Fremragende sæsonfinale i Portimao

Der var stadig masser af pokaler og mesterskaber at køre for, da sæsonens sidste European Le Mans Series løb blev kørt på Autodromo do Algarve, bedre kendt som Portimao i Portugal.

39 biler holdt klar på startgridden, hvor løbet blev givet frit 12.30 lokal tid.

Starten forløb nogenlunde smertefrit, med kun lidt låste hjul under de første nedbremsninger, men ikke nogen dramatisk kontakt.

Panis Barthez Competition #23 tog føringen af løbet, efter at være startet toer bag Duqueine Engineering #29. Mikkel Jensen i AT Racing #9 havde taget føringen i LMP3 klassen foran Pole bilen M.Racing –  YMR #19.

I GTE klassen blev der virkelig vendt op og ned, da Krohn Racing Ferrari #83 tog føringen foran Proton Competition Porsche #88 og #77, mens Polebilen JMW Motorsport Ferrari #66 faldt helt tilbage på sidstepladsen i klassen.

Cool Racing #4
Photo: JJ Media

Roman Rusinov i G-Drive Racing #26 spandt blot 5 minutter inde i løbet, men kunne fortsætte efter en lille tur ind over græsset. Dommerne vurderede at IDEC Sport #28 havde prikket til bilen, hvilket ikke tydeligt fremgik af tv billederne – blot at det var tæt kørsel mellem de to. Det gav #28 en drive-through straf.

M.Racing – YMR #18 spandt på egen hånd, hvilket udløste en lokal gul flagzone. Spirit of Race Ferrari #55 forbremsede sig fuldstændig, og bankede ind i bagenden på Proton Competition #88 – det vel og mærke i den gule flagzone! Det rykkede diffusoren af Gianluca Rodas Porsche, og udløste en Full Course Yellow, så alle vragdelene kunne blive samlet sammen igen.

Efter små 5 minutters oprydning, blev løbet givet frit igen. Det udnyttede Pierre Ragues i Duqueine Engineering #29 til at snuppe føringen af løbet tilbage igen..

Blot få minutter senere var der FCY igen, da et skilt var blæst ud på banen. Det skabte vild panik mellem G-Drive Racing #40, DragonSpeed #21 og G-Drive Racing #26, hvor #40 bremsede noget hurtigere end de to bagved forventede. Rusinov #26 blæste forbi begge biler, mens Henrik Hedman i #21 stod næsten på tværs af banen, for ikke at køre op bagi #40. Heldigvis kom det ikke til kontakt mellem bilerne.

Ebimotors Porsche #80
Photo: JJ Media

Alex Kapadia indtog 8. pladsen i Ecurie Ecosse/Nielsen #7, som han delte med Colin Noble og Christian Stubbe Olsen.

High Class Racing #49 med Anders Fjordbach bag rattet var også kommet op på 8. pladsen i LMP2 klassen, inden han senere skulle give bilen videre til Dennis Andersen.

24 minutter inde i løbet kom Proton Competition Porsche #88 i front af GTE klassen, da Roda fik udbremset Nic Jönsson i Krohn Racing Ferrari #33.

M.Racing – YMR #18 fik en drive-through straf, da de havde lavet en tyvstart – ikke at det hjalp på deres dag, efter det tidligere spin.

Krohn Racing Ferrari #83 kom under pres fra mærkekollegaerne i Spirit of Race #55, hvor de to kørte side om side gennem flere sving, inden #83 kunne forsvare placeringen i yderligere et par omgange, inden #55 smuttede forbi.

Der var også krig mellem Proton Competition Porsche #77, JMW Motorsport Ferrari #66 og Ebimotors Porsche #80, hvor Ried i #77 havde albuerne lidt ude, i kampen om 4. pladsen i klassen.

G-Drive Racing #26
Photo: JJ Media

APR-Rebellion #31 havde problemer med højre forhjul, hvor Harrison Newey måtte pitte kort tid efter han havde overtaget bilen.

360 Racing #6 måtte også køre i pit, da Ross Kaiser fik tekniske problemer med bilen. Dermed var de ude af mesterskabskampen. Kaiser forklarede efterfølgende at udstødningsmanifolden var revnet, så der var noget af ledningsnettet på bilen, som var smeltet, så han ikke længere kunne skifte gear. Efter en halv times reparation, var bilen tilbage på banen igen – men uden chancer for et resultat.

Nic Jönsson faldt yderligere tilbage i GTE feltet med Krohn Racing Ferrari #83, hvor både Proton Competition Porsche #77 og Ebimotors #80 overhalede svenskeren i løbet af to sving.

OREGON Team #10 havde et solospin, som Panis Barthez Competition #23 lige nøjagtig undgik.

Omgangen efter kom Felipe Nasr i Cetilar Villorba Corsa #47 op på andenpladsen i LMP2, ved at overhale #23.

RLR MSport #15
Photo: JJ Media

DKR Engineering #8 havde et spin i Sving 4, efter kontakt med High Class Racing #49. Dermed faldt #8 tilbage fra andenpladsen i LMP3 til femtepladsen.

Eurointernational #12 havde et spin ved høj hastighed, og gik i stå ude på banen, men fik starten bilen op igen.

M.Racing – YMR #18 blev skubbet ind i garagen efter kun lidt over en times løb, hvor mekanikerne kiggede ned i motorummet.

DragonSpeed #21 og Cool Racing #4 havde kontakt med hinanden under nedbremsningen til Sving 6. #4 sendte 21 rundt i et spin, hvorefter de to kom i kontakt med hinanden igen. Det gav skader på fronten af #4, mens #21 havde et knækket baghjulsophæng samt skader på bagenden af bilen. Efter en lang tænkepause, valgte dommerne at give #21 en drive-through straf for kontakten, da de mente at #21 var trukket ind foran #4, som derved ikke kunne undgå dem.

Nasr i Cetilar Villorba Corsa #47 havde fået kørt sig helt op bag Pierre Ragues i Duqueine Engineering #29, og lagde franskmanden under hårdt pres. Efter små 80 minutters racerløb gik #47 i front af løbet.

Der var virkelig fyret op under Nasr, og da han skulle overhale AT Racing #9 med Alexander Talkanitsa bag rattet, kom han med blinkende lygter, og dykkede utroligt sent på den sidstnævnte, der måtte undvige og kørte helt ud på afkørselsområdet, for at det ikke kom til kontakt mellem de to biler.

Efter halvanden times racerløb kom RLR MSport #15 i front af LMP3, da Job van Uitert overhalede Alexander Talkanitsa.

360 Racing #6
Photo: JJ Media

Duqueine Engineering #29 var uheldig at knække baghjulsophænget efter 90 minutters racerløb, hvilket var utroligt synd for holdet, som havde kørt så godt i den første del af løbet.

De to United Autosports #32 og #22 LMP2 holdkammerater havde en tæt duel om andenpladsen i løbet. De var dog de to sidste biler, som manglede deres andet pitstop i løbet, så de reelt set ville flade længere tilbage i feltet.

Der var masser af fysisk kontakt efter 100 minutters ræs, da først AVF by Adrian Valles #30 havde kontakt med Ecurie Ecosse/Nielsen #7 samt United Autosports #3.

Omgangen efter kom Spirit of Race Ferrari #55 i front af løbet, da de gav en skulder til Proton Competition Porsche #88 – som de jo også havde kontakt med tidligere i løbet.

#47 fik en Stop & Go straf for at have ramt Proton Competition Porsche #77, da #47 var på vej ind i pitten.

Dommerne gav AVF by Adrian Valles #30 en 2 minutters Stop & Go straf for at ramme #7 og #3. De lagde til baggrund, at det ikke var første gang i sæsonen, at Konstantin Tereschenko havde ramt konkurrenter.

Algarve Pro Racing #25 havde et spin i Sving 4, men kom selv videre.

Proton Competition Porsche #88
Photo: JJ Media

Dagens 3. FCY kom da der lå nogle vragdele ude på banen. Det udnyttede mange af holdene til at pitte, så de kunne spare tid i forbindelse med tankstoppet og eventuelle dækskift.

Ved halvvejsmærket i løbet, lå United Autosports #22 foran Panis Barthez Competition #23 og United Autosports #32. I LMP3 var RLR MSPort #15 foran Inter Europol Competition #13 og M.Racing – YMR #19. GTE klassen havde Proton Competition Porsche #77 foran Ebimotors Porsche #80 og Spirit of Race Ferrari #55. Der var dog den lille note omkring stillingen, at nogle hold lige havde pittet, mens andre var i gang med at pitte.

Da løbet blev frigivet igen, var United Autosports #32 i front af løbet, foran holdkammeraterne i #22, mens Panis Barthez Competition #23 var treer. Dette skifte skete i forbindelse med deres pitstop.

Spirit of Race Ferrari #55 og OREGON Team #10 stødte sammen i Sving 14, hvor begge biler endte med at holde på tværs af banen. De kom heldigvis hurtigt videre begge to.

Ultimate #17 havde et spin kort tid efter, efter Francois Heriau blev ramt at JMW Motorsport Ferrari #66 under nedbremsningen til Sving 4. Det gav #66 en drive-through straf for kontakten.

Inter Europol Competition #13
Photo: JJ Media

Med halvanden time tilbage af løbet, var High Class Racing #49 kommet helt op på 5. pladsen i løbet. Christian Stubbe Olsen havde fået kørt Ecurie Ecosse/Nielsen #7 op på 4. pladsen i LMP3 klassen, mens AT Racing #9 desværre var faldt tilbage på 8. pladsen, da de noget langsommere Talkanitsa Snr. og Jr. ikke kunne køre de samme omgangstider som Mikkel Jensen.

Med 80 minutter tilbage af løbet havde Ebimotors kontakt med Eurointernational #11. Først kørte Gianluca Giraudi i #80 op i bagenden af Giorgio Mondini i #11, hvorefter #11 spandt rundt, trillede baglæns over banen, og rykkede baghjulet af #80. Det udløste dagens første Safety Car periode, da #80 holdt så farligt, og der var så mange småstumper ude på banerne, at løbsledelsen ikke have andet valg.

Det udnyttede alle i Top 7 til at pitte, og få deres næstsidste tankfuld benzin i løbet.

Det tog lidt tid med oprydningen, og ikke mindst få den førende United Autosports #22 frem som første bil bag Safety Car.

Et negativt biprodukt var at Proton Competition Porsche #77 fik næsten en hel omgangs føring på alle andre GTE biler, mens holdkammeraterne i #88 og JMW Motorsport Ferrari #66 havde deres egen kamp om 3. pladsen, en omgang foran Spirit of Race Ferrari #55.

United Autosports #22
Photo: JJ Media

Med 70 minutter tilbage, blev løbet frigivet igen, hvor lokalhelten Filipe Albuerquerque lå i front af løbet i United Autosports #22 foran G-Drive Racing #26 og United Autosports #32. RLR MSport #15 var i front af LMP3 foran Inter Europol Competition #13 og Ecurie Ecosse/Nielsen #7 med Christian Stubbe Olsen stadig bag rattet. I GTE var #77 som tidligere nævnt foran #88 og #66.

Der kom en drive-through straf til Eurointernational #12 da de havde lavet en fejl i forbindelse med et af deres pitstop.

Cool Racing #4 havde igen problemer ude på banen, da Alexandre Coigny humpede rundt med et punkteret venstre bagdæk.

Dennis Andersen i High Class Racing #49 forsøgte at forsvare sig imod Oliver Pla i Racing Engineering #24. Men Bronze mod Platin er en lidt ulige kamp, og danskeren måtte afgive pladsen.

Jean-Eric Vergne i G-Drive Racing #26 forsøgte en sen udbremsning af Albuerquerque i #22 i Sving 6, men pressede blot #22 bred, hvilket gjorde at Will Owen i United Autosports #32 kom helt op på siden af de to. Men de tre fik flettet ind i samme rækkefølge igen. Omgangen efter forsøgte Owen at overhale Vergne, men måtte også trække snuden til sig igen.

Spirit of Race Ferrari #55
Photo: JJ Media

Det udnyttede Will Stevens i Panis Barthez Competition #23 til at forsøge at angribe #32 – med 4 biler indenfor 1,2 sekund, var der masser af action.

Vergne lavede endnu et sent dyk på Albuerquerque, og tog føringen af løbet, men ikke ude at have været ude i afkørselsområdet. Så den overhaling burde dommerne med kigge lidt på.

#22 kom i stedet under pres fra #23, omkring andenpladsen af løbet.

Inter Europol Competition #14 fik en 10 sekunders pitstop straf pga track limits. United Autosports #2 fik også en 10 sekunders straf for samme forseelse.

BHK Motorsport #16 havde en hurtig tur af banen, men Francesco Dracone fik heldigvis stoppet bilen inden autoværnet.

Krohn Racing Ferrari #83 fik en drive-through straf for en fejl i forbindelse med deres pitstop.

Ecurie Ecosse/Nielsen #7
Photo: JJ Media

Panis Barthez Competition #23 pittede så meget hurtigere end G-Drive Racing #26, at #23 kom ud hurtigere end #26. Samtidig kom United Autorsports #22 tilbage i føring af løbet, efter deres sidste pitstop.

G-Drive Racing #26 fik en 10 sekunders pitstop straf på grund af track limits, hvilket potentielt kunne sende dem af podiet – men der var stadig en halv time at køre af løbet.

Med 20 minutter tilbage af løbet, blev en hel stribe af track limits straffe uddelt. United Autosports #3, Cool Racing #4, AT Racing #9 og APR-Rebellion #31 fik alle 10 sekunders tidsstraf.

Kort tid herefter havde Dennis Andersen et solospin i High Class Racing #49, på vej gennem opløbssvinget. Heldigvis kom han tilbage på sporet igen, men var efterhånden faldet tilbage på 9. pladsen i klassen.

Cetilar Villorba Corsa #47 have også et solospin ude på banen.

Krohn Racing Ferrari #83
Photo: JJ Media

United Autosports #3 fik også en drive-through straf. Denne gang for at have kørt for hurtigt under FCY.

DKR Engineering #8 havde et solospin, men kom hurtigt videre igen.

United Autosports #22 med Filipe Albuerquerque og Phil Hanson vandt løbet foran Panis Barthez Competition #23 og United Autosports 32. G-Drive Racing #26 sluttede som 3. bil på vejen, men blev sendt ned på 4. pladsen efter tidsstraffen. Det var 3 Ligier racere på podiet.

High Class Racing #49 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach sluttede løbet på 9. pladsen i LMP2.

Inter Europol Competition #13 med Martin Hippe og Jakub Smiechowski vandt LMP3 klassen foran Ecurie Ecosse/Nielsen #7 med Christian Stubbe Olsen, Alex Kapadia og Colin Noble toer, og United Autosports #2. Her var det også 3 Ligier racere på podiet.

AT Racing #9 med Mikkel Jensen og Alexander Talkanitsa Snr. og Jr. sluttede på 6. pladsen i LMP3.

Proton Competition Porsche #77 med Christian Ried, Marvin Dienst og Dennis Olsen vandt GTE foran JMW Motorsport Ferrari #66 og Proton Competition #88.

AT Racing #9
Photo: JJ Media

LMP2 Mesterskabet sluttede med G-Drive Racing #26 med Roman Rusinov og Alexander Pizzitola som mestre, foran Jean-Eric Vergne, der ikke kunne deltage i åbningsløbet på grund af hans Formel E sæson. Racing Engineering #24 med var det næstbedste hold med Norman Nato og Paul Petit. IDEC Sport #28 sluttede 3’er.

RLR Msport #15 vandt LMP3 Mesterskabet med Job van Uitert, John Farano og Rob Garofall foran Inter Europol Competition #13 med Martin Hippe og Jakub Smiechowski, mens United Autosports #3 med Tony Well, Garret Grist samt Matt Bell sluttede som treer.

Proton Competition Porsche #88 med Giorgio Roda og Gianluca Roda vandt GTE Mesterskabet, foran JMW Motorsport Ferrari #66 med Miguel Molina, Liam Griffin og Alex Macdowall, mens Proton Competition Porsche #77 med Christian Ried, Dennis Olsen og Marvin Dienst sluttede 3’er. Det var dog Matteo Cairoli, som på egen hånd sluttede 3’er i Kørermesterskabet, da han ikke kørte Monza løbet i maj måned.

Det var slut på de 22 timers racerløb i European Le Mans Series 2018. Det har været 22 timer med god race, men vi kunne have rundet 24 timer, hvis løbet på Spa ikke var blevet stoppet på grund af vejret, halvvejs.

ELMS 2019 starter på Paul Ricard i april måned, med to testdage, efterfulgt af løbsweekenden.

Relaterede nyheder