Vejret spillede en rolle på Silverstone

Vejrguderne var virkelig i det drilske hjørne, da sæsonens 4. afdeling af European Le Mans Series blev kørt på Silverstone i England.

DragonSpeed #21 havde taget Pole Position, med Henrik Hedman, Ben Hanley og James Allen, mens United Autosports #22 med Phil Hanson og Filipe Albuquerque og IDEC Sport #28 med Paul Loup Chatin, Paul Lafargue og Memo Rojas skulle starte på de efterfølgende pladser.

M Racing #19 med Yann Ehrlacher, Lucas Legeret og Laurent Millara havde taget Pole Position i LMP3, foran Ultimate #17 med Matthieu Lahaye, Jean-Baptiste Lahaye og Francois Heriau, og Oregon Team #10 med Damiano Fioravanti, Gustas Grinbergas, og Lorenzo Bontempelli på P3

Proton Competition Porsche #88 med Thomas Preining, Ricardo Sanchez og Gian Luca Giraudi havde taget Pole Position i GTE, foran Kessel Racing Ferrari #60 med Giacomo Piccini, Sergio Pianezzola og Nicola Cadei, og Spirit of Race Ferrari #55 med Matt Griffin, Duncan Cameron og Andrew Scott.

DragonSpeed #21, United Autosports #22, G-Drive Racing #26
Photo: JJ Media

Med danske briller – High Class Racing #20 med Anders Fjordbach og Dennis Andersen startede fra 13. pladsen i LMP2, Mikkel Jensen og Jens Petersen i Eurointernational #11 startede P4 i LMP3, Christian Stubbe Olsen, Martin Vedel Mortensen og Martin Rich i RLR MSport #15 fra P10, mens Michelle Gatting, Rahel Frey og Manuela Gostner i Kessel Racing Ferrari #83 skulle starte 5’er i GTE, lige foran Nicklas Nielsen, Alessandro Pier Guidi og Fabien Lavergne i Luzich Racing Ferrari #51.

Løbet startede på tør bane, men sorte skyer nærmede sig banen. Der var vild panik i Sving 1, hvor adskillige biler var af banen. IDEC Sport #27 spandt på tværs af banen, og var tæt på at blive ramt af bagfrakommende – men blev det heldigvis ikke.

Eurointernational #11 var også et af holdene, som faldt bagud, da han måtte undvige andre biler.

To omgange inde i løbet begyndte det at regne, og det fik en masse af holdene til at pitte, for at få nogle regndæk på bilen.

Kessel Racing Ferrari #83
Photo: JJ Media

DragonSpeed #21 spandt af banen, men var en af de resterende biler på tørvejrsdæk. Få omgange senere, pittede Ben Hanley også med 21’eren, da han opgav at køre på slicks.

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 havde et spin midt i Maggotts/Becketts kombinationen, men kom hurtigt tilbage på sporet.

Sådan gik det ikke for JMW Motorsport Ferrari #66, da de spandt ud i et af de eneste afkørselsområder med grus. Det krævede en Full Course Yellow, for at få dem trukket ud.

Eurointernational #11 med Mikkel Jensen havde virkelig koldt vand i blodet, og fortsatte ude på banen på slicks, ligesom 360 Racing #6. Alle andre biler var inde for at få regndæk på.

Anders Fjordbach i High Class Racing #20 havde et spin, og mistede en del tid.

Luzich Racing Ferrari #51
Photo: JJ Media

Phil Hanson i United Autosports #22 lavede en fejl i trafikken, og måtte undvige ud i græsset. Autoværnet kom tættere og tættere på, så den unge kører valgte at kaste bilen sidelæns, for så at bremse bilen yderligere. Det virkede til punkt og prikke – problemet var bare at baghjulene så kom ud i sandfanget, og han sad uhjælpelig fast. Det krævede assistance udefra, og da han ikke holdt på et farligt sted, så fik han ikke lov til at køre tilbage på banen – slut på dagens løb for dem, inden han nåede at give bilen videre til Filipe Albuquerque.

John Falb kørte rigtig godt i Algarve Pro Racing #25, hvor han havde kørt den helt op på 4. pladsen, men efterhånden som banen tørrede op, kunne han ikke følge farten af de yngre kørere.

360 Racing #6 havde et spin, men kom selv videre.

RLR MSport #15
Photo: JJ Media

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 måtte pitte på grund af problemer med styretøjet. Mekanikerne fik hurtigt skilt hele forenden ad, og gik i gang med at forsøge at løse problemet, og fik bilen køreklar igen

Michelle Gatting havde kørt et rigtig flot løb, da hun overgav Kessel Racing Ferrari #83 til Manuela Gostner på den reelle andenplads i GTE klassen. Gatting havde været i bilen gennem de svære konditioner, og flere pitstop, med forskelligt dækvalg.

United Autosports #32 fik en Drive-through straf, for at have overhalet under gul flagzone.

Carlin #45 kunne ikke få bilen startet, da de ville ud af pitten fra deres 3. pitstop. De fik dog liv i den igen, efter et langt stop.

RLR MSport #43 & G-Drive Racing #26
Photo: JJ Media

Oregon Team #10 gik i stå i pitindkørslen. Bilen kom ind til garagen efter nogle minutter, men kom aldrig ud igen, da mekanikerne ikke kunne løse problemet.

RLR MSport #15 og M Racing #19 havde lidt kontakt i Stowe Svinget, men begge biler kunne fortsætte.

En time og 36 minutter inde i løbet tog DragonSpeed #21 føringen af LMP2 klassen igen, da James Allen overhalede John Farano i RLR MSport #43. Farano kunne ikke køre samme omgangstider som de andre LMP2 kørere omkring sig, så der gik ikke længe inden han kom under pres fra Panis Barthez Competition #24 og Graff #39.

Efter flot kørsel af Christian Stubbe Olsen i RLR MSport #15, måtte mekanikerne desværre skubbe bilen ind i garagen, hvor de reparerede den i et par minutter, inden bilen var klar til at Martin Rich kunne køre ud på banen med den. Teamet havde problemer med starten på bilen, men fik det hurtigt løst inde i garagen.

Inter Europol Competition #13
Photo: JJ Media

Nicklas Nielsen overtog Luzich Racing Ferrari #51 på 3. pladsen, og kunne herefter sætte sigtekornet ind på de to Kessel Racing biler, som kørte godt 20 sekunder længere fremme

Duqueine Engineering #30 lavede et meget meget sent dyk på Inter Europol Competition #14, som sendte den grønne og gule racer rundt , og blev snittet af af en anden bil, hvilket gav store skader på fronten af bilen, og måtte så humpe tilbage til pitten, og blev skubbet ind i garagen. Dommerne kiggede på sagen, og gav #30 en Drive-through som straf.

RLR MSport #43 havde en skade på baghjulsophænget, og måtte skubbes ind i garagen – ærgerligt for dem, efter de førte løbet tidligere på dagen. De fik aldrig bilen tilbage på banen, da der var skader på gearkassen, som ikke kunne repareres.

Proton Competition Porsche #88
Photo: JJ Media

Panis Barthez Competition #23 fik problemer med døren, så mekanikerne forsøgte sig med en masse tape, for at holde den lukket. Mærkelig nok blev bilen sendt tilbage på banen, uden de vilde protester fra officials, hvilket virker lidt mærkeligt, da køreren altid selv skal kunne komme ud af bilen, uden hjælp.

Nielsen i #51 fik lukket hullet op til Gostner i #83, men de to Ferrari’er blev forstyrret af en masse LMP biler, så der gik nogle omgange inden Nielsen kunne kommer forbi.

Med en time og 50 minutter tilbage af løbet, kom Jens Petersen i Eurointernational #11. Mikkel Jensen havde kørt så stort et forspring ud, at de kunne pitte, og komme tilbage på banen – stadig i føring af LMP3 klassen – og det endda med næsten to omgange til P2.

En time og 44 minutter inde i løbet kom der Safety Car da Panis Barthez Competition #24 og United Autosports #3 stødte sammen ved indgangen til det ultrahurtige Maggotts Sving. #3 røg stort set ubremset i betonmuren, hvilket gav meget store skader på LMP3 raceren, og naturligt nok var lægerne forsigtige med at få Mike Guasch ud af bilen. God bedring til Guasch, uanset om det så bare er ømme muskler, som der med sikkerhed kommer til at være i de næste dage.

IDEC Sport #28
Photo: JJ Media

Løbet blev givet fri igen med 80 minutter tilbage. Med det samme dykkede Graff #39 forbi DragonSpeed #21, og tog 3. pladsen i løbet.

Der gik dog ikke længere end en halv omgang, før der var Safety Car igen, da Cool Racing #37 var i kontakt med M Racing #19, og spandt rundt. Derefter kom Duqueine Engineering #30, og bankede ind i LMP2 konkurrenten, og smadrede begge biler, så de begge var ude af løbet.

Der blev givet grønt flag med lige over en times kørsel tilbage. Den gik dog ikke som smurt da Graff #39 bremsede hårdt ude på langsiden, og var ved at forsage et harmonikasammenstød bag ved.

Den sidste time startede med Graff #39 i front af LMP2, Eurointernational #11 i LMP3 og Kessel Racing Ferrari #83 i GTE.

G-Drive Racing #26 var på fremdrift, og tog hurtigt 2. pladsen i LMP2 klassen, og satte herefter sigtekornet ind på den førende Graff.

Eurointernational #11
Photo: JJ Media

Da DragonSpeed #21 ville pitte, var Fjordbach i High Class Racing #20 nød til at undvige, og sende bilen ud i et spin, for ikke at ramme svenske Henrik Hedman. Det kostede endnu mere tid for det danske hold, som dog i forvejen var på 12. pladsen.

Realteam Racing #9 og United Autosports #2 var lige ved at komme i kontakt med hinanden, men #9 fik undveget ind over græsset, og udgik kontakten.

United Autosports #32 og Inter Europol Competition #34 kom i kontakt med hinanden, men kom hurtigt videre. Det var duelen omkring 10. pladsen i LMP2.

Graff #39 var lige ved at køre op i bagenden af United Autosports #2, men nåede lige at undvige, inden at han for alvor kom ud på græsset.

Kessel Racing Ferrari #60
Photo: JJ Media

Inter Europol Competition #34 var inde for at få skiftet snuden på bilen, da der var nogle skader på den, efter kontakten tidligere i løbet.

48 minutter før afslutningen af løbet, blev Jens Petersen vippet rundt af en konkurrent, som sidenhen viste sig at være Nielsen Racing #7, som blev belønnet med en Drive-Through.

Proton Competition Porsche #88 kom blæsende bagfra i kampen om GTE føringen, som Rahel Frey i Kessel Racing Ferrari #83 forsøgte at holde fast på.

Graff #39 pittede med 41 minutter tilbage af løbet, hvilket var den absolut sidste chance, da Tristan Gommendy som minimum skulle være i bilen i 40 minutter, for at den kunne blive klassificeret.

Det betød at G-Drive Racing #26 var i føring af løbet, men de manglede stadig et pitstop.

Luzich Racing Ferrari #51 og Kessel Racing Ferrari #60 kæmpede om 3. pladsen i GTE, hvor der virkelig blev gået til den.

Kessel Racing Ferrari #83 og Proton Competition Porsche #88 kørte kofanger mod kofanger med en halv time tilbage af løbet. Efter adskillige omgangs pres, kom Porsche raceren forbi ned af Hangar Straight, og var forbi allerede inden nedbremsningen til Stowe.

DragonSpeed #21 tog føringen af løbet med 28 minutter tilbage, da G-Drive Racing #26 lige havde været inde til et pitstop.

High Class Racing #20
Photo: JJ Media

Men der var mere dramatik i vente, i den sidste halve time af løbet.

Graff #39 fik en Drive-through straf for at have bremset unødigt i forbindelse med den sidste genstart efter Safety Car. Det gjorde at de mistede føringen.

Dermed var DragonSpeed #21 i front, men de måtte ind og tanke igen, hvilket gav føringen tilbage til G-Drive Racing #26. Men #26 fik en punktering, så de måtte ind og have dækket skiftet. Det betød at IDEC Sport #28 kom i front af LMP2 feltet, med få minutter tilbage af løbet.

I GTE bølgede kampen frem og tilbage omkring 3. pladsen. Kessel Racing #60 fik sat den afgørende overhaling ind på Luzich Racing Ferrari #51 med små 20 minutter tilbage af løbet.

IDEC Sport #28 med Paul Loup Chatin, Paul Lafargue og Memo Rojas vandt løbet foran G-Drive Racing #26 med Jean-Eric Vergne, Job van Uitert og Roman Rusinov, mens Graff #39 med Tristan Gommendy, Alexandre Cougnaud og Jonathan Hirschi sluttede treer.

LMP2 Podium Silverstone 2019
Photo: JJ Media

High Class Racing #20 fik kørt sig hjem på 11. pladsen med Anders Fjordbach og Dennis Andersen. Desværre endnu en skuffende dag for det danske hold.

I GTE vandt Proton Competition Porsche med Thomas Preining, Ricardo Sanchez og Gian Luca Giraudi, foran Kessel Racing Ferrari #83 med Michelle Gatting, Manuela Gostner og Rahel Frey, med Kessel Racing Ferrari #60 med Sergio Pianezzola, Nicola Cadei og Giacomo Piccini på P3.

Men dramatikken endte ikke her. I LMP3 feltet havde Eurointernational #11 været i føring siden få minutter inde i løbet – men holdet havde fik en 30 sekunders tidsstraf for at ignorere et teknisk defekt flag.

Det betød at Inter Europol Competition #13 vandt med Nigel Moore og Martin Hippe, foran Eurointernational #11 og United Autosports #2 med Tommy Erdos, Garett Grist og Wayne Boyd på P3. Eller det troede man indtil to timer efter løbets afslutning, hvor dommerne gav #13 en 1 minut og 43 sekunders tidsstraf for ikke at have overholdt minimumstiden for Bronzekører Martin Hippe. Så det betød pludselig at #11 alligevel var vinder af løbet.

LMP3 Podium Silverstone 2019
Photo: JJ Media

Ultimate #17 fik også en tidsstraf, men det var kun på 30 sekunder, for en lignende forseelse – her var Francois Heriau dog ikke nær så langt udenfor minimumstiden som Hippe havde været.

RLR MSport med Martin Vedel Mortensen, Martin Rich og Christian Stubbe Olsen sluttede 10’er i LMP3 klassen.

G-Drive Racing #26 fører stadigvæk i LMP2 mesterskabet, men IDEC Sport #28 er kommet meget tættere på. Graff har konsolideret sig på 3. pladsen, foran DragonSpeed #21. Duqueine Engineering #30 er det sidste hold, som har en teoretisk chance for at vinde mesterskabet, men så kræver det 2 sejre til dem, og en masse uheld til de 4 andre hold foran dem.

Inter Europol Competition #13 holder fast i føringen i LMP3 mesterskabet, men Eurointernational #11 er rykket 7 point tættere på, mens dagens 3’ere, United Autosports #2, også er 3’er i mesterskabsstillingen, få point foran Ultimate #17.

GTE Podium Silverstone 2019
Photo: JJ Media

På trods af at Luzich Racing Ferrari #51 kun sluttede 4’er i dagens løb, så udbyggede de føringen i GTE mesterskabet, hvor Dempsey-Proton Racing Porsche #77, Kessel Racing Ferrari #83 og JMW Motorsport Ferrari #66 nu allesammen har præcis det samme pointantal – 21 point bagved 51’eren.

Dermed går vi to rigtig spændende løbsweekender i møde – ikke kun med danske øjne, men også generelt i forhold til spændingen i mesterskaberne.

Den næste afdeling af European Le Mans Series køres den 22. september 2019 på Spa Francorchamps.

Relaterede nyheder