Uforudsigeligt racerløb i New York

ABB FIA Formula E Championship 2018/19 var nået til New York, hvor sæsonens 12. afdeling blev kørt.

Samtidig var det sæsonens eneste dobbeltweekend, så kørerne ville få hele to chancer på banen.

Med mesterskabsøjne var der dog ikke to chancer for konkurrenterne til at hente Jean-Eric Vergne, da den forsvarende mester kom til weekenden med et 32 points forspring ned til Lucas Di Grassi på andenpladsen.

Det var dog Sebastien Buemi som tog Pole Position foran Pascal Wehrlein, Alex Lynn, Daniel Abt og Alexander Sims. Vi skulle helt ned på 10. pladsen for at finde Vergne, og 14. pladsen for at finde Lucas Di Grassi.

Jerome D’Ambrosio var uheldig at få tekniske problemer i kvalifikationen, og skulle derfor starte allersidst.

Sebastien Buemi
Photo: NISMO

Buemi fik den bedste start, men Lynn vandt en position og var P2 ind i Sving 2. Wehrlein blev ved med at tabe placeringer og blev også overhalet af Sims og Abt på anden omgang.

Der var ballede i midterfeltet på anden omgang, hvor de to GEOX Dragon racere Jose Maria Lopez og Maximilian Günther stødte sammen, med lidt hjælp fra Sam Bird. Der var pludselig kø foran Jean-Eric Vergne, som kørte op i bagenden på en parkeret bil, hvilket fik Andre Lotterer til at undvige. Lotterer fik ydermere et skub fra Lucas Di Grassi, så tyskeren røg hele vejen rundt, og smadrede forenden på bilen.

Så pludselig var begge Techeetah racere i pit for at få en ny snude på bilen, hvilket var ekstra dramatisk i begge mesterskabsstillingerne. Dermed var Vergne tilbage på banen som 19’er og Lotterer som 21’er.

Jean-Eric Vergne
Photo: ABB FIA Formula E

Lucas Di Grassi fik stille og roligt arbejdet sig frem i feltet, og kom op på 10. pladsen efter små 15 minutters løb.

Dommerne valgte at give Sam Bird en 10 sekunders tidsstraf, for at forårsage kollisionen med Lopez og Günther. Dermed forduftede hans 6. plads på banen, selvom han stadig fysisk lå på den placering i løbet.

Lynn lagde Buemi under hårdt pres, og de to kørere havde faktisk brugt deres to Attack Modes allerede efter 20 minutters løb. Sims på P3 valgte at gemme hans lidt længere.

Felipe Massa lavede et meget sent dyk på Gary Paffett, i duellen om 11. pladsen. Paffett så brasilianeren komme, så han trak pænt til side. Massa udbremsede sig dog så meget, at han hindrede både hans egen og Paffett’s udgang af svinget, så Edoardo Mortara kunne køre forbi dem begge, og Rowland også kom forbi stakkels Paffett.

Daniel Abt
Photo: ABB FIA Formula E

Stoffel Vandoorne, Lucas Di Grassi, Daniel Abt, Sebastien Buemi og Antonio Felix da Costa var de 5 kørere som fik Fan Boost i løbet.

22 minutter før løbets afslutning tog Sims sin sidste Attack Mode. Få sving senere gik Lynns Jaguar racer i nødprogram, da elektronikken overophedede. Dermed røg hans potentielle podieplads.

Sims fik udnyttet hans aktiverede Attack Mode til at lukke hullet op til Buemi.

Sam Bird havde ikke tabt modet trods hans tidsstraf, og fik overhalet Pascal Wehrlein i kampen om 4. pladsen i løbet. Kort tid efter kom Antonio Felix da Costa og Mitch Evans også forbi tyskeren, som jo altså startede løbet fra P2, men nu var P7.

Antonio Felix da Costa
Photo: ABB FIA Formula E

Kort tid efter kom der dog Safety Car, for at få Lynns bil fjernet fra banen. Det betød også at alle hullerne i feltet blev lukket, og kørerne med resterende Fan Boost havde en mulighed for at snuppe det inden genstarten af løbet, og derved have et kraftoverskud i forhold til konkurrenterne.

Det udnyttede Abt, Gunther og Vergne, så de havde ekstra power.

Abt kom under pres fra Sims, og kom lidt af sporet så Sims, Evans, da Costa, Bird, Wehrlein, Günther, og Di Grassi kom forbi.

Safety Car perioden var vand på Vergnes mølle, da han nu var oppe på 14. pladsen, og ikke så langt fra pointene.

Evans fik udbremset Sims i kampen om 2. pladsen i løbet.

Bird begyndte at falde bagud igen, og det blev ikke bedre da han fik udbremset sig selv i hårnålen. Det kostede en plads til Wehrlein, som han dog vandt tilbage omgangen efter.

Der blev virkelig kæmpet nede i feltet, hvor Oliver Rowland kom i kontakt med Edoardo Mortara. Det gav store skader på begge biler, og Mortara måtte udgå i pitten.

Felipe Massa
Photo: ABB FIA Formula E

Vergne havde gemt sit sidste Attack Mode til allersidst i løbet, hvilket gjorde at han kunne komme yderligere et par pladser frem i feltet, og nu ind i pointene.

Løbet tog endnu et vild drejning på allersidste omgang, da Vergne, Lotterer, Massa, Vandoorne, D’Ambrosio og Rowland holdt i en stor bunke. Vergne havde forsøgt at gå forbi Massa, men brasilianeren kom forbi igen. Herefter snittede Vergne betonmuren, røg ud i Massa, og vippede ham rundt. Derefter kom der Lotterer, Vandoorne, D’Ambrosio og Rowland og kørte ind i de to strandede biler. Alle 6 biler blev dog filtret ud af hinanden igen, og kunne krydse målstregen.

D’Ambrosio fik også en 5 sekunders tidsstraf for tidligere i løbet at have kørt lidt for hårdt imod Gary Paffett.

Sebastien Buemi vandt løbet foran Mitch Evans, Antonio Felix da Costa, Alexander Sims, Lucas Di Grassi og Daniel Abt. Sejren er den første for Nissan e.dams, og den første sejr for Buemi i to år.

Jean-Eric Vergne holdt fast i mesterskabsføringen, med Lucas Di Grassi som toer, Evans som treer, og Buemi som firer.

Søndag køres det afgørende løb i ABB FIA Formula E Championship 2018/19 i New York. Bliver det ligeså underholdene som i dag?

Relaterede nyheder