Overraskelserne stod i kø i Canada

2019 sæsonens 7. afdeling af FIA World Rallycross Championship blev kørt i Canada i Trois Rivieres.

Der var gået næsten en hel måned siden den foregående afdeling i svenske Höljes, men det var alt sammen historie nu.

Brødrene Kevin og Timmy Hansen lå et og to i Mesterskabet inden weekenden, mens Andreas Bakkerud og Niclas Grönholm var på de næste to placeringer.

Lørdagens Q1 og Q2 var forholdsvis udramatisk på banen. Dog var både Jani Paasonen og Liam Doran uheldige at få tekniske problemer i Q2.

Niclas Grönholm var den bedste mand efter førstedagen, foran Andreas Bakkerud, Guerlain Chicherit og Anton Marklund, mens brødrene Hansen med nød og næppe hang fast på semifinalepladserne på P11 og P12, efter en anelse kontakt med konkurrenterne i de to kørsler.

Solen var fremme til søndagens kørsel, hvor Bakkerud fik en skidt start på hans Q3 heat, hvor han var femmer på vej ind i Sving 1, men toer på vej ud. Flot kørsel af nordmanden.

Andreas Bakkerud, Timmy Hansen, Liam Doran, Timur Timerzyanov
Photo: FIAWorldRallycross.com

Der var ballade mellem Rokas Baciuska og Timo Scheider i deres Q3 heat, hvor Scheider fik en ordentlig flyvetur, og blev sendt over i Chicherit. Baumanis lavede en kørefejl senere på omgangen, mens Guerlain Chicherit udgik med et ødelagt forhjulsophæng. Man skulle tro at det var en finale, med så meget action…

I Q4 gik det ikke meget bedre for Oliver Bennett og Anton Marklund, da de to kolliderede på vej mod Sving 1, hvilket kostede et hjulophæng på begge biler, og de to dermed sluttede langt bagved, og ude af kampen omkring semifinalepladserne.

Det sidste heat i Q4 gik helt i ged. Timerzyanov, Bakkerud og Grönholm stødte sammen mod Sving 1, hvilket sendte Bakkeruds bil over i Timmy Hansen. På en eller anden måde kom Grönholm først ud af Sving 1 alligevel, med Doran lige i hælene, mens Timerzyanov kørte rundt med åben dør, efter kontakten. Dorans bil var punkteret på højre baghjul, hvilket også sænkede ham. Det gjorde at han kom under pres fra ikke kun Timerzyanov men også Timmy Hansen på sidste omgang. Det kom til kontakt mellem Timmy Hansen og Liam Doran, som så også blev ramt af Timerzyanov. Alt imens kunne Bakkerud grinene køre forbi, og snuppe en andenplads bag Grönholm. Vildt vildt løb.

Al den dramatik gjorde at Niclas Grönholm, Timur Timerzyanov, Janis Baumanis, Rokas Baciuska, Kevin Hansen og Cyril Raymond var i Semi 1, mens Andreas Bakkerud, Guerlain Chicherit, Liam Doran, Anton Marklund, Timo Scheider og Krisztian Szabo var i Semi 2.

Ingen Timmy Hansen, Guillaume de Ridder, Oliver Bennett eller Jani Paasonen i semifinalerne.

Andreas Bakkerud, Timur Timerzyanov, Anton Marklund, Kevin Hansen
Photo: FIAWorldRallycross.com

Holdkammeraterne Timerzyanov og Baumanis tog starten på Semi 1, foran Grönholm, mens Kevin Hansen og Baciuska valgte at køre i Joker Lap på første omgang. Timerzyanov fik problemer med venstre baghjul, som havde sig eget liv ned af langsiderne på grund af et knækket baghjulsophæng, men russeren holdt stadig fast i føringen. Raymond var den næste mand i Joker, mens Grönholm ventede for længe med at komme ind, og flettede ind lige bagved Hansen, men foran Baciuska. Baumanis var inde på næstsidste omgang, og kom ud lige foran Hansen, Grönholm og Baciuska, som skabte så meget panik at der var kontakt mellem Grönholm og Baciuska. På mirakuløs vis fik Timerzyanov kørt sejren hjem, foran holdkammeraten Baumanis og Kevin Hansen. Niclas Grönholm, Rokas Baciuska og Cyril Raymond kom ikke videre.

Bakkerud tog starten i Semi 2, foran Chicherit og Doran. Szabo tog Joker på første omgang, mens Marklund tog den omgange efter. Doran, Chicherit og Scheider havde kontakt på 2. omgang, hvor Chicherit kom bedst ud af det, og kunne holde fast i andenpladsen. Franskmanden nåede endda i Joker Lap og ud igen på 3. omgang, mens Doran måtte blive bagved. Scheider var bagud alligevel, med en skadet front, så han havde ingen chance for finalen alligevel, medmindre tre andre kørere udgik. Bakkerud var i Joker på 4. omgang, for at dække af for eventuelle angreb fra Chicherit, mens Doran ventede til den sidste omgang med Joker. Bakkerud vandt foran Chicherit og Marklund, mens Liam Doran, Krisztian Szabo og Timo Scheider kunne pakke bilerne i containerne igen.

Timerzyanov var den bedste af starten in finalen, men Bakkerud havde inderbanen i Sving 1, og snuppede førstepladsen. Timerzyanov og Marklund var i Joker på første omgang, mens de andre ventede til senere i løbet. Chicherit fik problemer med bilens gearkasse, og faldt tilbage på sidstepladsen. Kevin Hansen var i Joker Lap på 3. omgang, og kom ud og bankede lidt ind i siden på stakkels Marklund, som blev smadret ind i betonmuren. På 4. omgang havde Kevin Hansen et solospin, da hans ene trækaksel var knækket. Bakkerud var i Joker på allersidste omgang, men kom ud i komfortabel føring for Baumanis.

Andreas Bakkerud
Photo: FIAWorldRallycross.com

Andreas Bakkerud tog den første sejr i næsten tre år, foran Janis Baumanis og Timur Timurzyanov. Guerlain Chicherit fik bilen reddet hjem på P4, foran Kevin Hansen, mens Anton Marklund ikke så målflaget. Efterfølgende gav dommerne Kevin Hansen 1 minuts tidsstraf på grund af ekstrem farlig kørsel mod Marklund. Det kostede dog kun Hansen et enkelt VM point.

Så Kevin Hansen sidder stadig på førstepladsen i VM, men kun 5 point foran Andreas Bakkerud, mens Timmy Hansen er 9 point længere bagude på P3. Niclas Grönholm er P4, foran Janis Baumanis, Timur Timerzyanov og Liam Doran.

Team Hansen MJP er fortsat i føring af Teammesterskabet, men GRX Taneco og Monster Energy RX Cartel er rykket meget tættere på.

Om 4 uger køres den næste afdeling, når FIA World Rallycross Championship besøger Loheac i Frankrig.

Relaterede nyheder