Fjordbach sprang til i 11. time

Der var nok ikke mange som havde regnet med at Anders Fjordbach ville være at finde på startgridden til den 67. udgave af Mobil 1 12 Hours of Sebring Presented by Advance Auto Parts.

Og indtil fredag den 8. marts, havde hovedpersonen selv faktisk heller ikke regnet med det. Men så fik han et opkald fra en bekendt.

Gennem vinteren har Fjordbach kørt Asian Le Mans Series sammen med Chris McMurry. Chris er far til Matt McMurry, der deltager for PR1 Mathiasen Motorsports #52 i LMP2 klassen i IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Teamet var i den situation, hvor de stod og manglede en 3. kører til 12 timers løbet, og så havde Chris heldigvis nummeret til Anders i telefonbogen.

Ordlyden var mere eller mindre – skal du noget næste weekend? Hvis ikke, så kom til Sebring og kør 12 timers ræs.

Anders Fjordbach
Photo: JJ Media

Så afsted det gik i en flyver tirsdag, hvorefter han så havde onsdagen til at lære teamet at kende, inden IMSA delen af weekenden startede torsdag.

Det var noget af en ilddåb for den unge ålborgenser. På grund af den korte forberedelsestid, var det ikke blevet til meget andet end at pakke kufferten med kørerdragten og hjelmen, og så ellers afsted.

Matt havde kørt banen mange gange, Gabriel Aubry var ny, men skulle også deltage i FIA WEC afdelingen i samme uge, så han ville få en masse køretid – men Anders havde kun de 4 træninger til at lære banen at kende, inden at det gik løs i løbet. I alt blev det til 37 omgange inden at løbet startede. På grund af den megen trafik lykkedes det ikke at sætte en komplet flyvende omgang sammen, men på teamets egen data, kunne de se at han var meget tæt på holdets faste kørere, hvis bare at omgangen kunne sættes sammen.

Anders Fjordbach & PR1 Mathiasen Motorsports #52
Photo: JJ Media

Matt McMurry kvalificerede bilen på Pole Position i klassen, så det var også ham der skulle tage starten i den.

Forskellen var dog at kvalifikationen havde været tørvejr og 25 grader, mens lørdagens løb blev startet i 20 grader og øsende regnvejr. Da vejrudsigterne meldte om en del regn under løbet, blev bilen også sat lidt blødere op end normalt, så den bedre kunne køre i regnen.

Løbet blev startet bag Safety Car, men feltet blev først sluppet løs efter 40 minutter. McMurry tog en forsigtig tilgang til sagerne, og skulle bare sørge for at få bilen helskinnet igennem.

Han startede med et dobbeltstint, hvorefter Fjordbach kom i bilen efter godt to times ræs. Først blev det til et kvarters tid på regndæk, hvilket viste sig at være helt forkert, for banen var tørret så meget op, at alle skulle på tørvejrsdæk, hvilket også gjorde at omgangstiderne ville falde markant.

Det gik rigtig fint for Anders, indtil venstre baghjulsophæng pludselig knækkede, og han måtte køre bilen i pit, og helt tilbage i teamets telt, hvor mekanikerne kunne gå i gang med at udskifte de defekte dele. Det tog i alt 48 minutter inden at #52 var tilbage på banen.

Anders Fjordbach, PR1 Mathiasen Motorsports #52
Photo: JJ Media

Her kom den unge dansker endelig ind i en rytme, hvor han kunne køre forholdsvis konstante tider, hvilket ellers er svært, når der er både hurtigere og langsommere biler på banen, som skal håndteres.

Efter det som endte med at blive to halve og to fulde stints, overgav han bilen til Gabriel Aubry, der fik halvanden time i bilen, inden Matt McMurry fik knapt halvanden time, hvorefter Anders havde et dobbeltstint.

Tingene blev dog ikke nemmere af, at Anders fik en sivepunktering på de sidste omgange. Men meldingen over radioen var at han skulle håndtere situationen bedst muligt, og holde bilen kørende, indtil de alligevel skulle pitte få omgange senere.

Det lykkedes også, men det var ikke en Anders i allerbedste humør, som Racing24-7.net snakkede med i minutterne efter han var steget ud af bilen.

“Bilen var sat op til regnvejr, da teamet havde forventet mere regn. Så det betyder at den er alt for blød og camber osv. ikke passer til tør bane. Derudover fik jeg en sivepunktering til sidst, som jeg også skulle bøvle med – hvorfor skulle begge dele også lige ske mens jeg var i bilen? Jeg rørte ingen curbs eller andet – det skete bare lige pludselig.”

Anders Fjordbach & Gabriel Aubry, PR1 Mathiasen Motorsports #52
Photo: JJ Media

Løbsresultatet endte med at blive en 2. plads i LMP2 klassen, så der kom lidt sølvtøj med hjem.

Og når han lige får sundet sig over den umiddelbare skuffelse, er det helt sikkert en værdifuld erfaring at sætte på kontoen, og kunne sige til teams i fremtiden – jeg HAR kørt på Sebring, og jeg HAR gennemført mine 10 omgange på Circuit de la Sarthe i Le Mans. Så jeg er klar til de helt store sportsvognsløb nu.

Aktuelt står han som andenreserve sammen med High Class Racing til 24 timers løbet i 2019, men ved allerede nu, at der som minimum er 6 European Le Mans Series løb som skal køres, i en ORECA 07 identisk med PR1 Mathiasen Motorsports #52 raceren, og så formentlig også en Asian Le Mans Series 2019/20, som High Class Racing træder ind i med to, for teamet, velkendte Dallara LMP2 racere.

Anders Fjordbach har også store forventninger til netop European Le Mans Series, hvor den første test af den nye bil, og ikke mindst en dæktest for Dunlop har øget optimismen med adskillige procent.

Om han har noget at have det i, får vi at se den 14. april, hvor European Le Mans Series sæsonen starter på Paul Ricard i Sydfrankrig.

Relaterede nyheder