Overraskelser og dominans i kvalen

Efter formiddagens regnbyger, var asfalten tørret næsten helt op til starten af European Le Mans Series kvalifikationen på Spa Francorchamps, og det blev til både lidt overraskelser, men også dominerende opvisning fra andre.

Ferrari holdene JMW Motorsport #66, Spirit of Race #55 og Krohn Racing #83 var hurtige til at komme ud af pitten, og starte deres flyvende omgange, mens Porsche holdene Proton Competition #77 og #88 samt Ebimotors #80 tog det lidt mere roligt.

Der var overhovedet ikke nogen som kunne matche Proton Competition. De lammetævede alle konkurrenter med halvandet sekund! Især Matteo Cairoli var flyvende i #88, og snuppede Pole Position med 0,700 ned til Dennis Olsen i #77. Ebimotors #80 var 3. hurtigst med Riccardo Pera.

Spirit of Race Ferrari #55 var inde og få nye dæk på, i et desperat forsøg på at klippe noget af tiden. Men JMW Motorsport #66 beholdt 4. startposition som bedste ikke-Porsche, men var altså 2,156 sekund fra Pole Position, mens Krohn Racing #83 lukkede feltet af, og i stedet udnyttede de 12 minutters kvalifikation til at give Tracy Krohn nogle ekstra omgange, og slet ikke satsede på kvalifikationen.

Ingen tvivl om at Ferrari skal håbe på at der sker noget helt vildt i morgendagens løb, som vender op og ned på løbet – for både på tør og på våd asfalt, er Porsche totalt dominerende. Men så kommer evt. afkørsler, Safety Car perioder, forkert dækvalg og lignende i spil.

Proton Competition #88
Photo: JJ Media

Dernæst var det LMP3 bilerne, som skulle have deres 12 minutter på banen.

Ultimate #17 med Matthieu Lahaye var den første mand til at sætte en tid, men blev hurtigt udfordret af Cool Racing #4, og sidenhen EuroInternational #11.

Mens Ultimate #17 forbedrede tiden igen og igen, ville EuroInternational #11 gerne snakke med om første startposition. Mattia Drudi var dog sølle 0,065 sekund fra Pole.

Colin Noble fik opgaven at kvalificere Ecurie Ecosse/Nielsen #7 for Alex Kapadia og Christian Stubbe Olsen, og det gjorde han så godt, at han kortvarigt var oppe på andenpladsen, men endte med 4. startplads, da 360 Racing fik sneget sig foran på deres allersidste flyvende omgang. Dermed hed startplaceringerne #17 foran #11, #6 og #7.

Ultimate #17
Photo: JJ Media

Til sidst skulle de 16 LMP2 biler afgøre hvem der skulle starte løbet fra første position.

Duqueine Engineering #29 med Nelson Panciatici var den første til at sætte en flyvende omgang, men blev hurtigt slået af Paul Loup Chatin i IDEC Sport #28. Norman Nato i Racing Engineering #24 ville også blande sig i toppen, og satte en tid 0,002 sekund langsommere end Chatin.

Jean-Eric Vergne i G-Drive Racing #26 sprang dog øverst på listen med en super tid, som de andre kunne forsøge at jagte. Gustavo Menezes i APR- Rebellion Racing #31 kørte bilen ind på 3. position, med risiko for at blive slået i de resterende 7 minutter af kvalen.

Chatin pressede hårdt på, og var lige ved at tabe bilen på toppen af Raidillon, men nåede heldigvis at fange den igen.

Graff #39 kom slet ikke ud på banen, da skaderne fra et uheld i FP2 var så store, at bilen ikke kunne nå at blive klar. Mekanikerne arbejder dog hårdt på at få den køreklar til i morgen.

Filipe Albuerquerque havde en god sidste omgang, hvor han fik United Autosports #22 kørt op på andenpladsen.

Det blev dog en lidt amputeret afslutning på kvalifikationen da Algarve Pro Racing #25 mistede motorhjelmen på toppen af Raidillon, så der kom gult flag i den sektor, og tiderne derfor ikke kunne forbedres for størstedelen af kørerne, på deres allersidste flyvende omgang.

G-Drive Racing #26
Photo: JJ Media

Anders Fjordbach var inde og skifte dæk med 4 minutter tilbage, så han kunne give den et forsøg mere. Første forsøgt rakte kun til 14. hurtigste tid, men fik pladsen forbedret til 12. startposition i andet forsøg.

Den endelig startgrid hedder derfor #26 foran #22, #29 og #28.

Der er lagt op til et ekstremt spændende løb i morgen, og med en vejrudsigt som i øjeblikket lover meget regn hen mod slutningen af løbet, kan alting blive vendt op og ned.

Husk at løbet kan følges på live stream via www.Europeanlemansseries.com med løbsstart klokken 10.45 i morgen.

Relaterede nyheder