ELMS leverede glohedt ræs

European Le Mans Series leverede noget fantastisk ræs, under den bagende spanske sol på Circuit de Catalunya.

Årets 3. afdeling havde IDEC Sport #28 med Paul Lafargue, Paul-Loup Chatin og Memo Rojas på Pole Position foran Cool Racing #37 med Nicolas Lapierre, Antonin Borga og Alexandre Coigny, og G-Drive Racing #26 med Jean-Eric Vergne, Job van Uitert og Roman Rusinov.

High Class Racing startede løbet fra 15. startposition med Dennis Andersen og Anders Fjordbach bag roret.

I LMP3 klassen var danske Mikkel Jensen på Pole Position sammen med Eurointernational #11 holdkammerat Jens Petersen. Makkerparret startede løbet foran Oregon Team #10 med Damiano Fioravanti, Gustas Grinbergas og Lorenzo Bontempelli, mens Ultimate #17 med Mathieu Lahaye, Jean-Baptiste Lahaye og Francois Heriau skulle starter treer.

RLR MSport #15 med Christian Stubbe Olsen, Martin Vedel Mortensen og Martin Rich skulle starte løbet fra 14. position blandt LMP3 bilerne.

4 Hours of Barcelona 2019 start
Photo: JJ Media

Det havde været Ferrari dominans i GTE klassen, hvor Kessel Racing #60 med Andrea Piccini, Claudio Schiavoni og Sergio Pianezzola var hurtigst, foran Spirit of Race #55 Duncan Cameron, Matthew Griffin og Aaron Scott, og Luzich Racing #51 med Alessandro Pier Guidi, Nicklas Nielsen og Fabien Lavergne.

Team Project 1 Porsche #56 havde denne weekend David Heinemeier Hansson med i bilen, som han skulle dele med Jörg Bergmeister og Egidio Perfetti. De tre skulle starte løbet fra P5.

Michelle Gatting og hendes to andre Kessel Racing Ferrari #83 holdkammerater Rahel Frey og Manuela Gostner, skulle starte løbet fra 6. position i GTE klassen.

Carlin #45, Panis Barthez Competition #24. United Autosports #32
Photo: JJ Media

Netop på grund af den spanske hede, var det besluttet at 4 timers løbet først skulle starte 18.30, og derefter køre ind i mørket, hvilket var en debut for ELMS.

Der blev allerede skiftet positioner ned mod Sving 1, da Antonin Borga i Cool Racing #37 tog føringen fra Paul Lafargue i IDEC Sport #28.

Længere tilbage i feltet måtte Fabien Lavergne i Luzich Racing Ferrari #51 undvige ind over afkørselsområdet, da en LMP3 bil stak snuden op på indersiden af ham, lige ved indgangen af svinget.

JMW Motorsport Ferrari #66 havde taget føringen fra Kessel Racing Ferrari #60 i GTE klassen på første omgang.

JMW Motorsport Ferrari #66
Photo: JJ Media

Panis Barthez Competition #23 og RLR MSport #43 havde kontakt på anden omgang af løbet. De to måtte vente på trafikken passerede, inden at de kunne komme på ret køl igen.

Kessel Racing #60 kom forbi JMW Motorsport Ferrari #66 igen, da Sergio Pianezzola dykkede forbi Wei Lu, men en lille smule kontakt i manøvren. Men forbi kom italieneren. Få omgange senere kom Luzich Racing Ferrari #51 også forbi canadieren med det kinesiske navn.

Der var problemer for begge Panis Barthez Competition biler. #24 med Leonard Hoogenboom havde et spin i Sving 4, mens #23 med Julien Canal fik en Drive-Through straf for kontakten med #43.

Oregon Team #10
Photo: JJ Media

Oregon Team #10 fik tekniske problemer efter mindre end en halv times ræs. United Autosports #22 måtte ind og skifte snuden på bilen, da de havde fået en mindre skade på den.

RLR MSport #15 med Christian Stubbe Olsen havde fået en rigtig god start på løbet, og var oppe at kæmpe omkring 5. pladsen i LMP3 klassen.

Der skete pludselig ting og sager i Sving 5, hvor først United Autosports #3 havde en tur gennem gruset, men kom ud igen. Det gjorde RLR MSport #43 kort tid efter ikke, og det udløste en Full Course Yellow, så de kunne få ham slæbt tilbage på banen.

Team Project 1 Porsche #56
Photo: JJ Media

FCY perioden udnyttede flere hold også til at tage deres første pitstop, da de i forvejen kun var få minutter fra det.

Det lykkedes G-Drive Racing #26 at snuppe føringen, med et hurtigere pitstop end Cool Racing #37 og IDEC Sport #28.

JMW Motorsport Ferrari #66 fik en 10 sekunders pitstop straf, da de havde overhalet under et gult flag, og ikke givet pladsen tilbage.

FCY perioden tog heldigvis ikke ret lang tid, da det var en let opgave at slæbe John Farano tilbage på banen.

RLR MSport #15
Photo: JJ Media

High Class Racing #20 kørte pludselig langsom ude på banen, men Anders Fjordbach fik gang i bilen igen.

Realteam Racing #9 havde en kollision med Kessel Racing #60 i Sving 1, hvor #9 endte i et spin. De kom dog i gang igen, og havde kun tabt nogle sekunder. #60 endte med at få en Drive-through straf for det.

Kort tid efter have #9 endnu en spin, men denne gang solo. Det kostede dem lidt flere sekunder, at være stillestående.

IDEC Sport #28 fik en Drive-through straf, da de havde kørt for hurtigt i pitten, i forbindelse med deres første pitstop.

Inter Europol Competition #13, Luzich Racing Ferrari #51, Spirit of Race Ferrari #55, Team Project 1 Porsche #56
Photo: JJ Media

Efter den første times ræs, var G-Drive Racing #26 førende i LMP2, M.Racing #19 i LMP3 (da Eurointernational #11 havde pittet under den tidligere FCY periode) og Team Project 1 Porsche #56 i GTE, da de var den eneste bil i klassen, som endnu ikke havde stoppet.

ACE1 Villorba Corse #18 fik udbremset sig selv i Sving 10, men fik LMP3 raceren med de fluorescerende farver styret tilbage på den rigtige del af asfalten.

M.Racing #19 havde lidt skader på bilens bagende, hvilket ikke blev bedre da Team Project 1 Porsche #56 også snittede den.

High Class Racing #20 holdt igen stille ude på banen, men endnu en gang fik Fjordbach bilen startet op igen.

High Class Racing #20
Photo: JJ Media

360 Racing #6 spandt rundt i Sving 7, og måtte have hjælp til at komme tilbage på banen. Det gav endnu en FCY periode, for at få det løst, men heldigvis hurtigt.

High Class Racing #20 havde skiftet over til Dennis Andersen, men problemerne fortsatte også for ham, og der gik ikke længe inden han pittede. Selvom mekanikerne gjorde deres bedste, lykkedes det ikke at få bilen tilbage på banen igen. Holdet fik lokaliseret det til et problem med speeder kontrollen, hvilket i dag er elektronisk. Men synd for holdet, da de har base nær banen, og har en masse spanske mekanikere, som gerne ville have haft en god oplevelse på hjemmebanen.

United Autosports #32 fik en 15 sekunders pitstop straf, da de havde haft en tur af banen i Sving 1, og ikke var kørt tilbage på banen som anvist ved førermødet.

ACE1 Villorba Corse
Photo: JJ Media

David Heinemeier Hansson havde en vild tur ind over græsset i Sving 6, men holdt bilen ude af muren.

Cool Racing #37 og Realteam Racing #9 stødte sammen i opløbssvinget, så #37 kom til at holde på tværs af banen. Heldigvis nåede en bagvedkørende Inter Europol Competition #14 lige udenom, men måtte tage gruset i brug, for at undvige #37.

Eurointernational #11 med Jens Petersen havde et rigtig godt løb, hvor han indtog 2. pladsen i løbet, men var på en anden pitstop strategi end den førende United Autosports #3.

IDEC Sport #28 røg ud i et spin, da Memo Rojas havde en smule kontakt med Spirit of Race Ferrari #55. Det gik dog kun udover #28, så Rojas hurtigt kunne fortsætte.

Dempsey-Proton Racing Porsche #77
Photo: JJ Media

Carlin #45 havde også et spin i Sving 1, da Jack Manchester kom lidt for tæt på en United Autosports bil, som han så måtte undvige. Første gear, og så afsted igen.

To timer inde i løbet var G-Drive Racing #26 stadig førende i LMP2, Eurointernational #11 i LMP3, og Luzich Racing Ferrari #51 i GTE.

Inter Europol Competition #14 måtte undgå med et teknisk problem, lige efter to timers ræs var gennemført.

RLR MSport #15 kørte et rigtig godt løb, og var helt oppe på 3. pladsen i LMP3 kategorien.

Panis Barthez Competition #24 røg hårdt i dækmuren i Sving 3, hvilket udløste en Safety Car periode. Det resulterede også i en masse pitstops, hvor en stor del af holdene valgte at få tanken fyldt op igen.

G-Drive Racing #26
Photo: JJ Media

Mens bilerne kørte bag Safety Car, kom der pludselig en røg eller dampsky ud af Eurointernational #11, men Jens Petersen kunne køre videre uden problemer.

Da Dempsey-Proton Racing #77 var inde i til deres 3. pitstop, kunne de ikke få bilen startet igen. Selvom det var under Safety Car perioden, mistede de en masse sekunder – og faktisk så mange, at de blev fanget af det røde lys for enden af pitlane, da de endelig fik gang i den, og dermed mistede en omgang til alle de andre GTE biler. Surt show for det tyske hold.

Løbet blev frigivet kort tid efter, og her gik Graff #39 og Cool Racing #37 i gang med at kæmpe. De to byttede pladser adskillige gange rundt på den første flyvende omgang.

Kort tid efter sad Jens Petersen i Eurointernational #11 fast i gruset, da 360 Racing #6 havde lavet et lille slag over mod ham under en dyst, så han måtte undvige. Det udløste en FCY periode, så bilen kunne blive slæbt ud af gruset. Tyskeren kunne bare ikke få liv i motoren igen, da den havde kogt sig selv, mens den holdt stille i gruset. Den suverænt hurtigste LMP3 bil i feltet var dermed ude, og samtidig ville de ikke kunne holde fast føringen af mesterskabet. Dobbelt surt for Mikkel Jensen og Jens Petersen.

Realteam Racing #9
Photo: JJ Media

Inter Europol Competition #34 udgik med halvanden time tilbage af løbet, hvor Adrien Tambay var stoppet ude på banen, men heldigvis inde til siden, så marshalls kunne skubbe ham bag autoværnet, med blot en lokal gul flagzone.

Rahel Frey fik udbremset sig selv i Sving 10, i en duel med Team Project 1 Porsche #56. Heldigvis var der ikke kontakt mellem de to biler, så det var kun nogle få sekunder at Frey tabte ved fejlen.

Ultimate #17 tog føringen i LMP3 klassen, da Mike Guasch i United Autosports #3 lavede en lille kørefejl i Sving 3, men stadig kunne flette ind lige bagved den røde racer.

RLR MSport #15 med Martin Rich bag rattet blev vippet rundt af Nielsen Racing #7 med Tony Wells. Det skete blot omgangen før Martin Vedel Mortensen skulle i bilen – mens den lå på 3. pladsen. Så det var super ærgerligt for holdet. Heldigvis skete der ikke nogen skader på den, så Rich kunne køre den tilbage til pitten og give den videre til Vedel. #7 fik en Drive-through straf for kontakten.

Ebimotors Porsche #80
Photo: JJ Media

Oregon Team #10 blev snittet af Inter Europol Competition #13, og det efterlod nogle vragdele på banen, som måtte ryddes op med en FCY periode.

Team Project 1 Porsche #56 blev sendt ud netop som Spirit of Race Ferrari #55 kom ind. Heldigvis kolliderede de to ikke, da de var side om side med Carlin #45, som var i gang med deres pitstop. Men dommerne gav #56 en Drive-through straf for at have skabt den farlige situation.

Den sidste time startede med G-Drive Racing #26 i føring af LMP2, United Autosports #3 i LMP3 og Luzich Racing Ferrari #51 i GTE.

Klokken 21.40 var det officielt mørkt på banen, hvilket gav kørerne samme stemning som på Le Mans – hvilket en stor del af feltet allerede oplevede for en måned siden, på den franske bane, i enten 24 timers løbet eller Road To Le Mans løbet.

Spirit of Race Ferrari #55, Algarve Pro Racing #31
Photo: JJ Media

Duellen mellem #56 og #83 fortsatte, men denne gang med #83 forrest, hvor Frey fik afvist Bergmeister, som nu var hoppet i #56.

En halv time før målflaget fik den førende LMP3 bil Inter Europol Competition #13 en Drive-through straf for kontakten med Oregon Team #10. Det gav pludselig ekstra meget spænding i klassen, hvor der nu var 3 biler indenfor 2 sekunder af hinanden, i duellen som sejren, med #13 bagerst. Der gik dog ikke længe inden Nigel Moore fik arbejdet sig forbi United Autosports #2 og #3. Ultimate #17 var dog også på jagt efter de to UA biler, så absolut intet var afgjort i LMP3.

Kessel Racing Ferrari #83
Photo: JJ Media

Ultimate #17 tog 3. pladsen fra United Autosports #3 med 18 minutter tilbage af løbet, hvorefter Mathieu Lahaye satte jagten ind på den anden UA #2, som Lahaye tog 5 minutter senere.

IDEC Sport #27 fik en 10 sekunders tidsstraf, da de havde kørt for hurtigt under en af FCY perioderne.

Ultimate #17, Kessel Racing Ferrari #60, DragonSpeed #21
Photo: JJ Media

Graff #39 med Tristan Gommendy jagtede Richard Bradley i Duqueine Engineering #30, og fik overhalet #30 med blot 6 minutter tilbage af løbet. Spænding til allersidste øjeblik.

G-Drive Racing #26 med Jean-Eric Vergne, Job van Uitert og Roman Rusinov vandt løbet foran Graff #39 med Tristan Gommendy, Alexandre Cougnaud og Jonathan Hirschi. Cool Racing #37 med Nicolas Lapierre, Antonin Borga og Alexandre Coigny kom op på 3. pladsen på allersidste omgang, da Duqueine Engineering #30 mistede fart, men kom hjem på 4. pladsen.

LMP2 podium
Photo: JJ Media

Som tidligere nævnt gennemførte High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach ikke løbet.

Inter Europol Competition #13 med Nigel Moore og Martin Hippe vandt LMP3 klassen, foran Ultimate #17 med Mathieu Lahaye, Jean-Baptiste Lahaye og Francois Heriau, mens United Autosports #2 med Wayne Boyd, Garret Grist og Tommy Erdos sluttede treer.

LMP3 podium
Photo: JJ Media

RLR MSport #15 med Martin Vedel Mortensen, Martin Rich og Christian Stubbe Olsen sluttede på 7. pladsen blandt LMP3 bilerne, mens Mikkel Jensen og Jens Petersen i Eurointernational #11 udgik.

I GTE var det Luzich Racing #51 med Nicklas Nielsen, Alessandro Pier Guidi og Fabien Lavergne som vandt, foran JMW Motorsport Ferrari #66 med Wei Lu, Jeff Segal og Matteo Cressoni, og med Spirit of Race Ferrari #55 med Duncan Cameron, Matt Griffin og Andrew Scott som treer.

Kessel Racing Ferrari #83 med Manuela Gostner, Rahel Frey og Michelle Gatting sluttede på 4. pladsen, lige foran Team Project 1 Porsche #56 med Jörg Bergmeister, Egidio Perfetti og David Heinemeier Hansson.

GTE podium
Photo: JJ Media

I mesterskaberne udbyggede G-Drive Racing #26 føringen, med IDEC Sport #28 og Graff #39 på de efterfølgende pladser.

Inter Europol Competition #13 har overtaget føringen i LMP3, mens Eurointernational #11 stadig er toer, og Ultimate #17 er treer.

Luzich Racing Ferrari #51 har nu taget føringen i GTE, foran Dempsey-Proton Racing Porsche #77, og JMW Motorsport Ferrari #66 på P3.

Vi er dog kun halvvejs i European Le Mans Series 2019 sæsonen, så meget kan nå at ske endnu. Den næste afdeling køres på Silverstone den 31. august.

Relaterede nyheder