WEC annoncerer ny EoT

Aftenen før FIA World Endurance Championship 2019/20 sæsonen officielt bliver skudt i gang med Prologen, har arrangørerne annonceret en ny EoT til sæsonen.

EoT står for Equivalence of Technology, og er det som bruges til at udligne alle de forskellige teknologier i LMP1 klassen.

Systemet har været i brug siden FIA WEC startede i 2012, hvor det først var Audi og Toyota, og sidenhen også Porsche, som skulle udlignes med Diesel og Benzin samt forskellige typer hybridsystemer, med forskellige kapaciteter. Det gik umådelig godt, med at få de tre bilmærker udlignet.

På det tidspunkt var der også en LMP1-L kategori, for privatholdene så som Rebellion Racing, Bykolles, HPD og OAK racerne, og hvad der ellers har været af forskellige udgaver.

Da Audi forlod sporten ret abrupt, skulle der tænkes i nye baner. LMP1-H og LMP1-L blev slået sammen til en klasse, så alle bilerne efter planen skulle kæmpe med hinanden. Det gik ikke så specielt godt, hvilket bl.a. gjorde at der kun var Bykolles som privathold tilbage i 2017 sæsonen.

Da Porsche så forlod sporten efter 2017, skulle der virkelig virkelig strammes an, for at få de resterende bilmærker udlignet. Til alt held kom Rebellion Racing tilbage med en ny bil, plus at SMP Racing og Ginetta også kom ind i LMP1 klassen. Ginetta så vi dog ikke meget til, grundet økonomisk knas med Manor holdets hovedsponsor, så de var hurtigt ude af regnskabet.

Rebellion Racing #3 & Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

Rebellion Racing og BR Engineering var nogenlunde lige hurtige – nogle weekender var den ene hurtigere, og andre weekender var de andre hurtigst. Fællesnævner var dog at de stadig manglede tid op til Toyota – omkring 1½-2 sekunder på en flyvende omgang, og det blev bare forværret i løbene, når der også kom trafik ind i spillet. Toyota’erne havde den kæmpe fordel med hybrid systemerne, som nemt kunne “power-booste” dem forbi de langsomtkørende LMP2 og GTE biler, hvis de skulle overhale dem ud af sving.

Henover sæsonen fik LMP1 NH bilerne, som bilerne uden hybridsystemer blev kaldt, mere og mere brændstof til motorerne, så de kunne køre hurtigere og hurtigere omgangstider. Ved finalen på Le Mans var SMP Racing blot 0,7 sekund fra Toyota, hvilket i grove træk kunne omregnes til 0,3 på en almindelig længde racerbane. Nu var der det spidsfindige ved 2018/19 sæsonen havde to Le Mans’er inkluderet, og SMP Racing forbedrede deres omgangstider med 3,3 sekunder på 12 måneder. Faktisk kørte både SMP Racing og Rebellion Racing hurtigere rundt på Le Mans i 2019, end Audi nogensinde har gjort, selv i deres hurtige hybridtider.

Mange har gennem de seneste 12-14 måneder ment at Toyota Gazoo Racing fik Verdensmesterskab for konstruktører og kørere serveret på et sølvfad – men de fik trods alt et gok i nøden på Silverstone, hvor begge biler blev diskvalificeret på grund af for meget slid på træplanken under bilen. Så de er trods alt ikke kommet helt sovende til titlen, selvom de vandre de andre 7 afdelinger.

Men nu har FIA WEC annonceret en ny EoT, som skal afprøves for første gang ved Prolog kørslerne de næste to dage.

De to Toyota Gazoo Racing TS050 Hybrid biler skal have 14 kg ballast mere med, end de havde på Spa Francorchamps i maj måned. Det vil sige 40 kg mere end hvad bilens oprindelige minimumsvægt var.

Derudover bliver tankkapaciteterne til de enkelte afdelinger justeret ind, så LMP1 H og LMP1 NH kommer til at skulle køre lige langt mellem tankstoppene. Indtil nu har Toyota altid haft en omgangs fordel, helt med vilje, for at vise at bilerne kan køre længere på en tankfuld, når man har hybridsystem på bilen – altså i marketing øjemed.

Rebellion Racing #3 & Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

Ydermere bliver selve tankstoppene justere ind, så Toyota skal bruge et sekund længere på at få deres tank fyldt op, i forhold til konkurrenterne. Det er for at modvirke den fordel, som de har ved blot at starte bilen fra pitten på hybriddelen, og ikke først skal “dreje nøglen” med en manuel starter, som de andre biler skal.

Sidst men ikke mindst, så kommer der succesballast, så bilerne får ekstra vægt i forhold til hvor mange point at de har samlet i mesterskabet. Men det er ens for alle, selvom en Rebellion måske skulle være i føring efter Silverstone.

Der forelægger ikke nærmere deltaljer omkring tankkapaciteterne, ej heller omkring succesballasten på nuværende tidspunkt, men der bliver i hvert fald tænkt nye tanker.

Ændringerne kommer dog ikke tids nok til at bibeholde SMP Racing i LMP1 klassen, da de tidligere på måneden annoncerede, at de havde opnået det de kunne i klassen, ved at slutte treer på Le Mans, hvilket var som en sejr for dem, da hybridbilerne var i en anden klasse… Punktum! SMP Racing kørte et fejlfrit 24 timers løb, og sluttede 6 omgange bag den vindende Toyota, som ligeledes kørte et fejlfrit løb. Rebellion Racing var 3 omgange længere bagude, men havde en del problemer henover de 24 timer.

De nye basisvægte for bilerne skal testes af, henover de næste to dage, og derudover skal der indsamles oplysninger omkring benzinforbrug, så der kan blive udregnet en forhåbentlig fair EoT til Åbningsløbet på Silverstone, som køres om lidt over en måned.

Jævnfør pressemeddelelsen fra ACO og FIA WEC er alle tre nuværende LMP1 konstruktører med på ideen, og hilser den velkommen.

Det bliver meget interessant om de rammer plet denne gang med EoT’en. Over en omgang, i kvalifikationen, er de meget tæt på at være der, og de sidste 14 kg kan måske give udslaget der.

Men det ved vi først meget mere omkring, når den første afdeling af FIA World Endurance Championship 2019/20 bliver kørt på Silverstone banen den 1. september.

Relaterede nyheder