Kommentar – Er det i orden at været skuffet?

Det sker gang på gang, år efter år. Når startlisten til 24 timers løbet på Le Mans kommer ud, er der 60 glade hold og x-antal skuffede hold.

2019 er ingen undtagelse.

Ingen tvivl om at alle de 60 biler, der har fået starttilladelse ikke har noget at klage over – men det er der så alligevel et af holdene der gør.

22 minutter efter startlisten blev offentliggjort, havde United Autosports allerede en udtalelse klar. De fik en bil med, i kraft af at vinde Asian Le Mans Series LMP2 titlen for en uge siden. De var dog langt fra tilfredse.

“Det er oprigtigt skuffende kun at have en bil med i dette års LM24 – når man har vundet Asian LMS. Givet stor støtte til alle ACO mesterskaber med 4 biler i European Le Mans Series, 3 i Michelin Le Mans Cup, 4 i Asian Le Mans Series og nu 1 i FIA WEC. En bil mere havde været en fair belønning for vores troskab.”

BUM – så fik holdet fra Garforth nær Leeds i England lige luftet deres utilfredshed!

Men har de noget at have deres skuffelse i?

De kørte med 11 biler i ACO serier i 2018, og havde også starter i IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Så de har ret i, at de har bidraget med utroligt mange biler indenfor sportsvognsræs gennem de seneste 12 måneder, men også et par år i forvejen.

Men hvorfor har de så ikke fået flere biler med?

Det svar har ACO President Pierre Fillon allerede givet:

“Det var ikke nogen nem beslutning. Vi har lavet en plan og den følger vi. I LMP2 var den primære beslutning at lukke så mange forskellige hold som muligt ind, inden vi ville overveje nogen bil nummer 2. Vi vil belønne de hold som er loyale til at løbet. Alle udvælgelsesprocesser indeholder afslag”.

Så der var klar besked fra Monsieur Fillon – men det svar stiller ikke chef for United Autosports, Richard Dean tilfreds.

“Man skulle mene, at få en starttilladelse på merit, da vi har haft 11 biler i forskellige ACO serier. Faktum er at vi har vundet en plads gennem Asian LMS (titlen, red), og det ser ud til at have annulleret vores starttilladelse på baggrund af merit. Spørgsmålet er: Hvorfor køre Asian LMS i fremtiden?”

United Autosports #32
Photo: JJ Media

Går man et skridt baglæns, og tager et lidt bredere perspektiv, så har ACO med sikkerhed gjort det for at beskytte og fremme alle andre LMP2 og LMP3 hold. United Autosports er aktive i alle serier, og stiller op med det som nogle betegner som “at skyde gråspurve med kanoner”, når holdet ruller ind i paddock området. Faktisk er betegnelsen “dødsstjernen”, med henvisning til Star Wars filmene, også blevet nævnt af nogle af de mindre hold, som UA konkurrerer imod.

Hvis United Autosports havde fået 2, 3 eller 4 starttilladelser i Le Mans, så kunne det sagtens få de Sølv- og Bronzekørere, som er en essentiel part i et LMP2 hold, til at vælge UA udelukkende “fordi at de jo er sikre på at få en masse biler med i Le Mans løbet, så det kommer vi sikkert også…”

Så er kritikken af ACO berettiget fra United Autosports? Nej, det mener vi ikke – det er en lidt arrogant holdning at have. Det er vigtigt for ACO at tænke på helheden, og ikke kun på et enkelt pengestærkt hold, som forventer at få en masse startpladser i verdens største racerløb, hvis bare at de deltager i en masse racerløb.

Er startlisten til 2019 løbet så fair for alle parter?

Vi vil sige ja – i hvert fald 95% af vejen.

Det virker måske lidt voldsomt at der kun er 25 LMP biler, mens der er 35 GT biler. At Porsche og Ford får 4 starttilladelser i GTE Pro virker også lidt voldsomt, når der er så stor rift om pladserne. Og at man har givet en plads til Risi Competizione, der ikke en gang deltager i hele IMSA WeatherTech SportsCar Championship, kunne virke som en kompensation for at de to andre må have fire med. BMW, Aston Martin og Corvette Racing har kun sendt 2 ansøgninger ind hver. Faktisk er alle ansøgte GTE Pro biler blevet optaget i løbet.

Kunne man ikke eventuelt have begrænset Ford og Porsche til 3 biler hver – så havde man haft to pladser mere til LMP2 hold. Det ville så have betydet at Duqueine Engineering og High Class Racing kunne have været med i løbet. På den måde havde vi været lidt tættere på 50/50 fordelingen mellem LMP og GT biler, som ACO ellers tidligere gerne ville opnå. Havde man haft plads til yderligere to, havde alle de LMP2 hold, som havde indsendt en ansøgning til løbet, haft en plads i løbet.

Porsche #94
Photo: JJ Media

Jamen, Proton holdet har 4 biler med i GTE Am – Ja, det har de, fordi at de har 2 FIA WEC biler i form af #77 og #88. Dertil vandt de løbet i juni 2018, hvilket giver en ekstra tilladelse. Og så lukkede de 2018 sæsonen med at vinde ELMS titlen i GTE, hvilket også gav dem en plads. Så de har 4 pladser på baggrund af deres resultater. Havde ACO sagt nej til en eller to af disse, ville det have været imod deres egne regler for hvordan at man kan vinde en plads i løbet.

Og så lige tilbage til United Autosports. Ved finaleafdelingen i Asian Le Mans Series havde de 3 realistiske muligheder for at vinde 3 Le Mans billetter – de vandt en. I ELMS 2018 havde de 4 startede biler, men ingen af dem opnåede at vinde så meget som et enkelt mesterskab. De havde to startende biler i 24 timers løbet på Le Mans, og her blev den bedstplacerede 3’er i LMP2 klassen.

Hvad havde de andre hold sagt HVIS United Autosports havde haft 2 Le Mans billetter fra ELMS (LMP2 og LMP3 titel), 3 fra Asian Le Mans Series (LMP2, LMP2 Am og LMP3) og en fra at vinde Le Mans 2018? Og nå ja, så en eller to fra FIA WEC? Så kunne et enkelt hold fra Garforth i England have sat på 50% af LMP2 startgridden til 24 timers løbet på Le Mans. Hvor sjovt havde det været? Men det var faktisk en ikke helt urealistisk mulighed. Den mulighed bliver kun endnu større i 2019, hvor både første og andenpladsen i ELMS LMP2 mesterskabet får en billet til 24 timers løbet i 2020.

Så er det de rigtige hold, som har fået starttilladelse i 24 timers løbet på Le Mans 2019? Fra vores synspunkt så ja – med det lille forbehold omkring Fords og Porsches fjerde biler, og den ekstra Ferrari i form af Risi Competition.

Relaterede nyheder