Et brag af en sæsonfinale

Sæsonens sidste ABB FIA Formula E Championship afdeling blev kørt på havneområdet i Brooklyn i New York, og her var der lidt ekstra udfordringer for kørerne i kvalifikationen.

Søndag morgen havde det regnet, og banen var stille og roligt ved at tørre op, så banen blev hurtigere og hurtigere under kvalifikationen.

Det gav problemer for de første kørere ude på banen, der var væsentlig langsommere end de andre kørere.

Men Sebastien Buemi var for anden dag den hurtigste mand i kvalifikationen, mens Andre Lotterer, Jean-Eric Vergne og Daniel Abt startede lige bagved. Lucas di Grassi var også med i Super Pole, men lavede en fejl og snittede muren, så han aldrig satte en tid.

Sam Bird havde en marginal bedre startposition i dag med P8, lige foran Felix Rosenqvist.

Alex Lynn og Antonio Felix da Costa var de to sidste kørere på startgridden da de begge måtte skifte deres gearkasser på bilerne.

Nick Heidfeld & Nico Prost
Photo: ABB FIA Formula E

Banen var evakueret indtil en time før løbsstart på grund af et tordenvejr. Her er reglerne i USA, at alle folk altid skal indendørs og i sikkerhed, så der slet ikke kunne være nogen aktiviteter på og omkring banen.

Heldigvis var banen og holdene klar til den planlagte løbsstart, og på nær et par vandpytter hist og her, var banen blevet helt tør.

Vergne fik den bedste start og strøg forbi Buemi allerede inden første sving. Buemi prøvede ellers at presse franskmanden helt ud i muren, men det lykkedes ham ikke. Buemi kunne dog hold Lotterer bag sig. Lotterer forsøgte at udbremse Buemi på anden omgang, men var lige ved at udbremse sig selv i stedet for, men han fik den reddet tilbage på sporet.

Lotterer kom forbi Buemi med en flot udbremsning, som lykkedes i denne omgang.

Både Lotterer og Vergne kom under observation for tyvstart, da de to måske rykkede sig en brøkdel af et sekund før de røde lamper var gået ud.

Tom Dillmann kørte meget tidligt i pit og var dermed ude af løbet med et mekanisk problem.

På løbets 6. omgang var der drama to steder på banen. Først parkerede Jose Maria Lopez bilen ude på banen med et knækket baghjulsophæng. Kort tid efter kom det til kollision mellem Jerome D’Ambrosio og Luca Filippi. Filippi var allerede kørt ind i Antonio Felix da Costa, men portugiseren kunne fortsætte løbet, mens de to andre var ude. Antonio Felix da Costa blev vurderet til at være den skyldige i kollisionen, så han fik en 10 sekunders Stop & Go straf.

Tom Dillmann
Photo: ABB FIA Formula E

Det udløste en Full Course Yellow, mens bilerne skulle ryddes væk.

Lotterer fik en 10 sekunders Stop & Go straf for tyvstarten, og dermed var han ude af topkampen. Derimod slap Vergne for straf.

Efter 9 minutters FCY blev løbet givet frit igen.

Lotterer kørte i pit med det samme for at tage sin straf.

Di Grassi kom hurtigt forbi Buemi og satte herefter jagten ind på førende JEV.

Maro Engel måtte i pit efter 14 omgange, da han havde problemer med sin første bil. Mekanikerne prøvede at sende ham tilbage på banen igen, men få omgange senere kom han ind igen, og parkerede herefter bilen. Dermed var begge Venturi Formula E biler ude af løbet. Lidt ærgerligt efter den flotte 4. plads til Dillmann i gårsdagens løb.

Sebastien Buemi, Jean-Eric Vergne og Daniel Abt var de 3 kørere der blev belønnet med Fan Boost.

På løbets 19. omgang kom Daniel Abt op på løbets 3. plads, mens di Grassi stadig lå Vergne under pres.

Der blev kørt med delt strategi mellem flere af holdene. Abt, Rosenqvist, Evans, Heidfeld og Bird pittede på 22. omgang, mens resten af feltet ventede til omgangen efter. Det gav ikke nogen forskydelser i top 4, hvor Vergne, di Grassi, Abt og Buemi alle flettede ind imellem hinanden igen.

Rosenqvist kom forbi Evans i forbindelse med deres pitstop, og det endda med halvandet sekunds forspring.

På 27. omgang lykkedes det Buemi at komme tilbage forbi Daniel Abt. Kun to omgange efter byttede de to pladser igen igen.

Mitch Evans var ved at være i problemer, da han havde Nick Heidfeld og Nelson Piquet Jr. helt oppe i nakken.

Jean-Eric Vergne
Photo: ABB FIA Formula E

3 omgange før mål kom der fornyet spænding i Teammesterskabet, da Andre Lotterer kom tilbage i Top 10, og derved scorede værdifulde point, som kunne potentielt vise sig at være nok til at vinde mesterskabet. Omgangen efter kom Lotterer også forbi Bird.

Piquet Jr. kom langt om længe forbi Heidfeld i kampen om 7. pladsen.

Jean-Eric Vergne vandt løbet foran Lucas di Grassi, Daniel Abt og Sebastien Buemi.

Jean-Eric Vergne er vinder af Kørermesterskabet foran Lucas di Grassi og Sam Bird, som blev overhalet i allersidste løb. Sebastien Buemi sluttede 4’er foran Daniel Abt og Felix Rosenqvist, der ellers så ud til at blive den helt store udfordrer til Vergne tidligt på sæsonen. Mahindra teamet gik dog helt i stå halvvejs i sæsonen, efter at Rosenqvist havde scoret 79 af de i alt 98 point, som han nåede op på.

Resultatet betød også at Audi Sport Abt Schaeffler vandt Teammesterskabet foran Techeetah, DS Virgin Racing og Mahindra Racing, mens de seneste 3 års mestre, Renault e.dams kun sluttede på en skuffende 5. plads. Selvfølgelig sluttede Buemi langt nede i kørernes mesterskab, men hovedårsagen var Nico Prost, som kun scorede 8 point gennem hele sæsonen.

Det var slut på Sæson 4’s ABB FIA Formula Championship. Sæson 5 starter den 15. december i Saudi Arabien, hvor der kommer nye hold, nye kørere, og nye sammensætninger.

Tillykke til Jean-Eric Vergne og Audi Sport Abt Schaeffler.

Relaterede nyheder