Sløv start endte med vildt ræs

2019/20 sæsonens første ABB FIA Formula E Championship løb blev kørt i dag i Saudi Arabien i Diriyah.

Alexander Sims havde taget Pole Position for BMW i Andretti Motorsport, foran de to Mercedes-Benz EQ Formula E Team kørere, Stoffel Vandoorne og Nyck de Vries. Der var mere Mercedes trækkraft på P4, hvor Edoardo Mortara havde kørt ROKiT Venturi Racing ind på P4, foran Envision Virgin Racing med Sam Bird, og Jerome D’Ambrosio i Mahindra Racing.

James Calado i Panasonic Jaguar Racing og Nico Müller i GEOX Dragon skulle starte løbet fra bagerste række, da de begge to ramte betonmuren i kvalifikationen – samme sving, med få sekunders mellemrum. Bortset fra det, var det en forholdsvis rolig kvalifikation. GEOX Dragon mekanikerne kunne dog ikke at få Müllers bil klar til løbet, så han måtte sidde over indtil morgendagens løb.

Starten forløb roligt gennem det meste af feltet, uden nogen former for kollisioner på første omgang. Sims var en lille smule for langt ude i første sving efter starten, men holdt fast i føringen.

Alexander Sims
Photo: ABB FIA Formula E

Sam Bird lagde hurtigt Edoardo Mortara under pres omkring 4. pladsen i løbet. Der var hurtigt et hul på over 2 sekunder op til top 3, da Mortara havde meget mere travlt med at kigge i spejlene, end at fokusere på at køre hurtigt. Bird var oppe på siden af Mortara, men blev afvist, og måtte flette ind bagved igen.

Attack Mode var stadig 2 gange per løb, men var hævet fra 25 til 35 kW boost, så det forhåbentlig var lidt nemmere at overhale. Her var James Calado den første til at tage det.

Sebastien Buemi måtte udgå fra løbet på 3. omgang, da hans bil fik et teknisk problem. Heldigvis blev den ryddet væk under en lokal gul flagzone.

Oliver Rowland var den næste kører til at tage Attack Mode, men han vandt ikke nogen placeringer før Andre Lotterer tog omvejen, for at aktivere de ekstra hestekræfter. Til gengæld havde Lotterer så ekstra kræfter i et par minutter ekstra.

Der skete ting og sager efter godt 10 minutters ræs. Mortara var helt oppe på siden af de Vries, men hollænderen endte med at afvise truslen. Bird tog hans Attack Mode, hvilket kostede ham et par pladser på banen, som han til gengæld hurtigt fik vundet tilbage, og kunne hurtigt sætte Mortara under pres igen, og passere ham ned af langsiden.

Vandoorne og de Vries tog deres Attack Mode på samme tid, men holdt fast i 2. og 3. pladsen i løbet.

Andre Lotterer
Photo: ABB FIA Formula E

Maximilian Günther, Brendon Hartley og Ma Qing Hua blev undersøgt af dommerne for et teknisk problem med bilerne.

20 minutter inde i løbet tabte Oliver Turvey to placeringer på samme omgang, til de to Audi kørere, Daniel Abt og Lucas Di Grassi. De havde dog stadig langt op til pointene med henholdsvis P15, P16 og P17.

Stoffel Vandoorne, Nyck de Vries, Antonio Felix da Costa, Sebastien Buemi og Andre Lotterer var de 5 kørere, som fik Fan Boost i dagens løb.

Lotterer var efterhånden kommet op på 5. pladsen i løbet, selv efter han havde brugt de to omgange Attack Mode. Dermed havde han kun Fan Boost tilbage til løbets sidste 17 minutter.

Den forsvarende mester Jean-Eric Vergne måtte udgå af løbet, med nogle skader på hjulophænget.

Løbet kom for alvor i gang med 15 minutter tilbage. Sam Bird fik først kæmpet sig forbi de Vries, og kunne kort tid efter også sætte Vandoorne og Sims under pres. Sims måtte afgive førstepladsen, efter en lidt robust manøvre af Vandoorne. Det gjorde at Bird også kunne smutte forbi. Da Sims kort tid efter tog Attack Mode, tabte han også 3. pladsen til Lotterer.

De Vries var efterhånden faldet tilbage tilbage på 6. pladsen, bag Oliver Rowland.

Sam Bird tog føringen af løbet med 10 minutter tilbage, da han fik overhalet Vandoorne under en nedbremsning. Lotterer lå på lur lige efter belgieren, men kunne ikke komme med forbi.

Sam Bird
Photo: Envision Virgin Racing

Alexander Sims blev ved med at falde tilbage gennem feltet, da også Oliver Rowland kom forbi, og dermed overtog 4. pladsen

7 minutter før løbets afslutning kom der Safety Car, da Daniel Abt havde ramt muren hårdt, og bilen skulle bjerges. Dommerne gik i gang med at undersøge en potentiel kontakt mellem ham og Antonio Felix da Costa.

Hua, Hartley og Günther fik allesammen en Drive-through straf for at have kørt med en forkert indstilling på speederen. Værst var det for Günther, som var 10’er forud for straffen, mens Hartley var 18’er og Hua 20’er.

Løbet blev frigivet med lidt over 1 minut + en omgang tilbage.

De Vries fik kæmpet sig forbi Sims, hvilket gjorde at Mortara også fulgte med forbi.

Det lykkedes også Lotterer at komme forbi Vandoorne, inden målflaget.

Sam Bird vandt for Envision Virgin Racing, foran Andre Lotterer med debutpodie til TAG Heuer Porsche, i deres allerførste Formel E løb. Stoffel Vandoorne tog første podie til Mercedes-Benz EQ holdet, i det deres debut. Oliver Rowland, Robin Frijns, Nyck de Vries Edoardo Mortara, Alexander Sims, Jerome D’Ambrosio og Mitch Evans var de sidste kørere i top-10. Mitch Evans fik bonuspointet, for at have kørt hurtigste omgang af kørerne i top-10.

I morgen skal sæsonens 2. afdeling af ABB FIA Formula E Championship køres på samme bane.

Relaterede nyheder