Le Mans 24 timer – de sidste 14

Der faldt lidt mere ro over feltet i den første del af nattetimerne.

Løbet begyndte dog at bide fra sig igen, da vi krydsede halvvejs punktet i løbet.

Jackie Chan DC Racing #34 med David Heinemeier Hansson, Come Ledogar og Ricky Taylor udgik på grund af motoren gav op.

G-Drive Racing #40 udgik på nogenlunde det samme tidspunkt, da den havde en afkørsel med Jose Gutierrez bag rattet.

Jackie Chan DC Racing #37 var endnu en gang i problemer, da Weiron Tan endte i gruset og måtte slæbes fri, inden de kunne fortsætte.

Photo: JJ Media

Graff-SO24 #39 tiltrak sig lidt opmærksomhed fra dommerne, da Tristan Gommendy først kørte for hurtigt i en Slow Zone, hvilket gav en 1-minuts Stop & Go straf. For at det ikke skulle være nok, havde han også overhalet en anden bil i gul flagzone. Så det gav lige en bonus Stop & Go straf. Det var nogle dyre 7 minutter ude på banen for Gommendy.

Pipo Derani i AF Corse Ferrari #52 blev også snuppet for at køre for hurtigt under en Slow Zone, og måtte også ind til en 1-minuts Stop & Go.

Og straffene sluttede ikke dér – begge Toyota Gazoo Racing biler fik også en 1-minuts Stop & Go hver, da de også havde kørt for hurtigt under en Slow Zone. Dermed var det anden gang at #8 havde lavet den forseelse i løbet – faktisk ikke nødvendigt, når de kun havde dem selv at køre imod, med de mange omganges forspring til Rebellion Racing på 3. og 4. pladsen.

G-Drive Racing #26
Photo: JJ Media

Da solen stod op sneg der sig en række kørefejl ind. DragonSpeed #10 med Ben Hanley røg af i slutningen af Porsche kurverne, og skadede BR1 Engineering bilen så meget, at selvom han kunne komme tilbage til pitten ved egen kraft, kunne bilen ikke repareres.

BMW Team MTEK #82 kørte også af i Porsche kurverne, med Alexander Sims bag rattet. Han snittede muren og skadede bilen så meget, at selvom han fik bilen tilbage til garagen, kunne mekanikerne ikke gøre den køreklar igen.

Kort tid efter kørte JMW Motorsport #84 også i gruset, så Jeff Segal måtte løftes ud af gruset.

Cetilar Villorba Corse #47 kørte i gruset i Indianapolis og skadede snuden på bilen, så de endnu en gang måtte på besøg hos Dallaras reservedelsmand. Der kommer nok snart overtræk på deres Dankort, med alle de reservedele, som de skulle bruge denne uge.

Dempsey-Proton Racing #88 måtte desværre udgå med tekniske problemer. Ærgerligt for bilen, der startede løbet fra Pole Position i GTE Am.

AF Corse Ferrari #52 fik endnu en straf fra dommerne, da Antonio Giovinazzi havde kørt for hurtigt i pitlane.

Aston Martin Racing #97 måtte ind i pitten for at få repareret motoren, da den blev begyndte at drille. #95 med Thiim, Sørensen og Turner

Ford Chip Ganassi Team UK #66
Photo: JJ Media

Med lige under 6 timers tilbage af løbet, måtte der Safety Car på banen, da der var et kloakdæksel samt et hul i asfalten i Tertre Rouge svinget som måtte repareres.

Netop da Safety Car perioden var ovre, spandt Romano Ricci af i Porsche Kurverne i Larbre Competition #50. De var dog ikke en del af topkampen i LMP2 i forvejen.

Med 5 timer tilbage af løbet måtte der igen Safety Car til, da Paul di Resta kørte United Autosports #22 af i Porsche Kurverne. Bilen var så skadet, at den var ude på stedet.

MR Racing Ferrari #70 fik et ordentlig hak i tuden, da Motoaki Ishikawa fik en 105 sekunders Stop & Go straf fordi den havde kørt 90,23 km/t.

Corvette Racing #63
Photo: JJ Media

Corvette Racing #64 måtte desværre udgå fra løbet, da motoren overophedede. Bilen havde været bagud gennem størstedelen af løbet, men derfor var det alligevel irriterende for det amerikanske team, ikke at se målflaget.

Der var drama i LMP2, da den andenplacerede Panis Barthez Competition #23 blev skubbet ind i pitten, hvor mekanikerne måtte i gang med at reparere bilen.

I front af løbet havde Toyota Gazoo Racing fuld kontrol over løbet. #7 og #8 skiftede til at føre, men med lidt hjælp fra morgenens Safety Car perioder, fik #8 et forspring til den anden. Rebellion Racing #1 og #3 kørte også ræs om den sidste podieplads.

G-Drive Racing #26 havde to omganges føring i LMP2, mens Signatech Alpine Matmut #36 og IDEC Sport #48 var på efterfølgende pladser.

Dempsey-Proton Racing Porsche #77
Photo: JJ Media

Michael Christensen og resten af Porsche #92 besætningen havde næsten en omgangs forspring på resten af GTE Pro bilerne, hvor der til gengæld var en vild kamp mellem Porsche #91, Ford Chip Ganassi Team USA #68, Ford Chip Ganassi Team UK #67, samt Corvette Racing #63 med Jan Magnussen bag rattet. Så med 4 timer tilbage af løbet var der absolut intet afgjort omkring podiepladserne i den klasse.

GTE Am havde et lignende billede, hvor Dempsey-Proton Racing #77 var i front foran Keating Motorsports Ferrari #85 og Spirit of Race Ferrari #54. Ebimotors Porsche #80 bare kørte og kørte hele tiden, hvor Christina Nielsen havde været med til at køre den op på 6. pladsen i klassen. Afstandene var dog så små, at alt kunne ske.

Med 4 timer tilbage var der der 12 udgåede biler, hvoraf 4 af disse var LMP1 biler. Faktisk var det kun top 4 i LMP1 som var foran LMP2 feltet, der lå på en fin række med 14 biler, inden at GTE Pro feltet kom med 10 biler. Herefter blev feltet lidt mere blandt med nogle LMP2 og GTE Pro biler, der havde været i problemer, inden at der kom en klump på fem GTE Am biler.

Toyota Gazoo Racing #8
Photo: JJ Media

Kampen mellem de to franskmænd, Fred Makowiecki i Porsche #91 og Sebastien Bourdais i Ford Chip Ganassi Team USA #68, blev meget intens, hvor den førstnævnte begyndte at køre og slingre ned af langsiden for at holde Bourdais bagved. Det var dommerne også ved at undersøge, da de to begyndte at bytte plads ude på banen, hvor den det var meget tæt på at der blev byttet maling mellem bilerne. De spidse albuer fortsatte mellem de to, men dommerne vurderede at det var en ok kørsel.

Bilen på 3. pladsen i LMP2, IDEC Sport #48 fik problemer med gearkassen, som holdet måtte reparere inde i garagen. Det gjorde at de faldt tilbage på 6. pladsen i klasen, halvanden omgang fra en podieplads.

Racing Team Nederland #29 måtte ind og have skiftet støddæmperne på deres Dallara racer med 3 timer tilbage af løbet.

Bruno Senna havde en tur henover Ford Chikanen på egen hånd, hvor han pressede lidt for meget på, i forsøget på at holde sig foran holdkammeraterne.

Begge Rebellion Racing biler havde også lidt problemer med at holde dørene lukkede ude på langsiden, hvor kørerne flere gange måtte smække dem i en ekstra gang, når de kørte ude på langsiden.

Jackie Chan DC Racing #34
Photo: JJ Media

To en halv time før afslutningen af løbet satte Keating Motorsports Ferrari #85 med Ben Keating bag rattet sig fast i gruset for enden af Mulsanne langsiden. Det udløste en Slow Zone, for at få ham trukket ud af gruset. Det gav pludselig også drama om podiepladserne i GTE Am, hvor #85 ellers lå på andenpladsen.

Aston Martin Racing #97 var igen i problemer, og kravlede ligeså langsomt tilbage til pitten, i en situation der var meget lig med den tidligere på dagen.

AF Corse Ferrari #52 kom igen i dommernes søgelys, da de for anden gang i løbet kørte for hurtigt under en Slow Zone. De fik en 2 minutters Stop & Go straf for forseelsen, men var i forvejen ude af kampen om podiet.

Porsche #92
Photo: JJ Media

United Autosports #32 var uheldige at få en punktering, langt væk fra pitten, hvorved de så tabte 4. pladsen, inden at de nåede tilbage pitten til deres dækskifte. Heldigvis var der ikke andet der var gået i trykker, så 4 nye dæk, og så var Hugo De Sadeleer tilbage på banen igen.

Toyota Gazoo Racing #7 kom i problemer med halvanden time tilbage af løbet. Pludselig kørte bilen meget langsom ude på banen. Toyota ingeniørerne på #8 fortalte Kazuki Nakajima, at #7 var ved at løbe tør for benzin – og Kamui Kobayashi i #7 fik bilen tilbage til pitten, og kunne endda accelerere lidt senere på omgangen, så han kom ind i pitten med benzinmotoren i gang. Kobayashi lavede populært sagt en “Biela” og fik ikke pittet på den omgang, som han skulle. Forskellen er bare at Toyota har hybrid til at hjælpe ham tilbage, mens Biela i 2003 i Audi R8’eren kun havde startermotoren og et lille batteri.

TF Sport Aston Martin #90 havde et vildt spin midt i Porsche Kurverne, hvor bilen spandt to fulde omgange for Euan Hankey, inden at han fortsatte igennem gruset. Han var egenlig kommet igennem, men så stoppede bilen, da han lige var kommet tilbage på asfalten. Det udløste en Slow Zone, for at få bilen løftet væk.

55 minutter før målflaget gik SMP Racing #11 i stå for en allersidste gang i dette års løb. Halvvejrs rundt på omgangen stoppede bilen, og en slukøret kører blev skubbet om bag autoværnet, og var ude af løbet.

Rebellion Racing #3
Photo: JJ Media

SMP Racing #35 LMP2 bilen kom også i problemer, da de ikke kunne starte bilen i forbindelse med deres sidste pitstop.

Toyota Gazoo Racing #7 fik en 10 sekunders Stop & Go straf fordi at de havde brugt for meget brændstof. Ikke at det betød noget, da de var tæt på en omgang bagefter #8 og 10 omgange foran 3. pladsen.

Rebellion Racing #1 blev også straffet for det samme, hvilket kostede dem en potentiel 3. plads i løbet.

De sidste minutter af løbet kom der ekstra spænding i LMP2, da Tristan Gommendy i Graff-SO24 #39 blev hentet med flere sekunder per omgang af Loic Duval.

Der var ikke nogen der kunne røre Toyota Gazoo Racing ude i front, som vandt med Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima og Fernando i bil nummer 8, foran søsterbilen med nummer 7 samt Rebellion Racing #3.

LMP1 Podium
Photo: JJ Media

I LMP2 klassen vandt G-Drive Racing #26 foran Signatech Alpine Matmut #36 og Graff-SO24 #39. Kun 3 sekunder adskilte Graff-SO24 #39 og TDS Racing #28 henover stregen. 3 sekunder på 24 timer er ingenting…

LMP2 Podium
Photo: JJ Media

Porsche havde godt styr på GTE Pro klassen, hvor #92 med Michael Christensen, Laurens Vanthoor og Kevin Estre sikrede sig sejren foran søsterbilen #91 og Ford Chip Ganassi Team USA #68.

Jan Magnussen, Antonio Garcia og Mike Rockenfeller kørte Corvette #63 hjem på en flot 4. plads, en lille omgang fra den sidste podieplads. Tilmed satte Magnussen løbets hurtigste omgang i GTE Pro klassen, hvilket gør at han godt kan være rimelig tilfreds med weekenden, selvom han med sikkerhed gerne ville have vundet.

Nicki Thiim, Marco Sørensen og Darren Turner sluttede på 8. pladsen i deres Aston Martin Vantage #95. De kørte meget tæt på det perfekte løb, men deres hurtigste omgang var næsten 3 sekunder langsommere end omgangstiden sat af Jan Magnussen, og det samme afspejlede sig på deres gennemsnitlige omgangstider. Det gik heller ikke bedre for deres søsterbil #97, som sluttede på 13. pladsen. De havde dog, som tidligere nævnt, nogle tekniske problemer, men deres omgangstider var endnu langsommere. Så Aston Martin har lidt hjemmearbejde inden næste afdeling af FIA WEC.

GTE Pro Podium
Photo: JJ Media

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 vandt i GTE Am med Matt Campbell, Christian Ried og Julien Andlauer foran Spirit of Race Ferrari #54 og Keating Motorsports #85. Team-medejer Patrick Dempsey var selv med på podiet, hvor han modtog teamets trofæ, og så ud til at nyde det ligeså meget som den andenplads, som han selv kørte hjem i 2015.

Christina Nielsen, Fabio Babini og Eris Maris kørte en fin 6. plads hjem for Ebimotors Porsche #80 i GTE Am klassen, mindre end 3 sekunder fra 5. pladsen. Så det løb kan de være stolte af, selvom de gerne ville have været på podiet. Men det er svært når Bronzekøreren i bilen, Erik Maris, er 4 sekunder langsommere end Sølvkører Christina Nielsen, som også var 3 sekunder langsommere end Guldkører Babini. Kigger man på vinderne #77, så var to af deres 3 kørere indenfor et sekund af hinanden, mens Christian Ried så var ca 6 sekunder langsommere end dem. Men det betyder ikke så meget, når de to andre er blandt de allerhurtigste GT kørere i verden i øjeblikket.

GTE Am Podium
Photo: JJ Media

Det var så afslutningen på dette års 24 timers løb på Le Mans. FIA World Endurance Championship 2018/19 fortsætter på Silverstone om 2 måneder, når der køres 6 timers løb.

Relaterede nyheder