Ny rekord sat i Letland

Der blev sat ny rekord, da årets 9. afdeling i FIA World Rallycross Championship blev kørt i Letland i dag.

Johan Kristoffersson kom til weekenden med en så stor føring i Mesterskabet, at uanset hvordan at det ville gå denne weekend, ville han fortsat være i front, når weekenden var ovre.

Lørdagen blev der kørt to Kvalifikations runder, hvor der var action lige fra start af.

Timmy Hansen blev sendt i dækmuren i hans Q1 heat, mens Liam Doran og Niclas Grönholm stødte sammen ved udgangen af Sving 2, så Dorans bil krabbede resten af heatet.

I Q2 var der ballade mellem Andreas Bakkerud, Nico Müller, Niclas Grönholm samt Guerlain Chicherit. De fire kørere var i kontakt med hinanden i Sving 1, og det tog adskillige sekunder inden de 3 sidste fik sig filtret ud af hinandens biler igen.

Guerlain Chicherit, Niclas Grönholm, Nico Müller, Andreas Bakkerud
Photo: FIAWorldRallycross.com

De to Team Peugeot Total holdkammerater Sebastien Loeb og Timmy Hansen havde begge problemer med deres forhjulsophæng efter kontakt, hvilket gav mekanikerne en masse ekstra arbejde.

Dermed var Johan Kristoffersson den bedste mand efter dag 1, foran Mattias Ekström, Petter Solberg og Andreas Bakkerud.

Det havde regnet mellem lørdag og søndag, så Q3 startede på en fugtig asfalt, selvom solen skinnede fra skyfri himmel.

Alex Wurz havde lidt kontakt med barrieren i Q3, som heldigvis kun gav kosmetiske skader på Ford Fiesta raceren.

Der var ballade mellem Timo Scheider og Timur Timerzyanov hvor Janis Baumanis endte i den sandwich, og fik en mindre flyvetur. Scheider kom dog bedst fra roderiet, og endte med at vinde heatet.

De to nordmænd, Bakkerud og Solberg, havde de spidse albuer ude i Q3, hvor de to kamphaner mistede kofangerdele, efter at have ramt hinanden. De kom dog hjem i P3 og P4.

Den kamp fortsatte i Q4, hvor de to igen havde et sammenstød, med Solberg som fik snuden foran Bakkerud i denne omgang. Toomas Heikkinen udgik i sin Q4, hvilket endte med at koste ham en plads i semifinalerne.

Efter alle 4 kvalifikationsrunder var Johan Kristoffersson, Mattias Ekström, Petter Solberg, Niclas Grönholm, Guerlain Chicherit og Timur Timerzyanov i Semifinale 1, mens Sebastien Loeb, Timmy Hansen, Andreas Bakkerud, Nico Müller, Kevin Hansen og Liam Doran havde kørt sig til Semi 2.

Det betød også at det var farvel til kendte navne som Timo Scheider, Janis Baumanis, Toomas Heikkinen, Kevin Eriksson, Robin Larsson og Alex Wurz.

Johan Kristoffersson
Photo: FIAWorldRallycross.com

Der var igen igen ballade i Sving 1 i Semi 1. Ekström vandt starten, men Kristoffersson fik alligevel klemt sig i front igen. Solberg fik slet ikke taget første sving, efter han fik et lille bitte skub af Chicherit, og endte hårdt i autoværnet. Han kom dog tilbage på banen igen, men 5 sekunder efter alle andre.

Chicherit kørte på 3. pladsen foran Grönholm, men Timerzyanov på P5 havde allerede været i Joker Lap. Derfor var Chicherit inde til sin Joker på 2. omgang, og kom ud få centimeter foran Timerzyanov.

Ekström var i Joker Lap på 4. omgang og kom ud på en sikker andenplads igen. Kristoffersson og Grönholm ventede til allersidste omgang, men kom ud som 1’er og 3’er, mens det var farvel til Chicherit, Timerzyanov og Solberg.

Havde der været ballede i Semi 1, var det ingenting i forhold til hvad man så ved starten på Semi 2. De to Team Peugeot Total kørere Timmy Hansen og Loeb, forsøgte at lukke hullet for Bakkerud på vej mod Sving 1, men i stedet kom alle 3 på afveje, og fik også Müller af sporet. Det var dog Loeb som alligevel endte ude i front, foran Doran og Kevin Hansen.

Bakkerud hentede dog hurtigt ind på de andre, og en hurtig Joker Lap, gjorde at han var helt oppe bag konkurrenterne. Han hag dog fast bag Doran, da englænderen også havde taget sin Joker, hvilket kostede tid for nordmanden.

Alt imens kunne de tre Peugeot kørere køre ude foran og hygge sig, og skulle bare finde ud af hvem der var 1, 2 og 3’er. Det endte med at at blive Loeb foran Timmy Hansen og Kevin Hansen, mens Bakkerud, Doran, og Müller allesammen måtte pakke sammen.

Sebastien Loeb
Photo: FIAWorldRallycross.com

Kristoffersson fik den bedste start på finalen, mens Ekström kom op på P2, og Grönholm ind på P3. De tre Peugeot kørere var de tre sidste. Det fik Loeb og Kevin Hansen til at tage Joker Lap med det samme, i håbet om at kunne køre nogle hurtige omgange i fri luft, og vinde nogle placeringer. Loeb var inde omgangen efter, og kom ud foran de to holdkammerater.

Alt imens kunne Kristoffersson, Ekström og Grönholm køre og hygge sig ude foran indtil Eki og Grönholm var inde til deres Joker på 3. omgang. Det gjorde at Loeb fik snuppet Grönholm i kampen om den sidste podieplads.

Der var overhovedet ikke nogen som var i nærheden af Johan Kristoffersson, der vandt sæsonens 8. sejr, hvilket er ny rekord i World RX. Kun Loeb har slået ham i år, i Belgien. Mattias Ekström sluttede 2’er foran Sebastien Loeb, Niclas Grönholm, Timmy Hansen og Kevin Hansen.

Naturligt nok har Kristoffersson udbygget føringen i Kørermesterskabet, hvor Mattias Ekström nu er den nærmeste forfølger – men 73 point bagefter svenskeren. Andreas Bakkerud faldt tilbage til P3, da han ikke kom med i dagens finale, mens Sebastien Loeb er rykket op på P4, lige foran Petter Solberg

I Teammesterskabet er PSRX Volkswagen Sweden også langt foran EKS Audi Sport, mens Team Peugeot Total har hentet lidt ind på de foranliggende. GRX Taneco ser efterhånden ud til at have sikret sig 4. pladsen, da GC Kompetition sagtner lidt bagud. Olsbergs MSE er helt hægtet af.

Johan Kristoffersson
Photo: FIAWorldRallycross.com

Nu skal alle FIA World Rallycross Championship bilerne læses på en flyver, og afsted til USA, hvor sæsonens 10. afdeling skal køres på Circuit of the Americas, også kendt som COTA, nær Austin i Texas.

Johan Kristoffersson har rigtig gode muligheder for allerede at kunne løfte VM pokalen igen der, med yderligere to afdelinger tilbage, såfremt han holder et 61 points forspring til alle konkurrenterne. Indtil videre i år har han holdt et 28 points gennemsnit henover samtlige afdelinger – så meget skal gå galt for ham i USA, hvis ikke han skal have noget ekstra håndbagage med i flyveren hjem den 29. september.

Relaterede nyheder