Kæmpe straf til Dempsey-Proton Racing

Alle chancer for at vinde nogen som helst titler i FIA World Endurance Championship 2018/19 er ovre for Dempsey-Proton Racing.

Holdet har fået frataget samtlige point i både team- samt kørernes mesterskab i denne sæson, da de er blevet snuppet for at snyde med dataloggeren på bilen, som skal sende data til FIA under løbet.

Snydet blev først straffet efter 6 timers løbet på Fuji for en måned siden, hvor de tekniske kontrollanter fandt ud af, at dataloggeren sendte forkerte signaler omkring tiderne, som bilerne tankede i forbindelse med pitstoppene. Her meldte de konsekvent tider som var 2 sekunder længere end de reelle tider.

Det gav dem i første omgang en tidsstraf på Fuji, som sendte begge biler langt ned i GTE Am rækkerne, men det blev samtidig meddelt, at FIA ville undersøge sagen nærmere.

Den seneste måned er gået med at undersøge sagen nærmere, og afhøre flere personer fra teamet, samt fra Porsche selv.

Her har Markus Stolzenthaler, chef for Porsche kundeservice for racerhold samt teamejer Christian Ried, og ikke mindst holdets tekniske direktør, Michael Ried nægtet at svare på, hvem der har lavet disse modifikationer i softwaren på dataloggeren – blot at det er et eksternt firma. FIA bad dem udtrykkeligt, gentange gange, om at oplyse dette, da det ikke er noget at man må skjule. Men da ingen af dem ønskede at oplyse dette, har FIA ikke set anden udvej end at fjerne samtlige point fra holdet gennem hele året.

Dempsey-Proton Racing #77 & #88
Photo: JJ Media

FIA ved med sikkerhed, at denne modificering har været i brug ved 6 timers løbet på Silverstone samt ved 6 timers løbet på Fuji.

Teamet får lov til at beholde løbsresultaterne fra Spa Francorchamps og Silverstone, samt sejren på Le Mans med #77, mens de bliver helt udelukket fra Fuji løbsresultatet.

Dermed står Christian Ried, Julien Andlauer, Matt Campbell, Giorgio Roda Jr., Gianluca Roda, Matteo Cairoli samt Khaled Al Qubaisi helt uden point i kørernes mesterskab.

Med dagens dom, suppleret med TDS Racing holdets udelukkelse fra 24 timers løbet på Le Mans på grund af mekanisk modificering af tankanlægget, er der sendt et klart signal fra FIA samt ACO/FIA WEC omkring at snyd overhovedet ikke tolereres.

Indtil nu i denne FIA WEC sæson, har vi ikke haft et eneste løb, hvor ikke mindst 1 bil er blevet udelukket efter løbet, på grund af en eller anden ulovlighed. Det er helt sikkert noget som FIA WEC og ACO har fået for øje, og derved skruer mere og mere op for kontrollen af bilerne, så længe at de bliver ved med at finde fejl, mangler og/eller decideret snyd på bilerne.

Mon ikke at Parc Ferme efter morgendagens 6 timers løb i Shanghai tager ekstra ekstra lang tid – der er jo trods alt 4 måneder inden bilerne skal bruges igen…

Relaterede nyheder