunder fra P1. Den bedste Dallara var P8 – 2,7 sekunder fra P1. Mens alle ORECA biler lå i top 11 i det 20 bils store felt, var 7 ud af de sidste 8 biler Ligier. Dallara var spredt ud i midterfeltet.

Cetilar Villorba Corsa Dallara #47
Photo: JJ Media

På tophastighederne lå bilerne dog 11 km/t fra hinanden, men godt blandet mellem chassis’erne. Det kunne tyde på, at nogle af holdene har skruet downforce af, for at prøve at følge med – uden held.

Vores forsigtige analyse:

Du skal have en ORECA for at kunne kæmpe med omkring podiepladserne i dette års Le Mans. Med 9 af deres biler i dette års felt, heriblandt en masse FIA WEC hold, kommer de næppe i problemer allesammen. Men det er jo et 24 timers løb, så der kan ske ting og sager. Men Dallara og Ligier holdene skal håbe på noget specielt, hvis de vil slutte på podiet.

LMP1

Med 10 biler i LMP1 klassen, er der virkelig lagt op til en herrefight omkring dette års generelle Le Mans sejr – eller er der?

Toyota Gazoo Racing #8 kørte dagens hurtigste tid foran Rebellion Racing #3 og Toyota #7. SMP Racing var også ok med i testen, og beviste at BR1 Engineering chassis’er også har god fart.

CEFC TRSM Racing med deres nye Ginetta G60-LT-P1 racere kan slet ikke følge med. Men de har haft så få testkilometer i bilerne, at hvis bare de kan gennemføre 24 timers løbet, vil det være som en sejr for dem.

ByKolles Racing Team kører allerede hurtigere end de gjorde sidste år, og har til tider også vist god holdbarhed. De kan godt gå hen og bliver årets overraskelse, og hvem ved – måske endda en podieplads.

SMP Racing #17
Photo: JJ Media

SMP Racing var godt nok kun 5. og 6. hurtigste biler på banen, men sætter man deres hurtigste sektorer sammen, var #17 faktisk 3. hurtigst af alle. Også blandt tophastighederne var de russiske biler helt i toppen. De bliver rigtig spændende at følge. Men deres svageste led, kan gå hen og blive deres kørere. De to unge russiske kørere Matevos Isaakyan og Egor Orudzhev i #17 er lynene hurtige, men de tager også rigtig mange chancer i trafikken. Det var ved at gå galt mange gange på Spa Francorchamps, og endte også med en flyvetur til Isaakyan, hvilket officielt dog skyldtes en mindre fejl på bilen. Men faktum var, at han også forsøgte at overhale andre kørere ude på græsset og ude på afkørselsområderne. Dog burde Vitaly Petrov, Jenson Button og Mikael Aleshin i #11 være nogle rigtig stabile kørere, selv om deres erfaring på Le Mans er begrænset – og især Button som er totalt en debutant i LMP1 bilen til dette løb, da han ikke kunne deltage ved 6 timers løbet på Spa Francorchamps.

Rebellion Racing er den førsteudfordrer til Toyota Gazoo Racing. Selv om de kun har kørt en brøkdel af de kilometer som Toyota og SMP har kørt, så har virkelig ramt asfalt med fuld gas fra første kilometer. Det var også dem, der sluttede på podiet på Spa for en måned siden. De har ikke de hurtigste tophastigheder på langsiden, men til gengæld var de hurtigst i Sektor 1 af alle, og den næsthurtigste bil i Sektor 3, hvilket tyder på at bilen har en rigtig god aerodynamik. Går man ind og kigger på sektorer, så kørte de 10 km/t hurtigere igennem Porsche kurverne end Toyota! Det gør man altså ikke uden at bilen er klistret til asfalten.

Toyota Gazoo Racing satte dagens hurtigste tid, marginalt hurtigere end Rebellion Racing. De var hurtigst i både Sektor 2 og 3, men satte tid til i Sektor 1. De satte dagens bedste tophastighed, hvilket virkede lidt mærkeligt, da deres hybrid del burde være løbet tør på vej ned af langsiden. Holdet har dog mulighed for at styre hvor og hvor meget hybrid at der skal bruges, så derfor har Toyota muligheden for at spare på strømmen i Sektor 1, og så booste i længere tid ned af langsiden, inden at batteriet løber tør. Dette er dog kun gisninger, og ikke noget som Toyota lukker ud til offentligheden.

Rebellion Racing #1
Photo: JJ Media

Vi kan dog ikke lade være med at skele til årets EOT. Her har Toyota Gazoo Racing præcis den samme, som de havde sidste år – og her kørte de altså 3:14 i kvalifikationen. Det kan de selvfølgelig gøre igen i år, hvis endda ikke endnu hurtigere. Der går dog lidt rygter om at Rebellion Racing burde kunne køre en 3:13 – men det er kun teorier indtil videre. Ingen tvivl om at banen bliver hurtigere, jo mere gummi der bliver kørt i banen, og såfremt at det forbliver tørvejr gennem hele ugen, burde torsdag aften være den ideelle tid at sætte tiden.

Vores forsigtige analyse:

De andre hold skal stå meget tidligt op for at slå Toyota Gazoo Racing i år – ikke kun i kvalifikationen, men også under løbet. Det som ikke-hybrid holdene skal håbe på, er at der Toyota får problemer igen igen. Toyota burde have godt 2 omgangers fordel efter 24 timer, hvis de kører det perfekte løb, med perfekte tankstops, ingen punkteringer, ingen tekniske problemer. Men Le Mans er 24 timer, og der er 58 andre biler derude på banen end Toyota biler, så der kan ske rigtig meget.

Vores gæt på vinderne af 24 timers løbet på Le Mans i år – vi tør ikke spå! Feltet er så tæt i år i alle 4 kategorier, så der er ikke nogen åbenlyse favoritter – måske lige på nær Toyota Gazoo Racing i LMP1.

Men det store, klassiske løb bliver ved og ved med at overraske, og vi glæder os rigtig meget til dette års løb, og hvilke uventede ting at der kommer til at ske i 2018 udgaven – for der kommer med sikkerhed både positive og negative overraskelser i løbet af de 24 timer.

Relaterede nyheder