4 timers løbet afgjort i allersidste sving

4 timers European Le Mans Series løbet på Silverstone i dag, bliver et af de løb der går over i historien som det mest vandvittige – men heldigvis på den gode spændende måde.

41 biler holdt klar på startgridden med Panis Barthez Competition #23 på Pole Position foran G-Drive Racing #26 og DragonSpeed #21.

I LMP3 havde EuroInternational #12 sikret sig det bedste udgangspunkt foran 360 Racing #6 og United Autosports #2.

Proton Competition Porsche havde fået begge deres biler på de to første pladser i GTE, med #77 foran #88, efterfulgt af Gulf Racing UK Porsche #86.

Danske High Class Racing #49 med Anders Fjordbach og Dennis Andersen skulle starte løbet fra 6. pladsen, da de vandt en plads på startgridden i forhold til den oprindelig offentliggjorte resultatliste, da IDEC Sport #28 havde brugt lidt for meget af asfalten udenfor de hvide linjer. Christian Stubbe Olsen skulle sammen med Alex Kapadia og Colin Noble starte fra 7. startposition i bil nummer 7 hos Ecurie Ecosse/Nielsen.

Cetilar Villorba Corse #47, 360 Racing #6, Krohn Racing Ferrari #83 etc
Photo: JJ Media

Det blev en helt vild start på løbet, da der allerede var ballede i Sving 1.

United Autosports #2 røg af, efter de havde fået et skub. Få sving senere fik 360 Racing #6 et skub, så de spandt rundt.

Der var også kontakt mellem Spirit of Race Ferrari #55 og mærkekollegaerne JMW Motorsport #66 men begge kunne fortsætte uden alt for mange skrammer på biler.

En af de store vindere var High Class Racing #49, som var helt oppe på P3 efter få sving. DragonSpeed #21 faldt tilbage gennem feltet med Henrik Hedman bag rattet, som er bilens Bronzekører.

Cetilar Villorba Corse #47 var også involveret i problemer i Sving 1, og gik i stå ude på banen et par omgange senere. De fik dog bilen kørt tilbage til pitten, men resten af løbet ville blive op ad bakke, da de hurtigt var 4 omgange bagude.

SMP Racing #35 & Euro Interpol Competition #13
Photo: JJ Media

De to Proton Competition Porsche racere havde byttet plads, så #88 var foran #77, mens Spirit of Race Ferrari #55 kom op på 3. pladsen.

EuroInternational #12 have beholdt føringen i LMP3, med havde fået United Autosports #3 og Ultimate #17 op på de efterfølgende pladser.

På løbets 7. omgang kom Anders Fjordbach i High Class Racing #19 op på andenpladsen, da han overhalede Roman Rusinov i G-Drive Racing #26.

De første LMP2 pitstops blev udført, og mens Panis Barthez Competition #23 blev i front, skiftede anden- og tredjepladsen til G-Drive Racing #26 og G-Drive Racing #40, mens High Class Racing #49 også var faldet ned bag Racing Engineering #24, da de skiftede over til Dennis Andersen.

G-Drive Racing #26 gik i front af LMP2 klassen efter knap en time af løbet, da Roman Rusinov blæste forbi Julien Canal i Panis Barthez Competition #23. Canal blev kort tid efter også overhalet af James Allen i G-Drive Racing #40.

High Class Racing #49
Photo: JJ Media

En time inde i løbet kom der Full Course Yellow, da United Autosports #22 var gået i stå ude på banen. Der var ikke noget at se på bilen, men Phil Hanson kom selv med forklaringen, da han kom tilbage til pitten. Et stykke gummi fra en forankørende bil ramte knappen til bilens ildslukker, og det betød ikke blot at der var skum i bilens motorrum samt cockpit, men også at nødafbryderen samtidig blev taget på bilen, så man ikke bare kunne starte bilen igen. Dermed var de ude af løbet på stedet.

Allerede inden de nåede at få den bil fjernet, holdt der pludselig en bil mere samme sted, der kun missede #22 med nød og næppe. Det var SMP Racing #35 som kørte i gruset, og ramte dækbarrieren. Den bil havde problemer med gearkassen, som pludselig ikke ville geare ned, og Victor Sheitar dermed ikke kunne få bilen bremset ned i tide.

#35 kunne dog selv komme tilbage til pitten, efter at den var blevet løftet tilbage på asfalten, men her udgik teamet så, da de ikke kunne løse problemet indenfor rimelig tid i løbet.

Løbet blev hurtigt givet frit igen, og få omgange senere gik United Autosports #3 i front af LMP3 klassen.

RLR MSport #15 var kommet op på 3. pladsen i LMP3 klassen, mens United Autosports #2 med Sean Rayhall bag rattet havde fået kæmpet sig op fra sit spin på første omgang, til 4. pladsen i LMP3.

JMW Motorsport Ferrari #66
Photo: JJ Media

Christian Stubbe Olsen havde fået kørt Ecurie Ecosse/Nielsen #7 helt op på 5. pladsen i løbet, inden at han overlov bilen til Alex Kapadia. Det var virkelig flot kørt af den unge danske racerkører.

Spirit of Race Ferrari #55 overtog føringen af GTE godt halvvejs inde i løbet, mens JMW Motorsport Ferrari #66 var P2 og Proton Competition Porsche #88 i P3.

DragonSpeed #21 var kommet tilbage til P2, efter at have været helt nede på 13. pladsen med Hedman bag rattet. Det var Ben Hanley som havde præsteret et kæmpe stykke arbejde, med at få bilen frem i feltet.

Panis Barthez Competition #23 var røget tilbage på 3. pladsen, da Julien Canal ikke havde bremset hurtigt nok ned, da der FCY perioden blev udløst på banen. Det resulterede i en Drive-Through straf.

Det var langt værre for G-Drive Racing #40, som havde et problem med udstødningen. Motoren lød værre og værre, men mekanikerne fik det løst i forbindelse med bilens andet planlagte pitstop. Reparationen sammenlagt med de langsommere omgangstider indtil da, betød dog at de var tilbage på P12 i klassen.

High Class Racing #49 var desværre også dumpet langt tilbage i LMP2 feltet til P11, da Dennis ikke kunne følge de samme omgangstider som Anders og ikke mindst konkurrenterne kørte. Derfor fik Anders som opgave at genvinde noget af det tabte gennem de sidste to timer af løbe.

United Autosports #3
Photo: JJ Media

Vi havde kun mistet tre biler i løbet af de første tre timer, og det var United Autosports #22 og SMP Racing #35, som mærkelig udgik næsten på samme minuttal. Dertil kom M.Racing – YMR #18, som udgik med mekaniske problemer efter godt to timers ræs.

Efter tre timer af løbet var G-Drive Racing #26 i front af LMP2, efterfulgt af Racing Engineering #24 og IDEC Sport #28, som var kommet tilbage mod toppen. United Autosports havde en 1-2 med #3 foran #2, mens 360 Racing #6 også var kommet tilbage gennem feltet, efter deres puf på første omgang. Spirit of Race Ferrari #55 havde føringen i GTE foran JMW Motorsport Ferrari #66 og Proton Competition #88.

Der skulle dog virkelig blive vendt op og ned på stillingen i løbets sidste time.

RLR MSport #15 fik en drive-through straf fordi at de stødte sammen med 360 Racing #6.

Gulf Racing UK Porsche #86 fik en 10 sekunders pitstop straf, da de havde kørt for meget udenfor de hvide linjer. Noget som de for øvrigt også fik straf for flere gange i fredagens træning. Så må vi håbe at de kan holde sig på måtten i morgendagens FIA WEC løb, da det er de samme 3 kørere, som skal køre dette løb.

JMW Motorsport Ferrari #66 fik også en 10 sekunders straf for det samme, og det var straks mere dramatisk, da de allerede havde pittet for sidste gang, og faktisk lå på andenpladsen i GTE.

Kort tid efter dukkede der en besked op på skærmen at den førende Spirit of Race Ferrari #55 var blevet snuppet for præcis det samme som de to andre.

Og alle gode gange fire – Ebimotors Porsche #80 fik også lige samme straf.

Dermed havde 4 ud af 7 i GTE feltet være nogle slemme drenge, og stod til en 10 sekunders straf hver. Da Proton Competition Porsche #88 lå mindre end 10 sekunder fra den førende Spirit of Race Ferrari #55 kunne der pludselig blive vendt meget op og ned i GTE klassen.

Dermed blev den sidste del af løbet en kamp på sekunder mellem #55, #66 og #88.

Proton Competition Porsche #88
Photo: JJ Media

Der var dog også kamp ude på banen mellem G-Drive Racing #26, Racing Engineering #24 og IDEC Sport #28, om hvem der kunne køre længst på en tankfuld benzin. Det lå lige på grænsen til om bilerne kunne køre i mål uden tankning, så der blev regnet helt vildt blandt ingeniørerne på pitmuren.

En der dog ikke behøvede at bekymre sig omkring benzinmængden i tanken var Norman Nato. Franskmanden røg nemlig af banen under en nedbremsning med en halv time tilbage af løbet. Det udløste dagens anden FCY periode, så hans bil kunne blive bjærget.

Dermed var IDEC Sport #28 på andenpladsen og Graff #39 P3 – indtil #39 måtte pitte efter mere brændstof. Den nye bil på P3, Duqueine Engineering #29 nåede kun at nye den plads i en enkelt omgang, inden at den også måtte pitte.

Så stille og roligt rykkede DragonSpeed #21 op, efterhånden som de andre pittede. G-Drive Racing #26 var også i pit en sidste gang, til nogle få dråber benzin, men havde i forvejen så stort et forspring, at de ikke kunne hentes, selvom de skulle have haft en fuld tankfuld på.

AVF by Adrian Valles #30 lå også til en potentiel 3. plads, men så knækkede deres bagvinge, så Konstantin Tereschenko måtte pitte og have ny bagende på bilen.

G-Drive Racing #40
Photo: JJ Media

United Autosports så ud til at køre en 1-2 hjem, indtil John Falb i #2 ikke kunne starte bilen efter sit sidste pitstop. Dermed røg de helt udenfor podieplaceringerne.

NEFIS by Speed Factory #5 så ikke målflaget, da de fik problemer med bilens starter efter deres sidste pitstop. I stedet for at reparere bilen, valgte holdet blot at skubbe den ind i garagen igen, da en reparation ville tage for lang tid.

Ebimotors Porsche #80 manglede lige de allersidste dråber for at komme over målstregen, og dem ville holdet så lige tanke på bilen, så de var helt sikre på, ikke at løbe tør ude på banen. Men det resulterede blot i at de ikke nåede at komme ud af pitten, inden vinderen af løbet havde krydset målstregen. Så i stedet for at blive klassificeret som 6’er i GTE, forlod de løbet helt uden point, da reglerne siger at man skal krydse målstregen for at være klassificeret.

Ude i front vandt G-Drive Racing #26 med Jean-Eric Vergne, Roman Rusinov og Andrea Pizzitola foran DragonSpeed #21 med Henrik Hedman, Ben Hanley og Nico Lapierre samt IDEC Sport #28 med Paul Loup Chatin, Memo Rojas og Paul Lafargue.

High Class Racing #49 fik kørt sig frem på en generel 9. plads, men hvad der var vigtigere for holdet, en sejr i Gentleman Trophy, som er for holdene helt uden en Guld eller Platin kører. Anders Fjordbach er aktuelt Sølvkører mens Dennis Andersen er Bronzekører.

LMP3 blev vundet af United Autosports #3 med Anthony Wells, Garret Grist og Matt Bell foran Ecurie Ecosse/Nielsen #7 med Christian Stubbe Olsen, Alex Kapadia og Colin Noble mens Ultimate #17 med Matthieu Lahaye, Jean-Baptiste Lahaye og Francois Heriau fik kæmpet sig hjem på 3. pladsen.

Faktisk var det Olsen der satte nummer 7’s bedste omgangstid, så det var virkelig flot kørt af den unge dansker.

LMP2 Podium, Silverstone 2018
Photo: JJ Media

Og så kommer vi til GTE. Nummer 1 og 2 i klassen, Spirit of Race Ferrari #55 og JMW Motorsport Ferrari #66 havde begge en straf i banken, så Proton Competition Porsche #88 skulle blot slutte indenfor 10 sekunder af #55, og så ville de være vinder af løbet. Det så de ud til at gøre indtil bilerne reelt krydsede målstregen.

JMW Motorsport #66 med Miguel Molina, Liam Griffin og Alex Macdowall endte med at vinde løbet med 0,126, efter de havde fået tidsstraffen. Proton Competition Porsche #88 med Matteo Cairoli, Giorgio Roda og Gianluca Roda sluttede på andenpladsen foran Spirit of Race Ferrari #55 med Duncan Cameron, Matt Griffin og Andrew Scott med deres tidsstraf. En hel sindssyg afslutning på løbet, hvor sejren nok reelt glippede i allersidste sving for Cairoli, da han havde problemer med at komme forbi en meget langsom LMP2 bil, der kostede ham over et sekund i sidste sektor.

Løbet i dag betyder dog stadig at Proton Competition Porsche #88 fører i GTE Mesterskabet foran JMW Motorsport Ferrari #66 og Spirit of Race Ferrari #55.

LMP3 Podium, Silverstone 2018
Photo: JJ Media

RLR MSport #15 er stadig i front af LMP3 Mesterskabet foran EuroInternational #11, som sluttede udenfor pointene i dag. United Autosports #3 har taget et tigerspring op på P3 med dagens sejr, og er rykket forbi 360 Racing #6 og Euro Interpol Competition #13. Ecurie Ecosse/Nielsen er rykket op på 6. pladsen, så hvis holdet viser lignende takter ved sæsonens to sidste løb, er der stadig gode mesterskabsmuligheder for Christian Stubbe Olsen og holdkammeraterne.

G-Drive Racing #26 har udbygget føringen i LMP2 Mesterskabet, så de med 34 points forspring blot skal slutte i top-2 for at sikre sig titlen på egen hånd. Hvis ikke Racing Engineering #24 på P2, IDEC Sport #28 på P3 eller DragonSpeed #21 slutter foran dem, er titlen sikret uanset hvad. Og ellers er der en masse komplicerede regnestykker for hvordan de ellers kan blive mestre.

GTE Podium, Silverstone 2018
Photo: JJ Media

Det har holdene nu en måned til at regne på, da den 5. og næstsidste afdeling af European Le Mans Series køres på Spa Francorchamps den 23. september.

Relaterede nyheder