Spændende 4 timers ræs i Frankrig

Sæsonåbningen på European Le Mans Series 2019 blev 4 timers racerløb med masser af godt ræs, og lidt overraskelser undervejs.

Under smuk blå himmel og 12 grader ved starten på løbet, skulle de 41 biler navigere rundt på den 5770 meter lange bane, uden forhåbentlig at skabe ligeså meget drama som man så i gårsdagens Michelin Le Mans Cup løb, hvor der var afkørsler og al mulig anden forvirring på og udenfor banen.

G-Drive Racing #26 have taget Pole Position i LMP2 klassen, Oregon Team #10 havde taget Pole i LMP3 klassen, mens Dempsey-Proton Racing Porsche #77 havde været den hurtigste bil i GTE.

Der var hele 7 danske kørere og et dansk hold til start i løbet. Anders Fjordbach og Dennis Andersen kørte for danske High Class Racing #20 i LMP2 klassen, hvor de skulle starte fra 7. position.

Cool Racing #37, United Autosports #32
Photo: JJ Media

RLR MSport #15 med Christian Stubbe Olsen, Martin Vedel Mortensen og britiske Martin Rich skulle starte fra 13. position i LMP3, mens det var gået væsentlig bedre for Mikkel Jensen og Eurointernational #11 holdet, med 5. startposition.

I GTE havde vi også to danskere med. Nicklas Nielsen var en del af Luzich Racing Ferrari #51 fra P2 i klassen sammen med Alessandro Pier Guidi og Fabien Lavergne, mens Michelle Gatting kvalificerede Kessel Racing #83 til 5. pladsen – en bil hun deler med Rahel Frey og Manuela Gostner.

IDEC Sport #27 havde problemer på vej til gridden, og blev trukket tilbage garagen, hvor mekanikerne måtte i gang med at reparere på bilen, allerede inden løbet var startet. Holdet havde problemer med gearkassen under lørdagens kørsel, og derfor var der blevet installeret en hel ny gearkasse i bilen.

Nielsen Racing #7
Photo: JJ Media

Der var mere dramatik på opvarmningsomgangen, da Roman Rusinov i Pole bilen G-Drive Racing #26 gik i stå ude midt på Mistral Straight. Han fik bilen startet igen, og kom tilbage på 1 startposition til rullestarten.

Inter Europol Competition #34 pittede netop som starten skulle gå. Holdet havde ugen igennem også været plaget af gearkasse problemer.

Fjordbach i High Class Racing #20 lavede en forrygende start, og var helt oppe på 5. pladsen efter få sving.

Endnu bedre gik det for Mikkel Jensen i Eurointernational #11, som tog føringen i LMP3 klassen.

Det var også skiftedag i GTE, hvor Fabien Lavergne i Luzich Racing #51 tog føringen.

Luzich Racing Ferrari #51
Photo: JJ Media

Phil Hanson i United Autosports #22 var lige ved at tabe bilen ved starten af anden omgang, hvor han forsøgte at gå forbi Alexandre Coigny i Cool Racing #37, men holdt bilen på banen.

Fjordbach kom op på 4. pladsen af løbet, da han dykkede forbi Ryan Cullen i United Autosports #32.

James Allen i DragonSpeed #21 overhalede Paul Lafargue i IDEC Sport #28, og satte herefter jagten ind på Rusinov i G-Drive Racing #26 ude i front.

Algarve Pro Racing #25 med Andrea Pizzitola var millimeter fra at ramme Kessel Racing Ferrari #60 med Claudio Schiavoni, men begge biler kom igennem svinget.

Fjordback havde en skidt omgang, hvor han tabte tre pladser i løbet af kort tid, men fik fart i bilen igen.

United Autosports #22, Inter Europol Competition #14
Photo: JJ Media

James Allen i DragonSpeed #21 tog føringen af løbet med en fantastisk overhaling udenom i næstsidste sving, hvor Rusinov delvis blev fanget bag Egidio Perfetti i Team Project 1 Porsche #56, som Allen udnyttede.

Ryan Cullen i United Autosports #32 havde en snitter med Fabien Lavergne i Luzich Racing Ferrari #51, hvor den sidstnævnte mistede spejlet på højre side af bilen, og #32 fik bøjet udstødningen.

Pizzitola i Algarve Pro Racing #25 havde efterhånden fået arbejdet sig op på 3. pladsen i løbet, og lagde pres på hans gamle arbejdsgiver fra sidste år: G-Drive Racing.

Realteam Racing #9
Photo: JJ Media

BHK Motorsport #35 fik en Drive-through straf for tyvstart. Der var lidt panik i midterfeltet under starten, hvilket var på grund af #35 lidt hurtige.

G-Drive Racing #26 mistede ikke kun andenpladsen til #25 men også tredje og fjerdepladsen til IDEC Sport #28 og Duqueine Engineering #30.

Ebimotors Porsche #80 og Kessel Racing #60 havde et tæt øjeblik på vej ind i Sving 1, hvor #80 overhalede på indersiden og Schiavoni i #60 forsøgte at hænge på, rundt på ydersiden, men i stedet spandt rundt på den beskidte del af banen.

Wei Lu i JMW Motorsport Ferrari #66 og Christian Ried i Dempsey-Proton Racing Porsche #77 havde let kontakt gennem det hurtige Sving 8, hvor begge biler måtte tage afkørselsområdet i brug.

Ebimotors Porsche #80, DragonSpeed #21
Photo: JJ Media

Kort tid efter var #66 også nået op til Team Project 1 Porsche #56, som han straks gik til angreb på, og kom forbi.

De første pitstop begyndte efter små 40 minutter af løbet, hvor visse af holdene også skiftede kørere. Det gav visse rokader i feltet, når de langsommere eller hurtigere kørere kom i bilen.

Bronzekører Henrik Hedman i DragonSpeed #21 kunne ikke holde den samme fart som hans yngre holdkammerat Allen, så han faldt hurtigt tilbage på 3. pladsen i LMP2, mens Duqueine Engineering #30 var gået i front af løbet.

BHK Motorsport #35 og Kessel Racing Ferrari #60 havde et øjeblik i det næstsidste sving, hvor Francesco Dracone forsøgte at dykke indenom Claudio Schiavoni, men tabte LMP2 bilen på curben, og endte i et lille spin.

High Class Racing #20, Dennis Andersen
Photo: JJ Media

Der var en hård kamp omkring 3. pladsen i GTE mellem Dempsey-Proton Racing Porsche #77, Spirit of Race Ferrari #55 og Team Project 1 Porsche #56, hvor der blev skubbet og puffet lidt, men alle biler overlevede den lidt hårde medfart uden snitsår.

IDEC Sport #28 Paul Lafargue spandt på egen hånd i Sving 5, men beholdt andenpladsen i LMP2 klassen.

Nielsen Racing #7 fik en 10 sekunders tidsstraf i forbindelse med deres efterfølgende pitstop, da Colin Noble havde brudt lidt for meget af asfalten udenfor banen.

Inter Europol Competition #34 fik en drive-through straf fordi en dæktekniker havde tjekket dæktrykket på bilen, mens bilen blev tanket. I år er reglen at man ikke må lave andet end at tanke bilen, og derefter reparere eller skifte dæk eller andre ting. Lollipop manden var bestemt også klar over at de havde fejlet, og gav den udsendte dæktekniker fra Michelin en ordentlig skideballe, allerede da bilen forlod pitten – inden straffen var blevet annonceret.

Kessel Racing Ferrari #83
Photo: JJ Media

M Racing #19 og Team Project 1 Porsche #56 havde et tæt øjeblik, hvor #19 endte med at holde på tværs af banen. Laurent Millara kom hurtigt videre.

Realteam Racing #9 og LMP3 klassekollegaerne Inter Europol Competition #14 kom lidt tæt på hinanden i Sving 6, hvor #9 måtte udvige ud over afkørselsarealet, men ingen skader på nogen af bilerne.

Halvanden time inde i løbet fik IDEC Sport #27 en punktering på venstre baghjul, for enden af Mistral Straight, men heldigvis gav den sig til kende inden han drejede ind i det hurtige Sving 8, så han allerede var klar over det på det tidspunkt. Teamet rapportede ydermere over bremseproblemer på bilen, muligvis som en følgeskade. Så bilen blev igen skubbet ind i garagen, i en alle bøvlet uge for holdet. Efter at have tjekket bilen igennem, valgte holdt dog at parkere bilen og ikke fortsætte løbet.

Jeff Segal i JMW Motorsport Ferrari #66 og Riccardo Pera i Dempsey-Proton Racing Porsche #77 havde en dragrace duel ned af Mistral Straight – en som Ferrari’en vandt i første omgang.

Graff #39
Photo: JJ Media

Dennis Andersen gjorde et godt stykke arbejde i High Class Racing #20, men måtte stille og roligt lade de hurtigere og lidt mere professionelle konkurrenter passere, så han var nede på 10. pladsen. Men det er rigtig svært at være Bronzekører mod alle Sølv, Guld og Platinkørerne i samme klasse.

Martin Vedel Mortensen var oppe på 6. pladsen i RLR MSport #15, efter Christian Stubbe Olsen havde kørt åbningsstintet, og fået bilen adskillige pladser frem fra startpositionen.

Halvvejs i løbet Duqueine Engineering #30 førende i LMP2, foran G-Drive Racing #26 og United Autosports #22 – Eurointernational #11 med Mikkel Jensen var stadig i front af LMP3, foran Realteam Racing #9 og Nielsen Racing #7. Luzich Racing Ferrari #51 hvor holdkammerat til Nicklas Nielsen, Fabien Lavergne, havde kørt den første halvdel af løbet på egen hånd, førte GTE foran Dempsey-Proton Racing Porsche #77 og JMW Motorsport Ferrari #66.

Der var lidt ballade ved pitindkørslen hvor de to LMP2 biler RLR MSport #43 og Graff #39 var ved at køre sammen, hvilket gjorde at Oregon Team #10 måtte så hårdt på bremsen at Damiani Fioravanti spandt rundt, og tabte en enkelt placering i LMP3.

Luzich Racing Ferrari #51 måtte i gang med lidt reparationer, da forkofangeren hang og blafrede i vinden, efter den tidligere kontakt med United Autosports #32. Ydermere skulle mekanikerne sætte et nyt sidespejl på bilen, da løbsledelsen krævede det. Heldigvis havde de så stort et forspring, at de fortsat kunne komme ud i front af klassen.

Ultimate #17
Photo: JJ Media

IDEC Sport #27 fik en drive-through for at have kørt for hurtigt i pitten – en straf de aldrig kunne udstå, da bilen ikke kom tilbage på banen.

United Autosports #32 fik en drive-through for at have overhalet udenfor banen, på afkørselsområdet. Dagen blev ikke meget bedre, da Ryan Cullen spandt på egen hånd kort tid efter – måske fordi at han fik beskeden over radioen, og blev lettere distraheret.

Graff #39 blev straffet for den mærkelige pitindkørsel tidligere i løbet, da Jonathan Hirschi var kørt over den hvide linje. Det gav Hirschi en drive-through, og røg derfor ned på 4. pladsen i LMP2. En dyr fejl.

Kessel Racing Ferrari #83 med Rahel Frey fik kørt sig op på andenpladsen i GTE klassen, hvor hun distancerede Christian Ried i Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med over et sekund per omgang. På vej frem i feltet satte Frey også GTE klassens hurtigste tid indtil da.

Wei Lu i JMW Motorsport Ferrari #66 fortsatte duellen med Christian Ried ude på banen, hvor Lu igen kom forbi, og dermed var oppe på 3. pladsen i GTE.

Panis Barthez Competition #24
Photo: JJ Media

Graff #39 måtte skifte bagenden på bilen, da de manglede det ene baglys. Heldigvis er det en hurtig opgave på en LMP2 racer, men alligevel nogle ekstra sekunder tabt.

Martin Rich havde et solospin i RLR MSport #15, på vej ind i det sidste sving, og mistede omkring 15 sekunder, inden han var tilbage i den korrekte køreretning igen.

Paul Loup Chatin i IDEC Sport #28 kæmpede sig forbi Norman Nato i G-Drive Racing #26, med en flot overhaling i Sving 9, hvor Nato ikke kunne holde linjen, men driftede ud i banen.

Nobuya Yamanaka havde et par halvsløje omgange, hvor han først tog Sving 4 ligeud, mens han kort tid efter kom i kontakt med Rahel Frey i Kessel Racing Ferrari #83, da han lå og tøffede rundt ude midt på banen, og pludselig trak ind på ideallinjen igen.

G-Drive Racing #26
Photo: JJ Media

Algarve Pro Racing #25 var tæt på at køre op i bagenden på Oregon Team #10 i Sving 5, men undgik det med nød og næppe.

Løbets sidste time startede med DragonSpeed #21 i føring af løbet i LMP2, Eurointernational #11 i LMP3 og Luzich Racing Ferrari #51 i GTE.

Michelle Gatting blev sat i Kessel Racing Ferrari #83 i de sidste 48 minutter af løbet, og skulle forsøge at holde andenpladsen hjem i mål, eller måske endda hente de 20 sekunder op til førstepladsen.

Med 40 minutter tilbage af løbet, begyndte der så småt at opstå spænding omkring føringen af LMP3, efter Eurointernational #11 havde været suveræne gennem de første timer af løbet. Ultimate #17 med Matthieu Lahaye begyndte at hente ind på Jens Petersen i #11, med et par sekunder per omgang.

Fjordbach så ud til at døje med High Class Racing #20 gennem den sidste del af løbet. Han måtte lukke et par konkurrenter forbi, da han bare ikke kunne få de samme omgangstider ud af bilen, som konkurrenterne kunne. Han tabte et par placeringer, og valgte at stoppe for sidste gang i løbet, for at få nogle nye dæk på bilen.

JMW Motorsport Ferrari #66
Photo: JJ Media

En halv time før mål skiftede føringen i LMP3 klassen, da Ultimate #17 kom forbi Eurointernational #11.

De nye dæk for Fjordbach var noget der virkelig virkede for ham, og kravlede stille og roligt op i top-10 igen.

Der var også optræk til positionsskifte i LMP2, hvor Norman Nato i G-Drive Racing #26 stille og roligt blev hentet af Richard Bradley i Duqueine Engineering #30, og 22 minutter før mål skete skiftet, så #30 var oppe på P3.

Der var drama for Team Project 1 #56 da Jörg Bergmeister kørte en punkteret Porsche ind i pitten. Fra at have været helt i front af GTE klassen, i den første del af løbet, var de nu helt nede på 8. pladsen.

Inter Europol Competition #13
Photo: JJ Media

Der var spænding omkring 3. pladsen i LMP3, hvor Oregon Team #10 med Gustas Grinbergas havde hentet Tony Wells i Nielsen Racing #7. De to kæmpede sig gennem trafik, og skulle samtidig lukke LMP2 biler forbi på de bedst mulige steder, uden selv at miste for meget tid.

Panis Barthez Competition #24 med Konstantin Tereschenko havde et vildt spin i Sving 8, Signes svinget, og tabte godt 10 sekunder, inden han var kørende igen.

Wells i Nielsen Racing #7 kunne ikke holde farten oppe, og faldt bag både Oregon Team #10 med Grinbergas og Inter Europol Competition #13, som med Nigel Moore kom blæsende bagfra.

Der var panik hos United Autosports med 5 minutter tilbage af løbet, da begge biler måtte pitte med punkteringer. Det kostede #22 med Paul Di Resta og Phil Hanson en top-5 placering, mens #32 med Ryan Cullen og Alex Brundle var udenfor top 10.

Panis Barthez Competition #24 og Algarve Pro Racing #31 kom i kontakt med hinanden, i kampen om 13. pladsen, så #24 spandt ud og humpede i mål med en punktering. Dog lavede Tereschenko den fejl at køre i pit, og ikke krydse målstregen, og derved blev holdet ikke klassificeret, men fik i stedet en DNF på resultatlisten. Dommerne gav #31 en drive-through, som blev konverteret til en 35 sekunders tidsstraf, da Henning Enqvist blev anset for den ansvarlige.

United Autosports #22
Photo: JJ Media

DragonSpeed #21 med Henrik Hedman, Ben Hanley og James Allen vandt LMP2, foran IDEC Sport #28 med Paul Lafargue, Paul Loup Chatin og Memo Rojas, og Duqeine Engineering #30 med Nicolas Jamin, Pierre Ragues og Richard Bradley i P3.

High Class Racing #20 med Anders Fjordbach og Dennis Andersen sluttede P9 i LMP2 klassen.

Ultimate #17 med Jean-Baptiste Lahaye, Matthieu Lahaye og Francois Heriau vandt LMP3 klassen, foran Eurointernational #11 med Mikkel Jensen og Jens Petersen, med Inter Europol Competition #13 Martin Hippe og Nigel Moore på tredjepladsen.

RLR MSport #15 med Christian Stubbe Olsen, Martin Rich og Martin Vedel Mortensen sluttede 12’er i LMP3 klassen.

Luzich Racing Ferrari #51 vandt GTE med Nicklas Nielsen, Alessandro Pier Guidi og Fabien Lavergne, foran Kessel Racing Ferrari #83 med Michelle Gatting, Manuela Gostner og Rahel Frey, og Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Matteo Cairoli, Riccardo Pera og Christian Ried.

Det var afslutningen på et helt fantastisk løb, hvor positionerne skiftede helt indtil de døende minutter.

Den næste afdeling af European Le Mans Series køres på Autodromo Nazionale di Monza den 12. maj 2019.

Relaterede nyheder