Le Mans 24 timer 2019 – de første 8 timer

24 timers løbet på Le Mans 2019 fik en hæsblæsende start, med en masse kampe gennem feltet.

Toyota Gazoo Racing #7 med Mike Conway, Kamui Kobayashi og Jose Maria Lopez startede løbet fra Pole Position i LMP1, foran holdkammeraterne i #8 mens SMP Racing #17 startede treer.

I LMP2 klassen havde TDS Racing #28 med Loic Duval, Francois Perrodo og Mathieu Vaxiviere arvede Pole Position efter Graff #39 glemte at køre på vægten i kvalifikationen. DragonSpeed #31 var toer mens Signatech Alpine Matmut #36 startede treer.

High Class Racing #20 var den bedste LMP2 bil med danskere i bilen. Dennis Andersen, Anders Fjordbach og Mathias Beche startede løbet fra 9’er mens David Heinemeier Hansson, Jordan King og Ricky Taylor startede løbet fra 11. pladsen.

I GTE Pro havde Nicki Thiim, Marco Sørensen og Darren Turner kørt sig til Pole Position, foran Ford Chip Ganassi Team UK #67 og Corvette Racing #63 med Mike Rockenfeller, Antonio Garcia og Jan Magnussen.

Dempsey-Proton Racing Porsche #88 med Matteo Cairoli, Giorgio Roda og Satoshi Hoshino startede fra Pole i GTE Am, foran søsterbilen #77 og Gulf Racing Porsche #86.

Le Mans 2019 start
Photo: JJ Media

Løbsstarten gik meget bedre i år, da der ikke var nogen kontakt mellem nogle biler, modsat sidste år, og alle kom godt i gang med løbet.

GTE Pro feltet leverede en fantastisk kamp, hvor der kørte en slange på størstedelen af både GTE Pro og Am feltet, indtil Pro bilerne stille og roligt trak fra.

Antonio Garcia i Corvette Racing #63 gik til angreb på Harry Tincknell i Ford Chip Ganassi Team UK #67, hvor de to kørte dragrace ned af flere langsiderne. Efter flere forsøg lykkedes det Garcia at komme forbi.

Få omgange senere fik Garcia overhalet Thiim udenom gennem Indianapolis, og havde dermed føringen i GTE Pro.

ARC Bratislava #49 havde et solospin i Tertre Rouge, men Miro Konopka kom hurtigt videre.

Jackie Chan DC Racing #38
Photo: JJ Media

Mike Conway i Toyota Gazoo Racing #7 satte en ny banerekord, som endda slog en gamle hastighedsrekord under løb, fra 1971. Det var inden alle de sløvende foranstaltninger blev gennemført på banen. Imponerende fart. Conway nåede det kort tid inden at han skulle til at overhale de andre biler med en omgang.

Duqueine Engineering #30 måtte pitte efter en meget langsom omgang.

SMP Racing og Rebellion Racing havde nogle tætte dyster ude på banen, hvor placeringerne bølgede frem og tilbage.

Racing Team Nederland #29 og Giedo van der Garde havde en god start på løbet, hvor hollænderen fik sig kørt op fra 8. startposition4. pladsen.

Rebellion Racing #3 fik næsen skiftet ved første pitstop, da den havde nogle småskader på snuden.

DragonSpeed #10 tabte noget tid ude på banen, men kom så op i fart igen, uden at pitte.

Så heldig var Rebellion Racing #1 ikke, som fik en punktering, og måtte køre stille og roligt rundt på næsten en hel omgang, hvilket kostede dem to omgange inden de havde fået nyt dæk på, og Bruno Senna kunne give fuld gas igen.

Corvette Racing #63, Aston Martin Racing #95, Ford Chip Ganassi Team UK #67, Porsche #91, Porsche #93
Photo: JJ Media

55 minutter inde i løbet kom der Full Course Yellow, da der var nogle vragdele på banen, som skulle fjernes.

Det var lige ved at gå helt galt for Dempsey-Proton Racing Porsche #88, da Satoshi Hoshino ikke bremsede ned i samme tempo som Jörg Bergmeister i Team Project 1 Porsche #56 gjorde. Derfor måtte japaneren helt op og stå på bremsen, så bilen lavede et 270 graders spin, og han endte med at holde parkeret midt på banen, som Keating Motorsports Ford #85 og WeatherTech Racing Ferrari #62 så måtte til at undvige.

Da løbet blev givet frit igen, var Gianmaria Bruni i Porsche #91 meget hurtigere på aftrækkeren end Oliver Gavin i Corvette Racing #64, og var lige ved at køre den skriggule amerikanerbil af banen. Men det gik heldigvis ok og de to kunne kæmpe dør om dør med hinanden.

SMP Racing #17 fik også skiftet næse i forbindelse med deres andet pitstop.

Hoshino i #88 var igen i problemer da han blev overrasket af Algarve Pro Racing #25, på vej op mod Dunlop broen. Det gjorde at japaneren tabte bilen, og spandt ind over gruset – men til alt held kom hele vejen igennem, uden at sidde fast.

Få omgange senere var det alle gode gange tre for Hoshino, der havde en afkørsel i første chikane, og så han måtte stille og roligt tilbage til pitten med en lettere skadet bil. Det endte med at mekanikerne skubbede bilen helt ind i garagen.

Småstumperne fra hans bil udløste endnu en Full Course Yellow, så banen igen kunne blive fri.

Porsche #92
Photo: JJ Media

MR Racing Ferrari #70 var uheldig at få en punktering på højre bagdæk, ved starten af Mulsanne langsiden, og måtte derfor køre stille og roligt tilbage til pitten. Til alt hel var der FCY, så han ikke mistede hele vejen tilbage til pitten. De varede dog ikke længe nok til at bilen kunne komme tilbage under FCY perioden.

DragonSpeed #10 måtte pitte da planken under bilen begyndte at gå i stykker. Holdet vidste ikke rigtig hvorfor, men kunne ikke gøre andet end at skifte den, og så komme afsted igen. For at gøre ondt værre, så fik de en 10 sekunders Stop & Go straf fordi at de havde brugt for meget brændstof på et af deres stints.

Aston Martin Racing #98 havde problemer med bilen, og måtte holde meget længe i pitten inden mekanikerne fik løst en fejl på bilens servostyring. Det kostede holdet 6 omgange til de andre GTE Am biler.

To timer inde i løbet var Toyota Gazoo Racing #7 førende, foran #8 og #3. I LMP2 var Signatech Alpine Matmut #36 gået i front, foran G-Drive Racing #26 og Racing Team Nederland #29.

GTE Pro var Corvette Racing #63 i front, med Porsche #93 og #92 på de efterfølgende pladser.

Dempsey-Proton Racing #77 havde overtaget føringen i GTE-Am, foran Keating Motorsports Ford #85 og TF Sport Aston Martin #90.

ARC Bratislava #49
Photo: JJ Media

Bykolles Racing Team #4 måtte pitte et par ekstra gange da først døren voldte problemer, og sidenhen fronten på bilen.

Rebellion Racing #1 havde et spin ind over græsset mellem Esses og Tertre Rouge, men Bruno Senna undgik at ramme noget, og kom hurtigt videre, men tabte alligevel ca 40 sekunder i forbindelse med spinnet.

Porsche #92 og #91 havde en tæt kamp om 5. pladsen i GTE Pro, hvor pladserne byttede i forbindelse med en Rebellion Racing #1 skulle overhale de to med en omgang.

Graff #39, Corvette Racing #64, Risi Competizione Ferrari #89, AF Corse Ferrari #71, G-Drive Racing #26, Kessel Racing Ferrari #60, Porsche #93 og fik en 10 sekunders pitstop straf for ikke at have bremset nok ned i forbindelse med en tidligere Full Course Yellow.

Racing Team Nederland #29 fik en punktering på højre bagdæk, lige ved udgangen af Porsche kurverne, hvilket udløste en Full Course Yellow, så karkassen og andre vragdele kunne blive fjernet. Heldigvis kunne Nyck de Vries selv køre bilen tilbage til pitten, uden at ramme noget.

Ford Chip Ganassi Team USA #69 havde et spin, efter Richard Westbrook næsten kørte op i bagenden på en Spirit of Race Ferrari #54, men undgik konkurrenten med nød og næppe.

Corvette Racing #63, AF Corse Ferrari #51 og Porsche #92 måtte pitte under FCY perioden, hvilket betød at de kun måtte tanke i 5 sekunder. Derfor skulle de pitte igen, for at få bilerne tanket helt op.

Bykolles Racing Team #4
Photo: JJ Media

En lille hurtig oprydning, og så var der elles grønt flag rundt på hele banen igen.

Ford Chip Ganassi Team UK #67 blev sendt ud fra deres pitstop, lige foran TF Sport Aston Martin #90. Det gav #67 en Drive-through straf.

High Class Racing #20 fik en 30 sekunders Stop & Go straf for ikke have bremset hurtigt nok i forbindelse med en Full Course Yellow.

3 timer inde i løbet tog Job van Uitert i G-Drive Racing #26 føringen af LMP2 fra Nicolas Lapierre i Signatech Alpine Matmut #36.

Kessel Racing Ferrari #83 havde stille og roligt fået arbejdet sig op på 12. pladsen i GTE Am, efter en forsigtig start på løbet.

Porsche #93 og Ford Chip Ganassi Team UK #67 havde en duel ude på banen, hvor Pilet i #93 kom forbi, i en meget sen udbremsning på vej ind i Mulsanne svinget.

Signatech Alpine Matmut #36 og G-Drive Racing #26 havde en tæt kamp omkring føringen i LMP2 kategorien, hvor pladserne skiftede til 26’s fordel, efter flot kørsel af Job van Uitert.

ARC Bratislava #49 var en tur af banen in Indianapolis, hvor de snittede dækbarrieren. Efter lige bakken og styren frem og tilbage, var de tilbage på banen igen.

AF Corse Ferrari #51
Photo: JJ Media

Daniel Serra var på fremmarch i GTE Pro med AF Corse #51, hvor han fik overtog føringen af klassen, efter en overhaling af Mike Rockenfeller i Corvette Racing #63.

Paul Dalla Lana i Aston Martin Racing #98 spandt af banen ved indgangen til Porsche kurverne, men kunne selv køre bilen tilbage til pitten, hvor mekanikerne skubbet den ind i garagen.

Kort tid efter spandt Spirit of Race Ferrari #54 af banen midt i Porsche kurverne, og gravede sig godt og grundigt ned i gruset.

John Farano i RLR MSport #43 kørte af banen i Tertre Rouge og sad fast i gruset. Det udløste dagens første Safety Car periode, så den bil kunne bjærges. Da han kom fri af gruset, kunne han køre bilen tilbage til pitten.

Problemerne for DragonSpeed #10 i LMP1 fortsatte, hvor Renger van der Zande måtte pitte med gearkasseproblemer.

Efter godt fem en halv times ræs, var den gal igen – og alvorlig gal. Marcel Fässler i Corvette Racing #64 blev sendt af banen af Satoshi Hoshino i Dempsey-Proton Racing Porsche #88, som tågede rundt midt i Porsche kurverne, Det sendte den skriggule Corvette – som ellers ikke burde være til at overse, meget hårdt i barrieren, hvor bilen ramte muren med alle 4 hjørner på bilen, og bilen var ude på stedet. Heldigvis kunne Fässler selv stige ud af bilen, og var umiddelbar ok. #88 fik kun en skade på fronten, som mekanikerne hurtigt fik klikket af, og en ny sat på.

Da Safety Car perioden sluttede, var der stadig en Slow Zone ude på Mulsanne langsiden. Da Thomas Laurent i Rebellion Racing #3 kom ud af den, gav han bilen alt får meget gas, og bankede i autoværnet. Vragdelene fra bilen fløj over og ramte fronten af SMP Racing #11, med de to som havde kæmpet omkring 3. pladsen i løbet.

Rebellion Racing #3
Photo: JJ Media

Begge biler kom tilbage til pitten, og et næseskift, kunne begge sendes tilbage på banen, uden yderligere problemer.

6 timer inde i løbet var Toyota Gazoo Racing #7 førende i LMP1, foran søsterbilen #8 og Rebellion Racing #3.

Signatech Alpine Matmut #36 var førende i LMP2, med G-Drive Racing #26 og DragonSpeed #31 på de næste pladser. High Class Racing #20 var desværre ramt af tekniske problemer på bilen, og havde mistet mange omgange med bl.a. udskiftning af en dør og andre problemer i området omkring pedalboksen, som det tog mekanikerne en del omgange af fikse, og dermed var de nede på sidstepladsen i LMP2. Bedre gik det for Jackie Chan DC Racing #37 med DHH, som lå sekser i klassen.

Porsche #92 havde igen skudt papegøjen med hensyn til Safety Car perioder, og var nu i front af GTE Pro, foran AF Corse Ferrari #51 og Corvette Racing #63. To danskere i top 3 – slet ikke så ringe endda. Til gengæld var opturen for Aston Martin Racing #95 med Thiim og Sørensen stagneret en hel del, da de var faldet tilbage på 14. pladsen i klassen. Kørerne klagede over at de ikke kunne få dækkene til at holde to fulde stints, som var nødvendigt for at have nok dæk til hele løbet.

SMP Racing #11
Photo: JJ Media

I GTE Am var Keating Motorsports Ford #85 i front. De havde dog endnu ikke haft bronzekører, og teamejeren, i bilen endnu. Så den bil ville tabe noget tid, når han skulle i gang med at afvikle hans 6 timers kørsel. Derefter var JMW Motorsports Ferrari #84 og Team Project 1 Porsche #56.

Det begyndte at finregne lidt omkring 6 timers mærket, men ikke nok til at folk skulle skifte til regndæk.

Toyota Gazoo Racing #8 var kommet i føring af løbet, ved hjælp af de forskellige Safety Car perioder. Tidligere havde #7 været over et minut foran 8’eren, men det forspring spiste SC perioden. Dog valgte Jose Maria Lopez i 7’eren at give den gas, og passere #8 igen. Det gav en del radiokommunikation mellem Kazuki Nakajima i #8 og pitmuren, da japaneren ikke mente at det var aftalen, at han skulle overhales…

Racing Team Nederland #29 fik en straf, hvor de skulle køre ind i pitten, stoppe bilen og så starte igen. Holdet havde åbenbart startet bilen med hjælp udefra, hvilket ikke er tilladt. Det viste sig at være et problem med koblingen, som holdet så skulle i gang med at udbedre.

Toyota Gazoo Racing #7 havde en tur gennem gruset i Mulsanne svinget, men med firehjulstræk på bilen, fortsatte den bare gennem gruset, som var det bare asfalt. Få minutter senere havde han tur gennem gruset i Indianapolis, men kom ligeså hurtigt tilbage på banen som første gang.

Pedro Lamy i Aston Martin Racing #98 måtte desværre parkere bilen efter knapt 8 timer, da bilen kogte over. En sørgelig afsked med den gamle dame, da holdet opgraderer til en nye model Vantage i den kommende FIA WEC sæson.

Aston Martin Racing #98
Photo: JJ Media

Dempsey-Proton Racing Porsche #88 trak sig fra løbet på nogenlunde samme tid som AMR #98 stoppede. Om de selv valgte at trække stikket, eller om de har fået et lille hint fra løbsledelsen om at de alligevel ville få en heftig straf pga Hoshinos tidligere eskapader på banen, finder vi nok aldrig ud af.

Bykolles Racing Team #4 havde også deres problemer, med et længerevarende pitstop.

En tredjedel inde i løbet var Toyota Gazoo Racing #8 i front, foran #7 og SMP Racing #17.

I LMP2 var G-Drive Racing i front foran Signatech Alpine Matmut #36 og Jackie Chan DC Racing #38.

Porsche #92 holdet stadig fast i føringen i GTE Pro, med Corvette Racing #63 og AF Corse Ferrari #51 mindre end 11 sekunder bag sig.

Keating Motorsports Ford #85 holdt stadig fast i føringen i GTE Am, med JMW Motorsport Ferrari #84 og Team Project 1 Porsche #56 bag sig. De var dog fordelt over næsten 2 minutter, rundt på banen.

Udover Michael Christensen i #92 og Jan Magnussen i #63, så det ikke lige godt ud for de andre danskerne.

David Heinemeier Hansson var 5’er i LMP2 klassen, men stadig på de førendes omgang. High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach var 18’er i LMP2, ca 6 omgange fra top 5.

Nicki Thiim og Marco Sørensen var 14’er i GTE Pro, en omgang fra de førende i Aston Martin Racing #95.

Michelle Gatting var 9’er i GTE Am med Kessel Racing Ferrari #83, to omgange fra den førende i klassen

ARC Bratislava #49 og MR Racing #70 fik begge en 1 minuts Stop & Go Straf for at have kørt for hurtigt i en Slow Zone tidligere i løbet. TDS Racing #28 kunne nøjes med 10 sekunders pitstop straf for ikke at have respekteret Slow Zone procedurerne.

Opdatering – Løbet dommere gav Marcel Fässler i Corvette Racing #64 skylden for uheldet med Dempsey-Proton Racing Porsche #88, da de ikke mente at han havde været forsigtig nok i forbindelse med overhalingen. Schweizeren fik samtidig 6 strafpoint på hans licens plus en bøde på 7000 Euro.

Relaterede nyheder