Portland gav overraskende resultat

Verizon IndyCar Series var tilbage på Portland International Raceway, der ikke havde afholdt et racerløb i den højst rangerende formelbils klasse i USA siden 2007.

Will Power snuppede Pole Position foran Team Penske holdkammeraten Josef Newgarden, mens Andretti Autosports Alexander Rossi var P3. 2004 og 2007 vinderen af løbet, Sebastien Bourdais og Dale Coyne Racing havde kvalificeret sig P4 foran de to Andretti Autosports biler med Ryan Hunter-Reay og Zach Veach.

Mesterskabsførende Scott Dixon havde endnu en gang en frygtelig kvalifikation, og skulle starte løbet helt tilbage fra P11, endda 3 pladser efter Chip Ganassi Racing holdkammeraten Ed Jones.

25 biler var på startgridden. Carlos Muñoz havde overtaget sædet hos Schmidt Peterson Motorsport #6 efter Robert Wickens, der stadig er ved at komme sig efter den alvorlige ulykke for 2 uger siden. Santino Ferrucci var tilbage i serien med Dale Coyne Racing, mens Alfonso Celis Jr. også var til start for Juncos Racing. Jack Harvey startede for Meyer Shank Racing, i en del af deres udvalgte løbsprogram i 2018.

Alfonso Celis Jr.
Photo: Indycar.com / Stephen King

Starten forløb utroligt kaotisk. Den snævre chikane i Sving 1 gav en masse problemer, hvor der ved udgangen af Sving 1.

James Hinchcliffe blev klemt ind over curben af Zach Veach, hvilket gjorde at Hinch spandt foran feltet. Det skabte panik i feltet, hvor bilerne undveg til højre og venstre. Ed Jones, Scott Dixon, Graham Rahal og Sebastien Bourdais var også involveret. Værst var det for Marco Andretti som røg op over Hinch, hvilket sendte bilen ud i et rul, så den lå med styrtbøjlen ned af. Heldigvis skete der intet med kørerne – men Dixon og Bourdais var de eneste der kunne fortsætte. Bourdais kunne køre lige forbi, og faktisk kom Dixon selv videre, selv om han holdt stille bag nogle af de andre biler, så han ikke engang mistede en omgang, hvilket var utroligt vigtigt for mesterskabet.

Det tog 7 omgange før løbet blev genstartet, og her var der dramatik efter få sving, hvor Will Power pludselig kørte langsomt, og faldt helt tilbage på 11. pladsen i løbet, inden han fik bilen i gear igen.

Problemerne fortsatte dog, og han faldt længere og længere tilbage i feltet.

Alexander Rossi havde føringen af løbet foran Ryan Hunter-Reay og Josef Newgarden.

Sådan var det indtil 28. omgang, hvor Rossi pittede som den første blandt de førende.

Scott Dixon
Photo: Indycar.com / Joe Skibinski

Scott Dixon og Josef Newgarden havde en duel ude på banen, hvor Newgarden først kom forbi, herefter fik en straf for at have taget en smutvej henover chikanen. Dermed skulle Newgarden give pladsen tilbage – men genvandt den så igen, omgangen efter.

Power måtte pitte i anden gear, da gearkassen havde et problem med første. Så det tog ham lidt ekstra tid ved pitstoppet, men han kom tilbage på banen. Dixon havde leveret en flot opkørsel gennem feltet, inden han pittede. Planen for Newzealænderen var dog kun at pitte en gang mere i løbet, mens de fleste af konkurrenterne foran skulle pitte en ekstra gang.

Dixon måtte dog pitte en ekstra gang, da han fik en drive-through straf for at have kørt for hurtigt i pitten.

På 43. omgang kom Newgarden forbi Hunter-Reay – inden der kort tid efter kom Safety Car på banen, efter Will Power kørte i dækmuren på egen hånd, efter en kørefejl.

Det samlede hele feltet igen, og mange udnyttede det til at pitte for anden gang.

Der var en del kampe ned igennem feltet, hvor Spencer Pigot overhalede Gabby Chaves, i kampen om 12. pladsen.

Newgarden tog føringen af løbet på omgang 49, hvor han dykkede forbi Rossi. Samtidig kom Jordan King op på 3. pladsen, da han kørte forbi Hunter-Reay på samme tid.

Alexander Rossi
Photo: Indycar.com / Chris Owens

Team Penske forsøgte at reparere gearkassen hos Will Power, men det kostede ham rigtig mange omgange.

Newgarden havde fået et forspring på 6,5 sekunder, inden der kom Safety Car igen pga Zach Veach var røget af banen i det sidste sving. Veach måtte slæbes i gang af banens hjælpere, så det kostede ham en omgang, selv om han ikke havde ramt barrieren, men bare gik i stå i bilen.

Newgarden, Rossi, King og Matheus Leist pittede efter en ny tankfuld ethanol og 4 nye dæk, mens de andre biler blev ude på banen.

Løbet blev genstartet med Ryan Hunter-Reay som førende foran Takuma Sato, Sebastien Bourdais og Scott Dixon. Det var dog et meget mudret billede, da der var mange forskellige tankstrategier i gang.

Newgarden lavede et håbløst dyk på Alfonso Celis Jr i Sving 1, og ramte den sidstnævnte. Begge biler kunne dog komme videre, og dommerne vurdere at det var helt ok. Kørere i USA får lov til meget mere end Formel 1 kørere, for eksempel.

Både Newgarden og Rossi skar sig igennem feltet, og var hurtigt oppe på P12 og P13, efter at været startet som P17 og P18 efter det SC perioden.

Førende Ryan Hunter-Reay var den første kører til at pitte for sidste gang, mens Dixon fulgte få omgange efter. Santino Ferrucci kørte langsomt ude på banen, hvilket fik alle til at panikke, og pitte med det samme, for ikke at komme i klemme bag en evt. Safety Car. Det nåede alle på nær Max Chilton at gøre, inden at løbsledelsen kaldte SC på banen.

Det kom næsten til kollision mellem Rossi og Simon Pagenaud, da den sidstnævnte blev sendt afsted lige netop som Rossi var på vej ind i hans pit.

Den nye stilling hed Chilton, Sato, Hunter-Reay, Bourdais og Dixon. Newgarden var helt tilbage på P10, mens Rossi var lige bagved. Så hurtigt kan det gå fra at ligne en sikker vinder, til at ligge midt i feltet.

Sebastien Bourdais
Photo: Indycar.com / James Black

Pigot overhalede Dixon udenom med 24 omgange tilbage, mens Rossi overhalede Newgarden omgangen efter.

Chilton måtte pitte med 20 omgange tilbage, og var dermed ude af topkampen, og overlod føringen til Sato foran Hunter-Reay, Bourdais, Pigot og Dixon.

Hunter-Reay havde sparet på brændstoffet, så han langsomt kunne øge hastigheden mod slutningen af løbet, så han hentede ind på Sato.

De to kørte ude på næstsidste omgang med få billængder mellem bilerne, med begge kørere på Push-2-Pass knappen på langsiderne.

Takuma Sato kunne holde føringen hele vejen i mål foran Ryan Hunter-Reay og Sebastien Bourdais. Spencer Pigot sluttede P4, lige foran Scott Dixon, der udbyggede føringen til Alexander Rossi, som sluttede P8.

Det var Sato’s 3. sejr i IndyCar, efter at have vundet Indy 500 i 2017 og Long Beach tilbage i 2013. Så nu har han vundet på både en oval, en gadebane og en af de normale racerbaner.

Inden finaleløbet på Sonoma Raceway om 14 dage, har vi Scott Dixon 29 point foran Alexander Rossi, mens Will Power og Josef Newgarden begge er 87 point efter Newzealænderen. Med 105 point tilbage at køre om, da finaleløbet giver dobbeltpoint, er der stadig en masse af køre om, og absolut intet er afgjort.

Relaterede nyheder