Racerløb i lygternes skær

Der er altid noget specielt når Verizon IndyCar Series skal køre på Texas Motor Speedway.

Årets 9. afdeling skulle køres på den 1,5 miles store oval, hvor løbet blev startet lige før solnedgang, hvorefter de 22 deltagene biler skulle køre størstedelen af løbet i skæret fra lamperne, der omkransede banen. Løbet var det første ovalløb siden Indy 500, men på en helt anderledes type oval, med stejle sving.

248 omgange skulle køres, med Josef Newgarden fra Pole Position foran Simon Pagenaud og Will Power – 3 gange Penske på de første tre pladser. Robert Wickens tog sig af 4. startposition foran Sebastien Bourdais, Tony Kanaan og Scott Dixon.

Mens starten forløb stille oppe foran, lavede Alexander Rossi en flyvende start, og var allerede oppe på 5. pladsen efter første omgang.

Der gik dog kun 5 omgange inden at dagens første FCY måtte ud, da der gik ild i Matheus Leists A. J. Foyt #4. Heldigvis kom han hurtigt ud af bilen, mens sikkerhedsfolkene var meget langsomme til at komme til bilen, og få slukket ilden. Men de fik det klaret til sidst.

Start

Efter kun 27 omgange var den anden A. J. Foyt bil med Tony Kanaan også ude af kampen om dagens løb, da Kanaan måtte pitte med et knækket baghjulsophæng, efter han snittede muren.

48 omgange inde i løbet var der ved at opstå lidt panik i feltet, da de skulle overhale Max Chilton med en omgang. Der kom en hel prop bag ham, hvor bl.a. Ryan Hunter-Reay, Scott Dixon og James Hinchcliffe havde store problemer med at komme forbi. På et tidspunkt køre de 3 mand bred, hvilket var lidt for spændende på den forholdsvis smalle bane. De kom dog heldigvis uskadt forbi allesammen.

Dagens første regulære pitstops blev taget omkring 60. omgang, hvor det lykkedes Simon Pagenaud at komme ud i front, foran Josef Newgarden og Will Power, mens Robert Wickens og Scott Dixon lukkede top 5. Det blev dog tydeligt at Honda bilerne havde bedre brændstof økonomi end Chevrolet motorerne, hvilket gjorde at kørere som Robert Wickens, Scott Dixon, Ed Jones og Graham Rahal kunne køre meget længere.

Efter pitstoppene begyndte Team Penske kørerne at spare på deres brændstof, hvilket Wickens udnyttede til at overhale dem stille og roligt, en efter en.

Zach Veach måtte køre i pit efter 96 omgange, da han snittede muren på det samme sted som Kanaan, hvilket også knækkede hans baghjulsophæng.

Robert Wickens tog føringen af løbet efter 96 omgange af løbet.

Josef Newgarden måtte pitte på grund af en sivepunktering, hvilket satte ham ud på en alternativ strategi.

Alt imens overhalede Scott Dixon mesterskabskonkurrenten Will Power ude på banen, som om Power var parkeret.

Flere af kørerne begyndte at få problemer med dækkene, som ligeså stille fik blærer, hvilket nedsatte grebet. Det var især Team Penske der døjede med dækkene, men det gjorde andre hold også.

Pagenaud kom under opsyn fra løbsledelsen, da de mente at han begyndte at blokere lidt for meget ude på banen. Da først Scott Dixon kom forbi ham, fulgte Alexander Rossi efter, der kørte Pagenaud rundt med håndbremsen trukket ude på banen.

Marco Andretti havde problemer ved sit andet pitstop, hvor hans bil gik i stå, og teamet ikke kunne få den startet igen.

Halvvejs i løbet var Scott Dixon gået i front af løbet, mens Robert Wickens var faldet tilbage på andenpladsen, foran Alexander Rossi.

Wickens kom dog til at hænge fast bag Max Chilton, hvilket Rossi udnyttede til at overhale. Få omgange senere var Wickens lige oppe at kysse muren, men kunne fortsætte uden skader.

Scott Dixon & Simon Pagenaud

173 omgange inde i løbet stødte Robert Wickens og Ed Carpenter sammen, da den førstnævnte skulle overhale Carpenter med en omgang. Wickens dykkede nok lidt for sent, og begge kørere endte hårdt i muren. Heldigvis var de to ok, mens bagenden på deres biler var godt smadret. Carpenter undskyldte dog overfor Wickens bagefter, og erkendte at han lukkede døren lidt for sent, og han slet ikke burde have gjort det, da det var en overhaling med en omgang.

Det udløste dagens kun anden FCY, hvilket næsten alle holdene udnyttede til at pitte og få nye dæk på bilerne.

Andretti Autosport kunne ikke få Rossis bil tanken, så tankmanden måtte prøve igen og igen, inden at den begyndte at tanke. Til alt held var der kun 6 biler på den førendes omgang, så han tabte kun 3 pladser.

Der blev lavet nogle aggressive overhalinger, da løbet blev givet frit igen. Simon Pagenaud dykkede forbi James Hinchcliffe, mens Alexander Rossi også forsøgte at overhale. Den gik dog ikke for Rossi, og han måtte bakke ud af det igen, for ikke at ryge i muren.

Ryan Hunter-Reay var også på fremdrift, da han kørte forbi Hinchcliffe. Omgangen efter forsøgte Rossi også at komme forbi canadieren, men han måtte trække snuden til sig igen, ikke kun en gang men to gange, inden at han kom forbi. Her fik han så meget fart på, at han også kunne snuppe holdkammeraten Hunter-Reay i samme hug.

Charlie Kimball

Alt imens kørte Scott Dixon og hyggede sig ude foran, med over 4 sekunders forspring foran Pagenaud, der havde ligeså stort forspring til Alexander Rossi.

Zachary Claman De Melo havde imponeret hele dagen ved at køre med i top 10, men efter 204 omgange han stødte sammen med Indy 500 vinderen Will Power, under et overhalingsforsøg. Power forklarede efterfølgende at han var i radiokontakt med pitten, så han fik ikke besked fra sin spotter, om at der var en anden bil på ydersiden, og det var derfor at han trak op i ham.

Det udnyttede alle de førende til at pitte en sidste gang, for at få nye dæk og en tankfuld ethanol på bilen.

Løbet blev genstartet med 34 omgange tilbage af løbet med Scott Dixon i front, foran Simon Pagenaud, Alexander Rossi, James Hinchcliffe og Ryan Hunter-Reay.

Josef Newgarden fik en drive-through straf da han ikke havde forholdt sig korrekt under genstarten af løbet. Dermed blev en allerede skidt dag for den forsvarende mester, til en dag helt udenfor top 10.

Mens Dixon kørte ude i front, og bare skulle have omgangene til at gå, angreb Rossi konstant Pagenaud, der ikke var interesseret i at afgive placeringen frivilligt.

De tre holdt dog placeringerne i mål, med James Hinchcliffe på P4 foran Ryan Hunter-Reay.

Scott Dixon

Med dagens resultat er Scott Dixon nu den førende i Verizon IndyCar Series mesterskabet foran Alexander Rossi og Will Power, mens Ryan Hunter-Reay og Josef Newgarden ligeså stille er ved at tage kontakten til top 3.

Robert Wickens er fortsat i front af Rookiemesterskabet foran Zach Veach og Matheus Leist.

Den næste afdeling skal køres den 24. juni på Road America, hvilket er den bane, som de fleste Indycar kørere synes bedst om, med hurtige svingkombinationer og ikke ret langt ud til betonmurerne.