Peugeot trækker sig fra World RX

Peugeot Sport har annonceret at de trækker sig fra FIA World Rallycross Championship ved årets udgang.

Det franske mærke har været aktive i Rallycross sporten gennem mange år, i kraft af Team Peugeot Hansen, men valgte op til 2018 at geare op til et fuldt fabrikshold.

Dermed står brødrene Kevin og Timmy Hansen samt Sebastien Loeb uden nogen fabriksbil, og skal i stedet kigge på andre muligheder. Kevin og Timmy er dog så heldige at det er deres far, den tidligere Rallycross Europamester Kenneth Hansen, som stod for Team Peugeot Hansen, så de bliver næppe arbejdsløse, såfremt at han kan finde sponsorerne til at fortsætte. Loeb har sit eget Rallycross hold, hvor Gregoire Demoustier har kørt gennem 2018, i en ORECA bygget Peugeot 208, som er anderledes end fabriksbilen. Så har han stadig interessen i sporten, kan han sikkert bestille en ekstra bil til eget brug.

Tidligere på året annoncerede Audi Sport at de også trækker sig fra sporten som fabrikshold, når sæsonfinalen i Sydafrika er kørt. Dermed er EKS teamet også truet på deres eksistens, såfremt Mattias Ekström ikke finder nogle sponsorer.

Både Peugeot og Audi gik ind i sporten som fabrikshold, da World RX arrangørerne IMG havde proklameret, at der ville blive en elektrisk Rallycross serie i 2020, og de derfor var ude for at samle erfaringer omkring denne. Tidligere på året kom nyheden fra FIA, at denne Rallycross serie ville blive med helt ens biler, hvor konstruktørerne selv skulle lave drivlinjerne, men ellers købe resten af bilen. Der var larmende tavshed i offentligheden efter denne annoncering, men der er helt sikkert foregået en heftig mailkorrespondance bag dørene.

Efter 2017 sæsonen offentliggjorde Ford, at de trak sig som fabrikshold.

Sebastien Loeb & Timmy Hansen
Photo: FIAWorldRallycross.com

I år var det først Audi Sport der meldte ud, at de ikke ville vende tilbage til serien næste år, og nu er det så Peugeot Sport. Peugeot melder direkte, at det skyldes usikkerheden omkring det nye elektriske reglement, som de har mistet tålmodigheden med.

FIA World Rallycross Championship arrangørerne har travlt med at udbrede sporten til hele verden, og rykker mere og mere over på ikke-permanente Rallycross baner så som Formel 1 banerne Hockenheim, Circuit de Catalunya, Circuit Of The Americas, og næste år kommer Abu Dhabi også med på vognen. Derfor er der kæmpe rejseudgifter for holdene, hvilket man også har kunnet se på deltagerantallet gennem 2018, hvor der kun har været 15 tilmeldte til hele sæsonen, og kun disse kørere har været med hele verden rundt.

Vores beskedne mening er at World RX arrangørerne IMG har haft for travlt med at gøre serien global, og glemte at sporten stammer fra Europa, og især de klassiske baner i Norden, hvor der er blevet kørt Rallycross på de seneste 50 år. Selvfølgelig skal der være løb uden for Europa, for at man kan kalde det et VM, men det er en kæmpe udgift for de små privathold, som i forvejen ikke har en jordisk chance for at kunne følge med den rivende udvikling, og svimlende budgetter.

Inden 2018 blev det offentliggjort af FIA, at holdene kun måtte have en aerodynamisk konfiguration til bilen, hvor holdene i tidligere sæsonen har haft banespecifikke vinger på bilerne.. Det har delvis bremset udviklingen af bilerne, men fabriksholdene har stadig en kæmpe fordel med alle ingeniørerne, og den avancerede Launch Control, som bilerne har. De har teknikere med, som måler friktionen i asfalten, inden bilerne skal køre, og så taster de disse værdier ind i bilens Launch Control, så bilen får den mest optimale start.

Med kun et officielt fabrikshold tilbage i serien, med Volkswagen – GC Kompetition med deres Renault Megane RS er privathold – hænger statussen som et Verdensmesterskab i en tynd tråd, som vi også så det med World Touring Car Championship, der blev nedgraderet til en Cup i stedet.

Arrangørerne bag World RX, IMG, har været helt tavse efter dagens annoncering.

Årets finaleløbet i FIA World Rallycross Championship køres den 24.-25. november i Sydafrika.

Relaterede nyheder