Drama helt til finalen i Abu Dhabi

FIA World Rallycross Championship 2019 kom i gang i Abu Dhabi.

Feltet ser markant anderledes ud end da 2018 sæsonen blev afsluttet.

Alle fabriksholdene har forladt serien, alle de tidligere Verdensmestre har forladt serien – men det betyder bare at der er et felt på 17 nye kørere, som går efter at vinde VM titlen, med en masse privathold, til at kæmpe om titlen.

Det var dog ikke ene nye navne. Andreas Bakkerud, Niclas Grönholm samt Timmy og Kevin Hansen kom til weekenden som de oplagte aftagere, men Rallycross er en speciel sport, hvor alle kørere skal køre op til 6 tællende løb hver weekend, såfremt at de når hele vejen til finalen.

Kvalifikationsheat 1 og 2 foregik forholdsvis udramatisk for størstedelen af feltet. Guillaume De-Ridder kom dog i problemer begge gange, da han knækkede styretøjet i Q1 og kørte en omgang for lidt i Q2. Dermed var hans weekend så godt som slut, allerede da førstedagen var ovre.

Photo: FIAWorldRallycross.com

Det specielle ved Abu Dhabi løbet var at det blev kørt i eftermiddagssolen, som gik over til at være aften, så lysene rundt på Yas Marina Circuit blev tændt til anden halvdel af dagene.

Oliver Bennett kom ikke ud til Q2 på grund af et problem med bilens ECU, men med mekanikernes hårde arbejde natten igennem, fik de liv i bilen igen til Q3 på lørdagen.

Det hjalp dog ikke så meget, da Bennett rullede bilen i Q3, og alt arbejdet derved var lige til skraldespanden. De kørte ikke engang Q4, da weekenden alligevel var slut for dem.

Timmy Hansen var bedst efter førstedagen, men alt dette ville få en brat ende i Q3, da svenskeren og Andreas Bakkerud stødte sammen, i en så hård kollision, at buret på Hansens Peugeot 208 WRX blev smadret, og han måtte trække sig fra resten af weekendens løb. Dommerne diskvalificerede Bakkerud fra Q3, og dermed kunne han ikke nå i semifinalen, da motoren ikke kørte optimalt i Q4.

Sammenstødet kunne dog have været forhindret, såfremt at banelayoutet havde været anderledes. Joker lap og den normale bane mødte lige ved apex i Sving 1, hvor der var stor hastighedsforskel mellem bilerne fra de to linjer. Adskillige gange inden netop dette uheld, var vi utroligt tæt på kollisioner, og det endte med denne meget hårde kontakt mellem de to biler. Heldigvis var begge kørere ok, selvom de var lidt ømme i kroppen.

Kristian Szabo
Photo: FIAWorldRallycross.com

Første løb i Q4 blev en forvirrende omgang, med Bakkerud med en syg bil, og Reinis Nitiss med en bil der landede lidt for hårdt efter hoppet, og han derved ikke krydsede målstregen.

Efter de 4 kvalifikationer var Kevin Hansen, Timo Scheider, Anton Marklund, Timur Timerzyanov, Liam Doran og Reinis Nitiss i Semi 1, mens Niclas Grönholm, Janis Baumanis, Kristian Szabo, Rokas Baciuska, Guerlain Chicherit og Cyril Raymond havde kvalificeret sig til Semi 2.

Timmy Hansen var egentlig stadig kvalificeret til semifinalen, men kunne ikke deltage på grund af den skadede bil.

Semifinale 1 fik en dramatisk start, da Reinis Nitiss ramte en af de høje curbs i Sving 1, som sendte ham højt op i luften, henover Timur Timerzyanovs bil, inden han landede igen. Bilen var så skadet, at Nitiss måtte parkere den, men han var heldigvis ok.

Kevin Hansen, Scheider og Doran var stukket af sted, mens Marklund forsøgte sig med en tidlig Joker Lap. Alle andre ventede helt til de sidste omgang med at tage deres Joker. Det var dog ikke noget der forskød stillingen, som sendte Kevin Hansen, Scheider og Liam Doran i finalen.

Semi 2 var knap så kaotisk, men Grönholm fik en rigtig skidt start, og faldt tilbage på P4. Szabo og Chicherit duellerede gennem den første svingkombination. Raymond fik en punktering og måtte humpe sig i mål.

Grönholm var i Joker Lap på anden omgang, og omgangen senere kom Baciuska ud fra Joker Lap, og de to stødte sammen i Sving 1. Dermed var Skoda-køreren Baciuska ude af kampen omkring en finaleplads. Baciuska kørte direkte ind i bagskærmen på Grönholm, men skadede kun hans egen bil alvorligt.

På trods af den dårlige start, vandt Grönholm Semi 2, foran Janis Baumanis og Kristian Szabo.

Photo: FIAWorldRallycross.com

Finalen blev den reneste start gennem de første par sving, inden Scheider skubbede Doran af banen i Sving 3. Det fik dog Doran til at tage Joker Lap allerede på første omgang, så de to meget vel kunne mødes igen senere i heatet.

Kevin Hansen tog starten foran Grönholm, mens Scheider flettede ind på 3. pladsen.

På løbets 4. omgang kom der til kontakt mellem Kevin Hansen og Grönholm, da Hansen stod meget på tværs og Grönholm rørte bagenden af Peugeot 208 WRX raceren. Dermed tog Grönholm føringen på løbet, med Kevin toer og Doran på 3. pladsen.

Janis Baumanis sluttede P4, foran Kristian Szabo og Timo Scheider.

Dommerne skred dog ind efter løbet, og dømte Grönholm til at have skubbet Hansen for meget – så løbsresultatet blev Kevin Hansen som vinder foran Niclas Grönholm og Liam Doran.

Det er langt fra første gang at dommerne har blandet sig i finaleresultatet ved åbningsløbet – en lingende situation havde vi også i Barcelona sidste år.

Den næste afdeling af FIA World Rallycross Championship køres den 27.-28. april på Circuit de Catalunya i Barcelona.

Relaterede nyheder