Mestrene kåret i Asien

Finalen i Asian Le Mans Series blev kørt under brændende sol og 32 grader på Sepang International Circuit i Malaysia.

Spirit of Race #8 med Pipo Derani, Come Ledogar og Alexander West startede fra Pole Position i LMP2, Algarve Pro Racing #25 med Anders Fjordbach, Chris McMurry og Mark Patterson havde LMP2 Am pole og samtidig generel 5. plads, United Autosports #2 med Wayne Boyne, Garett Grist og Chris Buncombe var hurtigst i LMP3, mens Tianshi Racing Team Audi #88 med Xu Wei, Chen Wei An og Dries Vanthoor var bedste GT bil.

Udover Fjordbach, var to andre danskere i feltet. Christian Stubbe Olsen havde sikret 3. startplads til Ecurie Ecosse/Nielsen #7 i LMP3, som han delte sammen med Nick Adcock, mens Michelle Gatting, Katherine Legge og Margot Laffite delte R24 #50 i LMP3 klassen, og skulle starte fra P8 i klassen.

Der var action fra første meter, hvor Spirit of Race #8 fik et kæmpe forspring, da lysene gik ud. Fjordbach i #25 havde en rigtig god start, og kom helt op på en generel 3. plads, mens holdkammerat Ate Dirk de Jong i #24 faldt helt tilbage på P6 i LMP2.

Det var også byttedag i LMP3, hvor Ecurie Ecosse/Nielsen #7 med Nick Adcock bag rattet faldt tilbage på P6 i klassen. Adcock havde ikke helt samme fart som Olsen, så det var kun en naturlig reaktion.

Ecurie Ecosse/Nielsen #7
Photo: Asian Le Mans Series

Jackie Chan DC Racing #38 i LMP3 klassen og TF Sport Aston Martin #5 i GT klassen skulle begge to udføre en 120 sekunders Stop & Go, da de blev nød til at skifte motor tidligere i weekenden. 120 sekunder svarer til en omgang på banen, så det ville blive op af bakke for dem i resten af løbet.

Der var også blevet skiftet rundt i GT klassen, hvor Tianshi Racing Team #66 havde taget føringen, mens TF Sport #5 var P2 (inden deres straf), Carguy Ferrari #11, inden polebilen #88 var nede på P4. Mesterskabsudfordrerne til #11, Spirit of Race Ferrari #51 var sidst i klassen, indtil #5 fik deres straf.

Dommerne mente at Spirit of Race #8 havde fået en lidt for god start – og faktisk lavet tyvstart! Pipo Derani havde givet gas alt alt for tidligt, og derved opstod det store hul til forfølgerne. Det gav holdet en Drive-through straf, som kostede dem føringen af løbet.

United Autosports #23 fik også en Drive-through straf, for at have krydset den hvide linje på vej ud af pitten, til gridden, inden løbets start. En dum og dyr fejl af Patrick Byrne, men langt fra første gang at det er set i motorsport.

Algarve Pro Racing #24
Photo: Asian Le Mans Series

Dermed var United Autosports #22 med Phil Hanson i front af løbet, foran Anders Fjordbach i Algarve Pro Racing #25 og Panis Barthez Competition #35 med Jean-Baptiste Lahaye. Straffen til #8 sendte dem ned på P4, 19,5 sekunder fra føringen af løbet.

TF Sport Aston Martin #5 fik en bonus-straf, da løbsledelsen også mente at de havde tyvstartet – Drive-through til dem.

20 minutter inde i løbet tog Viper Niza Racing #65 med Nigel Moore føringen i LMP3 klassen – efter selvsamme Moore havde lavet den store fejl i gårsdagens kvalifikation, at have nogle ikke-FIA godkendte sko på i bilen, da han ellers kørte bilen på Pole Position i klassen. Og det resulterede i en udelukkelse fra kvalifikationen, så de skulle starte bagerst i klassen.

Der var en fed kamp i LMP3, hvor Kay van Berlo i United Autosports #3 forsøgte at komme forbi holdkammerat Garett Grist i #2, mens Colin Noble i Ecurie Ecosse #79 forsøgte at komme forbi #3. Det endte i stedet med at #3 tabte placeringer til både #79 samt mesterskabsførende Inter Europol Competition #13.

Tianshi Racing Team Audi #88 havde et solospin i det hurtige Sving 14, og tabte omkring 10 sekunder, inden Xu Wei kom i gang igen.

TF Sport Aston Martin #5
Photo: Asian Le Mans Series

43 minutter inde i løbet kom begge Algarve Pro Racing biler ind i pitten, til deres første tankstop samt køreskifte. Kørerskiftet gik dog ikke så godt for #25 fra Fjordbach til Chris McMurry, som mistede 26 sekunder til holdkammeraterne i #24 – bare i pitstoppet…

Efter den første times ræs var United Autosports #22 førende i LMP2, Algarve Pro Racing #25 i LMP2 Am, Viper Niza Racing #65 i LMP3 og Tianshi Racing Team Audi #66 i GT.

United Autosports #2 havde et rigtig langt første pitstop, og faldt derfor tilbage på P7 i LMP3 klassen.

Christian Stubbe Olsen i Ecurie Ecosse/Nielsen #7 fik en advarsel for kontakt med Car Guy Ferrari #11, men begge biler kunne fortsætte uden problemer.

Inter Europol Competition #13 tog føringen af LMP3 klassen efter 75 minutters ræs, men havde United Autosports #3 og Ecurie Ecosse/Nielsen #79 lige i hælene.

Michelle Gatting kom i R24 #50 LMP3 bilen efter 80 minutters ræs. Hun overtog bilen 8. pladsen, langt væk fra alle konkurrenterne, så der var ikke nogen biler at kæmpe med, lige ved starten af hendes stint.

R24 #50
Photo: Asian Le Mans Series

Der kom Safety Car få minutter efter, da Spirit of Race #8 gik i stå ude på banen, på grund af gearkassen drillede. Det lykkedes dog Alexander West at komme i gang igen for egen kraft – men det fik hele feltet samlet igen. Det gav en helt ny drejning på løbet, da de alle forspringene i de forskellige klasser nu pludselig var væk igen.

Samtidig udnyttede nogle af holdene muligheden for at tanke og skifte kørere.

Det gjorde at Panis Barthez Competition #35 havde føringen af løbet foran Algarve Pro Racing #24, da løbet blev givet frit igen.

United Autosports #23 havde et solospin med Salih Yoluc bag rattet, og mistede omkring 15 sekunder til konkurrenterne. De fik dog yderligere problemer kort tid efter, da de havde overhalet en bil under Safety Car perioden, hvilket er meget forbudt – så det kostede en Drive-through straf.

Francois Heriau havde et spin i Sving 9 i Panis Barthez Competition #35 efter kontakt med Chen Wei An i Tianshi Racing Team Audi #88, men kom videre, selvom Heriau tabte 20 sekunder. Dommerne kiggede på sagen, men vurdere at ingen af kørerne skulle have skylden for noget.

Michelle Gatting i R24 #50 og Michael Simpson i ARC Bratislava #44 havde en duel omkring 8.-9. pladsen i LMP3 klassen, hvor de to matchede hinandens tider, og skiftes til at være i front.

ARC Bratislava #4
Photo: Asian Le Mans Series

Halvvejs i løbet var Algarve Pro Racing #24 i front af LMP2, United Autosports #23 var førende i LMP2 Am, mens United Autosports #3 var i front i LMP3 og Car Guy Ferrari #11 var forrest i GT klassen.

Tianshi Racing Team Audi #66 gjorde ikke tingene nemmere for sig selv, da de havde kørt for hurtigt i pitten, og derved fik en Drive-through straf til den tidligere førende i løbet.

Algarve Pro Racing #25 satte Anders Fjordbach tilbage i bilen med 1 time og 48 minutter tilbage af løbet. Den hurtige dansker skulle efter planen køre bilen i mål, hvilket kunne være udfordrerne nok i de efterhånden 34 grader.

Tianshi Racing Team Audi #66 havde et solospin i opløbssvinget, og tabte omkring 20 sekunder. De lå i forvejen på 4. pladsen i GT klassen, så det betød ikke det helt store, i kampen omkring podiepladserne.

United Autosports #3 havde et spin i Sving 14, og tabte derved føringen i LMP3 klassen til Inter Europol Competition #13, som potentielt var på vej mod mesterskabet og en Le Mans billet – med 75 minutter tilbage af løbet.

Inter Europol Competition #13
Photo: Asian Le Mans Series

Tianshi Racing Team Audi #66 var i problemer kort tid efter, hvor Qi Peiwen endte med at holde stille ude på banen, med et styretøj venstre forhjul, som ikke var interesseret i at køre i samme retning som højre forhjul. Det udløste dagens anden Safety Car periode, hvilket rystede posen endnu en gang.

Jackie Chan DC Racing #38 havde 16 minutter i pitten, men størstedelen var under Safety Car perioden, hvor mekanikerne arbejdede på noget uidentificerbart i motorrummet.

United Autosports #3 fik en Drive-through straf fordi at de havde kørt for hurtigt i pitten. De havde dog så stort et forspring til P4, at de beholdt 3. pladsen på daværende tidspunkt.

Fjordbach i Algarve Pro Racing #25 havde lasersigtet stillet ind på føringen i LMP2 Am samt den generelle 3. plads i løbet. United Autosports #23 kørte 7 sekunder foran danskeren. Mellem #23 og #25 var Panis Barthez Competition #35 dog også, kombineret med Fjordbach også havde ARC Bratislava #4 med Darren Burke lige bag sig, så han kunne ikke udelukkende kigge fremad, men skulle også have et øje i spejlene.

Christian Stubbe Olsen blev sat i Ecurie Ecosse/Nielsen #7 med 62 minutter tilbage af løbet, og kunne derved køre bilen i mål uden yderligere planlagte stop. Holdet var på vej mod en potentiel podieplads i LMP3, såfremt at de kunne holde farten oppe, og holde sig ude af problemer.

Car Guy Ferrari #11
Photo: Asian Le Mans Series

Løbets sidste time startede med Algarve Pro Racing #24 som LMP2 førende, United Autosports #23 som LMP2 Am førende, Inter Europol Competition #13 som LMP3 førende, og Car Guy Ferrari #11 som GT førende.

Tianshi Racing Team Audi #88 fik en Drive-through straf, da holdet havde kørt lidt for meget udenfor asfalten henover de første 3 timer af løbet. De havde fået flere advarsler, men blev ved med at gøre det – og så faldt hammeren altså.

Spirit of Race #8 pittede med 55 minutter tilbage af løbet, og kom ikke tilbage på banen – gearkasse problemerne var for store, til at det gav mening at fortsætte.

United Autosports #22 fik en 20 sekunders pitstop straf, for en fejl i forbindelse med et af deres tidligere pitstops i løbet. De havde masser af luft bagud til 3. pladsen i løbet, men det ville åbne et større hul op til førstepladsen.

Pludselig kørte Algarve Pro Racing #25 langsom ude på banen, og Fjordbach endte med at parkere bilen, inden han fik den tilbage til pitten. En rigtig ærgerlig afslutning på sæsonen for dem. Det betød samtidig at ARC Bratislava #4 blot skulle gennemføre løbet, for at sikre sig en Le Mans billet, som følge af LMP2 Am titlen.

En halv time før målflaget var der dramatik igen, da United Autosports #23 i problemer, da Guy Cosmo stoppede ude på banen. Efter et par minutters forsinkelse, fik han bilen startet op igen, som drillede med lidt gearkasse problemer. Han fik bilen kørt tilbage til pitten, men kom aldrig tilbage på banen igen.

United Autosports #22
Photo: Asian Le Mans Series

Ecurie Ecosse/Nielsen #7 med Christian Stubbe Olsen bag rattet lå på andenpladsen i LMP3 klassen, omkring et minut efter den førende Inter Europol Competition #13, og ca 43 sekunder foran holdkammeraterne i #79.

Ecurie Ecosse/Nielsen #79 og United Autosports #2 kom i kontakt med hinanden, da Chris Buncombe i #2 forsøgte at overhale Tony Wells udenom. Efter nogle sekunders forsinkelse, kom begge biler videre. Begge biler endte med at få en advarsel for kontakten.

#7 fik en Drive-through straf, da Olsen havde overhalet i gul flagzone. Det kostede dem dog ikke noget, da forspringet var stort nok til P3, som nu var United Autosports #2.

Efter 4 timer og en omgangs ræs i Malaysia kunne Algarve Pro Racing #24 med Andrea Pizzitola, Harrison Newey og Ate Dirk de Jong kåres som vindere, foran United Autosports #22 med Paul Di Resta og Phil Hanson samt Panis Barthez Competition #35 med Jean-Baptiste Lahaye, Matthieu Lahaye og Francois Heriau.

I LMP2 Am klassen var det desværre kun ARC Bratislava #4 med Miro Konopka, Ling Kang og Darren Burke som så målflaget, mens United Autosports #23 med Guy Cosmo, Patrick Byrne og Salih Yoluc samt Algarve Pro Racing #25 med Mark Patterson, Chris McMurry og Anders Fjordbach begge måtte udgå.

LMP3 klassen blev vundet af Inter Europol Competition #13 med Martin Hippe og Jakub Smiechowski, foran Ecurie Ecosse/Nielsen #7 med Nick Adcock og Christian Stubbe Olsen, mens United Autosports #2 med Chris Buncombe, Garett Grist og Wayne Boyd sluttede P3.

Michelle Gatting, Margot Laffite og Katherine Legge kørte R24 #50 hjem på 8. pladsen i LMP3.

Car Guy Ferrari #11 med James Calado, Takeshi Kimura og Kei Cozzolino gjorde rent bord i 2018/19 sæsonen, med 4 sejre ud af 4 mulige. Tianshi Racing Team Audi #88 med Dries Vanthoor, Xu Wei og Chen Wei An som toer, mens Spirit of Race Ferrari #51 med Alessandro Pier Guidi, Ozz Negri jr, og Francesco Piovanetti sluttede på tredjepladsen.

Tianshi Racing Team Audi #88
Photo: Asian Le Mans Series

I Mesterskaberne vandt Car Guy Ferrari #11 GT titlen i imponerende form, foran Spirit of Race Ferrari #51 og Tianshi Racing Team Audi #88.

Inter Europol Competition #13 vandt LMP3 titlen foran United Autosports #2 og Ecurie Ecosse/Nielsen #79 med Tony Wells og Colin Noble. Christian Stubbe Olsen sluttede på 5. pladsen med Ecurie Ecosse/Nielsen #7.

ARC Bratislava #4 vandt LMP2 Am titlen foran United Autosports #23 og Algarve Pro Racing #25 med Anders Fjordbach som en af kørerne.

United Autosports #22 vandt LMP2 titlen foran Algarve Pro Racing #24 og ARC Bratislava #4.

De 4 klassevindere får allesammen en billet til 24 timers løbet på Le Mans i juni 2019 – såfremt at de ønsker at tage afsted. Med de fire vindere i denne sæson, er vi dog 99,9% sikre på at alle ønsker at tage turen til Frankrig.

Men det ved vi meget mere om på fredag, når de sidste startpladser bliver givet ud.

Det var afslutningen på en helt fantastisk Asian Le Mans Series 2018/19 sæson. Der var spænding helt fra første meter i Shanghai for 3 måneder siden, og helt indtil målstregen blev krydset i dagens løb i Malaysia.

2019/20 sæsonen starter den 24. november på Formel 1 banen i Shanghai, hvor der med garanti venter endnu en spændende sæson.

Relaterede nyheder