Intet afgjort i ELMS før målstregen

Den 5. afdeling af European Le Mans Series blev kørt på Spa Francorchamps banen i Belgien, og det blev et helt vandvittigt løb, hvor alle tre klasser først blev afgjort til allersidst i det 4 timer lange løb.

Filipe Albuquerque og Phil Hanson i United Autosports #22 holdt på Pole Position i LMP2 kategorien, foran Will Stevens, Rene Binder og Julien Canal i Panis Barthez Competition #23, og Duqueine Engineering #30 med Nico Jamin, Pierre Ragues og Richard Bradley.

High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach startede løbet fra 9. position blandt LMP2 bilerne.

Realteam Racing #9 med David Droux og Esteban Garcia have kørt sig til Pole Position i LMP3, foran M Racing #19 med Lucas Legeret og Laurent Millara, mens Ultimate #17 med Jean-Baptiste Lahaye, Mathieu Lahaye og Francois Heriau var P3.

Mikkel Jensen og Jens Petersen startede fra 5. position med Eurointernational #11 bilen i LMP3 klassen, mens RLR MSport #15 med Martin Vedel Mortensen, Christian Stubbe Olsen og Martin Rich skulle starte fra P9.

4 Hours of Spa Francorchamps 2019 start
Photo: JJ Media

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 havde taget Pole Position i GTE, med Matteo Cairoli, Riccardo Pera og Christian Ried, foran Luzich Racing med Nicklas Nielsen, Fabien Lavergne og Alessandro Pier Guidi, samt Kessel Racing Ferrari #60 med Andrea Piccini, David Perel og Sergio Pianezzola som treere.

Michelle Gatting var den sidste dansker i løbet, med hendes schweiziske medkører Rahel Frey og italienske Manuela Gostner i Kessel Racing Ferrari #83. De tre startede løbet fra P5 blandt GTE bilerne.

Både IDEC Sport #28 og Algarve Pro Racing #31 var klar til at deltage i løbet. Begge biler havde nogle enorme afkørsler i FP2, som krævede at begge hold måtte skifte chassis henover natten. #28 blev først færdig få minutter før pitten lukkede, hvorefter bilen havde problemer med at sætte i gang i pitten. Derfor måtte bilen ind i garagen igen, mekanikerne i gang med skruenøglerne, og fik bilen ud blot to minutter før pitlane lukkede. Arbejdet fortsatte på begge biler på gridden, men de kunne tage starten af løbet, efter lidt udluftning af bremser, og rekalibreringer af koblinger og diverse anden elektronik.

OREGON Team #10, 360 Racing #6, United Autosports #3, Inter Europol Competition #14
Photo: JJ Media

G-Drive Racing #26 måtte skifte chassis tidligere på ugen, da Job van Uitert havde haft en voldsom afkørsel i onsdagstesten, men den var allerede køreklar igen fredag morgen til testen. Siden sidste løb har både Cool Racing #37 og Duqueine Engineering #30 også måtte skifte chassis, grundet deres sammenstød på Silverstone. Så der er rift omkring ORECA chassis’erne lige for tiden, med både nyindkøb fra bl.a. High Class Racing, United Autosports, Panis Barthez Competition samt nødvendige køb og/eller leje efter uheld.

High Class Racing #20 med Fjordbach bag rattet fik en rigtig skidt start på løbet, da danskeren spandt rundt i første sving. Heldigvis blev han ikke ramt af nogle af de andre biler, men han skulle i gang med overhale hele GTE og LMP3 feltet, inden han var tilbage ved LMP2 bilerne. Ellers forløb resten af starten gennem feltet forholdsvis roligt, i det 37 bils store felt.

Kessel Racing Ferrari #83
Photo: JJ Media

Luzich Racing Ferrari #51 havde taget føringen af løbet, efter en flot overhaling udenom af Fabien Lavergne, mens Christian Ried i Dempsey-Proton Racing Porsche #77 måtte afgive pladsen.

Mikkel Jensen fik kørt Eurointernational #11 op på 3. pladsen blandt LMP3 bilerne, og lå i slipstrømmen af de to Norma racere Realteam Racing #9 og M Racing #19, mens Ultimate #17 var røget ned på 5. pladsen.

Mesterskabsførende G-Drive Racing #26 med Roman Rusinov bag rattet faldt tilbage gennem LMP2 feltet, og russeren så ud til virkelig at mangle fart i bilen.

IDEC Sport #28
Photo: JJ Media

Christian Stubbe Olsen fik arbejdet RLR MSport #15 frem i feltet, og havde vundet to placeringer kort tid inde i løbet. Michelle Gatting havde også vundet en placering i GTE kategorien med Kessel Racing Ferrari #83, og lagde pressede holdkammeraterne i #60. Sergio Pianezzola i #60 lagde til gengæld også pres på Dempsey-Proton Racing Porsche #77 og endte med at snuppe andenpladsen, inden Gatting fik sat det afgørende angreb ind.

Inter Europol Competition #14 havde et meget spændende øjeblik på toppen af Raidillon, men holdt bilen væk fra dækmuren.

De to Panis Barthez Competition biler #23 og #24 havde så travlt med at kæmpe med hinanden, at IDEC Sport #28 fik kilet sig ind mellem de to. Få omgange senere fik #24 dog problemer med teknikken, så Konstantin Tereschenko måtte trille langsomt, inden han fik liv i bilen igen, og kom tilbage til normal fart.

Kessel Racing Ferrari #60 havde kørt lidt for meget udenfor de hvide linjer på asfalten, og skulle derfor holde stille i 10 sekunder ekstra, i forbindelse med deres næste pitstop.

Eurointernational #11
Photo: JJ Media

34 minutter inde i løbet lavede Bruno Senna i RLR MSport #43 en meget usædvanlig kørefejl, da han var under pres fra IDEC Sport #28, og endte i gruset og dækmuren i Sving 14. Det udløste en Safety Car, for at få bilen trukket tilbage på asfalten igen. Herefter måtte brasilianeren køre bilen tilbage til pitten for en rengøring og en ny snude på bilen.

Store dele af feltet valgte at pitte, og det vendte op og ned på LMP2 feltet, hvor Duqueine Engineering #30 nu var den nye førende bil, foran Cool Racing #37 og DragonSpeed #21, mens United Autosports #22 var faldet tilbage på P4.

Eurointernational #11 var en af de få LMP3 biler, som udførte deres lange pitstop og køreskifte med det samme. Det gjorde at de faldt tilbage i LMP3 klassen, men nu kunne komme i gang med at bruge af Bronzekører tiden hos Jens Petersen, inden Mikkel Jensen kunne komme tilbage i bilen senere i løbet.

Det tog et kvarters tid, inden feltet blev frigivet igen.

Cool Racing #37
Photo: JJ Media

Antonin Borga i Cool Racing #37 spandt på egen hånd, da han pressede lidt for hårdt på, i forsøget på at tage førstepladsen i løbet.

Nielsen Racing #7 fik kæmpet sig forbi M Racing #19, og dermed op på andenpladsen i LMP3 kategorien.

United Autosports #22 havde stille og roligt fået arbejdet sig op til den førende Duqueine Engineering #30, hvor Phil Hanson lagde Pierre Ragues under pres.

Kessel Racing Ferrari #60 var virkelig på fremdrift i GTE feltet, hvor de først fik overhalet Spirit of Race Ferrari #55, og sidenhen Dempsey-Proton Racing Porsche #77, som var kommet forbi igen, i forbindelse med Safety Car perioden og pitstop forskelle.

IDEC Sport #28 havde fået kæmpet sig hele vejen fra sidstepladsen til 4. pladsen i LMP2 klassen, med en bil som kun lige nåede at blive samlet færdig inden løbet. Imponerende kørsel, og ikke mindst mekanikerarbejde. Der gik heller ikke længe inden de kom forbi United Autosports #32, og derned op på 3. pladsen i løbet.

JMW Motorsport #66
Photo: JJ Media

360 Racing #5 havde haft lidt kontakt, og måtte ind for at få bagenden af bilen udskiftet.

Realteam Racing #9 blev ramt af Nielsen Racing #7 på Kemmel Straight, da den sidstnævnte forsøgte at udnytte slipstrømmen, og trække ud i allersidste øjeblik, men fejlbedømte afstanden, så bagskærmen på #9 blev slået løs, mens forenden af #7 også fik en mindre skade. Begge biler kørte dog videre ude på banen uden et ekstra pitstop i første omgang.  Det gav #7 en Stop & Go straf for forseelsen.

Spirit of Race Ferrari #55 og JMW Motorsport Ferrari #66 havde en intens duel omkring 3. pladsen i GTE klassen, hvor der virkelig blevet gået til stålet, men stadig respektfuldt mellem de to.

Kessel Racing Ferrari #83 havde et spin i Stavelot svinget, men kunne selv komme videre derfra.

Fjordbach havde efterhånden fået High Class Racing #20 kørt tilbage i top 6. Anders var hurtigste kører på Dunlop dækkene, og slog bl.a. prominente navne som Jean-Eric Vergne og Andrea Pizzitola, som også havde samme dækmærke på deres G-Drive Racing #26 og Algarve Pro Racing #25 racere.

Algarve Pro Racing #31 & DragonSpeed #21
Photo: JJ Media

Få minutter senere var den gal igen for Manuela Gostner i #83. Denne gang blev hun dog helt uforskyldt ramt af OREGON Team #10 i La Source hårnålen, da denne forsøgte at dykke indenom Ferrari køreren, men i stedet endte med at pløje lidt ind i siden på hende. Heldigvis var der ikke de store skader på Ferrari raceren, mens #10 mistede den ene forskærm, som fløj af på Kemmel Straight, og lå helt ude ved græskanten, men stadig på asfalten.

RLR MSport #15 måtte desværre pitte med en skade på bilens bagende, da Martin Rich var blevet ramt af en konkurrent. Det kostede dem 8 minutter i pitten, og sendte dem langt ned i LMP3 feltet.

Halvvejs i racerløb var Duqueine Engineering #30 i front af LMP2, foran IDEC Sport #28 og Graff #39. Realteam Racing #9 var i front af LMP3, foran M Racing #19 og Nielsen Racing #7. Dempsey-Proton Racing Porsche #77 var i front af GTE, foran Luzich Racing Ferrari #51 og Kessel Racing Ferrari #60.

Luzich Racing Ferrari #51
Photo: JJ Media

Eurointernational #11 var efterhånden helt nede på 8. pladsen i LMP3, da der var rigtig højt dækslid på banen, så Jens Petersen blev langsommere og langsommere for hver omgang. Derudover nærmede han sig også slutningen af sit stint, inden Mikkel Jensen skulle i bilen igen.

Pludselig holdt High Class Racing #20 stille ude på banen. efter en hurtig nulstilling af bilen, begyndte han at køre igen, men meget langsomt tilbage til pitten. Det skulle vise sig at være et stenslag, som havde slået hul på et rør i bilens kølesystem, så motoren blev for varm. Det kostede 12 minutters reparation i pitten, hvilket desværre kostede dem enhver chance for et topresultat. Det danske hold er bare super uheldige gang på gang, og fortjener snart lidt medgang i løbene igen.

Realteam Racing #9 måtte pitte med skader på bilens bagende, fra den tidligere kontakt i løbet. Det kostede dem chancerne for en topplacering i det tætte LMP3 felt.

Kessel Racing Ferrari #60 måtte en ekstra tur gennem pitten, til en 45 sekunders Stop & Go Straf, da de havde kørt hele 79 km/t i pitlane, hvor man kun må køre 60 km/t.

United Autosports #22
Photo: JJ Media

Der var flere LMP3 problemer da M Racing #19 pludselig holdt imod kørselsretningen i Sving 13, hvor højre baghjul ikke længere sad fast på bilen. Det udløste dagens 2. Safety Car, for at få bilen løftet væk, da den ikke længere selv kunne køre.

Graff #39 havde et spin under Safety Car perioden, hvor Jonathan Hirschi spandt på egen hånd.

Safety Car perioden gik heldigvis hurtig, så bilerne havde godt 90 minutter at kæmpe videre i.

Nicklas Nielsen i Luzich Racing Ferrari #51 var igen i front af GTE kategorien, men havde Riccardo Pera i Dempsey-Proton Racing Porsche #77 lige bagved, og måtte forsvare sig alt hvad han kunne, mens han også skulle håndtere hurtigere og langsommere trafik. Men danskeren modstod presset, selvom italieneren forsøgte både indenom og udenom. Hvis #51 sluttede foran #77, var der en mulighed for at Ferrari holdet kunne snuppe mesterskabet allerede i dag. Så det var ikke helt uvæsentligt.

Nielsen Racing #7
Photo: JJ Media

G-Drive Racing #26 og Cool Racing #37 havde en intens duel gennem flere sving, inden #37 med Nicolas Lapierre endelig kom forbi. Så minutter senere tog #37 føringen af løbet, da de overhalede Duqueine Engineering #30 i Bus Stop Chikanen. United Autosports #22 derimod faldt længere og længere tilbage i feltet, og var helt nede på 8. pladsen blandt LMP2 bilerne.

United Autosports #32 havde problemer med at venstre dør ville blafre lidt i vinden. Mekanikerne var hurtige til at løse det med en stor plade gaffatape, så de var sikker på døren ikke ville flyve op igen.

67 minutter før løbets afslutning, røg Panis Barthez Competition #24 af banen, og baglæns ind i dækbarrieren. Det udløste en Full Course Yellow, så bilen kunne bjerges.

Det kostede omkring 10 minutters ræs, inden løbet blev givet frit igen.

Det udnyttede Jean-Eric Vergne i G-Drive Racing #26 til at passere IDEC Sport #28 udenom i Les Combes svingkombinationen for enden af Kemmel Straight.

Med tre kvarter tilbage af løbet, fik Mikkel Jensen kørt den sorte Eurointernational #11 op på 3. pladsen i LMP3 klassen, men havde stadig et godt hul op til de to første biler i kategorien.

Panis Barthez Competition #23
Photo: JJ Media

Nielsen Racing #8 havde et spin i Bus Stop Chikanen med 40 minutter tilbage af løbet, men de var desværre heller ikke den sjove ende af LMP3 denne gang, med Nick Adcock og James Littlejohn.

Der kom Full Course Yellow med 38 minutter tilbage af løbet, da Realteam Racing #9 og Nielsen Racing #7 igen stødte sammen. Denne gang var det i Sving 1, hvor #7 mistede den ene forskærm på bilen, mens #9 kunne fortsætte uhindret.

5 minutter senere var der fuldt grønt flag igen, og næsten med det samme poppede beskeden – teamchef for bil #39 til løbsledelsen – op på skærmene. Det var altså den førende Graff bil i løbet.

Panis Barthez Competition #23 fik en Drive-through straf på grund af at have kørt for hurtigt i pitten.

Luzich Racing Ferrari #51 havde fået et pænt forspring til Dempsey-Proton Racing Porsche #77, i front af GTE, hvor Alessandro Pier Guidi nu var bag rattet på den røde Ferrari racer. Der var dog stadig næsten en halv time at køre, så meget kunne se.

Spirit of Race Ferrari #55
Photo: JJ Media

Mikkel Jensen havde 45 sekunder op til føringen af LMP3 klassen, men kunne de bare hive endnu en podieplads hjem, ville det heller ikke være så skidt for mesterskabet, selvom det selvfølgelig altid ville være bedre at vinde.

Realteam Racing #9 havde et spændende øjeblik gennem Blanchimont svinget, da Graff #39 dykkede meget sent på indersiden, og sendte #9 ud over afkørselsområdet, hvor Esteban Garcia heldigvis kunne fange bilen, inden den røg i dækmuren. Så nogle gange er det godt med store, asfalterede afkørselsområder.

IDEC Sport #27 gik i stå ude på banen med 18 minutter tilbage, som krævede en hurtig Full Course Yellow periode, for at få bilen slæbt væk.

Graff #39 fik en Drive-through straf for ikke at have respekteret Full Course Yellow proceduren tidligere i løbet. Tristan Gommendy fik det delvis klaret under Full Course Yellow, så de ikke mistede helt så meget tid, som de ellers ville have gjort. Dermed røg de ned på 2. pladsen i løbet, men ikke langt foran Cool Racing #37 på 3. pladsen, og med United Autosports #22 som de nye førende.

Inter Europol Competition #13
Photo: JJ Media

Inter Europol Competition #13 måtte pitte undere FCY perioden, da de havde en sivepunktering. Og mistede derved føringen i LMP3 klassen, men kunne holde fast i andenpladsen bag Nielsen Racing #7, og foran Eurointernational #11.

Luzich Racing Ferrari #51 og Dempsey-Proton Racing Porsche #77 forspringet blev kraftig reduceret, da #51 blev fanget bag en LMP3 bil, som ikke kørte de tilladte 80 km/t. Så her var forspringet på 8 sekunder pludselig helt væk, og var nede på et sekund.

Den førende i LMP3, Tony Wells i Nielsen Racing #7, tabte adskillige sekunder per omgang til Inter Europol Competition #13, mens Mikkel Jensen i Eurointernational #11 hentede begge biler med stormskridt.

Cool Racing #37 hentede også kraftigt ind på Graff #39, så det også var på vej til at blive en duel på den allersidste omgang. De to biler startede sidste omgang karosseri mod karosseri. I allersidste sving, på allersidste omgang kom det til kontakt mellem de to biler, da #37 ville overhale udenom, mens #39 prøvede på at forsvare linjen. Dommerne kiggede på sagen, og dømte #37 som skyldte, og sendte dem tilbage på P3, men blev efterfølgende ændret – dog først efter podieceremonien.

United Autosports #22 med Phil Hanson og Filipe Albuquerque vandt LMP2 klassen foran Cool Racing #37 med Antonin Borga og Nicolas Lapierre, og Graff #39 med Tristan Gommendy, Alexandre Cougnaud og Jonathan Hirschi. DragonSpeed #21 var bedste hold med en Bronzekører, i form af Henrik Hedman. Han delte bilen med Ben Hanley og James Allen.

LMP2 podium
Photo: JJ Media

High Class Racing #20 med Dennis Andersen og Anders Fjordbach sluttede på 15. pladsen i LMP2 klassen, efter endnu en øv-dag. Men i det mindste viste de farten.

I LMP3 kategorien blev det også en helt vandvittig sidste omgang. Mikkel Jensen startede omgangen som P3, men 3 sving før mål overhalede han 2. pladsen, og i allersidste sving kom han forbi, og vandt løbet sammen med Jens Petersen for Eurointernational #11. Den store taber i den 3-kamp blev Nielsen Racing #7 med Colin Noble og Tony Wells, som faldt fra føring til P3 på sidste omgang – efter Inter Europol Competition #13 med Martin Hippe og Nigel Moore.

RLR MSport #15 med Martin Rich, Martin Vedel Mortensen og Christian Stubbe Olsen sluttede 11’er blandt LMP3 bilerne.

United Autosports #2 udgik i allersidste sving, få meter før målstregen, og blev derfor ikke klassificeret, selvom de havde gennem 99,999% af løbet – men sådan er reglerne i ACO ræs. Enten gennemfører man løbet, ved at krydse målstregen på sidste omgang, eller også er man udgået.

I GTE klassen fik Luzich Racing Ferrari #51 med Nicklas Nielsen, Alessandro Pier Guidi og Fabien Lavergne kørt sejren hjem, foran Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Christian Ried, Riccardo Pera og Matteo Cairoli, og Spirit of Race Ferrari #55 med Andrew Scott, Duncan Cameron og Matt Griffin som treer.

LMP3 podium
Photo: JJ Media

Michelle Gatting, Manuela Gostner og Rahel Frey reddede en 4. plads hjem for Kessel Racing Ferrari #83, efter to spin samt kontakt tidligere i løbet. Bedre held næste gang – for de har bestemt bevist at de kan være med helt fremme to gange tidligere på året.

G-Drive Racing #26 har fortsat føringen i LMP2 mesterskabet, selvom de blot sluttede firer i dagens løb. IDEC Sport #28 holder fast i andenpladsen, efter deres 6. plads i løbet, mens Graff #39 holder fast i deres P3 i stillingen. Såfremt Graff #39 IKKE tager Pole ved finaleløbet, så kommer duellen kun til at stå mellem #26 og #28.

I LMP3 er der nu helt dødt løb mellem Eurointernational #11 og Inter Europol Competition #13. Dog fører #11 i kraft af 3 sejre mod 1. Ultimate #17 på 3. pladsen kan ikke længere vinde mesterskabet, men skal i stedet kigge sig over skulderen efter United Autosports #2 og Nielsen Racing #7, som begge er 8 point bagude.

GTE podium
Photo: JJ Media

Luzich Racing Ferrari #51 behøver til gengæld ikke at kigge sig bagud længere  – Alessandro Pier Guidi, Fabien Lavergne og Nicklas Nielsen er GTE mestrene i ELMS 2019, og dermed også vindere af en billet til 24 timers løbet på Le Mans i 2020. Her har både Pier Guidi og Nielsen dog andre opgaver med deres WEC programmer, men mon ikke at Lavergne er at finde i bilen.

Dempsey-Proton Racing Porsche #77 er toere, foran Kessel Racing Ferrari #83, JMW Motorsport Ferrari #66, og Spirit of Race Ferrari #55, som alle har en chance for andenpladsen i mesterskabet. 4 biler til to pokaler – der er nogen der bliver skuffet næste gang.

Og næste gang er den 27. oktober på Portimao banen i Portugal, hvor sæsonens 6. og sidste European Le Mans Series 2019 afdeling skal køres.

Relaterede nyheder