Indy 500 gridden sat

Startgridden til den 103. udgave af Indianapolis 500 løbet er nu på plads.

Der var 36 kørere som kæmpede om de 33 startpladser, hvor der både var glædestårer og fortvivlede tårer begge dage.

Lørdag var der små 7 timers kvalifikation, hvor top-30 var sikret en plads i løbet, mens kørerne fra 31. til 36. position skulle køre om de sidste tre startpladser om søndagen, ligesom top-9 skulle kæmpe om Pole Position.

Spencer Pigot overraskede alle ved at være den hurtigste mand i lørdagens kval, foran de tre Team Penske kørere Will Power, Simon Pagenaud og Josef Newgarden. Colton Herta var den bedste Honda kører i P5, mens Ed Jones og Ed Carpenter kørte yderligere Ed Carpenter Racing biler med blandt Fast Nine. Alexander Rossi var den eneste Andretti Autosport kører i top-9, mens Sebastien Bourdais med Dale Coyne Racing bilen var den sidste mand til at kunne kæmpe med omkring Pole Position.

Colton Herta
Photo: Indycar.com / Chris Jones

Helio Castroneves var den eneste Team Penske kører som ikke kom med blandt Fast Nine – men han plejer at være hurtig i løbet.

Indy 500 rookie Marcus Ericsson leverede en fejlfri præstation, og kørte bilen ind på 13. pladsen, og slog dermed feltets anden svensker Felix Rosenqvist noget så eftertrykkeligt. Rosenqvist havde dog haft et uheld tidligere på ugen, så det var han stadig ved at køre ud af kroppen igen, men kvalificerede sig alligevel direkte til løbet i P29. Ikke prangende, men han var direkte videre. Ericssons Chip Ganassi Racing holdkammerat Scott Dixon var for øvrigt helt nede på 18. pladsen, hvilket er hans dårligste kvalifikation nogensinde til Indy 500.

Santino Ferrucci fik en god ovaldebut, og kørte den anden Dale Coyne Racing bil ind på 23. pladsen, mens en anden rookie i form af DragonSpeed og Ben Hanley også var direkte med i løbet med 27. startposition.

Efter sidste års bitre tårer, fordi at hun ikke havde kvalificeret sig, fik Pippa Mann kørt Clauson Marshall Racing bilen ind på 30. pladsen, og dermed den sidste sikre plads i årets løb – og så piblede glædestårerne ellers ned af kinderne på hende. Hun er eneste kvinde i årets felt.

Pippa Mann
Photo: Indycar.com / James Black

James Hinchcliffe og Indianapolis er ikke ret gode venner – på nær en Pole Position i 2016. Canadieren smadrede bilen i hans første kvalifikationsforsøg, og måtte derfor hoppe i reservebilen, og ud igen. Det lykkedes ham ikke at kvalificere sig direkte om lørdagen.

Fernando Alonso havde også haft et uheld tidligere på ugen, og var derfor i en reservebil, som McLaren blev nød til at låne fra Carlin. Han var 32’er efter førstedagen.

Patricio O’Ward havde også haft en afkørsel tidligere på ugen, og var i en af de andre Carlin reservebiler, men måtte på den igen om søndagen – ligesom Carlin holdkammerat Max Chilton hellere ikke nåede i det forjættede top-30.

Max Chilton
Photo: Indycar.com / Matt Fraver

Kyle Kaiser smadrede Juncos Racing bilen i fredagens træning, og var derfor også i en reservebil, som ikke havde fart nok til den direkte kvalifikation, mens Sage Karam bare havde været for langsom i Dreyer Reinbold Racing bilen.

Søndagen startede med muligheden for de 6 kørere igen kunne få lidt træning, inden et enkelt kvalifikationsforsøg på 4 flyvende omgange skulle afgøre hvem der var med i løbet, og hvem der kunne rejse hjem. Det begyndte dog at regne midt i denne træning, så både de 6 langsomme kørere og de 9 hurtigste måtte vente med deres afgørende kvalifikationsomgange.

Fernando Alonso
Photo: Indycar.com / Walt Kuhn

Banen blev endelig tørret op sidst på eftermiddagen, og så måtte holdene ellers i gang.

Hinchcliffe var den første mand på banen, og satte en rigtig fin tid, som de andre kunne jagte.

Chilton var den næste mand, men var langt fra Hinchs tid – var det bare en super tid fra canadieren, eller havde englænderen fejlet?

Svaret kom ved den næste mand, da Fernando Alonso kørte næsten ligeså hurtig som Hinch, men manglede 0,2 mph op til ham. Dermed hang Chilton i en meget tynd tråd, hvis ikke de resterende kørere fejlede.

Det gjorde Sage Karam så afgjort ikke, da han var hurtigere end Hinchcliffe, og dermed sendte Chilton ud af Indy 500 2019, og sendte Alonso helt ud på vippen.

Patricio O’Ward
Photo: Indycar.com / Walt Kuhn

Patricio O’Ward slog holdkammerat Chilton med næsten 1 mph, men det rakte kun til 4. hurtigste tid ud af de 5 kørere indtil videre – farvel Indy til Pato.

Kyle Kaiser var den sidste mand, og det fik alle til holde vejret på hele banen – for skulle det bliver Kaiser eller Alonso i årets løb?

Kaiser matchede næsten Alonsos tid på første omgang, og fulgte op med en 2. omgang som var bedre end spanieren. På 3. omgang var de to næsten lige, inden Kaiser også var hurtigt på 4. omgang – dermed var Fernando Alonso nummer 34 og ude af Indy 500 2019! Med kun 0,018 mph gennemsnit over 4 flyvende omgange. En kæmpe skuffelse for både ham og McLaren holdet.

Herefter skulle Pole Position afgøres.

Bourdais var den første mand på banen, og satte en rigtig god tid, som Rossi ikke kunne slå. Carpenter derimod slog begge kørere noget så eftertrykkeligt, og blev fulgt op af en næsten ligeså hurtig kval af holdkammerat Jones.

Ed Carpenter
Photo: Indycar.com / James Black

Colton Herta flettede ind mellem Jones og Bourdais, mens Josef Newgarden kun marginalt slog Rossis tid.

Simon Pagenaud snuppede hurtigste tid fra Carpenter, og satte også Team Penske holdkammerat Will Power til vægs.

Dermed kunne franskmanden ængstelig se til da Spencer Pigot skulle kvalificere som den sidste mand. Det blev dog hurtigt klart at Pigot ikke kunne matche de hurtige omgange fra Pagenaud, og det i stedet ville blive en kamp omkring P2 mellem Carpenter og Pigot. Med anden og tredje omgang hurtigere end teamchefen, blev det rigtig spændende på sidste omgang. Her var teamchefen hurtigt – men gennemsnittet over de 4 omgange faldt ud til Pigots fordel.

Simon Pagenaud
Photo: Indycar.com / Chris Jones

Dermed sikrede Simon Pagenaud sin første Pole Position til Indy 500, blot en uge efter han sejrede ved IndyCar Grand Prix løbet. Spencer Pigot starter 2’er, mens Ed Carpenter kom på P3, lige foran den 3. ECR kører, Ed Jones. En fantastisk præstation af det lokale hold.

Nu har holdene yderligere et par dages træning, og en masse PR arbejde, inden det store løb køres næste søndag.

Relaterede nyheder