Fantastisk åbning på sæsonen

Asian Le Mans Series 2018/19 fik sæsonen skudt i gang i Kina på Shanghai International Circuit med Agile 4 Hours of Shanghai.

Løbet blev startet klokken 9,30 lokal tid, og selvom solen var på vej, var der meget tæt tåge indtil kort tid før starten af løbet. Det betød også at asfalten var en anelse fugtig, men holdene valgte alligevel at starte på slicks, da asfalten ikke var meget fugtig. Heldigvis var tågen aftagende, så kørerne og ikke mindst tilskuerne og tv-seerne fik det nemmere og nemmere i løbet af de 4 timer.

Spirit of Race #8 startede fra Pole Position i LMP2, men havde sat Bronzekører Alexander West i bilen, i stedet for Pipo Derani, som sikrede dem første position i går.

Inter Europol Competition #13 havde beholdt Jakub Smiechowski i bilen, efter polakken satte Pole i LMP3 klassen i går.

Tianshi Racing Team Audi #88 havde byttet Dries Vanthoor ud med Chen Weian i GT klassen, mens danske Benny Simonsen havde kørt Modena Motorsports #16 til Pole Position i Porsche 911 GT3 Cup klassen, og også tog starten på løbet.

Der var to andre danskere med i løbet, hvor Anders Fjordbach havde kørt Algarve Pro Racing #25 ind på 7. startposition i LMP2, men overladt starten til Mark Patterson.

Christian Stubbe Olsen havde kvalificeret Ecurie Ecosse/Nielsen #7 ind på 7. pladsen i LMP3, men måtte kigge på at Nick Adcock tog starten på løbet.

Jackie Chan DC Racing X JOTA #1
Photo: Asian Le Mans Series

Der var drama allerede i Sving 1, hvor det gik helt galt for Alexander West i Pole bilen Spirit of Race #8, der spandt rundt i Sving 1, og trak Phil Hanson i United Autosports #22 med af. Heldigvis kunne begge biler fortsætte uden at have kontakt med hinanden – men det er aldrig rart, når en af de allerforreste biler spinder rundt foran 25 andre biler.

Det betød at Algarve Pro Racing #24 med Andrea Pizzitola tog føringen af løbet foran Jackie Chan DC Racing X JOTA #1 med Weiron Tan og Panis Barthez Competition #35 med Jean-Baptiste Lahaye.

United Autosports #3 med Matt Bell havde taget føringen i LMP3 foran Viper Niza Racing #65 med Nigel Moore og United Autosports #2 med Garret Grist.

Car Guy Ferrari #11 med Takeshi Kimura havde taget føringen i GT klassen foran Tianshi Racing Team Audi #88 med Chen Wei An og TF Sport Aston Martin #5 med Bonamy Grimes.

Ecurie Ecosse/Nielsen #7
Photo: Asian Le Mans Series

Benny Simonsen i Modena Motorsports #16 holdt føringen i Cup klassen foran EKS Motorsports #59 med Lu Wen Long og OpenRoad Racing #21 med Francis Tjia.

Car Guy Ferrari #11 havde et solo spin, men kom hurtigt videre – men faldt til sidstepladsen i GT klassen. Patrick Byrne i United Autosports #23 havde også sit eget spin, men fik den hurtigt tilbage på sporet.

Der var drama efter 19 minutters racerløb, da Andrea Pizzitola i Algarve Pro Racing #24 stoppede ude på banen med røg fra bagenden af bilen. Det udløste en Full Course Yellow, da marshals skulle skubbe bilen til side, som gik over til at blive en Safety Car i stedet. Super ærgerligt for holdet, som ellers levede op til favoritværdigheden ved at føre løbet an.

Her var Benny Simonsen i Modena Motorsports #16 ekstrem heldig, da de lige nøjagtig lå foran den førende Jackie Chan DC Racing #1, da Safety Car kom ud. Dermed blev han vinket forbi, og fik derfor en hel omgangs forspring på resten af klassen – noget som virkelig kunne irritere EKS Motorsports #59, som lå lige bagved #1, og kunne se Simonsen stikke af. Men sådan er racerløb og Safety Car perioder nogle gange – nogle gange vinder man, og andre gange taber man.

Modena Motorsports #16
Photo: Asian Le Mans Series

Det tog et kvarter inden løbet blev frigivet igen, og det udnyttede nogle af holdene til at udføre dagens første pitstop.

Ling Kang i ARC Bratislava #4 fik fuldstændig fejlberegnet nedbremsningen i Sving 1, og ramte op i bagenden af Tianshi Racing Team Mercedes #66.

Algarve Pro Racing #25 med Mark Patterson ramte Colin Noble i Ecurie Ecosse/Nielsen #79, hvilket også kom til at koste for Panis Barthez Competition #35 med Jean-Baptiste Lahaye, som måtte udgive og snittede autoværnet, hvilket gav ham en mindre skade på fronten.

Efter 40 minutters ræs havde vi faktisk rodet så meget rundt i feltet, at vi havde LMP3 racer Viper Niza Racing #65 på en generel andenplads i løbet. Det var en kombination af at de havde kørt fejlfrit, og at nogle LMP2 hold havde kvajet sig ude på banen, eller også udført deres første pitstop.

50 minutter inde i løbet sad Earl Bamber Motorsport #12 med Jeffrey Chiang fast på en curb i Sving 8, og kunne ikke selv komme fri igen, men måtte have lidt hjælp fra marshalls, for at komme videre, men det blev klaret under en gul flagzone, så vi undgik yderligere afbrydelse af løbet.

Der var dramatik omkring Tianshi Racing Team Audi #88, da de skulle have deres første pitstop. Mens mekanikerne tankede bilen, stod der pludselig flammer ud af bagenden på bilen, hvilket krævede et par skud med ildslukkeren. Derudover havde holdet også problemer med at bilens airjacks til at virke, så en simpel tankning og dækskifte tog 2 minutter og 42 sekunder – noget som burde have været klaret mindst et minut hurtigere. Heldigvis havde de så stor en føring inden stoppet, at de kun faldt til 3. pladsen i klassen, godt 30 sekunder fra føringen.

Tianshi Racing Team Audi #88
Photo: Asian Le Mans Series

Efter en time og 20 minutters ræs tog løbet endnu en dramatisk drejning, da førende Weiron Tan i Jackie Chan DC Racing X JOTA #1 mistede baghjulet, og spandt af banen, og gravede sig fast i gruset. Heldigvis blev ingen andre biler eller marshals ramt af dækket, som hoppede halvvejs ned af start-mål langsiden, inden det kom til stilstand.

Det udløste dagens anden Safety Car periode, for at få bilen fjernet fra gruset – men holdet havde allerede mistet 2 omgange, inden løbet blev neutraliseret.

Det udnyttede mange af holdene til at pitte, og få skiftet kørerne, eller også få en ny tankfuld benzin og friske dæk.

Bl.a. var Algarve Pro Racing #25 inde, hvor Anders Fjordbach blev sat i bilen, og skulle efter planen køre løbet færdig på egen hånd. Samtidig hoppede Benny Simonsen ud af Modena Motorsports #16, og gav bilen videre til Philippe Descombes.

Der var flere problemer for Jackie Chan DC Racing holdet, da #38 med Wei Chaoyin måtte pitte med tekniske problemer, og blev skubbet ind i garagen.

Efter 20 minutters oprydning, blev løbet givet frit igen.

United Autorsports #23
Photo: Asian Le Mans Series

United Autosports kunne glæde sig over en generel 1-2 i løbet, med Phil Hanson i #22 foran holdkammerat Salih Yoluc i #23. Med andenpladsen i LMP3 med deres #2 med Wayne Boyd, så det rigtig fornuftigt ud for det amerikansk/britiske hold. Få omgange senere gik Boyd forbi Colin Noble i Ecurie Ecosse/Nielsen #79, og dermed førte United Autosports både LMP2 og LMP3. Noble ville dog ikke overgive sig, og kom forbi igen, få sving senere.

Douglas Khoo i Viper Niza Racing #65 havde et spin i Sving 9, hvilket kostede ham lang tid, inden han kom tilbage på banen. Holdet var i forvejen røget langt tilbage i LMP3 klassen, da deres første pitstop og kørerskifte havde taget alt for lang tid. Så fra at føre løbet generelt, faldt de helt tilbage på en af de bagerste pladser.

Med lidt over 2 timer tilbage af løbet, blev Christian Stubbe Olsen sat i Ecurie Ecosse/Nielsen #7. Holdkammerat Adcock havde kørt en fin første halvdel, og så var det ellers op til Olsen, at få bilen op i nærheden af podiepladserne i LMP3.

Halvvejs i løbet var United Autosports #22 i front af løbet foran holdkammeraterne i #23 samt Spirit of Race #8. I LMP3 var United Autosports #2 foran Ecurie Ecosse/Nielsen #79 og R24 #50. Car Guy Ferrari #11 havde overtaget føringen i GT klassen foran TF Sport Aston Martin #5 og Tianshi Racing Team Audi #88. Modena Motorsports #16 var i front af Cup klassen, foran OpenRoad Racing #21 og EKS Motorsports #59.

Dommerne havde fanget en fejl hos Ecurie Ecosse/Nielsen #7, så de fik en 20 sekunders tidsstraf til deres næste pitstop.

Inter Europol Competition #13
Photo: Asian Le Mans Series

Der blev givet en kæmpe straf til Tianshi Racing Team Audi #88, som fik en 145 sekunders Stop & Go straf, for at have kørt for hurtigt i pitten. Så det har næppe været 2 km/t over hastigheden, men en meget stor overskridelse af hastigheden. 145 sekunder svarer til lidt over en omgang i GT klassen.

Fjordbach gjorde det rigtig godt i LMP2 klassen, hvor han havde fået Algarve Pro Racing #25 kørt op på 4. pladsen i klassen. Teamet havde dog et problem med bilens transponder, hvilket gjorde at holdet og ikke mindst løbets tidtagere måtte være ekstra vågne, for at få bilen klassificeret korrekt.

Earl Bamber Motorsport #12 var igen i problemer, da Will Bamber gik i stå. Bilen holdt helt stille ude på banen, og måtte slæbes af asfalten, og dermed var løbet slut for dem.

ARC Bratislava kører Darren Burke fik overhalet Anders Fjordbach i Algarve Pro Racing #25, i det som ikke kun var kampen om 4. pladsen i LMP2, men også en duel i LMP2 Am, som også kæmper om en startplads til Le Mans 2019. Der var dog stadig 75 minutters racerløb at køre, så meget kunne stadig ske i løbet.

Eurasia Motorsport #36 fik en 10 sekunders Stop & Go straf fordi at de havde kørt for hurtigt under en tidligere Full Course Yellow periode i løbet.

Der var optræk til en rigtig spændende sidste time af løbet, da Phil Hanson langt om længe var hoppet ud af United Autosports #22, og i stedet var blevet erstattet af Paul Di Resta. Han skulle forsøge at kæmpe med Pipo Derani i Spirit of Race #8, som var på en lidt anden tankstrategi, hvilket betød at de to biler bille være utroligt tæt på hinanden, når de på et tidspunkt ville være tanket til at køre i mål. Godt nok var #8 i front af løbet, men de skulle som minimum have en hel tankfuld benzin, og måske også en slat i slutningen, mens Di Resta med sikkerhed skulle ind og have nogle få liter på bilen.

Car Guy Ferrari #11
Photo: Asian Le Mans Series

United Autosports #2 var i føring af LMP3 klassen, mens Car Guy Ferrari #11 fortsat have føringen i GT klassen. Benny Simonsen var tilbage i Modena Motorsports #16, og førte klassen med næsten en omgang til nummer to i Porsche 911 GT3 Cup klassen.

Anders Fjordbach i Algarve Pro Racing #25 indtog 5. pladsen i LMP2 klassen, mens Christian Stubbe Olsen også var 5’er i LMP3 med hans Ecurie Ecosse/Nielsen #7.

Spirit of Race #8 pittede med 43 minutter tilbage af løbet, og burde derfor kunne køre i mål uden yderligere stop. Det samme gjorde ARC Bratislava #4 og Algarve Pro Racing #25.

Der kom pludselig drama i Porsche 911 GT3 Cup klassen, da OpenRoad Racing #21 fik en 5 minutters Stop & Go straf på grund af for kort pitstop. Modena Motorsports #16 fik en 37 sekunders Stop & Go for samme fejl – men slet ikke så slemt som 21’eren.

Paul Di Resta pittede United Autosports #22 med 10 minutter tilbage af løbet, og mistede derved føringen af løbet, men havde stadig masser af tid til P3.

Spirit of Race #8
Photo: Asian Le Mans Series

Spirit of Race #8 med Pipo Derani, Alexander West og Come Ledogar vandt løbet foran United Autosports #22 med Paul Di Resta og Phil Hanson, med United Autosports #23 med Patrick Byrne, Guy Cosmo og Salih Yoluc på P3.

#23 snuppede også sejren i LMP2 Am, foran ARC Bratislava #4 med Miro Konopka, Darren Burke og Kang Ling, samt Algarve Pro Racing #25 med Anders Fjordbach, Mark Patterson og Chris McMurry.

Inter Europol Competition #13 med Martin Hippe og Jakub Smiechowski vandt LMP3 kategorien, foran United Autosports #2 med Chris Buncombe, Garret Grist og Wayne Boyd, mens Eurasia Motorsport #36 med Nobuya Yamanaka og Aidan Read sluttede på tredjepladsen.

Christian Stubbe Olsen og Nick Adcock fik kørt Ecurie Ecosse/Nielsen #7 ind på 5. pladsen i LMP3.

Car Guy Ferrari #11 med James Calado, Takeshi Kimura og Kei Cozzolino vandt GT klassen, foran Spirit of Race Ferrari #51 med Alessandro Pier Guidi, Ozz Negri jr. og Francesco Piovanetti samt TF Sport Aston Martin #5 med Johnny Mowlem og Bonamy Grimes.

Benny Simonsen og Philippe Descombes i Modena Motorsports #16 vandt Porsche 911 GT3 Cup klassen, foran Lu Wen Long og Bao Jinlong i EKS Motorsports #59, samt OpenRoad Racing #21 med Francis Tjia og Michael S., der mistede andenpladsen med deres dyre 5 minutters straf.

Det var afslutningen på et yderst spændende 4 timers løb på Shanghai International Circuit.

Den næste afdeling af Asian Le Mans Series køres på Fuji International Speedway i Japan om kun 14 dage.

Relaterede nyheder