IndyCar GP fra tør til regn

NTT IndyCar Series kørte sæsonens 5. afdeling i Indianapolis, men ikke det legendariske 500 Miles løb, men i stedet IndyCar Grand Prix, som blev kørt på næsten den samme version af banen, som Formel 1 senest brugte tilbage for 12 år siden.

Felix Rosenqvist havde taget sin første Pole Position i Indycar, mens Chip Ganassi Racing holdkammerat Scott Dixon startede P2. Der var flere nye ansigter i toppen af feltet, med Jack Harvey startende fra 3. position, foran Colton Herta, Ed Jones, Will Power, Graham Rahal og Simon Pagenaud.

Mesterskabsførende Josef Newgarden startede helt tilbage fra 13. position, mens toer i mesterskabet inden løbet, Alexander Rossi startede fra 18. pladsen.

Helio Castroneves var med i feltet igen, som opvarmning til Indy 500 løbet senere på måneden, ligesom han også var i 2018. Team Penske brugte IndyCar Grand Prix til at få de sidste procedurer og mekanikere på plads.

Der var dog regnskyer på vej mod Indianapolis, så alle kørerne og holdene havde en ekstra faktor, der skulle med ind i strategien.

IndyCar Grand Prix 2019 start
Photo: Indycar.com / Chris Owens

Det blev en helt vild start på løbet, hvor Harvey med det samme kom forbi Dixon på vej ind i Sving 1.

Længere tilbage i feltet stødte Alexander Rossi og Patricio O’Ward sammen, hvilket knækkede baghjulsophænget på Rossis bil. O’Ward fik en drive-through for kontakten.

Zach Veach fik også et lille skub af Tony Kanaan i Sving 2, så han måtte igennem gruset, og tilbage på banen igen.

Graham Rahal fik også kørt sig forbi Will Power i kampen om P6.

De første små regndråber begyndte at falde kort tid inde i løbet, men ikke nok til at give kørerne problemer på banen – måske kun lidt mentalt, da man aldrig ved om det regner mere i det næste sving.

Dagens første Full Course Caution kom da Marcus Ericsson spandt af banen i opløbssvinget, og ramte muren. Han skulle have hjælp til at få bilen startet igen, men mekanikerne i pitten kunne se at baghjulsophænget var ødelagt, da han fik bilen kørt tilbage til pitten.

Scott Dixon
Photo: Indycar.com / Matt Fraver

Da løbet blev genstartet igen, var der vild panik i Sving 1, da Scott Dixon fik et kæmpe tilløb og ikke kun kom forbi Jack Harvey, men faktisk også var på vej forbi Rosenqvist. Svenskeren prøvede at bremse så sent som muligt, og fik i stedet låst hjulene, og kom lidt for bredt ud i svinget, så Dixon kunne komme forbi. Bag ham var Colton Herta ved at køre op i bagenden på Harvey, og i hans forsøg på at undvige, spandt Herta rundt. Det gav mere ballade ned bagved, hvor James Hinchcliffe spandt Ryan Hunter-Reay rundt, da han fik bremset alt alt for sent, og kom med låste hjul, lige ind i siden stakkels Hunter-Reay. Ikke overraskende fik Hinch en Drive-through.

Det gav endnu en Full Course Caution, så de kunne få både Herta og Hunter-Reays biler startet igen.

Finregnen tog stille og rolig mere og mere til, så det blev endnu en spændende restart på løbet, hvor Ed Jones kom op på andenpladsen, ved både at overhale Rosenqvist og Harvey. Rosenqvist blev den helt store taber, og faldt tilbage på P4.

Santino Ferrucci lagde pres på Will Power, men blev i stedet overhalet af Helio Castroneves, i kampen om 10.-12. pladsen. Omgangen efter kom Ferrucci forbi.

Takuma Sato fik også bremset for sent i Sving 1, og havde en vild tur ind over græsset, men kom ud på den anden side.

Jack Harvey & Josef Newgarden
Photo: Indycar.com / Joe Skibinski

Powers deroute fortsatte, og kort tid efter havde han Zach Veach og Josef Newgarden helt oppe under bagvingen.

Holdene begyndte med de første regulære pitstops efter 25 omgange, og selvom der var flere og flere dråber i luften, satte holdene igen slicks på bilerne, da der ikke var nok fugt på banen til regndæk. Både Jones og Harvey var nogle af de første til at pitte. Kort tid efter kom resten af feltet også ind.

Det hurtige pitarbejde fra Chip Ganassi Racing gjorde at Rosenqvist kom ud mellem Jones og Harvey, men Harvey havde varmere dæk og kom forbi få sving senere.

Graham Rahal havde en lille tur gennem græsset, for enden af baglangsiden, da han fik højre hjulpar ud på curben under nedsbremsningen. Det kostede ham en enkelt placering til Sebastien Bourdais.

Newgarden, O’Ward og Max Chilton var tre kørere som havde været i pit under den første Full Course Caution, så de var førende efter 30 omgange af løbet.

De begyndte så småt at pitte 37 omgange inde i løbet, hvor først Chilton var inde og omgangen efter O’Ward, mens Newgarden blev ude et par ekstra omgange.

Felix Rosenqvist
Photo: Indycar.com / Matt Fraver

Spencer Pigot dykkede meget sent på Rosenqvist, for enden af baglangsiden, så svenskeren måtte undvige og tabte ikke blot pladsen til Pigot men også Pagenaud.

Dixon var dog stadig den reelle førende i løbet, foran Ed Jones og Jack Harvey.

Rosenqvist havde et lidt varmt andet pitstop, hvor der dryppede lidt ekstra benzin ud fra benzinslangen, som antændte netop som han forlod pitten. Det blæste dog ud efter få meter, så ikke noget der gav problemer for ham.

Dixon havde tidligere i løbet en 7 sekunders føring, men Harvey fik lukket hullet, og så den forsvarende mester under hårdt pres. Begge kørere, samt Pagenaud lige bagved på P3, pittede på samme tidspunkt. Team Penske fik Pagenaud ud foran Harvey, mens Chilton lå lige bag Harvey – de fire kørere var kun to sekunder fra hinanden.

55 omgange inde i løbet begyndte det at regne kraftigere. Tony Kanaan var den første mand til at skifte til regndæk, da han ikke havde noget at tabe, med et vildt sats. Kanaan var meget langsommere end slicksdækkene pr omgang, så det så ikke ud til at virke.

Josef Newgarden
Photo: Indycar.com / Chris Jones

Castroneves var den næste mand til at pitte for regndæk – men den erfarende brasilianer spandt i Sving 2, og var egentlig kommet i gang igen, men sad så fast i græsset.

Det fik størstedelen af holdene til at pitte for sidste gang – men det var en blanding af slicks og regndæk, som folk valgte at montere.

Der var endnu en gang ild i Rosenqvist, da benzinslangen heller ikke lukkede denne gang. Efter et skud med ildslukkeren, blev han sendt afsted igen.

Anden halvdel af feltet var inde i pitten, mens Safety Car stadig var på banen. Her lavede de ellers så perfekte Team Penske mekanikere en fejl på Newgardens bil, og tabte et af dækkene, som rullede henover pitlane, men heldigvis blev det ikke ramt af nogle biler. Newgarden blev sendt tilbage som sidste man på den førendes omgang, som straf for det løsslupne hjul.

Regnen blev kraftigere og kraftigere, så alle kørerne der havde valgt slicks, havde valgt forkert.

Stillingen ved genstarten af løbet, var Dixon, Harvey og Pigot og Leist.

Løbet blev genstartet med en angrebslysten Leist, som hurtigt to P3.

Pagenaud var også på fremdrift, og var hurtigt oppe på P4, med sigtekornet stillet ind på top-3.

Matheus Leist
Photo: Indycar.com / Joe Skibinski

Dixon udnyttede det frie udsyn oppe foran, og havde et næsten 4 sekunders forspring til forfølgerne.

11 omgange før løbets planlagte afslutning fik Pagenaud bremset sig udenom Leist i Sving 1. Så gik jagten ind på Harvey, da Dixon var kørt. Blot halvanden omgang senere var franskmanden helt oppe bag briten, og lagde ham under hårdt pres.

De to Dale Coyne Racing kørere Bourdais og Ferrucci ramte hinanden en smule i Sving 1, men kunne begge fortsætte.

Pagenaud overhalede Harvey med 6 omgange tilbage af løbet, og havde herefter lidt over 5 sekunders hul op til Dixon. Den afstand blev reduceret meter for meter, hvor Pagenaud hentede to sekunder på en omgang. 3 omgange før mål var han mindre end et sekund fra newzealænderen.

Pagenaud var dog løbet tør for Push2Pass, mens Dixon havde næsten et halvt minut tilbage. Det ville dog blive 3 lange omgange.

Halvanden omgang før mål fik Pagenaud overhalet Dixon udenom, uden chance for Dixon til at forsvare sig.

Simon Pagenaud
Photo: Indycar.com / Chris Jones

Simon Pagenaud vandt sin i alt 3. sejr ved IndyCar Grand Prix i Indianapolis, hvilket samtidig var første sejr siden sæsonfinalen i 2017.

Scott Dixon sluttede på P2, mens Jack Harvey og Meyer Shank Racing sluttede på podiet for første gang i IndyCar.

Matheus Leist kørte A. J. Foyt Enterprises #4 ind på en imponerende 4. plads, mens Spencer Pigot og Ed Jones var de sidste kørere i top-6.

Selvom Josef Newgarden sluttede på P15, lykkedes det ham at forsvare føringen i mesterskabet, med 6 point ned til Scott Dixon, med Alexander Rossi, Simon Pagenaud, Takuma Sato og Will Power på de efterfølgende pladser.

Det næste løb er det store løb – Indianapolis 500. Træningerne til det allerede tirsdag den 14. maj, med træninger, kvalifikation og flere træninger, inden den 103. udgave af selve løbet køres søndag den 26. maj.

Relaterede nyheder