Brandvarmt 4 timers løb i Buriram

Det var 4 brandvarme timer i Asian Le Mans Series på Chang International Circuit i Buriram, med en lufttemperatur på 30-35 grader gennem løbet.

Den thailandske bane havde 19 biler fordelt på de 3 forskellige bilklasser til start, hvor der blev kæmpet for at få point skrabet sammen til mesterskaberne, så Le Mans drømmen kunne leve videre. Hver af klassevinderne, samt det bedste LMP2 Am Trophy hold får en billet til 24 timers løbet på Le Mans i juni 2019.

Algarve Pro Racing #24 havde taget Pole Position i LMP2 klassen, mens ARC Bratislava #4 var det bedste LMP2 Am Trophy hold. United Autosports #2 havde kørt sig til Pole i LMP3 klassen, mens Spirit of Race Ferrari #51 havde været den hurtigste GT bil i gårsdagens kvalifikation.

Anders Fjordbach var igen ombord Algarve Pro Racing #25, og efter at have været hurtigste bil af alle i Fri Træning 2, endte han med at kvalificere sig på P5. Christian Stubbe Olsen skulle starte løbet allerbagerst, da holdkammerat Nick Adcock havde en kæmpe afkørsel i FP2, som gav så store skader på bilen, at de ikke kunne nå at få den repareret til kvalifikationen – men løbet kunne de altså godt starte.

Algarve Pro Racing #25
Photo: Asian Le Mans Series

Klokken 11.45 lokal tid blev løbet givet frit.

Det blev til en helt forrygende start for Chris McMurry i Algarve Pro Racing #25, hvor han sprang helt op på andenpladsen, inden bilerne dykkede ind i Sving 1.

I GT klassen tog Car Guy Ferrari #11 føringen foran Tianshi Racing Team Audi #66 og Spirit of Race Ferrari #51.

Phil Hanson i United Autosports #22 blev mere og mere frustreret bag McMurry, og forsøgte at overhale ham både indenom og udenom. Men det lykkedes først på løbets 3. omgang – og en halv omgang senere var han i føring af løbet, da han også var kommet forbi Ate Dirk De Jong, som havde startet Polebilen #24.

Viper Niza Racing #65 var uheldige at få en punktering allerede efter 5 minutters ræs, efter at have været helt oppe på en generel 4. plads – vel og mærke i en LMP3 bil med Nigel Moore bag rattet.

TF Sport Aston Martin #5
Photo: Asian Le Mans Series

Hanson i #22 havde virkelig fart på ude i front, og distancerede forfølgerne med over 3 sekunder – pr omgang! Det skal dog siges at det var Am kørerne, som var i alle de andre LMP2 biler, mens Hanson på trods af hans Sølv kører status, ofte kører ligeså hurtigt som alle de professionelle i klassen.

Efter punkteringen for #65, havde United Autosports taget en 1-2 føring i LMP3 klassen med #3 foran #2, mens Inter Europol Competition #13 lå på 3. pladsen.

Max Wiser i Tianshi Racing Team Audi #66 tog føringen af GT klassen, mens Takeshi Kimura i Car Guy #11 holdt fast i andenpladsen.

Francesco Piovanetti i Spirit of Race Ferrari #51 havde et spin i Sving 3 efter kontakt med Algarve Pro Racing #25, og faldt derved endnu længere tilbage i GT klassen, men holdt sig stadig foran Ivor Dunbar i TF Sport Aston Martin #5.

United Autosports #2
Photo: Asian Le Mans Series

Algarve Pro Racing #25 tabte to placeringer på få meter, da Chris McMurry fik udbremset sig selv i Sving 3, og Jean-Baptiste Lahaye i Panis Barthez Competition #35 og United Autosports #23 med Patrick Byrne.

Få omgange efter lavede Byrne en lille fejl, så McMurry kom forbi igen. Udover det generelle LMP2 klassement, så var de to biler også i kamp om LMP2 Am Trophy mesterskabet, hvor #25 død og pine skulle slutte foran konkurrenterne, for at beholde en realistisk chance for at kunne vinde mesterskabet.

Panis Barthez Competition #35 fik en drive-through straf for at have overhalet udenfor banen på første omgang. Dermed var deres 2. plads i løbet væk.

Spirit of Race Ferrari #51 fik også en drive-through, da de havde kørt for hurtigt i pitten – altså den gang at de skulle køre ud af garagen, og ud på startgridden. Det var en total unødig fejl fra Francesco Piovanetti, da der var absolut intet at vinde ved at gøre dette, da man blot skal køre stille og roligt ud på gridden.

Det var dog ikke enden på straffene, i den første halve time af de 4 timer. Algarve Pro Racing #25 fik en drive-through straf på grund af kontakten med Spirit of Race Ferrari #51.

Dommerne var ikke færdige med at give straffe til #25, som fik en Stop & Go straf, da de havde overhalet udenfor banen.

United Autosports #22
Photo: Asian Le Mans Series

Spirit of Race Ferrari #51 havde et spin, efter tæt kørsel med Ecurie Ecosse/Nielsen #79.

Algarve Pro Racing #25 gentog den tvivlsomme succes fra Fuji, og fik 3 straffe indenfor den første time. Den måde vinder man altså ikke racerløb på – og de resterende 3 timer ville blive op af bakke for holdet med Le Mans drømme.

Inter Europol Competition #13 havde et spin efter knapt en times ræs, men kom hurtigt videre – men havde altså tabt et halvt minut.

United Autosports #23 fik en drive-through straf for en fejl under deres pitstop.

#23 kom i kamp med ARC Bratislava #4 omkring føringen i LMP2 Am Trophy, hvor der virkelig blev gået til stålet. Salih Yoluc og Ling Kang kørte til tider mere udenfor banen end på banen, og det blev ikke bedre da de skulle overhale Johnny Mowlem i TF Sport #5, hvor de to LMP2 kørere fik udbremset sig selv, og måtte ud på en stor omvej. Det endte dog med at #4 kom forbi, og Ling Kang fik hurtigt lavet et stort hul.

Car Guy Ferrari #11
Photo: Asian Le Mans Series

Halvanden time inde i løbet holdt Johnny Mowlem i TF Sport Aston Martin #5 pludselig ude i gruset i Sving 3. Det udløste dagens første Full Course Yellow, så bilen kunne bjerges. Han forklarede efterfølgende at bremsepedalen bare gik helt i bund, og han måtte undvige en Audi på vej ud i gruset. Heldigvis var der ikke nogen fysisk skade på bilen, men mekanikerne måtte i gang med at reparere bremsesystemet.

Dommerne gav #23 en drive-through straf for kontakt med #4 tidligere i løbet, og dermed var kampen om førstepladsen i LMP2 Am Trophy sat midlertidig på Standby.

United Autosports #2 og Inter Europol Competition #13 havde et tæt duel omkring føringen i LMP3 klassen. Den kamp blev dog afbrudt da #2 fik en drive-through straf for at have kørt for meget udenfor banen.

Halvvejs gennem løbet var United Autosports #22 i front af LMP2, ARC Bratislava #4 havde føringen i LMP2 Am Trophy, Inter Europol Competition #13 i LMP3 og Car Guy Ferrari #11 i GT.

Der var lidt panik hos Tianshi Racing Team Audi #66 i forbindelse med deres 3. pitstop. Zhang Ya Qi havde vist glemt at han skulle ud af bilen. I hvert fald var chefmekanikeren med slikkepinden foran bilen MEGET højtråbende, og bankede skiltet ned i motorhjelmen flere gange, inden at køreren fik lettet bagdelen, og forlod bilen.

ARC Bratislava #4
Photo: Asian Le Mans Series

Christian Stubbe Olsen havde fået kørt Ecurie Ecosse/Nielsen #7 op på 4. pladsen i LMP3 klassen, inden han igen overlod bilen til Nick Adcock.

R24 #50 havde et solospin i Sving 12, og tabte omkring 25 sekunder på grund af det.

Der var drama for United Autosports #23 da bilen blev skubbet tilbage i garagen i forbindelse med deres 3. planlagte pitstop. Mekanikerne gik i gang med at reparere noget i motorrummet, hvilket kostede dem et par ekstra minutter, inden de var tilbage på banen.

Der var ballade mellem Algarve Pro Racing #24 og Car Guy Ferrari #11, hvor Andrea Pizzitola og James Calado kom i kontakt med hinanden i Sving 5. Pizzitola kom alt for hurtigt ind i svinget, og fik puffet til stakkels Calado. Heldigvis var der ikke nogen skader på nogen af bilerne, men dommerne havde lidt at kigge på.

Car Guy Ferrari #11 fik flere problemer, da de havde lavet en fejl under et pitstop, og dermed måtte en tur igennem pitten for en drive-through straf. De havde dog så stor føring i GT klassen, at de beholdt føringen, selv efter at have taget straffen.

Ikke nok med pitstop fejlen, så fik James Calado endnu en straf da han havde kom tilbage på banen på en farlig vej efter sammenstødet med #24. Det var ikke bare en drive-through, men en 10 sekunders Stop & Go! Det kostede dem føringen af GT klassen, med knap en time tilbage af løbet.

Christian Stubbe Olsen kom tilbage i Ecurie Ecosse/Nielsen #7 med 55 minutter tilbage af løbet. Han skulle forsøge at køre bilen på podiet, men havde meget tid at hente, hvis det skulle lykkes.

Tianshi Racing Team Audi #88
Photo: Asian Le Mans Series

Panis Barthez Competition #35 havde et spin i Sving 1, og tabte omkring et halvt minut, inden Matthieu Lahaye var tilbage på banen.

Løbet skiftede endnu en gang da ARC Bratislava #4 pludselig kørte langsomt med 40 minutter tilbage af løbet, og derved tabte den generelle 3. plads i løbet til Panis Barthez Competition #35.

Anders Fjordbach i Algarve Pro Racing #25 havde et spin i Sving 10, men tabte kun omkring 10 sekunder.

United Autosports #3 med Kay van Berlo var i problemer med en halv time tilbage af løbet, og tabte mange sekunder per omgang. Det udnyttede Ecurie Ecosse/Nielsen #79 med Colin Noble til at snuppe 3. pladsen. Holdkammerat Christian Stubbe Olsen havde 42 sekunder at hente, men med 6-8 sekunder pr omgang, ville det formentlig kun være et spørgsmål om tid, inden danskeren ville komme forbi.

James Calado i Car Guy Ferrari #11 havde fået bilen kørt tilbage i føring i GT klassen igen igen.

ARC Bratislava #4 pittede med 17 minutter tilbage, for at få den sidste slat benzin, til at kunne køre i mål. Det gjorde at Fjordbach i Algarve Pro Racing #25 nu kun var 6 sekunder bagved. Fjordbach skulle dog også tanke igen, og kom ud af pitten ca 40 sekunder efter #4. Med 10 minutter tilbage af løbet, skulle #4 derved tabe op imod 8 sekunder per omgang, for at blive hentet.

Inter Europol Competition #13
Photo: Asian Le Mans Series

Car Guy Ferrari #11 var igen i problemer, da de fik en drive-through straf for at have lavet en fejl ved pitudkørslen. Calado havde dog så stort et forspring, at han kunne pitte og komme ud i føring, med 13 sekunder ned til Tianshi Racing Team Audi #88.

Med 8 minutter tilbage af løbet kom Christian Stubbe Olsen i Ecurie Ecosse/Nielsen #7 op på 4. pladsen i LMP3 klassen.

Algarve Pro Racing #24 pittede med få minutter tilbage af løbet, for at få de sidste nødvendige liter benzin i tanken. Det gjorde at Pizzitola kom ud lige foran Matthieu Lahaye i Panis Barthez Competition #35.

United Autosports #22 pittede med 2 minutter tilbage, for at få nogle få liter benzin i bilen. De havde dog så stort et forspring i dagens løb, at de kunne have sparet de to minutters benzin, hvis de havde kørt lidt mere økonomikørsel fra starten af løbet – men det er altid nemmere at se efter løbet.

Phil Hanson og Paul Di Resta i United Autosports #22 vandt løbet foran Algarve Pro Racing #24 med Harrison Newey, Ate Dirk De Jong og Andrea Pizzitola. Panis Barthez Competition #35 med Jean-Baptiste Lahaye, Matthieu Lahaye og Francois Heriau sluttede P3.

ARC Bratislava #4 med Miro Konopka, Darren Burke og Ling Kang fik humpet sejren hjem i LMP2 Am Trophy, blot 9 sekunder foran Algarve Pro Racing #25 med Mark Patterson, Chris McMurry og Anders Fjordbach. Havde teamet ikke fået 3 straffe – eller bare en straf mindre, havde billedet været et helt andet. United Autosports #23 med Salih Yoluc, Guy Cosmo og Patrick Byrne kom hjem på 3. pladsen i LMP2 Am Trophy.

United Autosports #2 med Chris Buncombe, Garett Grist og Wayne Boyd vandt LMP3 klassen foran Inter Europol Competition #13 med Martin Hippe og Jakub Smiechowski samt Ecurie Ecosse/Nielsen #79 med Colin Noble og Tony Wells. Christian Stubbe Olsen og Nick Adcock sluttede P4, blot 2 sekunder efter holdkammeraterne, som døjede med bilen gennem de sidste minutter af løbet.

Vi er ret sikre på at begge danske kørere i dagens løb, gerne ville have haft 10 minutter mere at køre ræs i – for så havde de sluttet en placering højere…

Algarve Pro Racing #24
Photo: Asian Le Mans Series

I GT klassen overvandt Car Guy Ferrari #11 med James Calado, Takeshi Kimura og Kei Cozzolino alle problemer og tog sæsonens 3. sejr ud af 3 mulige. Tianshi Racing Team Audi #88 sluttede P2 med Jean-Karl Vernay, Alex Au og Chen Wei An, mens Spirit of Race Ferrari #51 med Alessandro Pier Guidi, Ozz Negri Jr og Francesco Piovanetti sluttede P3.

Den eneste bil der ikke så målflaget i dagens løb var TF Sport Aston Martin #5, da problemerne med bremserne, samt en defekt servopumpe, var for store til at de kunne løses forsvarligt.

United Autosports #22 udbyggede føringen i LMP2 mesterskabet, så de nu er 18 point foran Algarve Pro Racing #24 og 23 point foran ARC Bratislava #4. Kun top 3 i LMP2 mesterskabet kan fortsat vinde mesterskabet.

ARC Bratislava #4 udbyggede samtidig føringen i LMP2 Am Trophy, så de nu er 10 point foran United Autosports #23, mens de er 22 point foran Algarve Pro Racing #25. Dermed har alle tre muligheder for at tage mesterskabet.

LMP3 Mesterskabet føres af Inter Europol Competition #13, som nu er 10 point foran United Autosports #2, og 14 point ned til Ecurie Ecosse/Nielsen #79. Ecurie Ecosse/Nielsen #7 er 22 point bagude, og har derved stadig en teoretisk chance for at snuppe mesterskabet, men så skal det gå galt på den ene eller anden måde for de tre hold foran dem, da de på intet tidspunkt har været hurtigst i LMP3 klassen gennem de tre første weekender.

Men meget kan ske i langdistanceræs, og der er stadig 4 timer + 1 omgang som skal køres på Sepang banen i Malaysia den 24. februar, hvor sæsonfinalen i Asian Le Mans Series 2018/19 køres. Først herefter kender vi vinderne af de 4 Le Mans billetter, som med de aktuelle pointstillinger på ingen måde kan afgøres, inden at løbet er blevet kørt.

Relaterede nyheder