Fantastisk ræs i Shanghai – opdateret

FIA World Endurance Championship var nået til Kina, hvor sæsonens 3. afdeling skulle afvikles som et 4 timers løb.

Vejrforholdene var markant anderledes end de foregående år, hvor der både har været smog og regn, men i år var der smukt, klart vejr gennem hele weekenden.

Rebellion Racing #1 med Bruno Senna, Gustavo Menezes og Norman Nato var på Pole Position, foran Team LNT #6 med Mike Simpson, Charlie Robertson og Guy Smith, mens Team LNT #5 med Jordan King, Ben Hanley og Egor Orudzhev var P3. Det var den første Pole til en ikke-hybrid bil siden Sebring 2012, hvor det var Audi Sport som endnu ikke havde introduceret deres hybrid racer. De aktuelle hybridbilerne fra Toyota Gazoo Racing #7 og #8 kunne kun kvalificere sig på P4 og P5, som grundet succesen fra de to første weekender betød, at de var bremset ned med teoretisk 2,74 sekunder i forhold til ikke-hybridracerne.

I LMP2 klassen var Cool Racing #42 med Nicolas Lapierre og Antonin Borga på Pole, foran Jackie Chan DC Racing #37 med Gabriel Aubry, Will Stevens og Ho-Pin Tung, mens United Autosports #22 med Phil Hanson, Filipe Albuquerque og Paul Di Resta var på P3, lige foran High Class Racing #33 med Kenta Yamashita, Anders Fjordbach og Mark Patterson på P4.

Mesterskabsførende i LMP2, Racing Team Nederland #29, fik en punktering da Frits van Eerd var bag rattet, så de kunne ikke nå ind i pitten, skifte dæk, og så komme ud igen. Så de fik ikke sat nogen tid med 2. køreren, og skulle derfor starte bagerst i kategorien.

Mesterskabsførende Porsche #92 med Kevin Estre og Michael Christensen havde taget Pole Position blandt GTE Pro bilerne, foran Aston Martin Racing #95 med Nicki Thiim og Marco Sørensen, mens AMR holdkammeraterne i #97 med Alexander Lynn og Maxime Martin indtog 3. startposition.

Team Project 1 Porsche #56 var på Pole Position i GTE Am med Matteo Cairoli, Egidio Perfetti og David Heinemeier Hansson. Aston Martin Racing #98 med Paul Dalla Lana, Ross Gunn og Darren Turner startede P2, mens Dempsey-Proton Racing Porsche #77 med Christian Ried, Riccardo Pera og Matt Campbell skulle starte treer.

Mesterskabsførende AF Corse #83 med Francois Perrodo, Emmanuel Collard og Nicklas Nielsen fik desværre kun kvalificeret sig som 10’er blandt GTE Am bilerne, men de havde også noget succesballast med i bilen.

Rebellion Racing #1
Photo: Joao Filipe / AdrenalMedia.com

Det blev en mærkelig start på løbet, hvor Rebellion Racing #1 slet ikke kom godt fra land, og faldt helt ned som firer. Det betød at begge Team LNT Ginetta racere kom 1-2, inden Toyota Gazoo Racing #7 fik klemt sig ind på 2. pladsen. Der gik dog ikke længere end til den lange baglangside, inden det var en Team LNT 1-2 med #6 foran #5.

Jackie Chan DC Racing #37 var kommet op på en generel 4. plads, selv foran Toyota Gazoo Racing #8, da Rebellion Racing #1 blev ved med at falde tilbage, og faktisk også blev presset af Cool Racing #42.

Dempsey-Proton Racing Porsche #88 havde et spin efter få minutter, men kom hurtigt videre.

Nicki Thiim havde taget føringen i GTE Pro med AMR #95, foran Kevin Estre i Porsche #92 og James Calado i AF Corse Ferrari #51.

Der var også sket ting og sager i GTE Am, hvor Paul Dalla Lana i Aston Martin Racing #98 var faldet helt tilbage på sidstepladsen i løbet, efter et spin og lidt kontakt med Team Project 1 Porsche #56 på første omgang, i Sving 2. Team Project 1 Porsche #56 holdt fast i førstepladsen, foran Dempsey-Proton Racing Porsche #77 og AF Corse Ferrari #54. Francois Perrodo havde fået AF Corse Ferrari #83 kørt frem til 6. pladsen i klassen, allerede efter få minutter.

Aston Martin Racing #95
Photo: JJ Media

Allerede inden løbets start havde Red River Sport Ferrari #62 og Proton Competition Porsche #78 få samlet henholdsvis en 5 og en 10 sekunders pitstop straf op, da de havde kørt for hurtigt under et Rød Flag i FP3.

United Autosports #22 måtte pitte allerede efter et kvarters ræs, da de havde samlet noget skidt op i luftindtaget, så motoren ikke ydede som den ellers skulle. Filipe Albuquerque fik en det renset ud, og fik en tankfuld brændstof, og så ellers afsted igen.

Proton Competition Porsche #78 og Cool Racing #42 havde kontakt i Sving 1, så #78 spandt rundt, og måtte tilbage til pitten for at få sat skærmene på plads på bilen igen. Det tog mekanikerne et par minutter inde i garagen, inden #78 kunne køre ud på banen igen.

De to Toyota Gazoo Racing racere byttede plads så #8 var foran #7.

Signatech Alpine Elf #36 var kommet frem på 3. pladsen i LMP2, foran JOTA #38 og High Class Racing #33.

Jackie Chan DC Racing #37
Photo: JJ Media

Cetilar Racing #47 fik en Drive-through straf for at have lavet tyvstart. Ikke at det betød det helt store, da de i forvejen var sidst blandt LMP2 bilerne, som endnu ikke havde stoppet.

Team Project 1 Porsche #56 fik også en Drive-through straf for at have haft kontakt med #98 på første omgang. Dermed var deres føring i GTE Am væk.

Rebellion Racing #1 havde efterhånden fået lukket hullet op til de to Toyota Gazoo Racing biler igen, hvor Norman Nato skulle udnytte den højere tophastighed, til at komme forbi.

Team LNT Ginetta #5 var de første af LMP1 bilerne til at pitte efter brændstof, mens den førende #6 ventede yderligere et par omgange.

Rebellion Racing #1 tog chancen da Toyota Gazoo Racing #7 skulle overhale Cetilar Racing #47. #7 var kommet forbi 47’eren, men så løb den tør for hybrid kraft på langsiden, så både #47 og #1 kunne komme forbi ved nedbremsningen til Sving 14.

Team Project 1 Porsche #57
Photo: JJ Media

Toyota Gazoo Racing var de sidste to LMP1 biler til at pitte. Deres længere første stint betød at #8 kunne komme ud foran Team LNT #5 på P2.

Der var lidt kontakt mellem Cool Racing #42 og United Autosports #22, da sidstnævnte overhalede 42’eren udenom i Sving 2. Men det var ikke nok til at skade nogen af bilerne.

Der skulle gå næsten en time af løbet, inden Porsche #92 kunne bremse sig forbi Aston Martin Racing #95, og derved tage føringen af GTE Pro igen.

TF Sport Aston Martin #90 havde fået kørt sig frem til føring i GTE Am, foran Team Project 1 Porsche #57 og AF Corse Ferrari #54.

Toyota Gazoo Racing #7 var også kommet forbi Rebellion Racing #1 i forbindelse med pitstoppene, men Gustavo Menezes udnyttede den højere tophastighed, og pressede Kamui Kobayashi i #7 til en fejl i Sving 14. De to kørte side om side mod opløbssvinget, hvor 1’eren var kommet forbi. Menezes lavede dog en lille kørefejl, så Kobayashi kom forbi igen – indtil de ekstra hestekræfter fra hybriddelen slap op, og Rebellion kunne udnyttede deres højere fart ind i Sving 1, og tage 4. pladsen i løbet igen.

Team LNT Ginetta #6 havde lidt problemer gennem trafikken, hvilket gjorde at Toyota Gazoo Racing #8 kunne lukke hullet, og faktisk passere 6’eren i de langsommere, snørklede dele af banen. Buemi i #8 var heldig at få High Class Racing #33 kilet ind mellem sig selv og #6, så han kunne beholde føringen ned af baglangsiden.

Toyota Gazoo Racing #8
Photo: JJ Media

Føringen i LMP2 kategorien var også skiftet, i forbindelse med første pitstop runde. JOTA #38 var nu i front, foran “søsterbilen” Jackie Chan DC Racing #37 og High Class Racing #33.

Porsche #92 og AF Corse Ferrari #51 kom ud af pitten side om side, og Michael Christensen og James Calado kørte og bankede skærme i pitudkørslen, inden #92 kom ud forrest. Kort tid efter kom 51’eren dog forbi, og op på andenpladsen i løbet. Dommerne var dog ikke så imponeret over det, så de gav Christensen en 10 sekunders tidsstraf ved det næste pitstop, for unsafe release.

Racing Team Nederland #29 og Red River Sport Ferrari #62 havde kontakt i Sving 15, da Guido van der Garde dykkede meget sent på Bonamy Grimes. Helt sikkert noget at dommerne ville kigge på. Heldigvis undgik al den bagfrakommende trafik de to spinnede biler.

Der var mega drama efter 70 minutters ræs. Team LNT #5 og #6 samt Toyota Gazoo Racing #7 alle fik en Drive-through straf for at have tyvstartet ved løbets start. Det var det som skabte al panikken, og var årsagen til at Rebellion Racing #1 tabte så mange placeringer inden Sving 1.

De to Team LNT Ginetta racere havde dog massive problemer med at holde liv i dækkene, så fra at have en suveræn føring, var de nu pludselig over 15 sekunder fra den førende Toyota Gazoo Racing #8. Det positive var dog at Rebellion Racing #1 var under 3 sekunder fra den førende Toyota.

Der gik ikke mange omgange, inden #1 kunne udnyttede den højere tophastighed, kombineret med nyere dæk, til at tage føringen af løbet.

Kenta Yamashita i High Class Racing #33 fik arbejdet sig op på 2. pladsen i LMP2, ved at overhale Ho-Pin Tung i Jackie Chan DC Racing #37. Flot kørt af den nykårede japanske Super GT mester.

JOTA #38
Photo: JJ Media

Aston Martin Racing #95 havde fået slået et hul på 15 sekunder i GTE Pro, foran AF Corse Ferrari #51, som havde travlt med at kæmpe med Porsche #92.

I GTE Am var Aston Martin Racing #98 kommet godt igen, efter kontakten på første omgang, og var nu oppe på 4. pladsen, på jagt efter de to Team Project 1 Porsche racere lige foran sig.

Red River Sport Ferrari #62 og MR Racing Ferrari #70 kæmpede 8. pladsen i GTE Am, hvor Motoaki Ishikawa havde en tur gennem afkørselsområdet.

Cool Racing #42 fik desværre problemer med telemetrien fra bilen, og blev derfor beordret til at pitte og reparere det. Det kostede dem enhver chance for at kæmpe med omkring podiepladserne, og endte faktisk med at udgå af løbet, da mekanikerne ikke kunne få problemet løst hurtigt nok, til at bilen kunne opnå minimumsdistancen i løbet, for at blive klassificeret. Virkelig ærgerligt for dem, efter at have vist så god fart i den første del af løbet.

Fra at det så godt ud for Team LNT, så røg 6’eren faktisk en helt omgang bagud i forhold til Rebellion Racing #1, da de kombineret med deres pitstop straf, og deres problemer med at holde liv i dækkene, slet ikke kunne følge Rebellion Racings fart.

Efter alle LMP1 racerne havde pittet for anden gang, havde Rebellion Racing #1 en føring på 34 sekunder ned til Toyota Gazoo Racing #8, som var yderligere 36 sekunder foran #7, mens Team LNT Ginetta #5 var 10 sekunder længere bagude.

Dommerne gav Racing Team Nederland #29 en velfortjent Drive-through straf, for kontakten med Red River Sport Ferrari #62 tidligere i løbet.

TF Sport Aston Martin #90
Photo: JJ Media

Aston Martin Racing #97 lagde Porsche #91 under hårdt pres, i duellen omkring 4. pladsen i GTE Pro. Den limegrønne racer lå helt oppe under bagvingen af den hvide 911’er.

Dækkene på den førende Rebellion Racing #1 begyndte så småt at dykke i greb, så Toyota Gazoo Racing #8 hentede nogle få sekunder ind på dem. Til alt helt for det private Rebellion hold, var forspringet stadig omkring et halvt minut.

Halvvejs i løbet var Rebellion Racing #1 førende i LMP1, JOTA #38 i LMP2, Aston Martin Racing #95 i GTE Pro, og Aston Martin Racing #98 i GTE Am.

Marco Sørensen skiftede over til Nicki Thiim igen med lidt under 2 timers ræs tilbage. Flot kørt af det danske makkerpar, indtil dette tidspunkt i løbet, som førende i GTE Pro med Aston Martin Racing #95.

Kampen om føringen i GTE Am kategorien var et rent Aston Martin opgør, med AMR #98 foran TF Sport #90. De to gamle holdkammerater i 97’eren, Darren Turner og Jonny Adam, havde en tæt duel med kun omkring et sekund mellem de to biler.

Porsche #91 og Aston Martin Racing #97 fortsatte duellen omkring 4. pladsen, som bølgede frem og tilbage mellem de to racere.

Gulf Racing Porsche #86 og AF Corse Ferrari #83 havde et tæt øjeblik ude banen, som endte med at Mike Wainwright i 86’eren spandt rundt.

En time og 46 minutter før målflaget, satte High Class Racing #33 Mark Patterson i bilen, som skulle køre et enkelt stint, inden Anders Fjordbach forhåbentlig skulle køre bilen over målstregen.

Porsche #92
Photo: JJ Media

TF Sport Aston Martin #90 fik kæmpet sig forbi Aston Martin Racing #98 i duellen omkring føringen i GTE Am, og fik hurtigt åbnet et hul.

David Heinemeier Hansson i Team Project 1 Porsche #56 havde en højfarts afkørsel, men heldigvis var det i et af de asfalterede afkørselsområder, så han kunne komme tilbage på banen, men havde mistet omkring et halvt minut i forhold til de andre GTE Am biler.

Aston Martin Racing #97 havde efterhånden fået hentet Porsche #92, så Alexander Lynn kunne sætte Michael Christensen under pres omkring den sidste podieplads.

High Class Racing #33 måtte afgive 3. pladsen i løbet, da Paul Di Resta i United Autosports #22 kunne køre væsentlig hurtigere end gentleman køreren Mark Patterson – som for øvrigt også er 34 år yngre end Patterson!

Mark Patterson, High Class Racing #33
Photo: JJ Media

68 minutter før målflaget fik Aston Martin Racing #95 en punktering på venstre baghjul. Til deres held så skete det lige før pitindkørslen, så Nicki Thiim kunne dykke i pit, give bilen videre til Marco Sørensen, som samtidig fik fire nye dæk på bilen.

Det udløste dagens første Full Course Yellow, så karkassen som lå ude midt på banen, kunne fjernes.

Det fik en masse hold til at pitte, da det var bedre at gøre under FCY, da tidstabet blev meget mindre. Men det betød også at AF Corse #51 kunne gå i front af GTE Pro kategorien.

Løbets sidste time startede med Rebellion Racing #1 i en komfortabel føring på næsten 40 sekunder til Toyota Gazoo Racing #8 og #7. JOTA #38 var i front af LMP2, foran United Autosports #22 og Jackie Chan DC Racing #37. 22’eren var dog på en anden strategi, grundet deres tidlige pitstop i løbet, på grund af skidt i luftindsugningen til motoren.

AF Corse Ferrari #51 havde en føring på godt 15 sekunder i GTE Pro, til Aston Martin Racing #97, mens Porsche #92 var treer. AMR #95 var helt tilbage på 5. pladsen.

I GTE Am var TF Sport Aston Martin #90 i føring, foran Aston Martin Racing #98, som til gengæld blev presset af Team Project 1 Porsche #57. AF Corse #83 havde fået Nicklas Nielsen bag rattet, og de var efterhånden kommet frem på 4. pladsen i GTE Am.

AF Corse #83 & Toyota Gazoo Racing #7
Photo: JJ Media

Anders Fjordbach kom i High Class Racing #33 med lidt under en time tilbage af løbet, og skulle derfor ind til endnu et tankstop, såfremt løbet ville fortsætte under grønt flag, hele vejen til mål.

Porsche #91 kom op på 3. pladsen i GTE Pro klassen, da Gianmaria Bruni fik lavet et sent dyk på Maxime Martin i AMR #97. Herefter kunne de begynde at jagte holdkammeraterne i #92, og ikke mindst den førende AF Corse Ferrari #51.

United Autosports #22 var det første LMP2 hold, til at tage dagens sidste planlagte pitstop.

MR Racing Ferrari #70 fik en Drive-through straf for kontakten med Gulf Racing Porsche #86 tidligere i løbet.

Team LNT Ginetta #6 fik en 10 sekunders pitstop straf, da de kørt for hurtigt under FCY perioden. Ikke at det betød det helt store, da de i forvejen var sidst i LMP1 kategorien.

Signatech Alpine Elf #36 havde et solospin i Sving 1, som gjorde at de mistede 3. pladsen i LMP2 til United Autosports #22.

Proton Competition Porsche #78 måtte en tur ind i garagen igen, da selvsamme forskærm som blev kørt af tidligere i løbet, begyndte at blafre i vinden igen.

Rebellion Racing #1 fik overhalet Toyota Gazoo Racing #7 med en omgang, med 6 minutter tilbage af løbet.

AF Corse Ferrari #51
Photo: JJ Media

5 minutter før mål gik TF Sport Aston Martin #90 i pit, da der lige skulle tankes helt til mål. Det var dog ikke nok til at tabe føringen af løbet.

Efter 4 timers ræs kunne Rebellion Racing #1 med Gustavo Menezes, Bruno Senna og Norman Nato køre først over stregen, foran Toyota Gazoo Racing #8 med Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima og fødselsdagsbarnet Brendon Hartley, og Toyota Gazoo Racing #7 med Jose Maria Lopez, Mike Conway og Kamui Kobayashi. Det er første sejr til Rebellion Racing siden Silverstone 2018, hvor de “arvede” sejren efter begge Toyota racere blev diskvalificeret. Men denne gang fik de lov til at stå øverst på podiet, og blive fejret som vindere. Bruno Senna blev samtidig den første kører i FIA WEC, som har vundet i alle 4 kategorier – LMP1 og LMP2 med Rebellion Racing og GTE Pro og Am med Aston Martin Racing.

I LMP2 kategorien vandt JOTA #38 med Anthony Davidson, Roberto Gonzalez og Antonio Felix da Costa, foran søsterbilen Jackie Chan DC Racing #37 med Ho-Pin Tung, Gabriel Aubry og Will Stevens, mens United Autosports #22 fik 3. pladsen kørt hjem med Phil Hanson, Paul Di Resta og Filipe Albuquerque.

High Class Racing #33 med Anders Fjordbach, Mark Patterson og Kenta Yamashita endte med at slutte 6’er, da stintet med bronzekører Patterson bag rattet desværre kostede så meget tid, at de ikke længere kunne snakke med omkring podiepladserne.

Racing Team Nederland #29 blev igen bedste hold med en Bronzekører i bilen, i kraft af Frits van Eerd. Han delte bilen med Guido van der Garde og Nyck de Vries.

AF Corse Ferrari #51 med James Calado og Alessandro Pier Guidi kørte GTE Pro sejren hjem, foran Porsche #92 med Michael Christensen og Kevin Estre, og Porsche #91 med Gianmaria Bruni og Richard Lietz. Dermed har alle tre konstruktører i GTE Pro vundet et løb hver i denne sæson – Porsche på Silverstone, AMR på Fuji og nu Ferrari i Shanghai.

Aston Martin Racing #95 med Nicki Thiim og Marco Sørensen endte med at slutte femmer, efter de ellers havde ført størstedelen af de første 3 timer. Så meget kan en punktering og efterfølgende FCY periode koste.

TF Sport Aston Martin #90 med Charlie Eastwood, Jonny Adam og Salih Yoluc vandt GTE Am, foran Team Project 1 Porsche #57 med Jeroen Bleekemolen, Ben Keating og afløser Larry ten Voorde. Normalvis sidder Felipe Fraga i bilen, men han var hjemme i Brasilien, for at kæmpe om mesterskabet i Stock Car mesterskabet. Aston Martin Racing #98 med Paul Dalla Lana, Darren Turner og Ross Gunn sluttede treer, lige foran AF Corse Ferrari #83 med Francois Perrodo, Emmanuel Collard og Nicklas Nielsen. Team Project 1 Porsche #56 med Egidio Perfetti, Matteo Cairoli og David Heinemeier Hansson sluttede 5’er.

Med dagens resultater er Toyota Gazoo Racing #8 i front af LMP1 mesterskabet, foran Toyota Gazoo Racing #7 og Rebellion Racing #3.

LMP2 har stadig Racing Team Nederland #29 i føring, foran Jackie Chan DC Racing #37 og Signatech Alpine Elf #36. Danske High Class Racing #33 indtager 6. pladsen.

Porsche #92 har udbygget føringen i GTE Pro, foran AF Corse Ferrari #51, som smuttede forbi Porsche #91 i stillingen. Aston Martin Racing #95 faldt helt tilbage på 5. pladsen

I GTE Am er TF Sport Aston Martin #90 gået i front, foran AF Corse Ferrari #83 og Team Project 1 Porsche #57.

Nu har holdene 5 ugers pause, inden der skal køres 8 timers racerløb i Bahrain den 14. december, som sæsonens 4. afdeling af FIA World Endurance Championship. Her starter løbet i dagslys, mens det slutter i mørke.

 

Opdatering

Der skete efterfølgende ændringer i GTE Pro resultatet – læs mere her.

Relaterede nyheder