Kinaløb med regnvejrs afbrydelser

Vejrforholdene under 6 timers FIA World Endurance Championship løbet i Shanghai, havde ændret sig markant fra gårsdagens kvalifikation.

Regnen stod ned stænger, og derfor blev løbet startet bag Safety Car, for at kørerne kunne få kørt lidt vand af banen, da der var voldsomt spray fra bilerne selv under Safety Car.

Selv under SC perioden var der så meget vand, at bl.a Ford Chip Ganassi Team UK #67 og Corvette Racing #64 samt ByKolles Racing Team #4 allesammen var af banen i opløbssvinget, på grund af stående vand, men heldigvis havde asfalten at undvige på, uden der skete mere.

Værst gik det for Thomas Laurent ombord Rebellion Racing #3, som spandt af banen og ramte autoværnet så hårdt, at han knækkede baghjulsophænget på racerbilen, og måtte pitte med det samme.

Kort tid efter valgte løbsledelsen at stoppe løbet, da der simpelthen var for meget vand på banen, til at man kunne køre ræs.

Efter knapt en times rødt flag, blev løbet genoptaget bag Safety Car.

Rebellion Racing mekanikerne havde arbejdet rigtig hurtigt, så de tabte faktisk kun tabte 2 omgange.

Aston Martin Racing #95
Photo: JJ Media

Efter to omgange bag SC blev bilerne frigivet.

De to Jackie Chan DC Racing biler byttede plads allerede i første sving, da Jazeman Jaafar i #37 havde lidt mere tiltro til bilen end Stephane Richelmi i #38.

Begge Toyota Gazoo Racing biler distancerede alle andre med over 10 sekunder på den første flyvende omgang, da deres firhjulstræk hjalp dem ekstra meget under de våde forhold.

Kevin Estre i Porsche #92 beviste også at det var Porsche-vejr, da han hurtigt fik arbejdet sig op fra 4. startposition til andenpladsen ude på banen.

Tom Dillmann i ByKolles Racing Team havde et solospin i Sving 4, men kom hurtigt videre.

De to Toyota’er byttede pladser ude på banen, da Jose Maria Lopez i #7 udbremsede sig selv for enden af baglangsiden.

DragonSpeed #31
Photo: JJ Media

Anthony Davidson i DragonSpeed #31 var flyvende i LMP2 klassen, og snuppede føringen i klassen foran de to Jackie Chan DC Racing biler #37 og #38.

SMP Racing #17 med Stephane Sarrazin kom forbi Neel Jani i Rebellion Racing #1, da den russiske bil havde noget mere vejgreb end den fransk-schweiziske.

Efter et kvarters kørsel brød helvede ud, da TF Sport Aston Martin #90 endte i gruset i opløbssvinget. Næsten samtidig spandt Signatech Alpine Matmut #36 af banen i Sving 4, men var hurtigt tilbage på banen igen.

Ford Chip Ganassi Team UK #66 og Porsche #92 kom i kontakt med hinanden i Sving 1, da Estre i #92 dykkede indenom Olivier Pla. Det betød at #92 overtog føringen af GTE Pro klassen, mens #66 faldt helt tilbage på 8. pladsen. Det var helt sikkert noget at løbets dommere ville kigge på.

Der kom igen rødt flag, da løbsledelsen vurderede at det regnede for meget til at kunne fortsætte.

Efter omkring 50 minutters pause, blev løbet igen optaget bag Safety Car.

Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

I LMP1 klassen var det Toyota Gazoo Racing #8 foran #7, mens SMP Racing #17 var treer. DragonSpeed #31 havde LMP2 føringen foran Jackie Chan DC Racing #37 og TDS Racing #26.

Porsche #92 havde GTE Pro føringen foran Aston Martin Racing #97 og #95, mens Aston Martin Racing #98 førte GTE Am foran Spirit of Race Ferrari #54 og Team Project 1 Porsche #56.

Alle holdene havde endnu deres første tankstop til gode, men det nærmede sig med hastige skridt, kort tid efter løbet blev startet igen.

Mens bilerne stadig var under Safety Car, så vi Michael Wainwright i Gulf Racing Porsche #86 spinne af banen på start-mål langsiden, da bilen ramte en vandpyt og akvaplanede af banen, og ramte autoværnet hårdt. Det rykkede diffusoren af den stakkels racerbil, og slog samtidig hele fronten af bilen. Heldigvis kunne han få bilen kørt tilbage til pitten, så mekanikerne kunne komme i gang med at skifte alle delene. Heldigvis er Porsche raceren nem at servicere, så alle de løse dele hurtigt kunne blive skiftet ud. Det endte med at koste dem 6 omgange, men den blev altså køreklar igen.

Corvette Racing #64 var de første til at tanke. De var i forvejen sidst i GTE Pro, så det var et sats værd, når de andre hold senere skulle ind at tanke.

Dempsey-Proton Racing #88
Photo: JJ Media

Racing Team Nederland #29 havde problemer med bilen, da Guido van der Garde kørte meget langsomt ude på banen. Han var i pit flere gange, hvor mekanikerne forsøgte at reparere problemet.

Rebellion Racing #1 valgte også at pitte mens der var Safety Car på banen, hvilket kunne give dem en fordel, når alle de andre LMP1 biler også skulle ind at tanke på de efterfølgende omgange.

Den taktik holdt også, da Toyota Gazoo Racing pittede et par omgange senere med begge biler, hvilket kortvarigt gav føringen af løbet til SMP Racing #17.

Signatech Alpine Matmut #36 var den første LMP2 bil til at udføre et regulært pitstop.

ByKolles Racing Team sendte lidt flammer ud af udstødningerne under deres pitstop, så mekanikerne måtte lige give den et skud med pulverslukkeren, inden Tom Dillmann blev sendt tilbage på banen.

Efter ca. 45 minutter bag Safety Car, blev løbet frigivet igen. Det skete med en BR Engineering 1-2 i LMP1 klassen, med SMP Racing #17 foran DragonSpeed #10. Rebellion Racing #1 var treer, og den førstplacerede LMP1’er som havde udført deres første pitstop samt kørerskifte.

SMP Racing #11
Photo: JJ Media

Ford Chip Ganassi Team UK #67 spandt af banen på egen hånd i Sving 1, hvor Andy Priaulx kom ud i det våde spor, og derved endte i gruset, og måtte slæbes derfra. Det udløste endnu en Safety Car periode, så de kunne trække bilen tilbage på banen igen.

Stillingen efter 3 timer på uret var SMP Racing #17 foran DragonSpeed #10 og Rebellion Racing #1 i LMP1 kategorien. I LMP2 var DragonSpeed #31 i front foran Jackie Chan DC Racing #38 og Signatech Alpine Matmut #36.

I GTE Pro var Porsche #92 i front foran Aston Martin Racing #97 og AF Corse #71, mens Team Project 1 Porsche #56 førte GTE Am foran Clearwater Racing Ferrari #61 og Dempsey-Proton Racing Porsche #88.

Man skal dog også nævne, at det var et lidt mudret billede, da visse biler havde pittet, mens andre stadig havde deres første stop til gode.

Løbet blev hurtigt frigivet igen, og det var faktisk med GTE Pro klassen i front af hele feltet, da de endnu ikke havde været i pit, og heller ikke tabt en omgang til LMP1 bilerne.

AF Corse Ferrari #71
Photo: JJ Media

Det varede dog kun 5 sving, inden Toyota Gazoo Racing #8 med Fernando Alonso tog føringen af løbet, efter at kunne udnytte bilens firhjulstræk til fulde. Det sendte Rebellion Racing #1 ned på andenpladsen af løbet, mens den nykårede Super GT mester, Jenson Button i SMP Racing #11, var på 3. pladsen.

Corvette Racing #64 kunne virkelig bruge regnen, da de lå helt oppe under bagvingen på Aston Martin Racing #95, i duellen omkring 3. pladsen i GTE Pro.

Clearwater Racing Ferrari #61 havde taget føringen af GTE Am, mens SMP Racing #11 næsten samtidig lavede en overhaling på Rebellion Racing #1, og derved indtog andenpladsen i LMP1.

Tommy Milner i Corvette Racing #64 måtte dog til at kigge mere i bakspejlet end fremad, da både Porsche #91 og AF Corse #51 havde mere fart end den amerikanske kombination. Dermed var der kun de to BMW Team MTEK biler samt den ene Ford og en Ferrari bagved dem.

Jackie Chan DC Racing #38
Photo: JJ Media

Jackie Chan DC Racing #37 med Weiron Tan lavede en kopi af Priaulx afkørsel i Sving 1, og sad ligeså ubehjælpelig fast i gruset, hvilket gav en lokal gul flagzone, for at få ham trukket fri. Løbsledelsen var åbenbart blevet træt af al den Safety Car kørsel, og valgte at klare det på anden vis.

Toyota Gazoo Racing #7 var også på fremmarch, og fik kørt sig op på 3. pladsen i løbet, da Rebellion Racing #1 slet ikke kunne finde sig til rette på den våde asfalt. Få omgange efter kom Kamui Kobayashi også forbi Button i #11, så vi var tilbage med en Toyota 1-2, hvilket var fuldt forventeligt, med deres store fordel med de trækkende forhjul.

Med to en halv time tilbage af løbet, pittede Rebellion Racing #1 igen, hvor Andre Lotterer blev sat i bilen. Han har lidt mere regnerfaring fra Japan, som holdet håbede på, ville få lidt mere fart i bilen.

ByKolles Racing Team #4 gav endegyldigt op med godt 2 timer tilbage af løbet. Dillmann parkerede bilen på start-mål langsiden, hvor marshals så fik mulighed for at tømme en pulverslukker ud over bilen. Det udløste endnu en Safety Car periode – måske endda kombineret med at DragonSpeed #10 også skulle slæbes fri af gruset i Sving 1, da James Allen ikke lige havde fået bilen drejet til højre, som man ellers plejer at gøre i det sving.

Toyota Gazoo Racing #8
Photo: JJ Media

#4 havde læsset en masse olie af, som de hårdtarbejdende marshals skulle forsøge at få fjernet på bedste vis, inden løbet kunne frigives.

Med to timer tilbage af løbet, blev løbet frigivet igen.

TDS Racing #28 og Aston Martin Racing #95 havde lidt kontakt i Sving 2, men begge kom videre uden problemer.

De to AF Corse Ferrari biler kørte lidt ræs med hinanden – men kun omkring 7.-8. pladsen i GTE Pro. Hverken i gårsdagens tørvejr, og ej heller i dagens regnvejr, kunne de følge med konkurrenterne. Kun Corvette var langsommere end dem som konstruktør.

Oliver Gavin i Corvette Racing #64 lavede et flot 720 graders spin i Sving 1, men endte med at bilen pegede i den rigtige retning igen.

Der var også tæt kamp om 3. pladsen i GTE Pro mellem BMW Team MTEK #82 og Porsche #91. BMW raceren havde hestekræfterne ned af langsiden, mens Porsche havde svinghastighederne. Efter adskillige omganges kamp, kom #91 endelig foran.

Alt imens havde de to Aston Martin racere byttet plads ude i front af GTE Pro, hvor Nicki Thiim i #95 nu førte reelt foran holdkammerat Alex Lynn i #97.

Team Project 1 Porsche #56
Photo: JJ Media

I GTE Am havde Porsche fået kørt sig til en 1-2-3 med Dempsey-Proton Racing #88 foran søsterbilen #77 samt Team Project 1 Porsche #56. MR Racing Ferrari #70 og Aston Martin Racing #98 var dog ikke mange sekunder efter, med kun 17 sekunder mellem de 5 biler.

Jackie Chan DC Racing #38 var i front af LMP2 foran DragonSpeed #31 og TDS Racing #28.

Banen var efterhånden ved at være fri for spray, så holdene skulle til at tænke over eventuelt at montere slicks.

Den optørrende bane betød at de to AF Corse Ferrari’er efterhånden var kommet op til Michael Christensen i Porsche #92.

Thomas Preining i Gulf Racing UK Porsche #86 endte desværre i gruset i Sving 1. Den unge østriger spandt af på hele egen hånd, da han kom lidt for hurtigt ind i svinget. Det blev igen klaret under en lokal gul flagzone, så det ikke fik den store indvirkning på løbet.

Tom Blomqvist i BMW Team MTEK #82 kæmpede efterhånden så meget med bilen, at han var faldt helt tilbage til Michael Christensen i Porsche #92 og Davide Rigon i AF Corse Ferrari #71.

Jackie Chan DC Racing #38 havde en lille tur af banen, men Gabriel Aubry kom hurtigt tilbage igen.

TDS Racing #28
Photo: JJ Media

Ved starten på den sidste time var Toyota Gazoo Racing #7 i front af #8, med SMP Racing #11 som P3. Aston Martin Racing #95 med Nicki Thiim og Marco Sørensen var foran Porsche #91 og Porsche #92 med Michael Christensen og Kevin Estre. I LMP2 havde vi Jackie Chan DC Racing #38 i front, foran DragonSpeed #31 og TDS Racing #28, mens Dempsey-Proton Racing Porsche #77 var i front af GTE Am, foran Team Project 1 Porsche #56 og MR Racing Ferrari #70.

Men igen var der forskellige pitstrategier mellem de forskellige hold, da nogle biler manglede to pitstop, mens andre blot havde et tankstop tilbage.

Med 47 minutter tilbage af løbet, blev dagens første straffe delt ud, da Rebellion Racing #3, DragonSpeed #10 og SMP Racing #11 havde kørt for hurtigt i pitlane. Alle tre fik en drive-through straf.

BMW Team MTEK #82 fik en 30 sekunders Stop & Go straf, da de havde lavet en fejl under et pitstop.

Med 35 minutter tilbage af løbet, begyndte regnen af falde igen, hvilket kunne gå hen og blive dyrt for de hold, som havde sat Intermediates på bilerne, så som bl.a. Jackie Chan DC Racing #38. Her havde Gabriel Aubry også et spin, efter lidt tæt kørsel med Rebellion Racing #3.

Aston Martin Racing #97 og Porsche #91 havde en duel omkring andenpladsen ude på banen, som Richard Lietz i #91 vandt over Maxime Martin i #97.

SMP Racing #17 måtte desværre pitte med en halv time tilbage af løbet, med et teknisk problem på bilen, men de kom tilbag efter få minutters kørsel.

Toyota Gazoo Racing #8 var inde og få nogle friske regndæk på, og en tankfuld benzin, med godt 25 minutter tilbage af løbet.

SMP Racing #17 ramte autoværnet med 22 minutter tilbage af løbet, hvor Matevos Isaakyan ramte med både for- og bagende. Han kunne selv køre bilen tilbage til pitten, men det udløste en Safety Car periode, da der lå så mange vragdele ude på banen.

BMW Team MTEK #81
Photo: JJ Media

Med 6 minutter tilbage på uret, blev løbet genstartet.

Det betød at Toyota Gazoo Racing #7 med Mike Conway, Kamui Kobayashi og Jose Maria Lopez vandt løbet foran Toyota Gazoo Racing #8 med Fernando Alonso, Sebastien Buemi og Kazuki Nakajima, og med SMP Racing #11 med Jenson Button, Vitaly Petrov og Mikael Aleshin.

I LMP2 vandt Jackie Chan DC Racing #38 med Gabriel Aubry, Stephane Richelmi og Ho-Pin Tung foran DragonSpeed #31 med Anthony Davidson, Roberto Gonzalez og Pastor Maldonado, mens Signatech Alpine Matmut #36 med Nicolas Lapierre, Pierre Thiriet og Andre Negrao sluttede teer, da TDS Racing #28 med Francois Perrodo, Loic Duval og Matthieu Vaxiviere måtte pitte på den næstsidste omgang.

GTE Pro klassen blev vundet af Aston Martin Racing #95 med Nicki Thiim og Marco Sørensen, foran Porsche #91 med Richard Lietz og Gianmaria Bruni, mens Michael Christensen og Kevin Estre i Porsche #92 sluttede P3, efter en flot overhaling på Aston Martin Racing #97 med Alex Lynn og Maxime Martin på næstsidste omgang.

I GTE Am vandt Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Christian Ried, Julien Andlauer og Matt Campbell foran Team Project 1 Porsche #56 med Jörg Bergmeister, Patrick Lindsey og Egidio Perfetti, der fik overhalet Dempsey-Proton Racing Porsche #88 Matteo Cairoli, Ricardo Pera og Khaled Al Qubaisi i de allersidste minutter.

Det næste FIA World Endurance Championship løb skal køres på Sebring den 15. marts 2019.

Relaterede nyheder